5 tipů pro Bangkok: Jak ušetřit peníze a nenechat se okrást

© Shutterstock

Thajsko je levná země, a proto je škoda platit víc, než musíte. Zejména, když se jedná o podvod nebo záměrně napálené ceny pro turisty. Těm se nevyhnete, ale s využitím následujících rad omezíte v hlavním městě toto riziko na minimum.

Bangkok překvapení
Nejezte na Khao San Road

Khao San Road ve dne patří prodejcům levného oblečení a suvenýrů, v noci se promění v jednu velkou party zónu plnou prodavačů kyblíků s alkoholickým mixem a promotérů všeho druhu. Rozhodně to ale není místo pro skvělou večeři. Nudle s chutí maggi si dáte jen jednou a svých utracených peněz budete litovat. Na autentické  a levné street food zajděte do sousední ulice Soi Rambuttri. 

Bangkok street food

Chtějte slevu, vždycky

V Bangkoku se dá smlouvat o všem a všude, snad kromě sítě supermarketů 7/11. Smlouvání na tržištích je samozřejmostí, slevu jsme ale dostali i v cestovní kanceláři nebo hostelu. Nebojte se to zkusit. Znalost thajštiny ani perfektní angličtinu nepotřebujete. V prvním případě stejně poznají, že jste turisti, a v tom druhém vám nebudou rozumět.

Prostě sebevědomě řekněte částku, kterou chcete za službu nebo produkt zaplatit a čekejte, co se stane. Případně vyzkoušejte tzv. odcházecí metodu – pokud se na ceně nedomluvíte, poděkujte a předstírejte, že už nemáte zájem. Budou na vás křičet sumu, kterou jste ochotni zaplatit a určitě se domluvíte.

Bangkok free water

Pijte na Soi Rambuttri

Pokud je v Thajsku něco drahého, tak je to k naší smůle zrovna pivo. Pokud cestujete nízkorozpočtově, bude vaším barem obrubník a číšníkem igelitka ze supermarketu 7/11. Náklady na zlatý mok tak snadno snížíte. Malá (320ml) plechovka thajského piva (Chang, Singha, Leo, Tiger) vás vyjde na 38-42 bahtů a velká (620ml) na 50-60 bahtů.

Bangkok pivo

V baru za stejné množství pochopitelně zaplatíte víc, ale pokud nebudete pít zrovna na Khao San Road, vaši peněženku to zase tolik bolet nebude. Cena za 620ml láhev se pohybuje okolo 130 bahtů. Za půlitr piva tedy dáte cca 70 Kč. Pokud ale zajdete do ulice Soi Rambuttri, která je klidnou a levnou variantou divoké Khao San Road, najdete podniky nabízející velký Chang nebo Leo za 70 bahtů, tedy za krásných 39 Kč/0,5l.

Bangkok Soi Rambuttri

Nejezděte tuk-tukem

Tuk-tuk je zjednodušená verze taxíku, v Bangkoku tvoří slušné procento dopravy, a taky se značně podílí na znečištění ovzduší. Na každém kroku se vám řidiči budou snažit nabídnout až vnutit jízdu. Tuk tuk ale kromě toho, že lidově řečeno smrdí, není nejlevnější, a to ani oproti taxíku. Příkladem budiž náš experiment – po troše smlouvání jsme za tuk tuk na Tahling Chan Market, asi 10 km z centra města, zaplatili 150 bahtů za dvě osoby. Zpět jsme jeli standardním taxi-meter, za 70 bahtů. Tedy v přepočtu na CZK za polovinu.

Bangkok tuk tuk

S taxikáři nesmlouvejte

Taxikáři turisty okrádají v Praze i ve světě. Při návratu z couchsurfing večeře, odlehlé od centra, jsme na radu místních využili standardní taxi-meter, prý to bude k našemu hostelu za 150 bahtů. Smlouváním jsme se tedy na této ceně s řidičem domluvili, ale i tak jsme ho požádali o zapnutí taxametru. V cíli to oficiálně bylo 110 bahtů, řidiči jsme ale dali slíbených 150 jako poučení pro nás a přestali jsme s taxikáři smlouvat.

Bangkok doprava

Řidiči ale často o taxametru nechtějí ani slyšet. Mají domluvené pevné částky na různá místa. Pro americké turisty to nic neznamená, protože je to “pár dolarů”, ale jaká je opravdová cena? Pokud chcete jet taxíkem, nechte si ho zavolat z hotelu. A jestli máte na mobilním telefonu data, využijte Uber nebo GrabTaxi, obě aplikace v Bangkoku fungují. Pro porovnání: s Uberem jsme za cca 7km jízdu zaplatili 100 bahtů. Řidiči standardních taxi-meterů nabízeli stejnou vzdálenost za 300, rozdíl je v přepočtu 130 CZK.

Bangkok suvenýry

Autorka Lenka Rejfířová je cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Miluje dobrovolničení, levné letenky, ubytování a chytrý luxus za hubičku. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města. Jejím snem je mít vlastní hostel a být k turistům fér. Můžete ji sledovat na Fb Lenka On the Road.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bangkoku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bangkok. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Napsal: Lenka Rejfířová

Předchozí článek

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Další článek

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Související články

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…