7 důvodů pro Kostariku

CK Rady na cestu

Zavítejte do exotiky, kde se vedle vás budou probouzet vřešťani a místní vás naučí ryzímu životu...

Exotická Kostarika se vám postará o nevšední zážitky. Stačí se naladit na místní pohodovou notu, projít se po pobřeží, v džungli i okolo sopek a jednoduše žít! 

1. Dva oceány

Na úzké nudli mezi severoamerickým a jihoamerickým kontinentem, na odvěké obchodní cestě ze severu na jih a z východu na západ a jen kousíček nad Panamským průplavem se nachází země snů.  Když si ráno přivstanete, můžete kolem páté spolu s letkami pelikánů pozorovat, jak se slunce vynořuje z vln Atlantiku.
Když použijete vozidlo, za dvanáct hodin nato už tu stejnou kouli slyšíte zasyčet do vln Pacifiku někde v zátoce Nicoya na západním pobřeží.
A když se vyšplháte po hřbetě kordillerského zvířete a sednete si mu za krk na některou ze sopek Centrálního pohoří, otevře se vám výhled doslova „od moře k moři“ na dva oceány – dva rozdílné světy. Vzdušnou čarou jen něco přes sto kilometrů.

2. Národní parky

Kostarika se může chlubit tím, že příroda na celé čtvrtině jejího území je chráněna. Existuje tu 29 národních parků a spousta dalších oblastí, zejména pralesů a pobřežních území, se těší jiným způsobům ochrany. Je to jediná země na světě, kde pralesy neubývají, ale přibývají! Příroda, to je největší bohatství Kostariky a její obyvatelé si to moc dobře uvědomují.
Deštné pralesy, mlžné pralesy, vulkány, horké prameny, vodopády, mokřady, korálové útesy, pláže s želvami, dravé řeky pádící z hor… Jeden pobyt nestačí, abyste okusili ode všeho.

3. Činné sopky

Centrální pohoří probíhající jako páteř napříč Kostarikou ze severu na jih dosahuje výšky téměř 4000 metrů. Je tvořeno řadou sopek, které se tu tyčí jedna vedle druhé jako vojáci na stráži. Jejich vrcholky bývají často opředeny pavučinou mraků.
Ikonický kužel aktivní sopky Arenal na vás mrká z obálek snad všech turistických průvodců. Při výletu kolem Rincón de la Vieja narazíte na bublající bahenní gejzírky a pekelný sírový odér. Některé sopky zatím podřimují, ačkoli ani tady si nemůžete být úplně jisti, kdy vás překvapí.
Na vrcholek vulkánu Irazú s fotogenickým kráterovým jezírkem si můžete vyjet v rámci jednodenního výletu z hlavního města. Na túru na nejvyšší vrchol Cerro Chirripó (3820 m) se mohou vydat jen zkušení horalé a je potřeba si na ni vyhradit několik dní. 

4. Bohatství živočichů

Sotva jste oka zamhouřili, už je to tady: podivné zvuky nožiček cupitajících po střeše. Pravděpodobně ještěrky nebo leguáni. Pak začne žabí koncert a můžete si vybrat, jestli jej přisoudíte ropuchám nebo malým „džínovým žabkám“, jejichž jed používali indiáni na své otrávené šípy. K ránu se přidají vřešťaní samci. Jejich řev se nese napříč pralesem při východu slunce; musí přece dostát svému jménu.

Během procházky na pláž se vám kolem nohou pravděpodobně mihne hlodavec aguti, kolem hlavy vám zavíří pestrobarevní motýli (jako dlaň obrovského modráska morfo je nejtěžší zastihnout v klidu), v korunách stromů spatříte dříve či později zavěšeného lenochoda a při koupání vám bude dělat společnost hejno pelikánů.
V některém z národních parků přijde vaši svačinu okouknout malpa kapucínská, přimotá se i nosál nebo medvídek mýval. Čtyřmetroví krokodýli už číhají v zátočině na kořist a po hladině právě přeběhl bazilišek. Kapybaru nezahlédnete a jaguára už vůbec ne, ti jsou moc dobře schovaní v hloubi pralesa. Ale papoušci ara nebo tukani jsou příjemná kompenzace, nemyslíte?

