15 neuvěřitelných aktivit ve Vietnamu

Shutterstock

Dlouhé a štíhlé tělo Vietnamu svou horami posetou korunkou škrábe po zádech Čínu a své prsty na nohou roztahuje až na jih do tropického moře u kambodžského pobřeží. Vietnam nabízí ohromující výběr různých dobrodružství a typů krajiny – od megaměst přes do výše se tyčící vápencové vrcholy a pláže s bílým pískem po nefritově zelená rýžová políčka. Bude těžké se rozhodnout, kde začít.

Muž čekající u cyklotaxi ve staré čtvrti Hanoje © GlebSStock / Shutterstock

 

Následující tipy na to nejlepší, co dělat ve Vietnamu, pro vás budou inspirací k naplánování nezapomenutelného dobrodružství a dozvíte se, co byste si neměli nechat ujít.

Vietnamská bún bò huế (hovězí nudlová polévka) je podobná phở, ale nudle jsou válcovitého tvaru podobně jako špagety © Mint Images / Getty Images

Ochutnejte jídlo Staré říše v Hue

Vietnamská dynastie Nguyen vládla v Hue až do roku 1945. Císařské město nebylo jen sídlem moci, ale také epicentrem klasické kuchyně této země: z odhadovaných 3 000 vietnamských jídel pochází asi 1 700 z Hue. Kuchyně Staré říše sestávala z „imperiálních jídel“ (ẩm thực cung đình) vytvořených v císařském městě rukou 50 královských kuchařů a za pomoci ingrediencí pocházejících z celého světa a z „královských pokrmů“ ẩm thực hoàng gia) neboli z „rolnických jídel“ hodných krále konzumovaných v oblastech mimo pevnost.
Všechny pokrmy byly svědomitě připravovány a prezentovány jako pečlivě naaranžované rauty až o 50 chodech, aby potěšily všechny císařovy smysly. Několik nejlepších restaurací v Hue (například Cung Dinh, Thin Gia Vien či Hoang Phu) vybrané pokrmy z této královské hostiny podává i dnes. Nabízejí nápadně vypadající, pracně nazdobené talíře, které v hostech vzbuzují skutečnou chuť dávných imperiálních jídel říše Hue.

Navštivte vzácné opice na poloostrově Son Tra

V přírodní rezervaci Son Tra na hornatém poloostrově s výhledem na záliv Danang ve středním Vietnamu je od doby, kdy tu své útočiště američtí vojáci příhodně pojmenovali „Opičí hora“, středem pozornosti langur duk, opice s červenými „podkolenkami“. Zde v Son Tra se díky své vzácnosti stalo posledních 1 300 langur duků nechtěnou atrakcí. Přijíždějí sem davy turistů, kteří si chtějí tyto opice se zlatou srstí v obličeji, rudýma nohama, pažemi s jakoby bílými rukavicemi a dlouhými, popelavě šedými ocasy vyfotografovat. Pokud se sem dostanete, určitě tato divoká zvířata nekrmte, abyste nenarušili jejich stravovací návyky či zdraví.

Pozůstatky hinduistických věžových chrámů obklopených džunglí v My Son jsou na seznamu světového dědictví UNESCO ©dinosmichail/Shutterstock 

Žasněte nad historickými ruinami Čampa v Mỹ Sơn

Řada turistů se vydává na návštěvu starobylého města Hoi An zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO, jen hrstka lidí však pokračuje dále do vnitrozemí za dalším skvostem ze seznamu UNESCO – Mỹ Sơn. Jedná se o shluk ruin hinduistického chrámu obklopený džunglí a prstencem hor chránícím posvátnou řeku Thu Bon. Chrámy v Mỹ Sơn v podobě terakotových cihlových věží postavených mezi 4. a 14. stoletím v době hinduistického království Čam odkazují na původní místo náboženského a politického hlavního města. Ruiny jsou otevřeny od 6 do 17 hodin, přičemž čím dál tím populárnější jsou výlety z Hoi An za východem slunce. Toužíte-li po intimnější atmosféře, vydejte se sem až po 14. hodině.

