16 nejlepších aktivit v Řecku

Getty Images

Řecko je inspirací pro naše snění – představujeme si jeho azurové moře, půvabné ostrovní vesničky i nesčetné pláže všech velikostí. Sníme o Akropoli, zářící na kopci nad nádhernými Athénami. Tato velkolepá země tyto sny vyplňuje, od vrcholků hor po ulice měst. Řecko uspokojí cestovatele hledající dobrodružství, skvělou přírodu, odpočinkovou dovolenou u moře i pohlcující kulturní zážitky.

Zažijte to nejlepší z Řecka díky těmto nejzajímavějším aktivitám © Johnce / Getty Images


Řecko je inspirací pro naše snění – představujeme si jeho azurové moře, půvabné ostrovní vesničky i nesčetné pláže všech velikostí. Sníme o Akropoli, zářící na kopci nad nádhernými Athénami. Tato velkolepá země tyto sny vyplňuje, od vrcholků hor po ulice měst. Řecko uspokojí cestovatele hledající dobrodružství, skvělou přírodu, odpočinkovou dovolenou u moře i pohlcující kulturní zážitky.
Řekové si umějí užívat – připojte se k nim díky našemu přehledu toho nejlepšího, co zde můžete podniknout.

1. Prozkoumejte starověké Athény

Ne nadarmo je Akropole stále základním symbolem západní civilizace – je překrásná. Krmě této vznešené ikony se v ulicích centra Athén vyskytuje mnoho dalších pozůstatků civilizací, které tudy v průběhu časy prošly. Ostatně každý další stavební projekt (například metro!) odhalí nové nálezy.
Od osmanských domů ve čtvrti Plaka v sousedství Akropole se vydejte ještě dál do minulosti k římské agoře se zdobně tesanou Věží větrů. Poté se zastavte na antické agoře, která byla komerčním protipólem Akropole s náboženskou funkcí.

Tip pro plánování: Máte-li víc času, čekají na vás další památky a naleziště, stejně jako světová muzea, k nimž patří Muzeum Akropole, Národní archeologické muzeum, Byzantské a křesťanské muzeum a Muzeum kykladského umění – vyberte si favorita a prostě pokračujte v průzkumu.

2. Procestujte řecké ostrovy

O největších řeckých ostrovech jste nejspíš slyšeli. Patří k nim Santorini, Mykonos, Rhodos, Kréta a Korfu. Krása řeckých ostrovů však spočívá v tom, že každý z 227 hlavních ostrovů (z přibližně 6000), které tvoří několik ostrovních řetězců v Řecku, má svůj vlastní osobitý charakter.

Tip pro plánování: Zjistěte, který řecký ostrov je pro vás ideální. Vyberte si zónu, řekněme Jónské ostrovy nebo Dodekany, a dopravujte se mezi přístavy všudypřítomnými trajekty. Pokud máte rádi plachetnice, pronajměte si ji a plavte se na vlastní pěst. Můžete si také vybrat téma a prozkoumat několik ostrovů. Chcete se bavit? Vydejte se na Mykonos či Ios. Dáváte přednost divoké krajině? Kefalonia, Andros a Kréta. 

Užijte si rozmanité chutě středomořské stravy © SolStock / Getty Images

3. Dopřejte si nejlepší řecká jídla

Řecko nabízí ohromující množství lahůdek – od ranní řecké kávy a krétské bugatsy (filo těsta plněného sladkým pudinkem, slaným sýrem či masem) po večerní uzo a kalamáry.
Mnohé z jedinečných řeckých pokrmů jsou známé tím, že patří ke zdravé středomořské stravě: představte si čerstvě lisovaný olivový olej a sladká sezonní rajčata s množstvím mořských plodů. Ale najdete tu i spoustu dekadentnějších chutí – pomalu pečené maso, drolivý venkovský sýr a vrstvenou medovou baklavu.

Tip pro plánování: Každá oblast má vlastní speciality, takže pokud si chcete místní jídla užít co nejvíc, zeptejte se, co vám doporučí. Kali orexi!

