50 let! Oslavujeme s Lonely Planet

Nakladatelství Lonely Planet bylo vždy významnou součástí cestovatelské kultury a neocenitelným zdrojem informací pro statisíce turistů. Letos slaví jubileum – 50 let od založení

Od roku 1973 se cestování výrazně změnilo, ale oblíbené průvodce Lonely Planet zůstávají i nadále součástí celého procesu – ať už ve fázi plánování, nebo na místě v cílové destinaci. Dnes, stejně jako v minulosti, se tyto proslulé publikace proměňují, aby vyhovovaly potřebám novodobých poutníků.

Dobrodružství, které vás zajímá, od roku 1973

Zcela prvního průvodce Lonely Planet, Across Asia on the Cheap, napsali Tony a Maureen Wheelerovi. Vlastním nákladem vydaný rukopis vycházel z putování manželů z Velké Británie do Austrálie po zromantizované asijské trase hippies. Tak se zrodil slavný průvodce Lonely Planet, jenž se vyvinul do obsáhlejšího formátu naplněného vším, co je třeba o dané destinaci vědět.

Během krátké doby se průvodce staly nezbytným cestovním doplňkem.
Dnes již slavné průvodce s modrým hřbetem se staly společníkem jak začínajících výletníků, tak protřelých sběratelů cestovatelských zážitků. Průvodce Lonely Planet ve vaší knihovničce vypovídal o tom, jaký cestovatel jste a jaké hodnoty vyznáváte. Jediný průvodce tak vedl k široké sbírce celoživotních vzpomínek.

Ikonická „cestovatelská bible“ se vyvíjí

Nyní, v padesátém roce existence, prochází Lonely Planet jednou z nejradikálnějších proměn. Vzhledem k tomu, že nabídky podniků jsou široce dostupné on-line, přicházejí publikace místo nich s lákavým dynamickým obsahem, díky němuž se dozvíte, jaké zážitky byste si neměli nechat ujít – a to jak ty známé, tak méně obvyklé.

Průvodce Lonely Planet zahrnují vždy do cestování prvek plánování a uvědomují si, že k němu je nutná HLOUBKA OBSAHU. Jen ta lidem při promýšlení cesty dává MOŽNOST VOLBY.
Chris Zeiher, výkonný ředitel Lonely Planet pro prodej a marketing, k tomu říká: „Současný cestovatel Lonely Planet vyhledává ekologičtější trasy, chce se spojit s místními komunitami a pomáhat jim. Naše průvodce se vyvíjejí spolu s měnícími se demografickými fakty, zvyky a přáními a my stále hledáme způsoby, jak vyhovět novým trendům.“

Lonely Planet v číslech

•    150: celkový počet vytištěných průvodců Lonely Planet je 150 milionů!
•    4 přes 2: čtyři destinace překročily dva miliony výtisků – Austrálie, Nový Zéland, Thajsko a Indie
•    19 za 50: Jihovýchodní Asie (dříve Across Asia on the Cheap) vyšla během 50 let v 19 vydáních!
•    320: počet píšících a cestujících autorů, kteří vyrazili do terénu od zrušení pandemických omezení v roce 2022
•    33: počet jazyků, do nichž jsou publikace Lonely Planet překládány
•    95:  procento destinací, které jsou zahrnuty v tištěných průvodcích Lonely Planet
•    100: procento titulů Lonely Planet, které jsou tištěny na papíru z obnovitelných zdrojů (FSC)… takže všechny!

Česká edice Lonely Planet

Kultovní průvodce s modrým hřbetem a nezapomenutelným bílým logem se staly brzy po sametové revoluci naší srdeční záležitostí. Společně s nimi jsme začali poznávat svět a užívat si nově nabyté svobody plnými doušky. Staly se pro nás symbolem toho, že sny se mají nejen snít, ale dají se i plnit.

Vydávat fenomenální průvodce v rodném jazyce, a dopřát tak velkému cestovatelskému národu odkojenému cestopisy Hanzelky, Zikmunda, Stingla, Friče či Batličky komfort, kterému se do té doby těšila jen anglicky mluvící část světa, se ale dlouho zdálo jako nesplnitelný sen. Po obtížných jednáních se to však podařilo – Nakladatelství Svojtka & Co. získalo v roce 2001 jako jediné české nakladatelství licenci na vydávání průvodců této světoznámé edice.
První průvodce v češtině se objevily na pultech v květnu 2001. Od té doby jsme vydali téměř 400 titulů z této řady v našem rodném jazyce a některé průvodce se dočkaly už pátého vydání.

Kde najdete Lonely Planet on-line

Lonely Planet provází poutníky na cestách už padesát let a jeho základním přesvědčením je, že cestování je úplně pro každého. On-line a prostřednictvím sociálních sítí osloví Lonely Planet každoročně miliony cestovatelů, kterým pomáhá k získání úchvatných zážitků. Lonely Planet najdete na lonelyplanet.com a lonelyplanet.cz a na sociálních sítích:

•    Facebook: facebook.com/lonelyplanet, CZ: facebook.com/Lonely.Planet.CZ
•    Twitter: @lonelyplanet, CZ: @lonelyplanet_cz
•    Instagram: instagram.com/lonelyplanet, CZ: instagram.com/lonelyplanetcz
•    TikTok: @lonelyplanet
•    YouTube: youtube.com/lonelyplanet

Plány Lonely Planet do budoucna

Nový formát průvodců se speciálním logem k 50. výročí se dostává do prodeje počátkem května 2023 s aktualizovanými vydáními Itálie, Portugalska, Skotska a Sicílie. V červnu a červenci 2023 nakladatelství vydá nové průvodce mimo jiné po Řecku, Španělsku, Vietnamu, Velké Británii, Nepálu, Švédsku a Kambodži.

Ambice Lonely Planet jsou značné: během dvouletého aktivního vydavatelského programu bude kompletně aktualizováno 230 průvodců napříč všemi řadami.
Lonely Planet je sice už padesátník, ale stále je veden touhou utvářet a inspirovat cestovatelskou komunitu a při hledání nových cest sdílí neklidného ducha svých zakladatelů. Průvodce Lonely Planet, které vyžaduje i nová generace, se přizpůsobují a vyvíjejí, aby se staly základem našeho cestovatelského života.

Pro Lonely Planet je to úchvatná pouť – otevírá se tím pro další, ještě větší dobrodružství.
 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

15 neuvěřitelných aktivit ve Vietnamu

Další článek

Stanování pod ledovcem Earnslaw Burn

Související články