48 hodin v Nagasaki - rozmanitý a silný charakter města

Není pochyb o tom, že intenzivní a turbulentní dějiny navždy označily Nagasaki za odlišnou destinaci. Když si sem uděláte cestu, rozhodně dostanete příležitost se o místní nešťastné historii z první ruky dozvědět. Dnes ale návštěvníci považují Nagasaki také za živé a působivé místo plné rozmanitého kouzla s moderní energií, které si osvojilo svoji minulost, zatímco už směle pohlíží směrem k budoucnosti.

I když možností se tu nabízí tolik, přinášíme vám alespoň nejzákladnější tipy, jak nejlépe využít dva dny v jedné z nejdynamičtějších destinací Japonska.

Nagasaki je dynamické město se vzpomínkami na bolestivou minulost, ale se živou a různorodou přítomností. © tomophotography / Getty images
 

Den první: Ráno

Začněte své dobrodružství správně tím, že popadnete pár lahodných měkkých a pružných vepřových knedlíků z pobočky Butamon Momotaro Shianbashi, rodinně provozované společnosti v Nagasaki, která otevřela svůj první obchod v roce 1960 a nyní se může chlubit pěti populárními místy po celém městě.
Odtud můžete skočit tramvaj směrem na Matsuyama-Machi a využít čas na odpočinek, zatímco si z okýnka budete prohlížet město na vaší cestě k Muzeu atomové bomby Nagasaki, které se nachází hned vedle zastávky. Je to nepostradatelný zážitek, ve kterém vám temné muzeum nabídne jasný a poutavý popis zkázy, která město postihla 9. srpna 1945, když na něj byla svržena bomba, stejně jako vám představí následky této katastrofy.

Muzeum atomové bomby v Nagasaki je drsnou připomínkou data, kdy byla na tomto místě v boji použita jaderná bomba.  © Michael Runkel / robertharding / Getty Images
 

Výstava zahrnuje artefakty a pozůstatky z té doby jako jsou kusy zkrouceného šrapnelu, rozbité sutiny, fotografie, nábytek a hrnce nalezené v troskách a také hodiny zastavené v 11.02, tedy v přesný čas bombardování. Videoprojekce ukazují z první ruky zachycené výpovědí přeživších, zatímco vzdělávací výstavy nabízejí informace o dnešní jaderné krajině.
Vedle muzea leží Národní pamětní síň míru pro oběti atomové bomby Nagasaki, která se skládá z horní úrovně s vytesanou vodní miskou a dvou spodních vrstev, z nichž jedna obsahuje dvanáct skleněných pilířů s poličkami knih, ve kterých jsou vepsána jména zesnulých. Návštěvníci jsou vybízení k tomu, aby zde zanechali zprávy o míru, které jsou uchovány v hale.
Poté to můžete vzít krátkou procházkou do restaurace Sakanaya, která se specializuje na kaisen-don (rýžové misky doplněné úžasně čerstvými sašimi) a nabízí zajímavé a chutné obědy, které zahrnují kousky kranase japonského a boniti, stejně jako karaage (šťavnaté japonské smažené kuře).

Socha míru v Nagasaki v parku Heiwa-koen (Park míru) váží deset tun. © Richard Cummins / Getty Images

Den první: odpoledne

Protáhněte si nohy a nechte oběd uležet procházkou po Parku míru, kde uvidíte impozantní desetitunovou bronzovou Sochu míru Nagasaki, kterou v roce 1955 navrhl Kitamura Seibō. Na klidném místě, zejména za slunečného dne, vás v parku potěší také Fontána míru ve tvaru holubice, stejně jako zahrada se sochami. Abyste celý zážitek uzavřeli, vydejte se ještě do pět minut chůzí vzdáleného parku Hypocentrum atomové bomby (Atomic Bomb Hypocentre Park). Tady spatříte samotný sloup z černého kamene označující přesný bod, na kterém explodovala bomba, což ve vás zanechá skutečně chladný a nezapomenutelný dojem. 
Pokud se stále cítíte být v rozjímavé náladě, vydejte se přes řeku do Fuchi-jinja, šintoistické svatyně na Inasa-yama, 333 metrů vysoké hoře umístěné západně od přístavu Nagasaki. 

