29 příležitostí, jak si zdarma užít Abú Dhabí

Abú Dhabí je synonymem rychle pulzujícího města, bohatých hotelů, špičkových nákupů, ultramoderních zábavních parků a luxusních plážových klubů. Z Abú Dhabí srší energie a návštěvy všech zmíněných chrámů zábavy se můžou brzy v peněžence nasčítat. Pokud se ale vydáte za obvyklou turistickou zónu, ocitnete se v obklopení mnoha aktivit, které vás nebudou stát ani korunu. Přinášíme vám nejlepší tipy na to, co vás v Abú Dhabí zdarma zabaví.

Velká mešita šejka Zayeda je nejkrásnějším místem v Abú Dhabí přístupným zcela zdarma. © Luciano Mortula - LGM / Shutterstock

Obdivujte krásu Velké mešity šejka Zayeda

Velkolepá mešita neposkvrněného šejka Zayeda je jednou z nejzajímavějších atrakcí Abú Dhabí a má proto dobrý důvod: nejenže je to jedna z největších mešit na světě, ale také se řadí k jedněm z nejkrásnějších - s úžasným čistě bílým mramorem a drobnými květinovými vzory vykládanými drahými kameny. Uvnitř se vám zjeví největší ručně vyráběný koberec na světě a největší ručně vyrobený lustr se zlatem a krystaly Swarovského. Mešita je volně přístupná, ale abyste vytěžili co nejvíce z vaší návštěvy, připojte se k jedné z každodenních prohlídek, které se nesou v duchu otevřenosti a vzdělání. Zábavnou formou se zdarma dozvíte zajímavá fakta o bohatých detailech a designu. 

Wahat Al Karama je věnován padlým vojákům z Ozbrojených sil Spojených arabských emriátů. @pio3 / Shutterstock

Věnujete hodinu ticha vzpomínce ve Wahat Al Karama

Wahat Al Karama se překládá jako „oáza důstojnosti“ a symbolizuje ji stálý válečný památník na počest padlých vojáků z armády Spojených arabských emirátů. Chcete-li se dozvědět něco o fascinujícím významu této obrovské architektonické struktury, zamluvte si bezplatnou prohlídku v návštěvnickém centru. Velikost památníku a jeho metaforický design přispívají k vznešené vzpomínce a určitě stojí za návštěvu, i kdybyste měli fotoaparátem zachytit jen jeden z nejlepších úhlů fascinující Velké mešity šejka Zayeda, jejíž obraz se záměrně zrcadlí napříč ulicí v jezírku a symbolizuje odraz událostí. 

Pevnost Qasr al-Hosn, nejstarší budova v Abú Dhabí, sedí před moderními mrakodrapy. © Leonid Andronov / Shutterstock

Prozkoumejte historické tradice v Domě řemeslníků v Qasr al-Hosn

Strážná věž pevnosti Qasr al-Hosn z roku 1760 je nejstarší stavbou v Abú Dhabí a návštěva Řemeslnického domu vám představí tradiční řemesla Spojených arabských emirátů a jejich historický význam v každodenním životě. Podívejte se na příběhy z minulosti prostřednictvím multimediální výstavy prezentující fotografie, příběhy místních obyvatel a živé ukázky tkaní a košíkaření, vyšívaní a ruční práce námořníků. Ačkoli pevnost sama o sobě není volně přístupná, můžete se potulovat po okolních uličkách a krajinářských oblastech bez jakékoli potřeby vytahovat peněženku.  

