19 nejlepších míst na Havaji

LP

Bez ohledu na to, co od prázdnin očekáváte – dobrodružství, odpočinek, romantiku, kulturní zážitky, dobré jídlo –, Havaj nabízí vše. Každý ostrov má vlastní atmosféru, od uvolněného poklidu Kauaʻi po rušná plážová města na Maui.

Havaj je pro řadu lidí destinace snů – zde nabízíme nejlepší místa, kam se podívat © Colin Anderson / Getty Images


Čeká vás tu mnoho jedinečných zážitků, jako je výstup na aktivní sopku na ostrově Havaj či pozorování mohutného příboje na Severním pobřeží Oʻahu. Protože je možností opravdu hodně, nabízíme vám zkratku k tomu nejlepšímu, co můžete ve státě „Aloha“ prožít.

1. Waikiki, Oʻahu

Waikiki na slunném jižním pobřeží Oʻahu je nejproslulejší letovisko ve státě. V průběhu let se oblast zbavila kýčovitosti ve prospěch větší autentičnosti. Hotely nabízejí lekce výroby lei (květinových náhrdelníků) pod širým nebem, tradiční hula se předvádí na pochodněmi osvětleném vršku hula na pláži Kuhio Beach. Zařiďte si lekce surfingu u novodobých „beach boys“ nebo si vychutnejte odpolední čaj v historickém hotelu Moana Surfrider. Ve Waikiki sídlí rovněž řada špičkových restaurací.

Tip pro plánování: Letovisko Hilton Hawaiian Village Waikiki Beach Resort pořádá show s ohňostrojem každý pátek večer od roku 1988 (s dvouletou přestávkou způsobenou pandemií). Vybavte se na večerní piknik a najděte si místo na pláži, odkud můžete ozářenou oblohu pozorovat. Show začíná v 19:45 v zimě a ve 20 hodin v létě. 

Sopečná krajina ostrova Havaj se nepodobá žádnému místu v USA © Tec Petaja / Lonely Planet

2. Národní park Havajské sopky, ostrov Havaj

Národní park Havajské sopky na ostrově Havaj s rozlohou přes 130 000 hektarů je krajinou, jaké se žádná jiná na Havaji (nebo USA) nepodobá. Je to jedno z mála míst na světě, kde můžete autem dojet až k bezpečné vyhlídce na aktivní sopku. Kilauea, aktivní štítová sopka, až do roku 2018 nepřetržitě vybuchovala a měnila kraj od roku 1983. V současné době je nečinná, ale to se může každým dnem změnit. Národní park – jeden z pěti na „Velkém ostrově“ – stoupá od hladiny moře až na vrcholek 4170 metrů vysoké sopky Mauna Loa, která patří k největším na světě. Vydejte se po některé z desítek stezek v parku a prohlédněte si staré lávové proudy a roury, parní průduchy i původní stromy a ptactvo.

Odbočka: Zastavte se ve Volcano Village, rustikálním městečku uprostřed bujného deštného lesa plného původních kapradin hapuʻu a stromů ‘ōhiʻa jen kousek od hranic parku. Najdete zde malebné prázdninové pronájmy, několik restaurací, nedělní farmářský trh, malé vinařství, které prodává víno z místní produkce, orchidejovou farmu a Volcano Art Center, fungující umělecký ateliér a galerii.

3. Ostrov Molokaʻi

Nerozvinutý a často přehlížený Molokaʻi nabízí jedny ze nejunikátnějších zážitků z celých Havajských ostrovů. Ostrov, který je dlouhý 62 km a v nejširším bodě měří 16 km, je pátým největším v Havajském souostroví a nabízí nejvyšší mořské útesy na světě, nejdelší vodopád na ostrovech a jednu z největších pláží s bílým pískem ve státě, Papohaku Beach. 
Nenajdete tu velká letoviska ani semafory, ale větrem ošlehané duny Moʻomomi, 1110hektarovou rezervaci Kamakou s unikátním horským močálem a odlehlý poloostrov Kalaupapa, kde kdysi v izolaci žila komunita pacientů s leprou. Zastavte se v pekařství Kanemitsu v Kaunakakai na čerstvé místní sladké pečivo přímo z trouby.

Tip pro plánování: Mnozí věří, že hula vznikla na Molokaʻi, a každé léto se na ostrově pořádá největší festival Na Hula Piko (očekává se, že po pandemii se vrátí v roce 2023.) Vystupují na něm hula skupiny z celého státu.