4. Navštivte Apollónův chrám v Delfách

Apollónův chrám v centru starověkého řeckého světa, Delfách, se tyčí na svahu s nádherným výhledem na Korintský záliv. Sem mířili poutníci, aby si vyslechli proroctví boha Apollóna, která zaznívala z úst věštkyně (místní ženy). 

Tip pro plánování: Vyplatí se sem zavítat v okrajových částech dne, abyste zachytili měkké ranní světlo na bocích chrámu nebo zlatavou záři západu slunce.

Krajina Meteory je úchvatná © Nagore Cano / Getty Images

5. Vyšplhejte na skalní věže Meteory

Neuvěřitelná Meteora vypadá jako z filmového plátna. A skutečně, objevila se v hitech, jako je bondovka Jen pro tvé oči Only, a posloužila jako kulisa Orlího hnízda ve Hře o trůny.
Proč? Protože dokáže snad někdo znovu vytvořit tak úchvatné skalní vrcholy zakončené kláštery ze 14. století? Vystoupejte po schodech vytesaných do okrajů kamenných věží, abyste je prozkoumali, a nezapomeňte si vzít fotoaparát.

6. Usaďte se a vychutnejte si řeckou kulturu kávy

Zpomalte. Jedním z největších zážitků pobytu v Řecku je vypadnout z tempa, které jste si přivezli s sebou, a splynout s tím zdejším. Stačí se posadit na nábřeží nebo na ulici, popíjet přes den kávu, večer koktejl nebo sklenku místního vína a pozorovat, jak svět plyne kolem. A ještě lepší je, když s sebou máte přátele.

Sledovat západ slunce je jedním z nejlepších zážitků na Santorini © SweetRiver / Shutterstock

7. Kochejte se kykladským západem slunce

Santorini se svou efektní sopečnou kalderou, na jejíchž okrajích stojí bělostné vesničky, je nepochybně hvězdou Kyklad a je proslulé svými západy slunce. Stejně krásné výhledy však nabízejí i ostrovy, jako je klidnější sopečný Milos či Naxos s nezkrotným pobřežím a Démétřiným chrámem. Posvátný ostrov Tinos oplývá tesaným mramorem a Andros nabízí spoustu krásných pěších tras.

8. Užijte si kulturu a historii v Soluni

Jedním z nejznámějších soluňských výrazů je halara, což znamená zhruba „v klidu“ nebo „všechno je v pořádku“. Toto pohodové město u moře nabízí radovánky spjaté se studentskou kulturou, uměním a nočním životem. Horní město je byzantské bludiště, milovníci antické éry si mohou prohlédnout opravdu velkolepé poklady hrobky Filpa II. Makedonského v nedaleké Vergině.

Připojte se k oslavám pravoslavných Velikonoc © Hector Christiaen / Shutterstock

9. Oslavte řecké pravoslavné Velikonoce

Je těžké si přestavit, jak živý a barvitý je řecký pravoslavný velikonoční týden, dokud ho nezažijete. Vesnice, městečka a města ožívají v jednom dlouhém crescendu, k němuž patří působivá procesí při svíčkách, nádherné ohňostroje, pečení jehňat a tanec v ulicích. Vše vrcholí Velikonoční nedělí.

Tip pro plánování: Jedná se o největší náboženský svátek v roce, který se slaví s naprostou úctou a téměř úplnou účastí. Pobyt si rezervujte s dostatečným předstihem a dorazte hned začátkem týdne – nechcete přece nic zmeškat.

10. Poznejte ostrov Hydra pěšky

Území, kde jsou zakázaná auta, je vzácnost. Jedním z takových míst je Hydra s mramorovými schodišti a námořnickými domy. Zdržte se tu chvíli, abyste mohli pozorovat lidi na elegantním nábřeží, procházet se po drsných horských stezkách a koupat se v moři.

11. Rozlouskněte záhady Knóssu a mínojské kultury

Historie miluje záhady. Vyspělá společnost Mínojců je stále zahalena rouškou tajemství, ale můžete prozkoumat to, co je k dispozici: palác Knóssos, 4000 let staré hlavní město z doby bronzové. Je ideální ho spojit s fascinujícími poklady vystavenými v Archeologickém muzeu Heráklion.