5. Vitamíny

Banány, ananasy, kokosy, maracuya, guayaba, guanabana, papaya, melouny, manga… výběr vynikajícího čerstvého ovoce je tu nepřeberný. Pokud jste ve městě, stačí zavítat do centra na tržiště. Pokud jste mimo obec, doporučuji odchytit kolemjdoucího prodavače s pojízdnou prodejnou, kterou většinou tvoří plné kolečko nebo dvoukolák zapřažený za kolo/koně/osla. Mačetou vám otevře kokosový ořech nebo umně naporcuje ananas během sekundy.
Nejúžasnějším vynálezem jsou však stánky soda, kde vám v obrovských mixérech namíchají nápoj z čerstvého ovoce dle vašeho výběru. Už se mi sbíhají sliny, zatímco tohle píšu!

6. Další dobroty

Karibský „vitamín R“ se stal v průběhu staletí neodmyslitelnou součástí místního života, kultury, koktejlů. Řeč je samozřejmě o rumu. Nejznámější místní značkou je Centenario.
K prvnímu zdroji kostarického bohatství, cukrové třtině, se časem připojily i plantáže kakaovníků, z nichž se tu vyrábí vynikající čokoláda, a nesmíme zapomenout ani na pověstnou kostarickou kávu, k jejímuž pěstování jsou na sopečné půdě v Centrálním údolí ideální podmínky. Kolumbus tu sice zlato nenašel, ale všechny tyhle pochutiny dnes jménu země „Bohaté pobřeží“ dávají více než za pravdu.

7. Pura vida

To nejlepší jsem si nechala na konec: samotné Kostaričany, ty věčně usměvavé pohodáře. Jsou milí, přátelští a tolerantní, protože už se tak narodili. Snaží se vám pomoci a vyjít vstříc, jak jen to jde, ale v žádném případě nejsou servilní nebo turistům podbíziví. Ticos, jak si sami říkají, jsou nesmírně hrdý národ, jenž se dokázal vždycky sám o sebe postarat. Z mlýnku dějin vyšli jako země sice malá, ale významná.  

Pura vida – to je místní heslo. Dalo by se to přeložit jako „prostý“, „čistý“ nebo „ryzí život“. Tady potřebujete jen tričko a žabky, pláž a prkno a houpací síť pod palmovou stříškou. Přírodu máte na dosah, teplo je pořád a hlady nikdo neumře: stačí si shodit kokos, trs banánů nebo ulovit rybu. 
Když za cokoli poděkujete nebo když se loučíte, dostane se vám vždy té stejné odpovědi: pura vida. Rádo se stalo, rád jsem pomohl, jinak to ani neumím. Je to i rada nám vystresovaným cizincům plným přehnaných očekávání a zažitých vzorců. Život je prostý, stačí málo. Hoď se do pohody, zpomal, vyskoč ze svého myšího kolečka, které si roztáčíš, ani už nevíš proč. Sedni si do písku. Pozoruj prales, splyň s vlnami, dýchej sůl, poslouchej zvuky lesa. Chutnej a raduj se. Pura vida – jen žij.

 

Pohodovou atmosféru zažijete nejen v Kostarice, ale i v dalších zemích Střední Ameriky od Dominikánské republiky s úchvatnými bílými plážemi až po zemi mayských památek Mexiko.

Nalákal Vás článek CK Radynacestu k dalším cestám? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět.

A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP24. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Nový Zéland - Nelson Lakes National Park

Další článek

Nejlepší místa, která navštívit v březnu 2024

Související články

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…