Havaj je vynikající pro kratší, ale dobrodružné silniční výlety, jako je Road to Hana © Matt Munro / Lonely Planet

4. Hana, Maui

Silnice Hana Highway – říká se jí také Road to Hana – je dlouhá jen něco přes 85 km, ale je stejně malebná jako klikatá. Vine se přes 59 převážně jednoproudých mostů kolem strmých útesů, vodopádů a zhruba 620 zatáček do zachovalého městečka Hana na severovýchodním pobřeží Maui’. Samotná jízda – která může zabrat i několik hodin – je součást výletu. V Haně si vychutnejte pláž Hamoa lemovanou stromy hala (pandán), sluňte se na pláži s černým pískem ve státním parku Waiʻānapanapa nebo vyrazte ke 123metrovým vodopádům Waimoku u Kīpahulu na konci národního parku Haleakalā. 

Tip pro plánování: Chcete-li navštívit státní park Waiʻānapanapa, musíte se objednat, což lze až 30 dní předem. Vstupné činí 5 USD na osobu a 10 USD za parkování osobního vozidla.

5. Pobřeží Nāpali, Kauaʻi

Mohutné zelené útesy proslulého Nāpali se tyčí z oceánu do výšky 610 metrů a v délce 24 kilometrů se táhnou podél členitého pobřeží ostrova Kauaʻi. Tato svěží údolí a ostře řezané útesy můžete poznávat z paluby katamaránu, na kajaku, z vrtulníku anebo z 18kilometrové stezky Kalalau. 

Tip pro plánování: Chcete-li se dostat k pláž Keʻe, kde začíná stezka Kalalau, musíte si předem rezervovat vstup do státního parku Hāʻena. Návštěvníci, kteří nejsou obyvateli státu, platí 5 USD, za auto 10 USD.

Připojte se k plavcům, kteří si užívají západ slunce na Sunset Beach na severním pobřeží Oʻahu © JJM Photography / Shutterstock

6. Severní pobřeží, Oʻahu

V zimě – od listopadu do února – se nejlepší světoví surfaři (a tisíce diváků) stahují k Severním pobřeží Oʻahu s jeho 11kilometrovým úsekem slavných vln, od Banzai Pipeline po Sunset Beach. Jednou za čas jsou v zátoce Waimea vlny dost velké (trvale větší než 12 metrů, měřeno od čela vlny), aby se zde pořádala prestižní soutěž Eddie Aikau Big Wave Invitation pouze pro zvané. Léto přináší klidnější podmínky, kdy je oceán skvělý ke koupání a šnorcholování. V barvitém plážovém městečku Haleʻiwa najdete půvabné butiky, stravovací podniky a slavnou provozovnu Matsumoto Shave Ice.

Odbočka: Chcete-li se na proslulé pobřeží podívat z ptačí perspektivy, vydejte se na 3,2kilometrovou túru ʻEhukai Pillbox. Stezka stoupá po úbočí severní části pohoří Koʻolau k bunkrům z 2. světové války, od nichž je panoramatický výhled na celé Severní pobřeží. 

7. Národní park Haleakalā, Maui

Jednou z nejoblíbenějších aktivit na Maui je pozorování východu slunce na vrcholu spící sopky Haleakala, která se tyčí do výšky 3055 metrů. Na východ slunce je nutná rezervace – poplatek nezahrnuje vstup do národního parku – a může být obtížné ji získat. Zvažte, zda si radši nevybrat západ slunce a nezůstat na pozorování hvězd. Park nabízí také četné turistické stezky vedoucí jinou krajinou a možnost spatřit ohrožený mečolist stříbrný (āhinahina) a bernešku havajskou (nēnē), státního ptáka.
Tip pro plánování: Park je vyhlášený nedotčenou temnou oblohu – s minimem rušivého světla – dokonalou k pozorování hvězd. Na vrcholu mohou teploty rychle klesat, takže se oblečte teple a vezměte si s sebou další vrstvy. Přineste si také vlastní občerstvení, protože v parku není jídlo ani pití k dispozici.

Hanalei na Kaua'i, považovaná za jednu z nejlepších havajských pláží, dokonale vyhovuje surfařům i plážovým povalečům © Glowing Earth Photography / 500px

8. Hanalei, Kauaʻi

Na klidném severním pobřeží Kauaʻi stojí ospalé městečko Hanalei, které charakterizují smaragdově zelené hory, kalo loʻi (bahnitá pole kalokázie) a jedny z nejkrásnějších pláží na ostrově, včetně úchvatné Hanalei Bay s historickým molem. Prohlédněte si galerie a butiky, dejte si čerstvé poke v podniku Hanalei Poke či koblihy z kalokázie v Holey Grail a projděte se po farmářském trhu.

