22 japonských zážitků, o které nesmíte přijít

Shutterstock

Japonsko se řítí do budoucnosti, ale zároveň si poklidně užívá starých tradic. Oslnivě zářící mrakodrapy s luxusním zbožím stojí vedle prastarých chrámů a klasických hostinců se starosvětskou atmosférou a japonskými pokrmy, které vždy potěší chuťové buňky.

Žena v tradičním kimonu u pagody Jasaka v ulici Sannen Zaka při západu slunce © Guitar photographer / Shutterstock

 

Rázovité kavárny a japonská jedinečnost překypují veselou mladistvostí, elegantní rychlovlaky vás dopraví k plážím s tyrkysovou vodou, ledovým sochám i horkým pramenům stuleným ve smaragdových horách. Japonsko vás okamžitě nadchne a donutí vás vracet se, abyste mohli objevovat jeho klidná tajemství. 
Toto je návod, jak si ze starobylého i moderního Japonska odnést to nejlepší.

1. Zažijte staré Japonsko v Kjótu

Kjóto s více než 2000 nádherných chrámů je místem, kde se tradičnímu Japonsku daří. Součástí ponoru do dějin jsou i návštěvy překrásných zahrad a obřadních čajoven. Jednu z nejpozoruhodnějších podívaných v celém Japonsku nabízejí pozlacená podlaží Kinkakudži (Chrámu zlatého pavilonu), půvabně zářící ve slunci. Zrcadlí se v jezírku pod pavilonem, jež lemují řady borovic.
Kjótská tradice zahrad je úzce provázána s mnichy, císaři a filozofy. Japonské zahrady jsou architektonicky minimalistické, aby poskytovaly prostor pro meditaci a rozjímání. Nejpůvabnější zahrady v Kjótu projevují osobitost i pomocí jednoduchosti a rafinovaných prvků, jako je zvětralý most, přestavující běh času, či jedinečné oblázky. Nejzajímavější zenová zahrada leží u chrámu Rjóandži a krášlí ji patnáct tajuplně uspořádaných kamenů.
Místní tip: Vydejte se na večerní procházku do čtvrti Gion, zasvěcené zábavě a gejšám. Její uličky osvětlené lampiony lemují tradiční restaurace a čajovny ze 17. století. V Kjótu je toho k obdivování hodně, proto přijeďte brzy ve všední den, abyste se vyhnuli davům a vychutnali si klidné chvíle s rozjímáním nad živými japonskými tradicemi.

Popíjet sake není jen tak

2. Popíjejte sake v Saidžó

Vydejte se do městečka sake s příjemně poklidnými dějinami. Malý kalíšek zvedněte oběma rukama, z nichž jednou podpíráte dno. Pokochejte se zlatavými odlesky tančícími na čirém sake. Usrkněte a vnímejte, jak vám hladká řízná tekutina stéká hrdlem, následovaná nádechem švestky. Pak je čas přejít do vedlejšího podniku. Alkohol se z rýže vyrábí už 2000 let a několik palíren v Saidžó (Higašihirošimě) je starých 150 let.
Na to, že má oblast tak letitou historii, jde o překvapivě strohý soubor osmi bělostných lihovarů s cihlovými komíny, které v japonštině hlásají názvy jednotlivých podniků. Ochutnávku zahajte v lihovaru Kamotsuru Sake, kde můžete sledovat proces výroby nápoje. V éře Edo (1604–1868) zde popíjeli feudální páni a právě zde bylo vyrobené sake se zlatými lístky, jež dal v Tokiu ochutnat japonský prezident Abe svému americkému protějšku Obamovi. Možná vás ochutnávka dokonce svede k tomu, abyste vyznali oddanost bohu sake.

3. Přenocujte v kapslovém hotelu

Připravte se na úchvatně jedinečný japonský zážitek. Prohlédněte si shluk kapslí a po žebříku vystoupejte do svého „vesmírného modulu“. Uvelebte se v tureckém sedu (místa je tu dost) a vychutnejte si luxusní matraci a pocit, že jste pohodlně usazení v kokonu.
V kapslovém hotelu je lůžko určené ke spaní a soukromí, které je v Japonsku prvořadé. Prostor najdete ve společných koupelnách, kde je obvykle dostatek sprchových koutů. O víkendech se v levnějších kapslových hotelech může stát, že opilí hýřilové budou chrápat, ale lidé jsou většinou velmi ohleduplní. Není to místo pro společenské akce, což je ráj pro sólo cestovatele, kteří si chtějí v noci dobře odpočinout v něčem, co připomíná neposkvrněnou vesmírnou stanici.
Tip pro plánování: Kapslové hotely byly původně určeny mužům na obchodních cestách, ale dnes existuje řada těchto zařízení pouze pro ženy, které cestují samostatně a nechtějí se o ubytování dělit s opačným pohlavím. 

