20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

©

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma.

V Baba House zakuste peranakanskou historii
Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku v pondělí (14.00), úterý (18.30), čtvrtek (10.00) a sobotu (11.00). Rezervace na emailu babahouse@nus.edu.sg.

Přidejte se k oslavám při některém z mnoha singapurských festivalů
Díky festivalům, které sahají od eklektických - Buskers Festival přes umělecké - Singapur Arts Festival a Singapur Night Festival po hudební - Mosaic Music Festival, se návštěvníkům nabízí kvalitní volně přístupná zábava téměř každý měsíc v roce.

Obdivujte superstromy v Gardens by the Bay
Za vstup do skleníků a na stezku v korunách stromů v ekoparku Gardens by the Bay budete muset vydat nějaké peníze, ale procházka v Outdoor Gardens in Bay South vás nebude stát ani cent. Zaběhněte sem chvíli před 19.45 nebo 20.45, abyste našli nejlepší místo pro sledování každodenní úchvatné patnáctiminutové zvukové a světelné show.

Garden By the Bay

Projděte se mezi zarostlými hrobkami na hřbitově Bukit Brown Cemetery
Bukit Brown, poprvé založen začátkem 20. století, byl kdysi největším singapurským čínským hřbitovem, ale později byl opuštěn. Dnes je to místo plné ptactva a zvířectva a je považován za památné místo, které stojí za zachování (vláda slibuje jeho rozvoj v příštích 40 letech). Nadšenci, historici a různé aktivistické skupiny na hřbitově zdarma provozují pěší prohlídky. 

Žasněte nad nejpůsobivějšími chrámy Singapuru
Trochu paradoxní je, že uprostřed Čínské čtvrti stojí nejstarší hinduistický chrám v Singapuru, barevně kýčovitý Sri Mariamman Temple. A rozhodně stojí za návštěvu. Velmi zajímavý je také Thian Hock Keng (singapurský nejstarší čínský chrám) plný propracovaných řezeb, stejně tak Kong Meng San Phor Kark See, fungující klášter sídlící ve velké Escherovské budově s věží se zvonem a bubnem, sochami a různými sály. Ve zdejší jídelně se zdarma podává vegetariánské jídlo.

Sri Mariaman Temple

Singapurskou tradici pouličního obchodu prozkoumejte v Národním muzeu Singapuru
Na prohlídku stálé sbírky Národního muzea musíte vydat 6 USD, ale vynikající Living Galleries jsou volně přístupné. Čtyři galerie (kvůli renovaci byly do poloviny 2015 zavřeny) oslavují singapurskou společnost v různých dobách skrze módu, film, jídlo a fotografii. Zjistěte si také volně přístupné hostující výstavy na nationalmuseum.sg.

Procházka po Southern Ridges
Cesta Southern Ridges Trail – spojující parky Mt Faber, Telok Blangah, Kent Ridge a Hort – je jednou z nejlepších pěších tras v Singapuru. Vine se 10 km skrze svěží lesy a v korunách stromů, křižuje Henderson Waves, největší pěší most v Singapuru. Nezapomeňte si vzít vodu, opalovací krém a pokrývku hlavy. 

Klasikou je Singapurský symfonický orchestr
Jako součást komunitního programu pořádá SSO zdarma přístupné koncerty v různých univerzitních institucích, v Singapur Botanic Gardens a Singapur Racecourse. Představení Classics at the Park v botanické zahradě mají obzvláště pěknou atmosféru: přijďte brzy a vezměte si s sebou piknikový koš. 

Jděte na uměleckou prohlídku zdarma
Mnoho singapurských hotelů zpřístupnilo své umělecké sbírky i neubytovaným hostům, od Public Art Space v Pan Pacific (kde hostí měnící se výstavy) po umělecká díla integrovaná do veřejných prostor v Marina Bay Sands (těžko přehlídnete Sol LeWittův Arcs, Circle and Irregular Bands v lobby). Nicméně milovníci umění zaplesají v The Ritz-Carlton Millenia, kde si může každý dopřát 30minutovou iPod prohlídku jejich záviděníhodné sbírky, od skleněných instalací Dale Chihulyho po obrovské instalace Franka Stelly. Nevynechejte Andyho Warhola u tanečního sálu…

Odpočinek v East Coast Park
V Singapuru, kde je všude nedostatek místa, je patnáctikilometrový pás pláže známý jako East Coast Park bezstarostným místem k plavání, opalování a úniku před davy lidí (i když o víkendu je tu opravdu rušno). Místa ke grilování jsou volně k dispozici, a dokonce se tu dá i zdarma kempovat – pivo a kuřecí křidýlka si samozřejmě přineste vlastní. 

