48 hodin ve Lvově

©

Vůně čerstvě uvařené kávy se line kolem velkolepých katedrál, zchátralých domů, tajemných dřevěných dveří a romantických dvorků – západní zdvořilost a dekadentní elegance Lvova (ukrajinsky Lviv) překvapuje dokonce i znalce východoevropských turistických drahokamů. Toto polyglotní a kosmopolitní město na západě Ukrajiny uchovává architektonické a kulinářské dědictví různých států a říší, jež se ho v průběhu staletí zmocnily. Lvov má vlastní, velmi dobré letiště a neleží daleko od levných letišť v sousedním Polsku, a tak patří k nejúchvatnějším víkendovým destinacím v Evropě – a navíc se zdá na hony vzdálený problémům na východě Ukrajiny.

První den

Dopoledne

Den ve Lvově byste možná měli zahájit účinným spalováním kalorií, protože si můžete být jisti, že během svého pobytu v tomto městě přiberete víc, než byste si přáli. Nejlépe se k tomu hodí výstup na věž radnice (Lvivska rátuša), jež se tyčí na hlavním náměstí Plóšča Rynok. Projděte chodbami budovy městské správy, po nichž spěchají davy úředníků na své ranní schůze, až do čtvrtého patra, kde najdete prudké točité schodiště. Vede nahoru na vyhlídkovou terasu na vrcholku věže, postavené v italském stylu. Z této vyhlídky Lvov vypadá jako malý model města, přenesený do současnosti z prababiččina dětství.

 
Lviv’s City Hall tower on the main square of Ploshcha Rynok © Artur Synenko - Shutterstock
Lvovská radnice s věží na hlavním náměstí Ploshcha Rynok © Artur Synenko - Shutterstock
 

Na zaslouženou snídani pak zajděte do pekařství Lvivsky Pljacky na druhé straně náměstí. Po náročném výstupu na radniční věž nebudete mít výčitky svědomí, když si dáte místní speciality: sladký jablkový závin výrazné chuti nebo syrnyk (krájený tvarohový koláč s rozinkami).

Po jídle se vydejte na prohlídku okázalých chrámů, kostelů a kaplí, jejichž zářící kupole jste viděli z věže. Jako první navštivte Latinskou katedrálu. Původně strohá gotická stavba ze 14. století byla několikrát přestavěna a dnes odráží směsici stylů, které byly v Evropě v módě v průběhu posledních sedmi staletí. Hned vedle si prohlédněte dominikánský kostel Božího těla, bohatě zdobenou barokní stavbu z 18. století. U kostela je malý park, kde na vyvýšeném prostranství s žulovou dlažbou pravidelně probíhá skromný knižní trh. Nad rozloženými knihami se tyčí obrovská socha Ivana Fjodorova, který v Moskvě vytiskl první ruskou knihu a zemřel jako uprchlík ve Lvově.

 
Colourful fresco painting in Lviv’s Armenian Cathedral © Irina Ovchinnikova - Shutterstock
Barevné fresky ve lvovské Arménské katedrále Nanebevzetí Panny Marie © Irina Ovchinnikova - Shutterstock

Odpoledne

Na oběd okořeněný moderním uměním se vydejte do bývalého kláštera Bernardinů. Najdete zde sice neoznačené, ale nepřehlédnutelné starobylé dřevěné dveře, jež vedou do Muzea idejí. Tato galerie je spojená s oblíbeným bohémským podnikem, který nabízí vynikající západoukrajinská jídla, jako je banoš (huculská polenta s domácím sýrem) a bohrač (též bograč; místní verze maďarského guláše), stejně jako rozmanité nalyvky (ovocné likéry).

Po obědě si možná budete potřebovat trochu zdřímnout a pak si dát odpolední kávu – ve městě, kde se vše točí kolem kaváren, ji nemůžete vynechat. Kávu sem přinesli turečtí kupci ve středověku spolu se starověkým způsobem její přípravy v písku. Do místní kávové kultury se můžete ponořit v kávové manufaktuře Kopaľnja kavy („kávový důl“). Lákavě aromatické kávové boby se zde „těží“ z podzemního skladu, který si můžete prohlédnout. Po ochutnání tohoto lahodného nápoje (jenž se vždy podává s ovocným likérem) se zastavte v prodejně upomínkových předmětů, abyste získali „místní“ slevovou kartu, jež je nezbytná, pokud dáte na naše doporučení ohledně večeře.

The Coffee Mine in Lviv’s cobblestoned old town © Brenik - Shutterstock
Manufaktura Kávový důl a stále vydlážděné ulice starého města Lvova © Brenik - Shutterstock

Večer

Na večeři byste mohli zajít do podniku, který sám sebe nazývá „nejdražší restaurací v Haliči“ (Najdоrоžčа restоrаcija Halyčyny). Zásadní je, že toto hodnocení vůbec nemusí odpovídat pravdě. Restaurace záměrně vytváří dojem starého bytu s urostlým majitelem, který vás uvítá u dveří a zavede vás do okázalé místnosti, v níž se scházejí svobodní zednáři. Víc už vám neprozradíme, abychom nezkazili moment překvapení. Stačí ukázat svou „místní“ slevovou kartu, díky které všechny nadbytečné nuly v záměrně šokující nabídce zázračně zmizí.