Tokijská čtvrť Akihabara je místem pro anime a hry 

4. Ve čtvrti Akihabara nechte promluvit svého otaku 

Tokijská Akihabara je zaslíbenou zemí pro fanoušky (otaku) anime a mangy. A i když nejste fanoušci, Akihabara stojí za prohlídku, protože nabízí vrchol uměleckého geekovství v japonském stylu. V Japonsku není anime jen něco, na co se díváte − jsou to hračky, videohry, móda… a životní styl. Anime postavičky tisknou občas na své kreditní karty i velké banky. Vydejte se do Akihabary a sledujte fanoušky, kteří v kostýmech postavy oživují.
Pod věžemi japonských nápisů a blikajících světel se snadno necháte oslnit a přenést do kresleného světa. Komorné ve francouzském stylu vás zvou ke vstupu do kavárny pro komorné. V ulicích Akihabary se můžete přestrojit za postavičku z Mario Bros a projet se ve skutečné motokáře. Ve stovkách obchodů najdete všechny komiksy manga, retro sběratelské předměty a nejmodernější technické vychytávky, po kterých vaše otaku prahne.
K cizincům je zvláště vstřícné Tokyo Anime Center, které pořádá živé rozhlasové přenosy, na nichž můžete spatřit tvůrce anime a herce a získat jejich autogramy. 
Odbočka: Pokud vy nebo vaše děti dáváte přednost klidnějšímu způsobu, jak se nechat unést anime, muzeum Ghibli v západním Tokiu je rovněž kouzelné.

5. Zažijte hostinu kaiseki o mnoha chodech

Podstatou jídla kaiseki je využívání těch nejčerstvějších surovin. V degustačním menu, které vychází z čajových obřadů z 16. století, se snoubí vrchol japonského designu s přirozenou krásou a chutěmi. Ze sezonních surovin se připravují formální jídla kaiseki, která mohou začínat chodem z mořské ježovky a kraba, pokračovat polévkou a poté talířem s půvabnými sezonními pokrmy, jako je suši či hovězí maso Kameoka.
Další chody jsou zasvěcené sezonnímu sašimi, barevně sladěné zelenině a tofu, grilovaným sezonním rybám, sake, rýži v horkém hliněném hrnci a dezertu. Na jaře můžete očekávat, že váš talíř ozdobí třešňové květy. V místnosti s rohožemi tatami se při každém chodu tají dech nad japonskou keramikou a stylem prezentace.
Místní tip: Jedny z nejlepších kaiseki můžete ochutnat v Kjótu, například v podniku Kikunoi.

Ochutnejte japonský fast food v typickém japonském prostředí 

6. Ochutnejte japonské rychlé občerstvení v konbini

Japonské konbini (nonstop „večerky“) nabízejí jedny z nejzábavnějších gastronomických zážitků v zemi. Nejde jistě o luxusní stolování, ale toto překvapivě (pro většinu cizinců) kvalitní občerstvení je součástí mnoha tras rychlovlaků a v zemi je k dispozici kdekoli a nonstop. 
Lahodné suši, onigiri (rýžové kuličky plněné tuňákem, masem či slívami), a krabičky bentó s grilovanými rybami se rozvážejí nepřetržitě, takže je vysoce pravděpodobné, že dostanete něco čerstvého. V odděleních se sladkostmi, pivem a zeleným čajem na vás čekají novinky a neuvěřitelný výběr (a příchutě čaje mačča). Nejspolehlivěji kvalitní konbini patří řetězcům Family Mart, 7-Eleven a Lawson.