Founder's Memorial oslavuje život, dědictví a hodnoty šejka Zayeda. © Frankris / Shutterstock

Vydejte se za obří 3D instalací v exteriéru Founder’s Memorial

Founder´s Memorial, který oslavuje život a úspěchy šejka Zayeda, zakladatele Spojených arabských emirátů, nabízí klidné útočiště v rušném koutě Abú Dhabí. Začněte v návštěvnickém centru a získejte dojmy z památníku počínaje vizí architekta a prvotního konceptu až po komplexní stavbu neobvyklého designu. Odtud se můžete projít klidnou zahradou nebo se zapojit do prohlídky s průvodcem a obdivovat ústřední ohnisko díla známého jako Constellation stojícího proti impozantnímu pozadí některých z nejvíce ikonických budov ve městě. Constellation je ohromujícím středobodem po celý den, ale ve skutečnosti na sebe nejvíce poutá pozornost v noci, kdy stovky žárovek jemně osvětlují portrét šejka.

Louvre v Abú Dhabí působí vlny v uměleckém světě od svého otevření v roce 2017. © Lindsey Parry / Lonely Planet

Prohlédněte si nejkrásnější umění ve městě v galerii Louvre v Abú Dhabí

Jedna z největších nedávných kulturních otvíraček v regionu - galerie Louvre Abú Dhabí navržená Jeanem Nouvelem - konečně začala vítat návštěvníky koncem roku 2017. Světlo prší přes její děrovanou kopuli, která se stala ikonou světa umění. Ačkoli muzejní galerie nejsou volně přístupné, s malým plánováním předem je možné dostat se zdarma pod klenutou střechu, která se stala středem diskuzí. Často, zejména kolem začátku nových výstav, se tu konají bezplatné přednášky a promítání filmů souvisejících s výtvarným uměním. Doporučujeme přihlásit se o místo v předběžné registraci. Přednášky se konají v auditoriu pod deštníkem kupole, a proto budete mít zaručeně jasný výhled na to, co se pokládá za pravděpodobně nejslavnější umělecké dílo muzea. Pokud vše selže a vy stále máte chuť podívat se na neuvěřitelnou klenutou strukturu bez zaplacení vstupného, okolní park u vody je pro všechny zdarma a je krásným místem pro malebnou procházku.

Navštivte nejstarší přeživší trhy v Abú Dhabí v přístavu Mina Port

Chcete-li ochutnávku toho, jak vypadal život v Abú Dhabí před příchodem velkých nákupních center, projdětě se po trzích v přístavu Mina. Budou se vám sbíhat chutě nad nejčerstvějšími datlemi a tradičními sladkostmi (sice nejsou zdarma, ale za to se tu prodávají za nejlepší ceny ve městě!). Toulejte se směrem dál od přístavu podél silnice, až najdete trhovce s koberci, kteří nabízejí těžké ručně tkané vlněné koberce z Afghánistánu vedle strojově vyráběných napodobenin se vzory v islámském stylu z Evropy i mimo ni. Vraťte se směrem k vodě za trhem s rostlinami a s íránskými produkty, které jsou pozoruhodné pro svou rozmanitou sbírku podivných a nádherných kuchyňských potřeb, arabských kávových konvic a kuriózních domácích cetek.

Zachyťte rušnou atmosféru na ranních trzích s rybami v přístavu s plachetnicemi v Abú Dhabí.  © Lindsey Parry / Lonely Planet

Objevte tradiční způsoby života na rybím trhu a přístavu s plachetnicemi 

Zatímco život v hlavním městě se od svých pokorných začátků posunul, rybí trh a přístavní část nabízejí vzácný pohled na tradičnější způsob života z dávných dob. Zachyťte ten nejživější čas, kdy na rybí trh za nákupy vyrážejí kuchaři z místních restaurací, aby získali úlovek pro své denní menu. Sledujte shon, prozkoumejte čerstvé a barevné úlovky. Odtud se vydejte podél okraje vody za řadami plachetnic zakotvených po noci na moři. Rybáři se na nich věnují svým sítím a hrncům na humry, které věší a připravují se na rušnou noc na palubě jejich plovoucích domovů.