Navštivte Svatou stolici Cao Dai v Tay Ninh

Ve městě Tay Ninh v deltě Mekongu se během nenáročné jednodenní pouti z Ho Či Minova Města můžete seznámit s jedním z nejmladších náboženství na světě. Kaodaismus založil v roce 1926 Ngô Văn Chiêu, jedná se o monoteistickou víru spojující principy buddhismu, taoismu, křesťanství, okultismu a islámu a mající jako konečný cíl osvobození duše z nekonečného cyklu reinkarnace.

Z dálky může Svatá stolice Cao Dai vypadat jako kostel v evropském stylu se dvěma zvonicemi v přední části, ale bližší pohled odhalí věžičky zdobené sochami se zbraněmi, vševidoucím okem, a dokonce komunisticky vyhlížející rudou hvězdou – sekta uctívá mimo jiné Ježíše Krista, Buddhu, Mohameda nebo i francouzského romanopisce Victora Huga. Návštěvníci mohou vstoupit do svatyně a stát se svědky modliteb čtyřikrát denně.

Městský provoz v dopravní špičce – ve Vietnamu je nejoblíbenějším způsobem dopravy právě motocykl © xuanhuongho / Shutterstock

Poznejte Vietnam ze sedla motocyklu

Vietnam se z velké části pohybuje po dvou kolech, a i když budete možná potřebovat trochu odvahy, abyste se přizpůsobili provozu, bude pro vás motorka při poznávání této země zárukou naprosté svobody. Na okraji každého města zmizejí zácpy a k nekonečným dobrodružstvím se vám otevřou severní a centrální hory, tisíce kilometrů pobřeží a zelená rýžová pole v deltě Mekongu.

Dobrá dostupnost motorek k zapůjčení znamená, že naplánovat si několikatýdenní výlety napříč celou zemí je stejně jednoduché jako naplánovat si krátké několikadenní okružní výlety v okolí většiny měst. Zároveň je ale třeba mít na paměti, že mezinárodní řidičský průkaz je vyžadován čím dál častěji a že podmínkou pojistného plnění z vašeho cestovního pojištění v případě nehody může být vlastnictví platného řidičského průkazu na motocykl.

Při pozorování kaskádovitých vodopádů Ban Gioc nahlédněte do Číny

Ohromující 208 m široké a 70 m vysoké dechberoucí vodopády Ban Gioc na řece Quay Son tvoří hranici mezi provincií Cao Bang a čínskou provincií Guanxi a jsou nejširšími vodopády v celém Vietnamu. Bambusové rafty z obou břehů této vodní hranice dopravují návštěvníky k úpatí kaskády, aby si vodopády mohli prohlédnout zblízka. I když je možné vydat se pěšky směrem za vodopády nebo k nedalekému chrámu na kopci, vášniví turisté si najdou mnohem vděčnější výzvu a vydají se do nedalekých jeskyní Nguom Ngao, kde mají kilometr dlouhý chodník, lemovaný působivým množstvím dobře osvětlených krápníků. Město Cao Bang, vzdálené 90 km, je odrazovým můstkem pro poznávání nekonvenčního regionu plného dalších jeskyní, zážitků z vesnického ubytování a vynikajících místních jídel.

Vietnamskou kávu si skvěle vychutnáte velmi sladkou: filtrovaná káva se míchá se slazeným kondenzovaným mlékem © nguyenkid / Shutterstock

Vychutnejte si „asijské Alpy“ v Sapě a Da Latu

Bývalé francouzské horské lázeňské městečko Sapa je nejvyhledávanější branou do Číny ze severního Vietnamu a je obklopeno horami tak působivými, že jim francouzští kolonizátoři říkali „Tonkinské Alpy“. Toto místo je říší etnických menšin Hmongů a Dao, které si při obhospodařování terasovitých rýžových polí oblékají krásné tradiční oděvy.

Nemyslete si, že hory a chladnější podnebí najdete pouze v nejsevernější části Vietnamu: 308 km severovýchodně od Ho Či Minova Města se nachází Da Lat, bývalé francouzské koloniální horské letovisko obklopené stovkami vil ve staroevropském stylu seskupených kolem císařského paláce. Jednou z nejoblíbenějších staveb mezi návštěvníky je zdejší bláznivý dům Hang Nga, stále se měnící avantgardní penzion vytvořený umělkyní Dang Viet Nga. Jedná se o směs barev, zvlněných struktur, sochami vybavených ložnic a pohádkových věží zakomponovaných do budovy, jakou jste si nikdy předtím nedokázali ani představit. 