7. Vyrazte napříč Japonskem v rychlovlaku

Příď raketoplánu vklouzne do stanice jako cosi z jiného vesmíru. Tou galaxií je Japonsko, kde vysokorychlostní vlaky uhánějí mezi městy rychlostí až 320 km/h s nadpozemskou přesností a komfortem. Z čistých pohodlných sedadel sledujete, jak se kolem vás s tichým svistem sunou mrakodrapy, které v mžiku vystřídají borovice a japonský venkov. Na zátěžových kobercích a tmelově zbarvených držácích zavazadel v některých modelech vlaků je cítit nádech minulých let. Nic však nevypadá opotřebovaně a japonské rychlovlaky disponují správnou mírou retro-futuristického kouzla. 

Kusacu onsen v regionu Kantó patří k nejznámějším japonským horkým pramenům 

8. Dopřejte si koupel v onsenu

Horké prameny onsen představují 3000 let starou tradici, při níž se využívá vulkanická energie. Díky ní vznikají horké lázně, které mají sílu odpařit vaše starosti. Onseny najdete v celém Japonsku a nabízejí jedny z nejjaponštějších zážitků, ať ve skromných veřejných lázních, nebo při venkovním koupání v zenových zahradách. Přírodní prostředí vám umožní skutečně pocítit lahodný kontrast horké vody a svěžího vzduchu s vůní borovic.
Vyzkoušet je můžete v řadě rjokanů a v letoviscích, jako je Kusacu Onsen a Beppu Onsen, kde jsou levnější možnosti k dispozici ve veřejných lázních. Chcete-li si doslova smočit nohy, v lázeňských městech se nabízejí bezplatné veřejné venkovní lázně pro nohy. 
Místní tip: Před vstupem do lázní se musíte důkladně umýt v oddělené koupelně. Počítejte se tím, že budete zcela nazí (v některých moderních zařízeních jsou povoleny skromné ručníky) a osvěžení od hlavy k patě.

9. Poznejte divoké zimní Japonsko

Zasněžené chrámové okapy. Stromy obalené ledem. Pára stoupající z horkých pramenů onsen. Zima je v Japonsku obdobím, kdy sem míří méně cestovatelů, kteří tak mají rozlehlá prostranství jen pro sebe. Na lyžích či pěšky se vydejte prašanem do divočiny ostrova Hokkaidó. Nebo si vychutnejte dokonalou japonskou útulnost v tavernách izakaja s příjemnými zimními jídly, jako je oden s rybími koláčky ve vývaru daši. Hřejivé potěšení vám zaručí výlet na ochutnávku whisky Nikka. Pro rodiny s dětmi tu jsou ledové sochy na festivalu v Sapporu a koupající se opice v opičím parku Jigokudani, které pobaví všechny věkové kategorie.

Určitě si rezervujte ubytování v tradičním rjokanu 

10. Ubytujte se v rjokanu

Rjokan je tradiční japonský ubytovací hostinec, který je − v luxusnějším provedení − hoden feudálního pána. Ubytování zde je snadné a příjemné. Zujte si pantofle, otevřete posuvné dveře s papírovou výplní (šoji) a po podlaze s rohožemi tatami dojděte k oknu. Západ slunce probleskuje javorovými listy přes futon. Až budete připraveni, převlékněte se do jukaty (tradičního bavlněného kimona) a zamiřte do jídelny na několikachodové jídlo kaiseki z krajové kuchyně.
Místní tip: Poté si dopřejte koupel v onsenu nebo vklouzněte rovnou do příjemně pevné postele.

11. Výstřední Japonsko

Stravte den v Tokiu a poznejte nádherně výstřední stránku Japonska. Den zahajte ve svém hotelu, jehož personál tvoří humanoidní roboti. Na japonských toaletách vyzkoušejte tlačítka, jimiž se spouští vše možné, od směrovaných spršek pro muže i ženy po nenápadný knoflík přehrávající zvuky oceánu. Vydejte se ven a něco si kupte u jednoho z 5 milionů prodejních automatů. Všude jsou k dostání nealkoholické nápoje a neslazený zelený čaj, k neotřelejší nabídce patří roušky, sake, čerstvý popcorn, vývar daši, květiny, deštníky či horká kukuřičná polévka. I ty nejmenší restaurace často používají automaty na koupi stravenek, takže personál nikdy nemanipuluje hotovostí.
Odbočka: Navštivte kavárnu s tematikou Nintenda, kavárnu s tematikou Pokémonů či podnik Tokyo Character Street s komiksovými hračkami pro děti. Den zakončete v potrhlém Kawaii Monster Café.