Velbloudi opouští dráhu po závodě v Al Wathba. © niranana / Shutterstock

Nasajte atmosféru jedné z nejstarších sportovních událostí v zemi

Časné ranní vstávání během říjnové až březnové velbloudí závodní sezóny stojí za námahu a přináší životu v zcela nový rozměr. Zamluvte si své místo podél závodní trasy na Al Wathba Race Track, hned za městem, abyste byli svědky této podívané na vysoce ceněná a překvapivě agilní stvoření, jak se předbíhají v plném cvalu. Tento závod doprovází majitelé velbloudů, kteří ve svých čtyřkolkách podél tratě pozorně sledují rychlost jízdy závodníků. Díky tomu se jedná o velkolepé představení, ve kterém se velbloudi vzájemně předbíhají, zatímco řidiči usilují o nejlepší výhled na trať. 

Osm kilometrů dlouhá trasa Corniche poskytuje v Abú Dhabí nádhernou procházku městem. © Richard Sharrocks / Getty Images

Nenechte si ujít ikonické panorama podél Corniche

Tato promenáda, která se rozkládá na impozantních osmi kilometrech podél celého konce ostrova Abú Dhabí, prochází pěstěnými zahradami, parky pro děti a krásnou populární veřejnou pláží Corniche Beach. Protáhněte nohy, nechte děti pobíhat a užijte si některé z nejlepších pohledů, které město nabízí. Od náměstí East Plaza až po palác Emirates nechte oči dokořán pro Mamsha Al Khair, sérii žulových a vápencových instalací s inspirativními citáty, které mají za cíl podpořit ideály komunity – umění být odlišný, starat se i umění dávat. 

Kulturní nadace Abú Dhabí je fúzí architektury a místního uměleckého centra. © Cultural Foundation

Prohlédněte si výstavu v historicky významné Kulturní nadaci

Kulturní nadace, která je společenským místem věnovaným propagaci umění a literatury ve Spojených arabských emirátech, byla otevřena v roce 1981 a tvořila jádro umělecké komunity Abú Dhabí až do jejího uzavření v roce 2008. Kulturní nadace se stala historickým dědictvím se svým vlastním právem na spojení moderního a islámského architektonického designu a znovu otevřela po rozsáhlých restauracích v roce 2018. Dnes opět hostí aktéry rušného celoročního kalendáře sezónního umění. Výstavy se zaměřují na propagaci výtvarné komunity Spojených arabských emirátů a zkoumají historii místních umělců a jejich význam v historii Kulturní nadace. Panelové diskuse umělců, učenců, filmařů a romanopisců mají také své místo vedle programu uměleckých dílen a představení. I když se obvykle za účast na seminářích platí, samotná budova i hlavní prostory galerie jsou zdarma.

Objevte osobnější stránku šejka Zayeda v Zayed Center

Velice milovaný vládce šejk Zayed je oslavován v tomto málo známém, ale překvapivém muzeu v Al Bateen. Odhalte osobní stránku samotného muže s jeho exponáty čítajícími auta, která osobně řídil, jeho oblíbené lovecké pušky a dary, které dostal z celého světa od zcela unikátních až po naprosto bizarní věci. V rámci jedné budovy můžete navštívit i drobné výstavy věnované policejním silám, poštovním službám a společnosti pro těžbu ropy na pevnině s komentáři k historii a formování země.

Už více než dvě stě let stojí pevnost Al Maqta Fort na ostrově Abú Dhabí. © ZambeziShark / Getty Images