Navštivte kávovníkové plantáže v Dak Lak

Provincie Dak Lak uzavírá jižní konec Centrální vysočiny Vietnamu nekonečnými zvlněnými čedičovými kopci, které se svou výškou 1 600 m splňují ideální podmínky pro pěstování kávovníku.
Milovníci kávy by měli zajet do Buon Ma Thuot, hlavního města regionu, a vydat se do okolních kopců, kde jsou k vidění ekologické farmy, na nichž se pěstují desítky různých druhů kávy od arabiky přes liberiku až po robustu. Nejlepší čas na návštěvu je od září do konce prosince, kdy v regionu probíhá sklizeň v plném proudu.

Užijte si moře v klidném Quy Nhon

Pobřežní město Quy Nhon zůstalo ukryté za desetikilometrovým pásem země, která ho odděluje od neustále rušné dálnice č. 1. Jeho dlouhé pláže s jemným, bílým pískem, na jejichž pozadí se rýsují hory, mu vysloužily přezdívku „Maledivy Vietnamu“. Začněte na pláži v Quy Nhon, která je přímo ve městě a je lemována nenápadnými bary, pak zamiřte na pláž, která je mezi místními nejoblíbenější – pláž Ky Co. Nachází se asi 30 minut jízdy od města a jde o méně rozvinutou pláž ve tvaru půlměsíce, kde najdete jemný bílý písek – vydejte se sem brzy ráno nebo pozdě odpoledne, kdy už většina místních lidí odchází domů.

Jen o pár minut jízdy dále se nachází Eo Gio, řada červených skalnatých útesů vystupujících přímo z modrého moře. Milovníci přírody tu mohou vyzkoušet pěšinu, která se klikatí podél pobřeží, nebo mohou vylézt na skalnaté kopce za dokonalými výhledy.

Hang Son Doong je největší jeskyně v džunglí obklopeném národním parku Phong Nha-Ke Bang © Hanoi Photography / Shutterstock

Seberte odvahu na největší jeskyni na světě v Phong Nha

Národní park Phong Nha-Kẻ Bàng v severní části středního Vietnamu v provincii Quang Binh pokryté džunglí, který se rozprostírá podél hranice Laosu, je plný jeskyní, včetně té největší jeskyně na světě Hang Son Doong. Její rozměry jsou ohromující: v hloubce 1,6 km by mohl chodbou jeskyně proletět Boeing 747. Vzhledem k tomu, že se části vápencového stropu zhroutily a do jeskyně tak může pronikat sluneční světlo, je v Hang Son Doong zastoupen celý ekosystém deštného pralesa se stromy vysokými jako budovy.

V tomto jedinečném podsvětí žijí kaloni, vzácní languři, a dokonce i malá populace tygrů. Nachází se zde také největší stalagmit světa, 610 m vysoký útvar „Hand of Dog“ připomínající psí tlapu. Do jeskyně Son Doong nabízí od roku 2012 jedna agentura striktně omezenému počtu účastníků náročný – a to i finančně (3 000 USD) – čtyřdenní trek, avšak kromě této největší jeskyně světa tu čekají na prozkoumání desítky dalších jeskyní.

O válečné historii Vietnamu si přečtěte v Ho Či Minově Městě

Mnoha lidem ze Západu název „Vietnam“ evokuje obrazy války, která v letech 1955 až 1975 rozdělila zemi na dvě poloviny. Město sice změnilo svůj původní název Saigon na Ho Či Minovo Město, avšak svou děsivou minulost nesmazalo. Muzeum HCMC se může pochlubit přehlídkou informativních fotografií a válečných artefaktů, zatímco Muzeum pozůstatků války se návštěvníky snaží zasáhnout podrobným popisem válečných zvěrstev, popálenin napalmem, nevybuchlou municí či dokonale zakonzervovaným americkým tankem.

Chcete-li získat bližší představu o tom, co válka znamenala, zaskočte za město na prohlídku tunelů Cu Chi, při které si můžete vyzkoušet opravdové plazení se v klaustrofobických norách (pro pohodlí turistů mírně zvětšených), které komunistické partyzánské jednotky, známé jako Vietkong, vybudovaly s cílem stát se neviditelnými.