Odbočka: Zhruba 3 km západně od Hanalei Bay leží pláž Lumahaʻi, kterou proslavil klasický film Jižní Pacifik z roku 1958. Právě zde trávila čas Mitzi Gaynorová čas tím, že si „vymývala toho muže z vlasů“.

9. Mauna Kea, ostrov Havaj

Mauna Kea neboli „bílá hora“ ční do výšky 4205 metrů nad mořem, ale měřeno od její základny jde o nejvyšší horu na světě. (Více než půlka, tedy 6000 metrů, leží pod mořem, takže Mauna Kea má i s podvodní částí 10 250 metrů.) Je považována za jednu z nejposvátnějších havajských sopek a domorodí Havajci ji nazývají krajem bohů. Je také centrem astronomických pozorování s více než desítkou výkonných teleskopů z celého světa. Výlety za pozorováním hvězd s průvodcem si můžete objednat u poskytovatelů služeb, jako je Hawaiʻi Forest & Trail.

Odbočka: V dubnu pořádá Hilo, ležící asi 30 minut západně od Mauna Key, každoroční Merrie Monarch Festival, soutěž nejlepších tanečníků a umělců hula z celého státu. Vstupenky na tuto akci si musíte předem rezervovat, ale přehlídka řemesel, která je velkým lákadlem, je přístupná veřejnosti.

10. Upcountry Maui, Maui

Na svazích hory Haleakalā leží půvabná městečka Kula a Makawao, společně označovaná jako Upcountry Maui (Vnitrozemské Maui). Tady nahoře je vzduch čerstvější a atmosféra poklidnější. V sezoně si natrhejte čerstvé jahody v Kula Country Farms, projděte se kolem voňavé levandulové farmy Aliʻi Kula nebo krmte kozy v Surfing Goat Dairy. Tuto oblast proslavili havajští kovbojové (paniolo).

Odbočka: Málokterý návštěvník ví, že se tu pěstuje vinná réva. Vinařství MauiWine, otevřené od roku 1974, vyrábí vína z hroznů, ananasů a malin vypěstovaných na statku. Navštivte její degustační místnost na malebném ranči ʻUlupalakua.

Památník lodi Arizona

11. Pearl Harbor, Oʻahu

Pearl Harbor je známý útokem na loď Arizona v roce 1941, jenž byl důvodem vstupu USA do 2. světové války. Památník postavený na počest 1102 mužů, kteří jsou stále pohřbeni v kovovém trupu bitevní lodi, každoročně přitahuje miliony návštěvníků. K památníku USS Arizona se můžete dopravit lodí, prohlédnout si hangáry Leteckého muzea Pearl Harbor a stanout na palubách bitevní lodi „Mighty Mo“, kde v roce 1945 oficiálně kapitulovalo Japonské císařství. Pearl Harbor byl dříve známý jako Wai Momi, tedy perlové vody, protože zde byla bohatá naleziště ústřic.

Kaňon Waimea na Kaua'i's, přezdívaný „Velký kaňon Tichomoří“ stojí za výlet © Alexander Howard / Lonely Planet

12. Kaňon Waimea, Kauaʻi

Kaňon Waimea, jemuž se přezdívá „Velký kaňon Tichomoří“, se se svými skalními stěnami, skalními útesy a zemitými barvami táhne v délce 16 km, je široký 1,6 km a hluboký více než kilometr. Zastavte se na vyhlídce Waimea Canyon, odkud budete mít nádherný výhled na kaňon a 240metrový vodopád Waipoʻo. Ale kaňon můžete prozkoumávat na řadě pěších stezek, na koni nebo z vrtulníku. Ať si vyberete jakýkoli způsob, kaňon je úchvatný.

Odbočka: Nejlepší stezky nabízí 1750hektarový státní park Kōkeʻe. Vstupné stojí 5 USD na osobu, 10 USD za auto. Cestou z parkoviště se můžete zastavit na vyhlídce Kalalau ve výšce 1255 metrů nad pobřežím Nāpali a pokochat se nádherným výhledem do svěžího a širokého údolí Kalalau. Je tu k dispozici tábořiště a zdejší restaurace stojí za zastávku (mějte však na paměti, že podává pouze snídaně a obědy.)