Ochlaďte se v tyrkysových vodách omývajících Krétu © alexandros petrakis / Shutterstock

12. Odpočívejte na krétských plážích

Velkolepý ostrov Kréta je výjimečný, působí téměř jako samostatná země. Až budete prozkoumávat množství vesniček s jedinečnou kuchyní, nenechte si ujít den (nebo několik dní…) na pláži. Každá z nich je báječná – od jemného krémového písku ve Falasarně po růžové, korálově zbarvené oblouky Elafonisi. Nádhernou Preveli omývá Libyjské moře a nad ní stojí elegantní klášter.

13. Prohlédněte si půvabné vesničky v Zagorii

Kdyby v Řecku žili skřítci, našli byste je v Zagorii (Zagorohorii). Půvabné horské vesničky leží na jižním okraji rozlehlé soutěsky Vikos v národním parku Severní Pindos. Jsou propojeny sítí turistických stezek a v teplých měsících umožňují vynikající pěší turistiku, v zimě pak útulné posezení u ohně.

Prohlédněte si působivé budovy Starého města na Korfu © urbazon / Getty Images

14. Obdivujte krásu Starého města na Korfu

Na Korfu, které je oblíbeným místem cestovatelů, střeží moře benátská pevnost ze 14. století a centrum města je bludiště medově zbarvených domů, skrytých náměstí (plateia) a vznosných podloubí. Zdejší kuchyně, ovlivněná italskou, je dalším dobrým důvodem, proč se zde na chvíli zdržet.

Tip pro plánování: Přenocujte přímo ve městě Korfu (Kerkyra) nebo dorazte brzy ráno, abyste se vyhnuli poledním davům.

15. Ponořte se do historie na Peloponésu

Obří zemská masa Peloponéského poloostrova většině turistů jaksi uniká. Přesto je přístupná a zajímavá a zkoumat ji můžete celé týdny.
Vydejte se od půvabného benátského přímořského města Nafplio k výjimečným a významným památkám, jako je středověká Mystra (byzantská), Mykény (jejichž nejslavnějším vládcem byl Agamemnón) a Epidauros, nebo zamiřte na méně známá místa, například divoký poloostrov Mani nebo ostrůvek Monemvasia se středověkou pevností. Na Peloponésu najdete také zajímavou místní kulturu a vynikající domácí jídlo.

16. Podívejte se do dějiště prvních olympijských her

Když už jste na Peloponésu, nenechte si ujít dějiště prvních olympiád, které se ve starověké Olympii pořádaly v letech 776 př. n. l. až 394 n. l. Ruiny stadionu a přilehlých budov, kde sportovci žili a trénovali, leží v úrodném údolí a obzvlášť krásné jsou na jaře, kdy tu kvetou stromy.

Tip pro plánování: Zajděte si do vynikajícího Archeologického muzea a prohlédněte si monumentální sochy, například Praxitelova Herma.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dobrodružná plavba tropickým rájem

Další článek

7 důvodů proč indonéská Jáva patří na vrchol vašeho cestovatelského seznamu

Související články

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Kréta - za krásami největšího řeckého ostrova

Kréta, se svou rozlohou 8261 km2 je největším řeckým ostrovem. Její břehy omývá Krétské, Středozemní a Lybijské moře. Díky své poloze, historickým památkám, krásným plážím a desítkám turistických letovisek je každoročně oblíbeným cílem turistů. Proč zrovna východní Kréta Kvůli značnému turistickému ruchu, jsem si řekla, že já Fijalka, vyznavačka NEturistických míst, že se na Krétě pokusím najít místa, která nejsou tolik zasažena turistickým ruchem a během sezóny do nich nemíří tisíce turistů ze všech koutů Evropy a zbytku světa. Po několikadenním…

Články

Do Řecka s dětmi

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.  S dětmi ano, ale jak na to... Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority…