15 nejlepších věcí v Bristolu – od Banksyho po mosty

Getty Images

Stačí jediná procházka barvitými ulicemi Bristolu, aby vás uchvátil jeho zápal pro kreativitu.

Street art – včetně mnoha děl místního slavného rodáka Banksyho – patří mezi hlavní bristolská lákadla. © rafalkrakow / iStock / Getty Images 

 

Město na řece Avoně je hrdé na to, že umí riskovat a překračovat zažitá pravidla, takže tu najdete všechno možné, od Brunelovy přelomové parní lodi po Banksyho pouliční umění nutící k zamyšlení. Tradice města však své nejslavnější rodáky daleko přesahuje – ať už jsou to řemeslníci na trhu St Nicolas Market, nebo kuchaři v nezávislých restauracích na Wapping Wharf, k novátorskému duchu Bristolu přisívají úplně všichni.

Nabízíme vám několik zajímavostí, které byste při návštěvě tohoto čilého města rozhodně neměli promeškat.

Projděte se po viktoriánské pamětihodnosti: navštivte Cliftonský visutý most. © Claudio Divizia / Shutterstock

 

Přejděte jeden z nejslavnějších mostů světa

Umístění zde hraje prim. Vizionářský viktoriánský inženýr Isambard Kingdom Brunel se během své hvězdné kariéry podílel na mnoha průlomových projektech, málokterý z nich je však tak majestátní jako Cliftonský visutý most. Klene se přes pětasedmdesát metrů hlubokou rokli řeky Avony a vede z útulné gregoriánské čtvrti Clifton do tichých ulic a krásné krajiny Severního Somersetu.
Sám Brunel se otevření mostu bohužel nedožil, protože celé dílo vznikalo plných 34 let a zprovozněno bylo v roce 1864. Dnes však vypadá stejně velkolepě jako na Brunelových původních výkresech. Projděte si celou jeho délku 214 metrů po svých, abyste si dosyta vychutnali větrem ošlehanou nádheru stavby. Pokud vám to nestačí, při prohlídce pořádané místním návštěvnickým centrem se o historii nejproslulejší bristolské památky dovíte ještě mnohem víc.

Vzhůru do podpalubí lodi z 19. století

Paroloď SS Great Britain je dalším z ukázek Brunelova mistrovství a v Bristolu kotví od roku 1970. Zpět do bristolského přístavu, kde ji postavili v roce 1856, se dostala díky náročné záchranné operaci z Falklandských ostrovů vzdálených tisíce mil. Je neuvěřitelné, že se loď zachovala celá. Dnes mohou návštěvníci prolézt skoro každý metr téměř sto metrů dlouhého plavidla.
Prohlídka lodi, která byla jako první na světě vyrobená z železa a zároveň první na světě poháněná lodním šroubem, začíná v podpalubí poněkud stísněnou procházkou v prostoru pod mohutným lodním trupem a kolem obrovského lodního šroubu. Je to skvělý úvod k vašemu průzkumu průlomového plavidla.

Ve starém bristolském přístavu čeká na návštěvníky skvěle zrenovovaná loď SS Great Britain, kterou tu postavili v roce 1856. © Claudio Divizia / Shutterstock 

 

Poznejte alternativní kulturu ve Stokes Croft

Čtvrť Stokes Croft je bristolským centrem kreativity a najdete tu pestrou směs nevázaného umění, útulných kaváren, rázovitých hospůdek, obchodů se starožitnostmi a dalších zajímavostí. Celá oblast leží severně od centra města a vyzařuje až hmatatelnou atmosféru nezávislé kultury, bohémství a komunitního života, které se dokáže vyrovnat jen málokterá městská čtvrť ve Velké Británii.

Užijte si výhledy z Cabotovy věže

Bristol se může pochlubit různorodým terénem, od rokle řeky Avony po strmý výstup ulicí Nine Tree Hill (Kopec devíti stromů). Panoramatický výhled na fotogenické město si tak nejlépe vychutnáte z vrcholku kopce.
Cabotova věž (Cabot Tower) stojí na vrcholku kopce Brandon Hill a vznikla koncem 19. století jako připomínka čtyřstého výročí odvážné plavby Johna Cabota do Newfoundlandu. Z jejího vrcholku je vidět nejen celý Bristol, ale i okolní venkovská krajina.

Ubytujte se v uměleckém nebi

Bristol má bohaté umělecké tradice a butikový hotel Artist Residence na náměstí Portland Square do nich se vším všudy zapadá. Nachází se v útulném gregoriánském domě v severozápadním rohu náměstí a nabízí prostorné stylové pokoje vyzdobené uměleckými díly a dalšími historickými předměty.
Zdejší Knihovní bar (Library bar) s moderním nábytkem z poloviny dvacátého století a vysokými stropy, díky nimž dovnitř proudí dostatek světla, je skvělým místem na poklidný drink (my doporučujeme výtečné Smoky Martini).