13. South Kona, ostrov Havaj

Z Kailua-Kony se vydejte na jih, a octnete se v kraji kávy. Tato oblast – Kaʻawaloa (Captain Cook), Hōnaunau, Kāʻu – je známá vynikající kávou, která se pěstuje výhradně ve vysokých polohách na vulkanické půdě svahů sopky Hualālai. Jsou zde stovky farem a mnohé nabízejí prohlídky s výkladem a ochutnávkou zdarma. Hōlualoa je malé bohémské městečko s půvabnými obchůdky. V zátoce Kealakekua v oblasti Captain Cook jsou jedny z nejlepších podmínek pro šnorchlování na ostrově. A národní historický park Puʻuhonua o Hōnaunau je posvátné útočiště, které si můžete prohlédnout.

Odbočka: V Keauhou se můžete vydat na noční potápění s něžnými mantami obrovskými, které se u tohoto pobřeží vyskytují. Vidět tyto ladné obry, jak ve vodě vedle vás plachtí a krouží, je zážitek, na který nejspíš nezapomenete.

Palác 'Iolani býval sídlem a posléze i vězením královny Liliʻuokalani © Randy Faris / Getty Images

 

14. Palác ʻIolani, Oʻahu

Palác ʻIolani, vybudovaný v roce 1882 za krále Davida Kalākaua v centru Honolulu, je jediným královským sídlem v USA. Jeho stavba trvala tři roky a stála 343 595 USD, přičemž v něm bylo poprvé na Havaji instalováno elektrické osvětlení, splachovací toalety a domácí telefony. Poslední dva panovníci Havajského království – král Kalākaua a jeho sestra a nástupkyně královna Liliʻuokalani – zde sídlili až do svržení království v roce 1893. V tomto paláci v americkém florentském slohu si můžete prohlédnout trůnní sály, jídelny a soukromé obytné prostory královské rodiny.

Odbočka: Zajděte do nedaleké Čínské čtvrti a prohlédněte si tržnice nebo si dejte jídlo v některé z mnoha restaurací, jimiž tato oblast oplývá. V nabídce je vše, od korejského jídla s sebou přes misky poke po restaurace provozované laureáty a kandidáty amerického ocenění James Beard Award.

15. Molokini, Maui

Necelých pět kilometrů od břehů pláže Wailea na Maui leží kráter Molokini, proslulý hlubokou průzračnou vodou, která přetéká mořským životem. Ostrůvek ve tvaru půlměsíce je mořskou rezervací, kde žije více než 250 druhů tropických ryb. Na toto oblíbené místo pro šnorchlování a potápění se dostanete pouze lodí.

Tip pro plánování: Zatímco cesta lodí na Molokini je obvykle hladká, zpáteční plavba může být bouřlivá. Pokud jste náchylní k mořské nemoci, sedněte si buď doprostřed lodi, kde je stabilnější, nebo si vezměte léky proti kinetóze.

16. Kailua, Oʻahu

Kailua leží pouhých 15 minut jízdy od Honolulu, ale působí jako úplně jiný svět. Plážové městečko vyrostlo kolem pláže Kailua, což je čtyřkilometrový pás jemňoučkého bílého písku. Lidé zde rybaří, surfují, jezdí na kajaku, plavou a pádlují na kánoích. Další oblíbenou zastávkou milovníků pláží je nedaleká Lanikai s přímým výhledem na ostrůvky Mokulua. Je menší a odlehlejší než pláž Kailua, ale často bývá přeplněná, protože je vyhlášená klidnou vodou a nádhernými výhledy. Samotné město se může pochlubit oblíbenými restauracemi, butiky, malými pivovary a skvělým místním nezávislým knihkupectvím Bookends.

Tip pro plánování: Zvažte možnost prozkoumat městečko Kailua na kole. Půjčit si ho můžete v provozovně The Bike Shop. (Na této straně ostrova nefunguje žádný městský systém sdílení kol.) Půjčovna má k dispozici řadu městských, horských i silničních bicyklů, včetně helem a zámků na kola. Půjčovné za nejoblíbenější elektrické městské kolo začíná za 18 USD za čtyři hodiny. Kolo si můžete rezervovat on-line a vyzvednout na místě.

17. Old Lahaina Lūʻau, Maui

Old Lahaina Lūʻau na ostrově Maui, otevřená v roce 1986, patří místnímu majiteli a už desítky let je to oblíbené lūʻau, kde se představuje tradiční hula, hudba a jídlo. Stojí přímo u moře u ulice Front Street v městě Lahaina a nabízí nádherné výhledy na západ slunce. V ceně vstupenek je živá zábava, pití u baru, historické vyprávění a zpěvy a bufet s havajskými specialitami, jako je lau lau, vepřové kālua, poi a poke.