12. Zúčastněte se některého z 200 000 festivalů

Jistě, existují spousty macuri (festivalů), pořádaných k oslavě sněhu, léta, hudby nebo pod jakoukoli myslitelnou záminkou. Uvidíte na nich tanečníky a bubeníky v tradičních krajových krojích, pochutnáte si na pouličním jídle a užasnete nad lampiony a ohňostroji. Vždy zde panuje pořádek, což je příjemné, když s sebou máte malé děti. K největším festivalům, které stojí za naplánování, patří kjótská letní veselice Gion Macuri v červenci, kdy uvidíte obrovské alegorické vozy a místní oblečené v elegantních jukatách (bavlněných kimonech). Součástí každoročního festivalu Juki Macuri v Sapporu na začátku února je mezinárodní soutěž ledových soch, ledové skluzavky a bludiště pro děti.
Obdivování květů slivoní je oslavou přírody, jakkoli nejde o oficiální festival. Růžové a bílé květy ohlašují konec února a zimy. Nejúchvatnější pohled na květy nabízejí zahrady ve městě Mito.

Využijte příležitosti k rozjímání v poklidném prostředí šintoistické svatyně © Phattana Stock / Shutterstock

13. Vyslovte přání v šintoistické svatyni

V šintoistických svatyních se Japonci modlí nebo prosí o štěstí. Ke kami (božstvům) patří princezna Konohanasakuja, šintoistická bohyně hory Fudži, zakladatelé mocných rodů, ale existují i malé svatyně zasvěcené místním bůžkům. V řadě svatyní visí stěna z dřevěných tabulek (ema), na které můžete zaznamenat své přání či oběť, aby si je božstva mohla přečíst. Pro návštěvníka je to možnost k rozjímání a kochání se klidným prostředím.
Šintoistická svatyně je místem v souladu s přírodou, kde stromy a vítr rámuje obří brána. Pomodlete se ke kami rýže v kjótském chrámu Fušimi Inari-taiša s tunelem z rumělkových bran torii, za dobré výsledky při zkouškách v Tendžinově svatyni Tenmangú v Dazaifu nebo v císařské svatyni s chryzantémovým erbem, jako je velká Meidži Džingú v Tokiu nebo nejstarší šintoistická svatyně v Japonsku, Izumo Taiša v Izumu.

Až dorazíte do karaoke baru, ponořte se do tokijské klubové scény © ComicSans / Shutterstock

14. Vyrazte do tokijských klubů

Tokio je skvělé dítko japonské klubové scény. To znamená spolehlivě večer plný house music v klubu Womb, suterénní pohodu v klubu Circus Tokyo a exkluzivní večírky v nejelegantnějším tokijském klubu pouze pro členy (registruje se online), Contact. Bouřlivé davy lidí, kteří plní ulice kolem gay klubů čtvrti Šindžuku ni-čóme, jsou průkopníky inkluze LGBTQIA+ a důkazem toho, jak progresivní dokáže Tokio být.

15. Vychutnejte si sašimi na rybím trhu

Japonci jsou největší jedlíci ryb na světě. Příprava ryb a plodů moře je umění a zdejší rybí trhy jsou živnou silou této tradice. Jsou to dokonale čistá místa, kde rybinu prakticky neucítíte. Ranní ptáčata mohou zpoza skla sledovat velkoobchodní aukce v jejich novém domově v tržnici Tojosu. Hlavní dění ale stále probíhá v uličkách tržnice Cukidži. Ve stáncích se prodávají vynikající rybí koláče, misky se sašimi, rybí nitě a veškeré náčiní k přípravě plodů moře, včetně těch, které využijí pouze profesionálové (potřebuje někdo gumáky?).
Místní tip: Karato Ičiba je tržnice s krásnou místní atmosférou. O víkendech tu rybáři staví stánky, kde prodávají krabičky bentó se sašimi a jídly s místní specialitou, čtverzubcem fugu (části obsahující jed jsou pochopitelně odstraněny).