Prohlédněte si první obranu Abú Dhabí ve staré bráně vedoucí do města

Most Maqta je nyní jednou z hlavních tepen, která přepravuje lidi na a mimo ostrov Abú Dhabí, ale kdysi tu bývala jen stará písečná jednosměrná brána do města. Ti, kteří dávají pozor, jakmile projíždí moderní dopravní tepnou, si všimnou staré pevnosti a ve vodě přilehlé staré obranné strážní věže. Jako příklady vzácných a posledních zbývajících opevnění města jsou obě stavby v historii města významnější, než by mohlo být na první pohled zřejmé. Jsou staré více než dvěstě let a poskytují imaginativní vhled do obrany města před bandity a vzpomínku na syrovou povahu života v poušti, která si zaslouží krátký tematický výlet po okolí. Literární nadšenci se budou zajímat o to, že jde o strážní věž, která byla fotografována a líčena v knize Wilfreda Thesigera s názvem Arabian Sands. Pevnost Al Maqta prochází rekonstrukcemi a vypadá, že se stane domovem nového policejního muzea Abú Dhabí.

Poslechněte si hudbu z nejstaršího strunného nástroje na světě v dílně Bait Al Oud

Oud je starověký arabský strunný nástroj, podobný tvarem a stylem hry na loutnu a mluví se o něm jako o jednom z nejstarších strunných nástrojů na světě. Zatímco Bait Al Oud požaduje malý vstupní poplatek za prohlídku dílny, kde jsou nástroje pečlivě ručně vyráběny, centrum také pořádá pravidelné bezplatné koncerty jak od uznávaných hudebníků, tak od svých vlastních talentů. Koncerty se obvykle konají v Manarat Al Saadiyat, proto se během návštěvy podívejte na program akcí.

Masdar si klade za cíl být prvním udržitelným městem na světě. © LMspencer / Shutterstock

Podívejte se na budoucnost udržitelné nízkouhlíkové komunity Spojených arabských emirátů ve městě Masdar

Každý, kdo se zajímá o udržitelnost nebo architekturu, si přijde na své během putování tímto krásným nízkouhlíkovým městem udržitelného rozvoje, které vám zabere jednu až dvě hodiny. Stáhněte si kopii návštěvnické mapy z webových stránek města Masdar a vydejte se na prohlídku sbírky nejšetrnějšího a architektonicky ohromujícího urbanistického designu. Podívejte se do informační sekce pro návštěvníky, abyste mohli nahlédnout do hlavního plánu udržitelnosti Masdaru, a projeťte se novým roztomilým elektricky poháněným vozítkem bez řidiče společnosti Personal Rapid Transit System (prvním na světě) v rámci městského dopravního systému. V každém ročním období se můžete udržet svěží díky moderním interpretacím tradičních arabských větrných věží a využijte i možnosti nabít si telefon na solární energií poháněných lavičkách v sousedních zelených prostorách parku Masdar.

Pohrajte si s mláďaty v Arabian Saluki Center v Abú Dhabí. © Lindsey Parry / Lonely Planet

Pomazlete se se zachráněnými psy v Arabian Saluki Centre

Psi rasy saluki hrají důležitou roli v tradičním beduínském dědictví jakožto plemeno loveckých psů a i dnes jsou stále velmi oceňovanými mazlíčky. Arabian Saluki Centre vám dává příležitost přijít se podívat se na tyto elegantní psy zblízka. I když jsou stále cvičeni k lovu, v dnešní společnosti jsou více prosazováni v soutěžích krásy a na závodech, přičemž nejlepší psi dosahují v soutěžích na odměně hodnoty až do výše čtyř set tisíc dirhamů (109 000 amerických dolarů). Pokud milujete psy, můžete se tu pomazlit s oceňovanými štěňátky. Když navíc budete mít štěstí, zachytíte tato elegantní a šikovná stvoření v akci během jejich venkovního cvičení.

Zažijte tradičnější způsob života v Abú Dhabí Heritage Village. © Angelo Ferraris / Shutterstock

Prozkoumejte život v poušti před ropným boomem v Abú Dhabí Heritage Village

Abú Dhabí Heritage Village stojí na tradiční oázové vesnici a je místem, kde se dozvíte, jak vypadal život v poušti před tím, než se tu objevila ropa. Zjistěte, jak se z palmových kmenů a lístů staly chaty, podívejte se, jak beduíni žili v tradičních stanech z kozí srsti a jak fungoval starodávný zavlažovací systém falaj - dnes stále běžně používaný na zavlažování plodin. V mnoha chýších a chalupách lidé předvádějí tradiční dovednosti jako foukání skla, práci s keramikou, tkaním a spřádáním.