Letecký pohled na impozantní zalesněné vápencové ostrovy v zátoce Ha Long ©Nguyen Quang Ngoc Tonkin / Shutterstock

Plavte se severními zátokami

Tři hodiny východně od Hanoje se nachází zátoka Ha Long, která je právem jedním z nejturističtějších míst Vietnamu díky svým 1 600 rozeklaných vápencových ostrovů vynořujících se z moře jako popelavě zelené monumenty. Zatímco z Ha Longu denně vyplouvají stovky lodí, směrem na severozápad leží sousední zátoka Bai Tu Long, která stále zůstává turisty méně navštěvovaným vodním světem plným džunglí porostlých vápencových krasových ostrovů tyčících se vzhůru jako tesáky mezi odlehlými plovoucími vesnicemi. Zlatým hřebem je cesta na kajaku do osady Vung Vieng v srdci zálivu vzdálené 24 km od pevniny, při pádlování mezi domovy rybářů se dozvíte o zdejším životním stylu.

Projděte se po rýžových terasách Mu Cang Chai

Krajina kolem Mu Cang Chai zasazená do severozápadního cípu Vietnamu má stále převážně venkovský charakter a díky absenci davů turistů je přímo ideálním místem, odkud si přivezete skvělé horské zážitky. Vrcholem jsou do výše se tyčící terasovitá rýžová pole o rozloze 2 200 hektarů – ve svazích kopců oblasti Mu Cang Chai, která byla v roce 2007 prohlášena za národní dědictví, jsou vytesané jako obří schody, které z údolí vyhloubeného Rudou řekou stoupají až k nebi.

V současné době tu přibývají ubytovací možnosti v podobě okouzlujících ekologických horských chat na kůlech, které doplňují nabídku jednoduchého, ale autentického pobytu v soukromí u domorodých rodin menšiny Hmongů – samé dobré důvody, proč se sem vydat na trek mezi vesnicemi a vyzkoušet tak i místní nejčerstvější pokrmy konceptu „z farmy přímo na stůl“.

Hustým lesem poblíž Cai Be se vydejte na prohlídku ramen delty Mekongu © xuanhuongho / Shutterstock

Plujte deltou Mekongu

Jako rozevřená dlaň se mohutná řeka Mekong jižně od Ho Či Minova Města vlévá do Jihočínského moře. Zakončuje tak svou 4 350 km dlouhou cestu započatou na tibetské náhorní plošině. Již po staletí je delta Mekongu tzv. vietnamskou rýžovou mísou, která živí síť ospalých měst a vesnic na kůlech, které stále využívají řeku jako svou hlavní vodní tepnu pro život i obchod. Nejlepší způsob, jak deltu prozkoumat, je samozřejmě vydat se na vodu buď v podobě plavby přes noc po hlavním toku mezi Cai Be a Can Tho, nebo zaplatit místním rybářům, aby vás vzali na stojaté vody říčních ramen, kde se menší vodní cesty tak zužují, že se tu můžete tváří v tvář setkat s volavkou, a nejen s jednou. 

Projeďte provincii Ha Giang a Dong Van Karst Global Geopark zařazený na seznam památek UNESCO

Velkolepý, 350 km dlouhý okruh provincií Ha Giang a náhorní plošinou Dong Van zbožňují motorkáři i cyklisté – je jedno, který dopravní prostředek zvolíte, avšak pohled přes čelní sklo místního mikrobusu majestátnosti jediného regionu zvlněných vápencových krasů, nekonečné říční soutěsky a mlhou zahalených vrcholů, které oddělují Vietnam od Číny, trochu ubírá.

Nespěchejte a na tři až pět dní využijte ubytování v soukromí, navštivte královský palác Hmongů, nasajte informace o dřívějších dobách regionu, kdy se tu obchodovalo s opiem, a také se zastavte v průsmyku Ma Pi Leng ve výšce 1 500 m, odkud se otevírají jedny z nejlepších výhledů na Vietnam.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 pařížských NEJ - podivný zákon či strom z 16. století

Další článek

50 let! Oslavujeme s Lonely Planet

Související články

Články

Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí. Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat? Mam tom – Omáčka s krevetami Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…