5 nejlepších pláží Albánské riviéry

©

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte...

Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít baterky. Pořád je to tady jedna velká idylka a pastva pro oči – stačí jen jediný pohled na ostře řezané, skalnaté pobřeží, kontrastující s úchvatnou mořskou modří, abyste se zamilovali. A chtěli se napřesrok zase vrátit.

Jestliže jsme vás nalákali a chtěli byste albánské pláže vyzkoušet, nabízíme vám přehled několika nejkrásnějších.

Palasa

Ideální místo pro plážové povaleče, kteří se chtějí vyhnout davům, užít si pláž jen pro sebe a zaplavat si v dokonale čistých, nedotčených vodách. K pláži v současnosti vede nová přístupová cesta z hlavní silnice, a jakmile se sem dostanete, Palasa vám učaruje. Bílý písek, skály a jen minimum stavebního ruchu. Je tu sice noční klub, který v létě láká návštěvníky, ale kromě něj už jen pár kaváren, pizzerie a pár neformálních kempů.

Dhërmi

Pláž v Dhërmi je jednou z nejpopulárnějších v Albánii. Oslnivý pás bílých skal je několik kilometrů dlouhý a temná modř mořské hladiny je zase velmi lákavá. Zvlášť v letních vedrech. Kromě vrcholné sezony je tu klid, ale i když v létě tu bývá plno, pláž je natolik dlouhá, že bez větších problémů najdete tiché místo stranou hlučícího davu dokonce i uprostřed srpna. Ti, kteří se nespokojí jen s válením na pláži, ocení, že tu je také mnoho jeskyní, které mohou při svém pobytu objevovat. Menší zátoky podél pláže nabízejí cenově příznivé ubytování.

Ksamil

Jižně od Sarandy, neoficiálního hlavního města Albánské riviéry, a coby kamenem dohodil od řecké hranice, najdete pláž Ksamil. Je to skvostné místo – ke třem malým ostrovům utopeným v tyrkysové zátoce bez problémů doplavete nebo dojedete lodí a užijete si na nich dostatek soukromí. Pro místní je zdejší plážové město velkým turistickým centrem, do něhož každé léto míří davy lidí, ale ostrůvky nabízejí jiný příběh – je na nich vždy o poznání méně lidí. Kousek přes moře leží řecké Korfu, nedaleko je dávné město Butrint zapsané na seznam UNESCO. Je tady zkrátka co dělat i mimo pláž.

Bunec

Roztomilou malou zátoku cestovatelé mířící do Sarandy často přehlížejí, ale Bunec si to nezaslouží. Je tichý, klidný a neobvyklý – oblázková bílá pláž rozděluje řeka, která sem stéká z hor v pozadí. Je to okouzlující kulisa, zvlášť západy slunce jsou tu nádherné. Zdejší pláž je dobrou volbou pro ty, kteří netouží po módních destinacích a zhýčkaných místech. Přesto tu najdete příjemné ubytování v podstatě nadosah vody, a to za velmi příznivé ceny. A je tu také pár kempů a jednoduchých kaváren. Ticho a mořské vlny jsou hlavním argumentem, proč vyrazit právě sem.

Himara

Trochu ospalé město Himara je už zavedenou zastávkou na turistických trasách. Navzdory svému rychlému rozvoji v posledních deseti letech stále neztratilo svůj šarm. Jako plážové město čelí každé léto nájezdům koupání chtivých Albánců, ale stačí vyrazit tři kilometry na sever od města k pláži Livadhia a najdete krásné místo, kde si užijete koupání v čisté vodě. V samotném městě je dobrou alternativou pláž Potami – najdete ji jižně od centra za velkou skálou, která dělí město napůl.

Borsh

Sedmikilometrový Borsh je nejdelším pásem pláží v Albanii. Navzdory tomu turismus zatím příliš Borsh nepoznamenal a na pláži najdete jen pár restaurací a barů. To se ale nejspíše brzy změní, protože toto místo může být jednou z velkých perel v náhrdelníku Albánské riviéry. A místní to rozhodně tuší – developeři už si jistě chystají nějaké ty stavební plány. Proto stojí za to sem vyrazit a užít si kouzlo Borshe dříve, než je realizují a naruší celou magii. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Napište nám, třeba příští článek bude ten váš.

Napsal: Tom Masters

Předchozí článek

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Další článek

Nejlepší místa, kam se vydat hned po prázdninách

Související články

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…