Projděte se v lese

Přírodní rezervace Leigh Woods má sice rozlohu skromných pět čtverečních kilometrů, na svou velikost však nabízí překvapivě hodně věcí. Leží přímo za Cliftonským visutým mostem na západní straně rokle Avony a její prastaré lesy nabízejí tiché útočiště bez městského ruchu. Navíc se odtud otevírají výhledy na most z úhlu, ze kterého ho uvidí jen málo návštěvníků Bristolu.
Kromě vzácných živočichů a rostlin tu také najdete zbytky opevněného sídla z doby železné s názvem Stokeleigh Camp, které pocházejí z doby kolem roku 350 před naším letopočtem. Dodnes jsou patrné pozůstatky jeho hradebních valů zarostlé trávou.

Abyste našli nějakého Banksyho – třeba „Dívku s náušnicí“ – nemusíte v Bristolu chodit daleko. © Federico Zovadelli / Shutterstock 

Obdivujte nádherné ukázky street artu

Jen málo měst ve Velké Británii má tak vyhraněnou vizuální identitu jako Bristol. Zdejší pouliční umělci využili ulice, budovy, zdi i parky jako obrovské malířské plátno, čímž celému městu vtiskli punc barvitosti a originality, která okamžitě zaujme snad každého. Pouliční umění, na něž narazíte téměř všude, je ztělesněním živé a kreativní bristolské kultury.
Záhadný Banksy je bristolský rodák, jehož tvorba před dvaceti lety Bristol skutečně zviditelnila. S jeho životním dílem, které je krásné a strohé zároveň, se můžete seznámit během vycházky organizované společností Where The Wall. Uvidíte Banksyho známé práce jako Mild Mild West nebo Well Hung Lover a odborník na graffiti John Nation vám vysvětlí jejich historii, význam a to, proč nemohly vzniknout nikde jinde než v Bristolu.

Ochutnejte cidre

Anglická West Country je jednou z nejvýznamnějších moštárenských oblastí na světě, a proto není divu, že ve zdejším největším městě najdete nádherné hospůdky, zaměřené na cidre (anglicky cider). Doporučujeme vyzkoušet The Coronation Tap – neboli CoriTap, jak jí říkají místní. Je to dvě stě let starý výčep na konci spoře osvětlené uličky ve čtvrti Clifton, kde podávají i zrádný Exhibition cider s obsahem alkoholu 8,4 % (točí jej výhradně do půlpintových sklenic).
Mezi další skvělé podniky k ochutnání kvašeného jablečného nápoje patří půvabná říční loď The Apple ve Starém Městě nebo The Orchard Inn ve čtvrti Spike Island, což je tradiční hospoda z roku 1834, kde nabízejí dvacet různých druhů sladkých i suchých cidrů.

Odpočiňte si u bazénu

Nově zrekonstruovaný viktoriánský venkovní bazén Bristol Lido je oázou klidu uprostřed rušných Cliftonských ulic. Z jedné strany ho lemují dřevěné převlékárny a z druhé moderní evropská restaurace, takže je ideálním místem, kde si trochu odpočinout po náročném dni.
Obzvlášť hezky vypadá večer, když kolem svítí světla, a je tu i teplá koupel či sauna, obojí velmi příjemné během chladných zimních měsíců.

Zjistěte, co dělá Bristol Bristolem

Některá městská muzea vystavují kýčovité umění či předměty z dalekých koutů světa. Na opačném pólu stojí bristolské muzeum M Shed, které proniká hluboko do ryze místní povahy města, od jeho neznámých velkých osobností po hrdé tradice zdejších čtvrtí.
M Shed oslavuje vše, díky čemu je dnes Bristol tím, či je, a nevyhýbá se ani choulostivým tématům z minulosti. Velká pozornost je věnovaná třeba historickému spojení města s obchodem s otroky, zvláště v jímavé expozici zasvěcené neblaze proslulému koloniálnímu obchodníkovi Edwardu Colstonovi.

Ochutnejte něco z místní rozmanité kuchyně

Vzhledem k bohaté kultuře a umělecké scéně nikoho nepřekvapí, že má Bristol i rozmanitou a výtečnou nabídku jídel nejrůznějších kuchyní. Na výběr máte vše, od jamajského oblíbeného jídla z tropického ovoce ackee (poddužáku lahodného) a solených ryb v podniku Carribean Croft po pálivé kozí kari ze srílanského města Jápané, které podávají v restauraci Coconut Tree.
Chcete-li si vybrat z velkého množství vábivých chutí na jednom místě, zamiřte na slavný trh St Nicholas Market ve Starém Městě nebo k přepravním kontejnerům přebudovaným na jídelní stánky na nábřeží Wapping Wharf.

Svezte se na vlně

Pokud toužíte vyzkoušet surfování pod širým nebem, ale daleko od rozbouřeného moře, zamiřte k umělému jezeru s vlnami, The Wave. Je to průkopnické 180 metrů dlouhé surfařské jezero, které je první svého druhu ve Velké Británii a pohání je pouze energie z obnovitelných zdrojů.
Zároveň je to velmi přátelské prostředí s povzbuzujícími instruktory, kteří se stejně radují ze začátečníka sjíždějícího první vlnu v životě jako ze zkušených surfařů. Počítejte s tím, že vás vlna párkrát pořádně „semele“, ale za ten zážitek poprvé si sjet vlnu vestoje to stoprocentně stojí.