Havajská kareta obrovská plující nad útesem © OverboardDadPhotography / Getty Images

18. Hanauma Bay, Oʻahu

Tato chráněná přírodní rezervace ve východním Honolulu je jedním z nejlepších míst pro šnorchlování na Oʻahu. V zátoce žije kolem 400 druhů mořských živočichů, k nimž patří honu (havajská kareta obrovská) i vzácněji se vyskytující ohrožený tuleň havajský. Pandemie přinesla pro oblíbenou zátoku nová omezení: je nutná on-line rezervace a pro osoby starší 13 let, které nejsou obyvateli Havaje, stojí vstup 25 USD. Parkování stojí další 3 USD za auto. V pondělí a úterý je zátoka uzavřena.

Tip pro plánování: V zátoce je možné pronajmout si výstroj na šnorchlování, takže se nemusíte tahat s vlastní. Na pláž sice lze sejít po strmé cestě pěšky, ale můžete se také rozhodnout pro jízdu bezplatnou tramvají (tu doporučujeme zejména při cestě zpět k autu).

19. Lānaʻi

Lanaʻi, nejméně známý – a také nejmenší obydlený – z Havajských ostrovů – je ideální útočiště. Můžete se ubytovat v luxusních letoviscích s prvotřídním vybavením u krásné a odlehlé pláže Hulopoʻe Beach, která byla vyhlášena mořskou rezervací a je plná pestrobarevných ryb a někdy i delfínů. Anebo prozkoumejte zbytek ostrova – divokou a větrem ošlehanou 13kilometrovou Shipwreck Beach (Pláž lodních vraků, kde je skutečný vrak lodi), starobylou rybářskou vesnici Kaunolū nebo zvláštní krajinu Keahikawelo (Zahrady Bohů).

Tip pro plánování: Pokud se chcete vydat mimo letoviska města Lanaʻi, budete si muset pronajmout vozidlo s pohonem všech kol. Na ostrově neexistuje veřejná doprava ani spolujízda.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kam vyrazit na Velikonoce? 5 tipů, kde v Evropě oslavit svátky jara

Další článek

Nejlepší místa, která navštívit v únoru 2024

Související články

Články

Historická Havaj - objevte příběhy ostrovů Molokai a Lanai

Málo míst na Havaji je nedotčených a mezi tyto výjimky patří sourozenecké ostrovy Molokai a Lanai. Zřídka byste tu narazili na výškové budovy, nákupní centra a přeplněné pláže jako na ostatních ostrovech. Místo toho se tu můžete zaposlouchat do bájných příběhů z historie ostrova. Návštěvou těchto ostrovů totiž vykročíte do minulosti Havaje. Dozvíte se příběh velké tsunami, která navždy změnila údolí, také o historii vyhnanství nebo se vám otevřou příběhy o bohaté tradici kovbojské kultury na ostrovech. Pohled na Mléčnou dráhu z Molokai je připomínkou mnoha příběhů ostrova.…

Články

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Havajské pláže netřeba představovat, ale toto souostroví oslovuje také milovníky dobrého jídla, historie a dobrodružství. Hawaii Regional Cuisine, kulinářské hnutí, které vzniklo už v devadesátých letech, tu jede na plné obrátky. Ostrované se připravují na 75. výročí útoku na Pearl Harbor a sté výročí založení dvou nejvýznamnějších zajímavostí ostrovů – národních parků Haleakalā National Park a Hawai’i Volcanoes National Park. Tyto významné momenty v dějinách souostroví bude provázet řada zajímavých akcí a výstav. Zlaté písečné pláže, smaragdové vrcholky hor a uvolněná, pohodová atmosféra – Havaj je jako ráj na zemi. Dříve sem lidé jezdili hlavně kvůli opalování a surfování na báječných vlnách, ale dnes sem přijíždějí také za vynikajícím jídlem, historií a dobrodružstvím. Kulinářské hnutí Hawaii Regional Cuisine,…

Články

Nejkrásnější místa na Havajském ostrově – Oahu

Havaj je známá svou nádhernou přírodou, kterou oceňují nejen turisté ze všech koutů světa, ale například i filmaři a fotografové. Na spoustě místech, které jsme i my jako turisté navštívili, byl nějaký ten filmový nebo seriálový záběr pořízen. Pojďme se tedy společně podívat na krásná zákoutí jednoho z Havajských ostrovů - Oahu, které si musíte prostě zamilovat. Honolulu Musíme začít jak jinak, než hlavním městem, které leží právě na ostrově Oahu. Honolulu do překladu znamená „Chráněná zátoka“, nebo také „Křižovatka Pacifiku“. Honolulu je plné obchůdků se suvenýry, restaurací a luxusních hotelů vystavěných u pláží, kde se ceny ubytování za noc pohybují v…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…