 

Druhý den

Dopoledne

Druhý den zajděte do Restoraciji Bačevskych na bohatou snídani formou bufetu a nezapomeňte si v tomto nesmírně oblíbeném podniku rezervovat stůl i na večeři – ano, opravdu byste ho měli navštívit dvakrát! Po snídani se vydejte ven ze staré části města. Pekarskou ulicí projdete kouzelně zchátralou obytnou čtvrtí k Lyčakivskému hřbitovu (Lyčаkivskyj cvyntar), ležícímu na zalesněném kopci. Vzhledem k množství nádherně zdobených hrobek hřbitov vypadá jako ukrajinská verze pařížského Père Lachaise. Projděte se mezi hroby se stovkami kamenných andělů a svatých, jež vás budou v zasmušilém tichu odevšad pozorovat, a přemítejte o existenciálních záležitostech. Cestou zpět do staré části města si dejte něco k jídlu a jedno pivo v restauraci Kumpel.

Sleeping angel sculpture at Lviv’s Lychakivske Cemetery © Yulia Podlesnova - ShutterstockTicho, klid a spící andělé - to je lvovský Lyčakivský hřbitov ©Yulia Podlesnova - Shutterstock

Odpoledne

Odpoledne vyrazte objevovat lvovské blízkovýchodní dědictví, důkladně ukryté za ukázkovým, staromódním evropanstvím města. Arménská katedrála (Virmenskyj sobor) je srdcem arménské komunity, jež zde žije od samého založení Lvova. Nejprve si prohlédněte krásnou stavbu, zastrčenou v nenápadném dvoře a připomínající exotického návštěvníka v habsburském prostředí. Pak ji obejděte ke vchodu z ulice, abyste se podívali do interiéru. Uvnitř kostela najdete úžasné fresky, jež působí jako kombinace obrazů Gustava Klimta a byzantských ikon.

 
The rococo dome of Lviv’s Dominican Cathedral at sunset © Kvitka Fabian - Shutterstock
The rococo dome of Lviv’s Dominican Cathedral at sunset © Kvitka Fabian - Shutterstock

Večer

Pokud již všechny ty anděly, které jste dosud spatřili, slyšíte zpívat, možná vám naznačují, že byste měli den zakončit operním představením v Národním akademickém divadle opery a baletu. Možná nebude tak prvotřídní jako ve Vídni, jež lvovskou operní kulturu ovlivnila, ale působivě staromódní interpretace klasických světových oper a představení plná barev, založená na ukrajinském folkloru, vás určitě nezklamou.

Na večeři se vraťte do Restorajici Bačevskych a jako završení všeho, co jste se dozvěděli o různých komunitách a historických obdobích tohoto fascinujícího města si dejte židovský foršmak s červenou řepou (sleďové pâté) a polské pierogi (pirohy; nekynuté knedlíky s rozmanitou nádivkou) a dopřejte si tolik skleniček ukrajinské nalyvky, abyste se bez cizí pomoci dokázali dostat zpět do hotelu.

 
The ornate ceiling of the Lviv Theatre of Opera and Ballet © eFesenko - Shutterstock
The ornate ceiling of the Lviv Theatre of Opera and Ballet © eFesenko - Shutterstock

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Ukrajiny? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Eastern Europe. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.





 
Napsal: Leonid Ragozin

Předchozí článek

Munnar aneb „krajina čaje“

Další článek

Výšlap na La Soufriére na ostrově Guadaloupe

Související články

Články

Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

Lotyšsku trvalo 25 let, než se zbavilo pozůstatků komunismu, ale dnes je tato pobaltská republika připravena v plném lesku oslavit stříbrné výročí. Země obnovuje prastaré tradice, opravuje rozpadající se hrady a panská sídla ukrytá v borových lesích a svou kdysi fádní kuchyni přeměňuje v moderní gastronomii v severském duchu. Okouzlující Riga, jejíž populace se stále rozrůstá, získala v roce 2014 titul Evropské hlavní město kultury, značně vylepšila infrastrukturu a přistoupila k celkové renovaci svých budov. Panoramatický pohled na hlavní město Riga.   Lotyšsko se dává do gala u příležitosti svého stříbrného výročí. Letos oslaví 25 let od chvíle, kdy odhodilo sovětské okovy, a po více než dvou desetiletích, během nichž se snažilo dohnat své evropské sousedy, má namířeno do čela pelotonu. A opravdu si…

Články

Touláme se po Čechách – České Švýcarsko

Nevím jak vy, ale já mám podzim ráda. Ne tolik jako jaro, ale rozhodně je mi sympatičtější než letní vedra, ve kterých se můžu zchladit leda tak ve sklepě u rodičů. A to s sebou zpravidla obnáší zvýšené riziko spojené s pracovní aktivitou typu připravit zavařovačky na sezonu. Podzim je ideální dobou na výlety. Dovolená vyčerpaná, děti chodí do školy a kdo nechce víkendy trávit ve městě, vyráží pryč. Populární jsou eurovíkendy neboli prodloužené víkendy v evropských metropolích. Stačí zapíchnout ukazováček do mapy, koupit akční letenku, objednat hotel, útulný penzionek, pronajmout…

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…