Pohled na Nagasaki z hory Inasa-yama je úžasný. © Putt Sakdhnagool / Getty Images

Den první: Večer

Jakmile se začne šeřit, je jasnou volbou slavná lanovka vedoucí na vrchol Inasa-yama. Zaručí vám dokonalý způsob, jak získat celistvý pohled na město. Z tohoto velkolepého výhledu máte téměř panoramatický výhled na Nagasaki s tančícími světly městské sítě rozpůlené lesknoucími se vodami přístavu. Po tom, co jste se vydali tak vysoko, stojí za to navštívit ještě lázně Onsen Fukunoyu (umístěné na hoře). Zajistí vám dokonalý způsob jak se uvolnit, než se vydáte zpátky do města. Zde si můžete vyzkoušet standardní mokré lázně, stejně jako lázně ganbanyoku s horkými kameny. 
Poté, co sestoupíte z hory zpátky do města, dokončete svůj večer tím, že si chytíte taxi do Shippoku Hamakatsu, abyste ochutnali shippoku-ryōri, impozantní večeři v nagasakském stylu banketu, během které se podávají různé chody jídla na velkém kulatém stole.

Chcete-li navštívit "Ostrov duchů" Hašimu, musíte se připojit k jednomu z organizovaných zájezdů. © James Gabriel Martin / Lonely Planet

Den druhý: Ráno

Přibližně dvacet kilometrů od pobřeží Nagasaki se nachází ostrov Hašima (také známý jako Ostrov bitevních lodí nebo Gunkanjima kvůli jeho jedinečnému tvaru, který se podobá válečné lodi). Ostrov sloužil jako bývalé hlubinné uhelné těžební pracoviště, které bývalo domovem tisícům dělníků, stejně jako válečným zajatcům, kteří sem byli kontroverzně vysláni na nucené práce. V provozu byl od roku 1890, dokud z důvodu vyčerpání zásob uhlí nebyl ostrov Hašima nakonec opuštěn v roce 1974. Dnes je ztělesněním děsivého města duchů se zhroucenou budovou, která se stala obětí času a drsných mořských vlivů.
Od dubna do října nabízí společnost Gunkanjima Concierge dvě plavby na ostrov, jednu ráno (sraz v 9:40h) a jednu odpoledne (sraz ve 12:40h) a loď odjíždí z terminálu Tokiwa v přístavu Nagasaki. Ostrov určitě stojí za návštěvu, a proto je dopředu nezbytné si dopravu na něj naplánovat. Rezervace v předstihu je doporučována prostřednictvím webových stránek společnosti.
Než odjedete, nezapomeňte ještě na cestu do hotelu Belleview a vychutnejte si bohatou snídani formou bufetu, která je plná místních ingrediencí z celé země. Japonské pokrmy zahrnují vaječné rolády a vepřové katsu, zatímco k dispozici jsou také chuťovky západního stylu. Do batohu si přibalte opalovací krém a vodu a ujistěte se, že si ještě odskočíte na toaletu před tím, než nasednete na trajekt z lodního přístavu, abyste prozkoumali ostrov Hašima.
Zatímco většina z rozpadajícího se ostrova je nebezpečná, prohlídky s průvodcem probíhají na opravených cestách a nabízejí hostům neuvěřitelné pohledy na zničenou architekturu, zatímco návštěvníci naslouchají poskytovanému zvukovému průvodci. 