Dejte si přednášku v muzeu Národní singapurské univerzity
Zdejší univerzita má muzeum, které stojí za prohlídku – a nejen proto, že je zdarma. NUS Museum má historické artefakty a vynikající uměleckou galerii Lee Kong Chian. Lee Kong Chian Natural History Museum (Přírodovědné muzeum; také zdarma) by mělo být otevřeno od začátku roku 2015.

Na zelenou přejděte v Singapur Botanic Gardens a Fort Canning Park
Singapurská Botanic Gardens, původně založená ve Fort Canning Park sirem Stamfordem Rafflesem, dnes zabírá klidný zelený pás na okraji čtvrti Orchard Rd. Krásnými zahradami se můžete procházet sami a zdarma, ačkoli pokud jste nadšení botanici, najděte si na webových stránkách prohlídky, které jsou také zdarma. Fort Canning Park, vyhlížející na centrum Singapuru, je také stále velmi příjemným místem k procházkám; nevynechejte zahradu s kořením. Každý měsíc se konají prohlídky zdarma.

Botanic Gardens

V Gillman Barracks a Esplanade najděte další volně přístupné umění
Nejnovější a nejskvělejší (zdarma!) prostor se současným uměním v Singapuru, bývalá základna koloniální armády Gillman Barracks, dnes hostí 16 galerií. U řeky nejdříve obdivujte architekturu v Esplanade, pak si prohlédněte výstavy v galerii Jendela. V Esplanade se také konají zdarma přístupná promítání krátkých filmů a hudební akce.

Klid najděte v katedrále St Andrew a Arménském kostele
Kromě toho, že jde o architektonický skvost, nabízejí tyto kostely úžasnou oázu a únik před horkým městem. Katedrála St Andrew je největším singapurským kostelem a Arménský kostel je zase nejmenší a nejstarší (byl postaven v roce 1836).

Trochu kýče v Haw Par Villa
Co se stane, když vyděláte celé jmění prodejem tygří masti? Peníze použijete na stavbu vlastního zábavního parku, jak jinak. To je přesně to, co udělali bratři Aw Boob Haw a Aw Boon Par v Haw Par Villa, kde najdete více než 150 dioramat znázorňujících scény z čínské mytologie, včetně některých téměř komicky grafických scén z pekla.

Haw Par Villa

Vykračujte si nad stromy po lávkách v korunách stromů v MacRitchie Reservoir
Jednou z mnoha oáz zeleně, díky kterým je Singapur jedním z nejpůsobivějších zelených měst na světě, je MacRitchie Reservoir Park, kde se dá jít na opravdovou túru – je to 250metrový visutý most, zavěšený nad baldachýnem deštného lesa. 

Pózujte s Merlionem
Merlion (napůl lev, napůl ryba) je singapurskou symbolickou sochou a je volně přístupný. Zapózujte u stvoření chrlícího vodu a vydejte se na procházku po Marina Bay. Obdivovatelé koloniální architektury by měli nakouknout do nedalekých Fullerton Hotel a Fullerton Bay Hotel, když už budou v této čtvrti – v tom prvním bývala dříve singapurská hlavní pošta, druhý byl rušným přístavištěm Collyer Quay.

Singapore, Lion

Navštivte největší singapurskou mešitu
Většina lidí zavítá do arabské čtvrti kvůli nákupům, jídlu a pití na Haji Lane, ale než přijedou davy lidí, je to i kouzelná čtvrť pro ranní procházky. Vstup do pohádkové mešity Sultan Mosque (mimo dobu modliteb) je bezplatný, přítomní dobrovolníci vám poskytnout pohled do muslimského dědictví města.

Aktivity zdarma na letišti Changi
Potřebujete na letišti zabít pár hodin? Nebojte, dá se tu toho dělat spousta: projít se motýlí zahradou, využít wifi zdarma, odpočinout si v TV salonku, nebo se zabořit do masážního křesla. Pokud máte na tranzit pět (nebo více) hodin, zarezervujte si prohlídku města zdarma.

Praktické informace o Singapuru naleznete v seznamu destinací.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Napište nám, třeba příští článek bude ten váš.

 
Napsal: Sarah Reid

Předchozí článek

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Další článek

Chutě a vůně ulic světa

Související články

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

Snění mezi hongkongskými mrakodrapy

Nedokážu přesně říci proč, ale o tom městě se mi dodnes zdává. Snad kvůli mrakodrapům, asijským bistrům, hektičnosti, moderním ulicím střídajícím se se špinavými zapadlými uličkami. Hongkong mám pořád v hlavě i srdci. A to jsem v něm strávil pouhé tři dny. Dodnes, když si uvařím čaj Liu Bao, tak přestože vůbec netuším, odkud tahle odrůda čaje pochází, spolehlivě mě přenese do Hongkongu. Přesně tento čaj jsem totiž po celý krátký pobyt v Hongkongu popíjel.   Domy sahající do nebe V Hongkongu jsem se zastavil při návratu z dvouměsíčního pobytu v Laosu,…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…