4 dny v jihozápadním Norsku

K. Veitová

Norsko. Ta velká severská země, která nás láká svými fjordy, nekonečnými horami a drsnou přírodou. Země si v poslední době získává u baťůžkářů čím dál větší oblíbenosti. Láká vás procestovat jihozápadní část této země?

Projít si treky kolem Lysefjorden a dostat se na známá místa, jako je Preikestolen nebo Kjerag? Spát venku či v otevřených horských chatách na samém konci světa…? Máme dnes skvělé možnosti, jak se do Skandinávie dostat. Ovšem jak to udělat, abychom dobře hospodařili i tam…?

Kdy do Norska jet? Jak se do Norska dostat?

Do jihozápadního města Stavanger létá společnost Wizzair přímo z Katowic. Ovšem pokud chcete letět odjinud, nejlepší je vždycky podívat se na vyhledávač www.azair.cz a vyplnit si všechny potřebné parametry.

Co si vzít s sebou?

V létě může teplota na jihu Norska klesnout i na 10 stupňů (někde i méně). V horách je počasí dost proměnlivé s četnými srážkami. Nám v září šíleně fučelo, pršelo i krásně svítilo slunce. Tak si vyber no...
Proto se nám hodily dobré pohory s kvalitní podrážkou- terén je kamenitý. Termo oblečení, pláštěnka, softshell bunda, šusťáky a multifunkční šátek.
Čelovku během polárního dne skoro nevyužijete, ale v noci se při hraní karet dobře hodí. Láhev na vodu můžete naplnit u každého jezírka. Pro citlivější žaludky se vám může hodit filtr na vodu případně můžete vždy v chatě převařit.

Stan zvažte. My jej kvůli počasí a volným chatám nevyužili. Stanovat můžete všude alespoň 150m od obydlí.  Spacák se ovšem vždy hodí.
My si odbavili 1 velký batoh, ve kterém jsme měli stan a jídlo (konzervy, sýry – zkrátka něco malého, co zasytí a vydrží). V Norsku jsou totiž 3x dražší ceny, než u nás, tak jsme alespoň něco chtěli ušetřit.

Díky odbavenému zavazadlu jsme mohli vzít s sebou na košt domácí slivovici. Funguje to skvěle při seznamování s lidmi a zároveň si vždy dáme kalíška hned po ránu jako dezinfekci.


Itinerář cestování – 4 dny v jihozápadním Norsku

Nutno říci, že jsme celou dobu pouze stopovali a nikdy neměli ubytování dopředu zarezervované. Kromě jednoho couchsurfingu na poslední noc před odletem domů.

Den 1. – PREIKESTOLEN
Autem se dostat k Pulpit Rock parking (jsou tam WC, hotel, restaurace, hodně lidí tam mělo i camper) a odtud vede pěší cesta na Preikestolen. Podrobnou mapu naleznete zde. V tom hotelu jsme si v šatnách nechali batoh. Udělala to tam tak většina turistů!
Na túru jsme vyšli v 11h ráno. Cesta nám trvala i s pauzami cca 4h. Odpoledne sešli zpět, dostopovali do městečka Forsand. Tady jsme šli podél cesty a hledali místo, kde rozložit stan, až jsme došli do kempu Landa Park.
Mají tam i Tee pee a super společenskou místnost s kuchyňkou, sprchami, kde jsme taky přespali. Ani stan nepotřebovali. Byla už dost zima. Cena za noc byla asi 200NOK. Můžete ovšem přespat i zadarmo kdekoliv alespoň 150m od obydlí. Pro cestu do kempu klikněte tady. Landa Park je přes 3km od přístavu, odkud nám ráno v 6:00 jel trajekt do městečka Lysebotn. Zjistěte si jízdní řád, protože to jezdilo jen párkrát za den.

Den 2 – KJERAG
Ano, ten legendární kámen zaseknutý ve skále, na kterém se všichni fotí… Toto místo se nachází přesně na druhém břehu Lysefjorden. Doporučujeme do Lysebotn vyjet hned brzy ráno, ať nemusíte nikam spěchat.
Z Lysebotn jsme se nechali vyvézt minibusem pro turisty na počáteční stanici – Kjerag Parking, nechali si tam bágly v turistické půjčovně a s sebou vzali jen věci do druhého dne. Odtud jsme se pěšky vydali na Kjeragbolten. Z Kjeragbolten jsme pokračovali k bivaku Langavatn, který je vybaven i jídlem. Celou trasu si můžete prohlédnout na tomto odkazu.
Moc věcí s sebou nepotřebujete. V bivaku Langavatn se nachází i zásoby jídla a kasička, do které hoďte peníze a nebo můžete zaplatit přes jejich app online. Na konci září jsme tam byli úplně sami.