Návštěvníci přicházejí ze širokého okolí k jídlu v čínské čtvrti v Nagasaki a nakupují čínské řemeslné výrobky. © Bruce Yuanyue Bi / Getty Images
 

Den druhý: Odpoledne

Až se vrátíte zpátky do přístavu, určitě vás přepadne chuť k jídlu. Jen pět minut chůze se nachází nejstarší čínská čtvrť v Japonsku, která nabízí celou řadu restaurací a stánků s potravinami, které se linou celou ulicí. Zastavte u Kairaku-en, kde si můžete vychutnat bohatou kuchyni včetně pokrmu champon, slavného nagasakského nudlového jídla s vepřovým masem, chobotnicí a zeleninou v mléčném slaném bujónu, stejně jako bohaté dušené vepřové maso, které se podává v napařovaných houskách.
Pokud vám ještě zbývá místo na zákusek, zastavte se u restaurace Fukusaya, abyste si zakusili žlutý castella dort, než se vydáte k holandským svahům, abyste zhlédli i některé kousky z krásně obnovené architektury, která nabízí záblesky současného zájmu Japonska o západní svět. Pokračujte do Zahrady Glover, vydejte se pěšky po jezdících stezkách do horní části kopce a pak seběhněte dolů.
Vyhledejte budovu Mockubishi No 2 Dock, která se může pochlubit fantastickým výhledem na přístav, zatímco historické domy Walker, Ringer, Alt a Glover Houses také stojí za návštěvu. Vyjděte ze zahrady prostřednictvím Muzea tradičních umění Nagasaki a podívejte se na výstavu draků a plavidel, které se používají při nagasakském pestrobarevném festivalu Kunchi Matsuri. Odtud pokračujte směrem k přístavu a zastavte se u Dedžimy, uměle vytvořeného ostrova ve tvaru vějíře postaveného v roce 1640 jakožto jediného obchodního místa pro cizince po té, co šógunát Tokugawa prohlásil Japonsko za uzavřený národ. A ještě jedna zajímavost z historie - sedmnáct budov a staveb zde bylo zrekonstruováno na Muzeum Dedžima.

Meganebashi (Spectacles Bridge) přes řeku Nakashima byl postaven v roce 1634. © Tanatat pongphibool / Getty Images

Den druhý: Večer

Vytáhněte si ven židli, abyste se schladili studeným pivem v restauraci Delicious Restaurant Attic v přístavu Dedžima, nebo si ho vezměte s sebou stejně jako výjimečnou kávu, která je servírována s portrétem slavné historické postavy formou latte art. 
Na večeři zkuste nedaleký Mugal Mahal, skromný skrytý klenot, který podává neuvěřitelné indické jídlo. Set jídla přichází s chutným aromatickým kari, čerstvými saláty, vařenou pilau rýží, šťavnatým grilovaným kuřecím masem a právě upečenými chleby naan.
Po večeři je to jen pět minut chůze do Baru IWI, útulného místního hnízda pro zvlažení, který podává 500 nápojů a zůstává otevřený až do třetí hodiny ráno, což vám poskytne dostatek času pro to, abyste se seznámili s místní přátelskou klientelou, která se skládá z místních obyvatel i turistů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japansko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Za papoušky na Kanárské ostrovy

Další článek

Za krásami tajuplného Myanmaru - 2. díl – Golden Rock a pláže

Související články

Články

Japonské kimono u Naritasan templu

Japonsko, země kontrastů, vynikajícího jídla a tradic, které vás pohltí. Když letíte do japonského Tokia, máte v podstatě dvě možnosti. Buď letět na letiště v Hanedě a do centra to mít jen kousek, nebo jako já, v tomhle případě, letět do Narity. Z Narity trvá cesta do centra Tokia skoro dvě hodiny. Proto jsem se pro tentokrát rozhodla strávit den v samotné Naritě a prozkoumat, co všechno nabízí. Naritu mám z japonských destinací, bůhvíproč, nejradši. Cítím se tam tak nějak nejlíp a nejvíc ze všeho mi připomíná takové to staré Japonsko.…

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…