Prohlédněte si tradiční poklady v Centru islámského umění Miraj 
Islámské umělecké centrum Miraj je zčásti uměleckou galerií a zčásti muzeem. Zastává skvělé místo pro milovníky umění a starožitností. Spatříte tu některé zářivé příklady islámského umění ve formě šperků, textilu, ručně vyráběného nábytku, kaligrafie, váz a sochařství. Velká část zobrazené kolekce je dokonce i na prodej, pokud vám však nevadí závratná cenovka. Naštěstí rozhlížet se tu můžete zdarma, a pokud máte pár peněz na útratu, zamiřte na konci výstavy do obchodu v trhovském stylu, kde najdete několik kvalitních suvenýrů (z nichž mnohé je těžké spatřit jinde ve městě) v mnohem rozumnějším cenovém rozpětí.

Podívejte se zblízka na trať Yas Marina Formule 1 během týdenních tréninků nebo sezony. © Yas Marina Circuit

Projděte nebo si projeťte ikonický okruh Yas Marina Circuit

Velká cena Abú Dhabí je v kalendáři vrcholem všech akcí města a zároveň jde o poslední závod sezóny v celosvětové soutěži Formule 1 Grand Prix, kdy se ceny šplhají velmi vysoko. Pro zážitek z této uctívané závodní tratě, pohledem obvykle viděným pouze závodními jezdci, se zaregistrujte zdarma online. Díky tomu se připojíte k týdenním Train Yas prohlídkám každé úterý večer a na výběr máte buď procházku po dráze, běh nebo cykloturistiku. Cyklisté by měli dorazit včas na 18 hodinu, aby nepřišli o své místo. Na okruhu je totiž zdarma k zapůjčení čtyřista kol a přileb na principu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

Zasportujte si na pláži Hudayriat 

Hned za šestiproudým mostem Al Hudayriat Road leží nejnovější moderní plážový komplex hlavního města. Pláž Hudayriat je otevřeným písečným pásmem zaměřeným na aktivní život, s kalendářem naplněným sezónními sportovními akcemi, stejně jako tu najdete dost prostoru i na prostou relaxaci. Obří parkoviště je připravené na příliv davů, i když pláž je zatím méně frekventovaná než jiná už více zaběhnutá místa v hlavním městě. Horké dny můžete venku strávit na krátkých okruzích o pěti nebo deseti kilometrech, které jsou ideální pro běh a procházky. Cyklistické cesty dělají Hudayriat populárním místem pro aktivní sportovce. 

Protančete noc v Empire Yas

Uvnitř architektonicky pozoruhodného Yas Hotelu, noční klub Empire Yas propojuje okruh Yas Marina Circuit a vy díky tomu vidíte závodní dráhu přímo pod okny. Kromě extravagance je v Empire Yas ještě jedna věc pozoruhodná – doražte sem mezi desátou hodinou večer a půlnocí od pondělí do pátku a v rámci volného vstupného tu protančete své střevíce. Empire Yas je jedním z hlavních nočních klubů hlavního města a je také jedním z cenově nejdostupnějších - přinejmenším pro ženy díky bezplatným nápojům po celou noc, které si dámy můžou vychutnat každé pondělí, středu a pátek.