16. Relaxujte u moře

Japonsko je země zrozená z moře. Právě tady uvidíte olihně sušené na otočných stojanech na slunci, budete jíst nejčerstvější sašimi, najdete dřevěné výlohy obchodů z dávných let a budete se vyhřívat v lenivých paprscích slunce.
Městečkem Tomonoura se inspiroval mistr anime Hajao Mijazaki ke snímku Ponyo z útesu nad mořem. Není divu, výhledy z chrámu ve svahu jsou působivé: kopce, v jejichž zeleni se choulí staré japonské domky, a letitý přístav s pohupujícími se bělostnými loďkami.
Ostrovy Oki jsou přímořskou přírodní oázou se skalními útvary vystupujícími z vody, klidnými přímořskými zátokami, nejvyššími mořskými útesy v Japonsku, tradičními rybářskými vesnicemi a průzračnou vodu, kterou budete mít jen pro sebe. Při některé z mnoha procházek po pobřeží objevíte pestrý rostlinný život a možná i malé pasoucí se koníky. A toužíte-li po skutečně pomalém tempu, Okinawa je ostrovní říší snů.
Místní tip: Macue nabízí jedny z nejkrásnějších západů slunce v Japonsku. Obří rudá koule se rozplývavě noří do vody a na vzdáleném zářícím ostrově se rýsuje silueta brány torii.

17. Surf a pohoda

V Japonsku žije milion surfařů, kteří vědí, kde najít tyrkysové vody a třpytivý písek. I když se vám zatím nepodařilo chytit vlnu, nejlepší japonské surfařské pláže mají pohodovou atmosféru, kterou je radost nasávat. Surfovat se můžete naučit v řadě škol v Širahamě, kde najdete celoročně nenáročné vlny. Příboj je v Japonsku menší (s výjimkou tajfunů), a proto jde o vhodné místo pro začátečníky.
Rájem surfařů je pláž Ókinohama na Šikoku. Smaragdově modrá voda je teplá celoročně a mnoho návštěvníků sem nezavítá.
Odbočka: I když jste v Tokiu, vlny a letní plážové chaty jsou vzdálené jen hodinu cesty na pláži Juigahama v Kamakuře.

Jděte za lákavými vůněmi a najezte se s místními © Vassamon Anansukkasem / Shutterstock

18. Vychutnejte si japonské jídlo s místními

Vůně kuřecích špízů jakitori s nasládlou omáčkou terijaki. Syčení zelných placek okonomijaki s plody moře na plotýnce. Kam se podíváte, všude jsou restaurace a malé jídelny nabízející světoznámá japonská jídla. Vydat se každý den za jiným stylem stravování patří k nejzajímavějším japonským zážitkům.
Pro neformální stravování párů a skupin je tu útulná izakaja, která je bar a restaurace v jednom a je vynikající pro cenově výhodná jídla nabemono (připravovaná v kotlíku na stole hostů), sašimi a grilované ryby. Oblíbeným podnikem je tokijský Narukiyo.

Sólo cestovatelé (a mlsné děti) se mohou pobavit vybíráním suši v restauracích kaiten-sushi s nabídkou na jezdících pásech. Dobrou volbou je Numazukō. Nejméně formální ramen-ya (restaurace ramen) jsou plné osamělých strávníků, kteří hltají misku polévky ramen s plátky pečeného vepřového.
Řada malých restaurací a nádražních stánků se specializuje pouze na jedno jídlo, které však chutná neuvěřitelně. Může to být kara-age (smažené kuře), udon (tlusté pšeničné nudle), soba (tenké pohankové nudle) či kacu-kare (smažené obalované řízky v jemném kari). I ty nejmenší podniky jakitori (s pečenými kuřecími špízy) vás mohou ohromit jednoduchou kouřovou chutí, již je záhodno zapít kalíškem sake.
Místní tip: Pevné menu (teišoku) vám umožní ochutnat od všeho trochu (včetně rýže a polévky miso) a jsou dobrou volbou k obědu nebo v restauracích tempura. 

19. Hirošima

Dnešní Hirošima je půvabné město bulvárů a restaurací okonomijaki. Je to také město, které dokáže změnit váš pohled na světové konflikty. Obrovským přínosem Památníku míru je to, jak dokázal lidskou tragédii atomové bomby proměnit v poselství míru. Muzeum Památníku míru je lidské a dojemné, okolní venkovní prostory poskytují návštěvníkům příležitost k oddychu a rozjímání o naději. Dětský památník míru tu zdobí šňůry tisíců papírových jeřábů, které sem poslali školáci z celého Japonska i ze světa. Jeřáb, v origami symbol dlouhověkosti a štěstí, je stálým a živoucím poselstvím míru. 

