5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

© Bled, Shutterstock

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech.

Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno z nich, ale ještě lepší je mít ve svém cestovatelském portfoliu všechna hezky pohromadě.

Koper_2

Piran

Zavedou-li vás toulavé boty na slovinskou riviéru, nezapomeňte navštívit přímořský Piran. Kdo bude v tomto malebném městě nejšťastnější, jsou věční romantici. Ne nadarmo se totiž tomuto městu, postavenému na úzkém mysu vybíhajícímu do Jaderského moře, přezdívá „slovinské Benátky“. Na kanály tu sice nenarazíte, zato práce italských architektů, kteří dříve působili v Benátkách, je všudypřítomná.

Piran_1

Jedinečná atmosféra panuje ve starobylých uličkách středověkého přístavu i na zapomenutých plážích za kopcem. Za pozornost stojí barevné domky, přilepené jeden na druhý, s okny s lomenými oblouky a tzv. kružbou – kamenným nebo skleněným ornamentem charakteristickým pro gotiku. Milovníky dobré kávy a působivé architektury jistě potěší návštěva kavárny na hlavním náměstí (Tartinijev trg), osázeném paláci v benátském stylu patnáctého století. Uprostřed náměstí se tyčí socha hudebního skladatele a houslového virtuosa Giuseppe Tartiniho, jemuž místní neřeknou jinak než Mistr národů.

Piran_2
Koper

Hledáček jsme dále zamířili na nejdůležitější slovinský přístav na pobřeží Jaderského moře – historické město Koper. Je sice pravda, že výborně zachovalou staroměstskou část s působivou architekturou benátského střihu tu trochu ruší nevzhledná průmyslová zóna, ale to by vás v žádném případě nemělo odradit. Na nejzajímavější architektonické památky pasujeme renesanční Prétorský palác z 15. století na ústředním Titově náměstí (Titov trg) a katedrálu Nanebevzetí Panny Marie. 

Koper_1

Bovec

Pokud při návštěvě Slovinska stihnete i výlet do městečka Bovec, jen dobře. V samém středu Julských Alp, na hranici Triglavského národního parku, vás přivítá městečko s uhlazenou vizáží přímořských letovisek. Chcete-li si užít den ve znamení relaxace a nasávat neopakovatelnou atmosféru, zavítejte do některé z útulných restaurací a kaváren na náměstí. Nalákat se ale určitě nechte i k některé z outdoorových, či dokonce extrémních aktivit. Své tělesné limity můžete otestovat při skalním lezení, paraglidingu či třeba při canyoningu, kde se kombinuje slaňování skalních stěn a vodopádů, skákání do tůní a plavání.

Bovec_1

Lublaň

Návštěva Lublaně, největšího a zároveň hlavního města Slovinska, je skutečný zážitek. Okouzlit totiž dokáže opravdu každého. Dívejte se a užívejte si. Je jen na vás, jestli se vydáte promenádou kolem řeky, zhodnotíte ležérní kavárny nebo se budete kochat stavbami z dílny slovinského architekta Josipa Plečnika, kterému vděčí za svou současnou podobu například Pražský hrad. Plečnik v Lublani navrhl řady mostů přes řeku Ljubljanicu i parkovou úpravu nábřeží. Jeho architektonický génius se dotkl také hradních valů, náměstí i sítě ulic.

Lublaň_1

Pohodlně pohybovat se můžete po Lublani pěšky – vše důležité najdete blízko sebe. Nebo po vzoru Lublaňanů usedněte za řídítka kola a zažijte město z perspektivy cyklisty. Zeleně je ve slovinské metropoli tolik, že od ní nikdy nebudete dále než 300 metrů – tři čtvrtiny povrchu města tvoří právě zeleň. Zmoženi šlapáním tak snadno najdete místo k odpočinku a relaxaci. Krásnou podívanou na město skýtá i místní hrad, z jehož věží se nabízí výhled přes celé město až k Julským Alpám.

Lublaň_2

Bled

A čím průvodce po Slovinsku uzavřít? Třeba návštěvou městečka Bled v podhůří Julských Alp, které leží přibližně 80 kilometrů od Lublaně. Díky jeho poloze u Bledského jezera se z něj stal vyhledávaný cíl exkurzí za klimatickými lázněmi s uzdravujícím mikroklimatem, termálními prameny, turistikou i řadou dalších sportovních aktivit. Přímo nad jezerem se vypíná majestátní hrad a takřka uprostřed jezera na sebe upoutává pozornost kostel Nanebevzetí, jehož zvon podle místních plní přání. A co podniknout na závěr? Zazvoňte si na zvon přání a přejte si, ať po čase zase najdete nějaký dobrý důvod, proč Slovinsko navštívit
Bled_1

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Slovinsko. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Adéla Vavřačová & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Ruské fotbalové MS 2018 – stručný průvodce po hostitelských městech

Další článek

Súdán vás vítá vřele a přátelsky

Související články

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty. Florencie z ptačí perspektivy Renesanční dáma Florencie Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek. Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý…

Články

Zakotvěte v Kotorském zálivu dřív, než jej zaplaví turisté

Kotor je úchvatný, ať se na něj díváte odkudkoli. Uvnitř městských hradeb posedávají místní u kavárenských stolečků nebo postávají ve frontách na teplý chléb v bludišti spletitých uliček a malebných náměstí. Za hradbami se rozprostírá horami obklopený záliv připomínající fjord, Boka Kotorská, která je jedním z nejnádhernějších míst Evropy. A nejlepší ze všeho je, že do tohoto středomořského ráje stále ještě nevtrhly výletní lodě plné turistů. Pospěšte si, než zvednou kotvy. Celkový pohled na Korotrský záliv   Kotor je ze všech stran obklopený efektními horskými štíty, takže je téměř nemožné se tu vyfotit, aniž by se někde na pozadí tyčilo pořádné skalisko. Nutno přiznat, že město nabízí ze všech úhlů dokonale pohlednicové záběry. Za jeho historickými hradbami se prostírá…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…