Tisíce plameňáků se v Abú Dhabí slétavají v mokřadech Al Wetba. © Mohamed Rageh / Shutterstock

Udělejte si procházku v divočině Spojených arabských emirátů – první globálně chráněné přírodní oblasti

Mokřady Al Wathba Wetlands jsou prvním přírodním místem a divočinou ve Spojených arabských emirátech, které se dostaly na globální seznam chráněných území. Rozléhají se na ohromujících pěti čtverečních kilometrech na okraji města. Jsou domovem pro nespočet druhů domácích ptáků, rostlin a zvířat a rozhodně stojí za vaši návštěvu. Vyzvedněte si zdarma průvodce z terénní návštěvnické chaty a vydejte se na jednu ze dvou značených tras. Jeden a půl kilometru krátká trasa vás provede prašnými křovinovými pozemky, kde orlím zrakem můžete zachytit ještěrky, pouštní hyacinty, gekony, brouky, lišky, zajíce, motýly a další. Pokud nastala v Abú Dhabí právě sezona plameňáků, delší tříkilometrová trasa vás vezme na vodní místa, kde se tito ptáci scházejí. Od podzimu do jara můžete zachytit až čtyři tisíce těchto dlouhonohých krasavců, jak se honí a poletují po hájích.

Buďte plážovým povalečem v Al Bahar

Nový plážový komplex Al Bahar, který se nachází podél Corniche má dvojí roli - je zajímavým místem sám o sobě a zároveň místem pro konání sezónních festivalů a akcí. Odpočiňte si na trávníku a pozorujte lidi kolem, přibližte se k vodě procházkou po promenádě u pláže nebo se aktivně zapojte do veřejné posilovny. Je to také místo, odkud můžete každoročně v únoru chytit nejlepší výhled na závod Red Bull Air Race. Fotbaloví fanoušci si tu také přijdou na své, jelikož se zde pravidelně po celou sezónu živě velkoplošně promítá Premier League.

Pozorujte divokou zvěř v Národním parku Eastern Mangroves. © Mosab Biltawi / Getty Images

Projděte se po pobřeží v Národním parku Eastern Mangroves

Dlouhý pěší chodník, který se rozkládá od hotelového komplexu Eastern Mangroves, se táhne směrem k městu podél modrozelených vod chráněného Národního parku Eaestern Mangrove, největšího svého druhu ve Spojených arabských emirátech. Zpevněná promenáda je navzdory paralelnímu běhu s jednou z nejrušnějších městských hlavních tepen příjemným místem, kde si můžete vychutnat zelenající se scenérii, ryby, volavky, kraby a dokonce i příležitostnou želvu či delfína.

Užijte si klidnou atmosféru na tiché pláži Al Bateen 

Pláž Al Bateen se nachází na západní straně ostrova Abú Dhabí a je jedním z méně známých břehů města, zato velmi ceněným pro svou malebnou a klidnou přírodu. Posaďte se na břehu čistých vod a rozplývejte se nad nedalekým mostem Hudayriat Bridge, ztělesňujícím megastrukturu překračující vodu k obrovskému, ale dosud neobývanému ostrovu Hudayriat Island. Je to nenápadné a uvolněné místo pro procházku po bílé písečné pláži. Navíc díky její pověsti jednoho z nejklidnějších písečných míst ve městě máte velkou šanci, že na pláži budete sami, zejména ve všední dny.

Manarat Al Saadiyat je věnován všemu bohémskému v Abú Dhabí. © PiakPPP / Shutterstock

Zabavte se v Manarat Al Saadiyat

Manarat Al Saadiyathost je komunitní centrum věnované umění a kultuře, které během roku pořádá řadu sezónních výstav. Tento bohémský prostor je také domovem kreativity ve formě volných debat, workshopů a představení napříč všemi žánry od fotografování až po film, tanec, drama, amatérské noci otevřené všem, kdo se chytnou mikrofonu a všeho možného. Sídlí tu také pravidelná akce „Rooftop Rhythms“, komunitně vedená noc poezie s mikrofonem, která si získala obrovský úspěch. Očekávejte neočekávané z různorodé nabídky většinou bezplatných nabídek z programu umění.