Ostrov Tatara nad vnitrozemským mořem Seto má oddělené cyklistické pásy © paprikaworks / Getty Images

20. Vyjeďte na kole mezi ostrovy kolem vnitrozemského moře Seto

Šimanami Kaido je místo utkané z cyklistických snů. Modře značená 70kilometrová cyklostezka se vine přes šest ostrovů a patří k ní nefritové hory, pomerančovníkové háje i svěží mořský vzduch. Od Onomiči na Honšú po Imabari na Šikoku si můžete dělat zastávky ke koupání na odlehlých plážích, návštěvu muzea věnovaného místním malířům či svatyně s výhledem na moře, které budete mít jen pro sebe.
Odbočka: Chcete-li zavítat ještě dál od vyšlapaných stezek, vydejte se na trasu Tobišima Kaido.

21. Podívejte se na kapry v bývalé samurajské čtvrti

Cuwano patří k oněm japonským horským městům, kde čas jako by neubíhal. Bez spěchu vystoupejte řadou bran torii ke zdejšímu chrámu ve svahu. Nahoře budete možná jediní, kdo se bude kochat nádherným výhledem na město a zelené hory.
V centru Cuwana, obklopeno ospalými obchůdky se sake, stojí bývalá samurajská čtvrť. Díky červeným prejzovým střechám a úzkým kanálům, které protékají centrem čtvrti, si tu dozajista budete připadat jako ve staré japonské pohádce. V kanálech plují oranžoví, zlatí a černí kapři, kteří se třpytí ve slunci a starají se sami o sebe, stejně jako tomu bylo už před dvěma stoletími.

Na molu v Naošimě se podívejte na sochu obrovské dýně, jejíž autorkou je Jajoi Kusamaová © Kenneth Dedeu / Shutterstock

22. Objevujte umění na venkovském ostrově Naošima

Setkání se současným uměním v ostrovní vesnici je zážitek. Na Naošimě a okolních ostrovech najdete tradiční japonské budovy, přetvořené v instalace moderního umění spjaté s historií ostrovů. Při honbě za poklady dodává objevování venkovních uměleckých instalací kouzlo slunce a mořský vzduch. Jednou z nejznámějších a nejveselejších soch je Žlutá dýně Jajoi Kusamaové, která na vás čeká na konci mola.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Projeli jsme Amerikou − zde je sedm našich nejmalebnějších tras

Další článek

Národný park Khao Sok. Spôsobí vám šok!

Související články

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Pět důvodů, proč navštívit prefekturu Kagawa v Japonsku

Kagawa, nejmenší ze čtyř regionů Shikoku, se stává stále vyhledávanějším cílem cestovatelů. Poměrně neobjevená prefektura, dříve známá jako Sanuki, nabízí úžasnou směs starého a nového a navíc vzkvétající uměleckou scénu a jedno z nejznámějších japonských jídel – Sanuki Udon. Mt. Iino v Shikoku je, pro svoji podobu s nejvyšší horou Japonska, známý také jako Sanuki-Fuji. © thanyarat07 / Getty Images Umělecká scéna Naoshima, kterou si Benesse Corporation vybrala pro umístění své sbírky umění, se proměnila ve světově proslulý „umělecký ostrov“ a jednu z nejoblíbenějších…

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Japonsko je nepopiratelně zemí bohatou na přírodních krásy, které okouzlí každého cestovatele. Na relativně malou zemi, kterou Japonsko je, se zde nachází řada různorodých ekosystémů a scenérií, které potěší oko i duši každého návštěvníka. Najdete zde chrlící majestátní sopky, rozsáhlá pobřeží, poklidné ostrovy i svěží husté lesy táhnoucí se přes vrcholky hor do údolí. Ať už máte rádi utajené svatyně, přírodní horké prameny, vrcholky hor nebo barevné jarní květy, v japonských národních parcích si vždy najdete to svoje. Systém národních parků v Japonsku se začal formovat od roku 1931 a dnes zahrnuje 34 různých chráněných území, z nichž každé nabízí něco jedinečného…