Den 3 – lehká túra k bivaku Borsteinnen
Z Langavatn jsme šli už jen asi 2h zpět na Kjerag Parking, kde jsme měli schované bágly a stan. Na cestě už můžete stopovat, ať zbytečně nechodíte po asfaltu!
Potom jsme jeli stopem směrem k městečku Sinnes a nechali se vyhodit kousek od dalšího bivaku, který je asi jen 30min chůze od cesty (už pršelo, takže na nějaké treky nebyla nálada). Bivak se jmenoval Borsteinnen. Vybavený jídlem nebyl, ale postele, dřevo, voda, peřiny – vše tam je. Tady jsme se potkali s několika Nory, kteří tam přijeli strávit víkend. Domácí slivovicí nikdo nepohrdl.

Den 4 – STAVANGER
Další den jsme dostopovali až do Stavangeru, prošli si město a přespali přes couchsurfing u jednoho Bulhara. Stavanger není velký. Má příjemné centrum s typickými domy a velký přístav, kam se určitě zajděte podívat.

Den 5 – ODLET
Tradá, výlet končí a jede se domů. Opět si uvědomíte, jak čas na cestách plyne úplně jinak. A ano. I pouhé 4 dny se vyplatí vyjet na krátkou otočku spojenou s poznáváním této krásně drsné krajiny.

Užitečné aplikace

UT.NO  – Zde najdete informace o chatkách veřejně dostupných turistům. Zatím pouze v norštině s možností google překladače.
Mapy.cz – Stále velmi dobrá a užitečná aplikace pro ty, kteří rádi chodí nejen po horách.
Couchsurfing – Možnost najít si zdarma ubytování u místních.
 
Máte se na co těšit! Norsko je země, kde budete žasnout a obdivovat sílu matky přírody, zjistíte, že Norové jsou velmi příjemní lidé. Tak na co čekáte? Tak šup koupit letenky, protože dobrodružství právě začíná.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Norska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Norsko.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Napsal: Kristýna Veitová

Předchozí článek

Je čas vyrazit na cestu - Srí Lanka

Další článek

Znovuobjevené Bari - Proč navštívit zatím nedoceněný přístav Apulie

Související články

Články

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

V létě mě to v posledních letech táhne spíš na sever, takže když jsme letos konečně vybírali naši první dovolenou s dětmi u moře, koukali jsme právě tímhle směrem. Ono proč se trápit a trávit čas v zácpách směrem na Chorvatsko, když na sever je to blíž a lepší cesta. Nakonec jsme se rozhodli pro německou Rujánu a já si představovala všelicos. Úchvatnou přírodu, pořádný vítr, ledové moře, množství atrakcí pro děti, památky UNESCO a taky trochu podivné jídlo, protože uzení sledi s cibulí v housce prostě divní jsou. Pláž u Prory   Jak se tak obvykle stává, realita byla někde jinde. Uzení sledi chutnali i přes počáteční nedůvěru náramně, vítr nefoukal a moře bylo teplé tak, že jsme do něj skočili hned první večer pěkně při měsíčku. Atrakcí pro děti i dospělé bylo ještě víc, než jsme doufali, a ta příroda…

Články

Severské radovánky na nové islandské trase Arctic Coast Way

Vlny se tříští o skalnaté pobřeží. Na ostrých výběžcích se líně povalují tuleni. Břehy jsou plné vyplaveného dříví a neposedných mořských ptáků. Nad nimi se tyčí mohutné štíty se zasněženými vrcholky. V údolích sedí barevná rybářská městečka… Chcete-li si na Islandu dopřát něco nového, neokoukaného, mimo nejčastější turistické trasy, pak se vydejte po Arctic Coast Way (islandsky Norðurstrandarleið). Tato mimořádná cesta - první oficiální turistická trasa na Islandu - byla nově otevřena v červnu 2019, vede 900 km po odlehlých a nedotčených koutech pobřeží a díky ní budete moct zažít nezapomenutelné chvíle, spatříte drama přírodních živlů, které uchvátí vaše srdce, a především vám bude dopřán očistný…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…

Články

Norsko - dovolená v náručí přírody

Jedinečné fjordy, krásné vodopády, tyrkysově modré ledovce, kouzelná divoká příroda a k tomu jako bonus UNESCO památky, to vše a ještě mnohem víc nabízí Norsko. Jestli rádi trávíte svou zaslouženou dovolenou v lůně přírody a chcete cestovat v rámci Evropy, je Norsko jednoznačně skvělá volba. Letadlem jste tam za dvě hodiny, ale dá se pohodlně dojet i autem a trajektem (vzdálenost Praha – Kristiansand 1.275 km). Výhodou vlastního automobilu je mimo jiné i zavazadlový…