Objevte vzkvétající místní uměleckou scénu ve Warehouse 421

Pokud hledáte zdejší umělce v Abú Dhabí, zamiřte do Warehouse 421 v přístavu Mina. Témata v tomto předělaném původním skladu se mění čtvrtletně a zaměřují se na umění produkované místními umělci nebo na práce, kde jsou předmětem Spojené arabské emiráty. Ať už je váš umělecký vkus jakýkoliv, vždy je tu něco zajímavého k vidění. Výstavy mají tendenci být různorodé od sochařství, přes fotografii, konceptuální umění, textilní umění i tradiční výtvarné umění. Kromě výstavních prostor jsou zdarma ke spočinutí i části pro čtení knih, rozhovory a filmové projekce. 

Odhalte historické vzpomínky země v National Archives

National Archives uchovávají a dokumentují materiály týkající se historie a dědictví Spojených arabských emirátů. Mimo rozsáhlá akademická a výzkumná zařízení láká největší zájem široké veřejnosti Šejk Zayed Bin Sultan Hall. Tato malá výstava může zpočátku vypadat trochu nevýrazně, ale prezentuje zajímavá a méně známá fakta o Spojených arabských emirátech z portugalské éry v letech 1500, období nizozemského opevnění okolo let 1600 a britskou éru, která následovala až do roku 1971. V rámci dokumentované výstavy naleznete i podrobnosti o první měně, návrhy nejstarších vlajek a fascinující svědectví o osobním charakteru zakladatele Spojených arabských emirátů, šejka Zayeda Bin Sultana Al Nahyana. Více zajímavá a zábavná dokumentace obsahuje upřímné zprávy o vývoji a změnách, které viděli hostující diplomaté v zemi, včetně poněkud vtipných dojmů amerického konzula z jeho první návštěvy Abú Dhabí o každodenním chaosu, s nímž se setkal na ulicích a dojmů z příjezdu na tehdejší jediný hotel ve městě.

Navštivte UAE Currency Museum v Abú Dhabí. © Mayur Kakade / Getty Images

Objevte hodnotu obchodní historie v UAE Currency Museum

Tento malý méně známý poklad sídlí uvnitř Centrální banky Spojených arabských emirátů a mapuje historii země z neobvyklého úhlu, který je věnován pouze místní měně. Řady skleněných vitrín odhalují zřídka vyprávěnou historii s mincemi a bankovkami dávno před spojením země až do současnosti, byť na první pohled můžou působit nudně nebo jednotvárně. Najdete tu vše od starých islámských mincí až po indické rupie, bahrajnské dinary a saudské a katarské riyály – všechny jsou k vidění tak, jak byly používány v té či oné době v zemi. K nádherným vrcholům výstavy patří tištěné role bankovek ještě před jejich řezáním pro distribuci, nástroje používané k ražení mincí, staré počítací a třídicí stroje a překvapivě složité detaily o komplikovaných opatřeních proti podvodům v moderní měně země. Muzeum, které je otevřeno veřejnosti s volným vstupným, je součástí plně fungující centrální banky a průmyslové mincovny. Nachází se za bezpečností budovou, tudíž zavolat si předem o schůzku je nezbytné.

Užijte si moderní stránku města na pláži a ve skateparku

Nový přírustek Abú Dhabí, Reem Central Park, je moderním městským parkem, který slouží veřejnosti zcela zdarma. Projděte se po pláži, prohlédněte si hodinovou tančící fontánu nebo se aktivně zapojte do venkovní posilovny a využijte víceúčelové sportovní kurty. Nabízí se vám tu taky spousta možností jak zabavit děti. Třeba řadou brouzdališť nebo skateparkem, který je chytře navržen tak, aby využil plochu pod mostem sloužícím jako hlavní městská dopravní tepna Abú Dhabí. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Aby Dhabí? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Abú Dhabí do kapsy.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 05/2020

Další článek

Fotobonboniéra – NORSKO

Související články

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…