6 zajímavostí, aneb Co jste o Gruzii nevěděli - kolébka vína, nejhlubší jeskyně světa a další NEJ

Fotka od 3087790 z Pixabay

Gruzínci jsou navzdory své ne zrovna veselé historii přátelským a pohostinným národem. Jejich malá země, která leží na pomezí Evropy a Asie, nabízí cestovatelům opravdu mnoho – vyhlášené víno a jídlo, bizarní směsici starobylé a socialistické architektury, památky UNESCO, velehory, moře i polopouště... Jaká další esa má tenhle zakavkazský stát v rukávu?

1. Gruzie neexistuje 

Hned na úvod se sluší objasnit, že Gruzie vlastně vůbec není Gruzie. Gruzínci své domovině říkají Sakartvelo a sami sebe považují za Kartveli, v překladu „ti z Kartli“. Kartli (známé též jako Ibérské království či Kavkazská Ibérie) je historický název pro centrální část země, kde se ve starověku rozkládalo stejnojmenné království, které položilo základy dnešního státu.

2. Kolébka vína

Za vynález oblíbeného alkoholického nápoje nejspíše vděčíme právě Gruzíncům a jejich arménským a íránským sousedům. Vinařství se v oblasti s úrodnou půdou a příznivým podnebím praktikuje už nejméně 8 000 let. Víno (stejně jako řada dalších dobrých věcí) vzniklo úplnou náhodou: místní zemědělci na zimu ukládali vylisovanou hroznovou šťávu včetně slupek, stopek a jadérek do hliněných vejčitých nádob (tzv. kvevrů) zapuštěných do země. A nezapomeňte na něco k zakousnutí, gruzínská kuchyně má rozhodně, co nabídnout.

3. Nejvýše položená vesnice v Evropě

Skupina svanetských vesniček Ušguli, které leží v nadmořské výšce okolo 2 200 metrů, je nejvýše položeným trvale obydleným osídlením v Evropě. Každý, kdo se sem podívá, rychle pochopí, proč se její obyvatelé rozhodli usadit zrovna tady, na „konci světa“.

4. Nejhlubší jeskyně světa

V nitru Západního Kavkazu je ukryta jeskyně Verevkina, která je se svou hloubkou 2 212 metrů považována za nejhlubší objevenou jeskyni na světě. A Verevkinou to zdaleka nekončí, v regionu se nachází další 3 nejhlubší jeskyně. 

5. Rodiště jednoho z nejkrutějších diktátorů 

Gruzie je rodnou zemí sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina. Narodil se v roce 1878 ve městě Gori, kde dnes sídlí muzeum oslavující jeho život. Ano, skutečně oslavující.

6. Nejrozmanitější příroda

Gruzínská biosféra patří k nejrozmanitějším na světě. Lesy obývají medvědi, vlci, rysi, kamzíci, hyeny žíhané či šakali. Ve velmi vzácných případech se objevuje také levhart skvrnitý. Země je významnou ptačí oblastí, doma je tu endemický tetřívek kavkazský, nebo orel zlatý a orlosup bradatý.

Nalákal Vás článek CK Radynacestu do Gruzie? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

10 nejkrásnějších francouzských vesnic

Další článek

Agadir

Související články

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…

Články

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Malá země sevřená mezi velikány. To je Arménie. Těmi velikány nemyslíme pouze pohoří velkého a malého Kavkazu, ale i okolní muslimské státy Turecko, Írán a Ázerbájdžán, mezi které je malá křesťanská země vklíněna. Zemička, ve které žijí pouhé tři miliony obyvatel, přesto nabízí nespočet nádherných míst k návštěvě, a především zdejší kostelíky a kláštery jsou tím, co do země láká cestovatele z celého světa. Není divu. Arménie byla první zemí, která v roce 301 přijala křesťanství za státní náboženství, je proto historickými stavbami doslova posetá. Pojďte s námi poznat deset nejkrásnějších klášterů, které Arménie nabízí!  Klášter Tatev Tatev je jedním z nejznámějších, ale také nejodlehlejších klášterů v Arménii. Nachází se na jihu země a cesta z hlavního města Jerevanu sem po krkolomných arménských silnicích trvá více jak půl dne. Nicméně…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Kavkaz volá! Šest důvodů proč navštívit Gruzii

Gruzie se rozprostírá na rozhraní Evropy a Asie a leží zčásti mezi úpatím Velkého a Malého Kavkazu. Její bohatá kultura a různorodá krajina kontrastují s tím, jak skromná svou rozlohou tato země je. Subtropická údolí a impozantní hory budí respekt, zatímco proslulá a vřelá pohostinnost gruzínských lidí vybízí návštěvníky k tomu, aby zemi pochopili hlouběji včetně jejího dědictví. Existuje nespočet důvodů, proč srdečnou Gruzii plnou překvapení navštívit. My přinášíme alespoň šest z nich.  Staré Město metropole Tbilisi je známé svými lázněmi. Ve čtvrti Abanotubani se nachází kopule se sírovými koupelemi a město zdobí barevné domy s dřevěnými balkony. © saiko3p / Getty Images Kouzlo…