Otestujte si svůj způsob myšlení

Bristolská expozice We The Curious (My zvídaví) je trochu jiná než běžné didaktické muzeum vědy. Snaží se mladší návštěvníky přimět, aby o věcech kolem sebe aktivně přemýšleli. Pokládá jim proto otázky k zamyšlení interaktivním, vizuálně atraktivním a hravým způsobem.
We The Curious stojí u historického přístavu a v mládeži probouzí její přirozenou zvídavost. Děti mohou dokonce své vlastní otázky k zamyšlení připíchnout na zeď a rozšířit tím debatu. Určitě nevynechejte jedinečné pořady 3D Planetaria v prvním patře.

 

Přes dvacet kilometrů dlouhá cyklostezka Bristol and Bath Railway Path nabízí možnost přejíždět mezi těmito dvěma historickými městy s větrem ve vlasech. © Joe Dunckley / Getty Images 

Opřete se do pedálů

Bristol má spoustu zeleně, takže pobyt venku je velmi příjemný. Asi nejlépe si čerstvý vzduch užijete, když sednete na kolo a vydáte se na dvaadvacet kilometrů dlouhou cyklostezku Bristol and Bath Railway Path. Po bývalé železniční trati, z níž vznikla veřejně přístupná stezka, nejezdí auta, takže nabízí ekologický způsob dopravy ke starořímským lázním a vznosným gregoriánským ulicím města Bath.
Přímo v Bristolu pozvedne vaše cyklistické umění na vyšší úroveň agentura Pedal Progression, která vás seznámí s rafinovanější technikou jízdy na horském kole mezi stromy a svahy panského sídla Ashton Court Estate.

Vyleťte do oblak v horkovzdušném balonu

Bristolské spojení s letectvím hrdě představuje expozice Aerospace Bristol, kde mohou návštěvníci kromě jiných leteckých zajímavostí prozkoumat i poslední letadlo Concorde, které se kdy vzneslo k obloze.
Pokud toužíte po něčem klidnějším, než je nadzvuková rychlost, nastupte do jednoho z horkovzdušných balonů, které stoupají nad Bristol po celý rok. Domluvte si let u agentur Bailey Balloons nebo Elite Air, abyste si prohlédli celé město z ptačí perspektivy.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší americké destinace v evropském duchu

Další článek

LP Magazine 04/2022

Související články

Články

Dundee - skotské město designu

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu. Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu…

Články

Warwickshire: dějiny v srdci Anglie

Warwickshire bývá vzhledem ke své poloze často označován jako „srdce Anglie“ a již dlouho je pilířem anglické kultury. Nejznámějším městem hrabství je Stratford-upon-Avon, rodiště Williama Shakespeara. Warwickshire má však mnohem více zajímavostí přitažlivých pro milovníky historie, stejně jako hluboké a někdy svérázné kultury Anglie. Warwick: drahokam v koruně Hrad Warwick byl postaven v roce 1068 a od té doby byl mnohokrát rozšiřován. Se svými věžemi, cimbuřím, branami a obrovskou padací mříží v hlavní bráně patří k nejpůsobivějším středověkým stavbám v Anglii. Dnes mu navíc zvyšuje přitažlivost spousta atrakcí, například bludiště,…

Články

Šest věcí, které musíte zažít v Londýně během čtyř dnů

Hlavní město Velké Británie vtáhne turisty do víru jedinečných muzeí, nezapomenutelných zážitků, zelených parků, královské atmosféry či historie. Poznat tepající britskou metropoli během eurovíkendu je životním zážitkem. Londýn je zkrátka městem, které nikdy neomrzí. Jak se říká: Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem. Navštívit londýnská muzea Pro všechny turisty, kteří milují muzea a jsou schopni v nich trávit celé dny, je potěšující zprávou, že ta hlavní jsou v Londýně zcela zdarma! Muzea jsou zaměřena na konkrétní témata, obsahují velice cenné sbírky a návštěvníkům přinášejí znalosti a pohled do historie Velké…

Články

Velká tour po architektonických skvostech světa

Často cestujeme proto, abychom viděli slavné stavby – Tádž Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovu věž. Pak se před nimi fotografujeme, jako bychom chtěli mít důkaz, že jsme se dotkli jejich stínu. Ale proč, vlastně? Protože budovy jsou nesmírně zajímavé: krásné památky, které jsou symboly své doby a lidského snažení. Náš výběr zahrnuje vše – od neopominutelné klasiky až po současné moderní zázraky. Zde je malá ochutnávka toho, co nejslavnější světový architekt Frank Lloyd Wright kdysi popsal jako „matka umění“.      Bez ohledu na to, že je notoricky známá z mnoha filmů a obrázků, nepřestává skalní město…