15 nejlepších aktivit v Benátkách

Shuttrestock

Návštěvníci se sjíždějí do Benátek celoročně, a kdo se jim může divit? Na této pohádkové laguně se vznáší asi 118 ostrovů, které spojuje 400 mostů. Každý z nich je přeplněný úchvatnými paláci a uměleckými díly, nad kterými se tají dech, takže Benátky jsou opravdu místem jako žádné jiné.

Důvodů k úsměvům mají návštěvníci Benátek spousty – zvláště u největších památek © LeoPatrizi / Getty Images

 
Všechny známé stereotypy jsou do jisté míry pravdivé. Ano, je to velkolepé – a ano, je to přesně jako na fotografiích. Kvůli masovému turismu jsou však světoznámé benátské památky přeplněné a v chatrném stavu (dokonce i v klidnějších obdobích). 

Je dobré si uvědomit, že i v těch nejrušnějších oblastech stačí poodejít o blok dva dál od vřavy, a najdete prázdné ulice, v nichž znějí hlasy místních obyvatel žijících v okolních čtvrtích. Pokud zde strávíte více času – pět dní je slušný začátek –, zjistíte, že skutečná krása Benátek nespočívá ve „wow faktoru“ největších památek, jakkoli jsou velkolepé, ale v klidnějších prostorech, kde život plyne stejně jako po staletí. Jakmile tento život poznáte, budete chtít jej chránit. 

Chcete-li pomoci čelit přehnanému turismu, který město vysává, ubytujte se v hotelu nebo penzionu (nikoli v rekreačních pronájmech, jež ukrajují z bytového fondu), jezte v rodinných restauracích a nakupujte suvenýry u benátských výrobců, kteří provozují letitá řemesla. Pak nejen pomůžete městu zůstat naživu, ale také si zajistíte lepší výlet. Protože Benátky v dobrém provedení jsou nezapomenutelné. Zde je 15 nejlepších věcí, které můžete ve městě dělat.

Piazza San Marco je povinná zastávka, opravdu © LeoPatrizi / Getty Images

1. Prohlédněte si náměstí Piazza San Marco

Pro mnoho lidí je toto nábřežní náměstí Benátkami: zvlněné kopule baziliky, staleté kavárny pod majestátními portiky, obrovská zvonice (Campanile) vrhající svůj stín kolem náměstí, příliv, který vám občas šplouchá kolem nohou. Piazza San Marco (neboli Náměstí sv. Marka) toho nabízí k vidění tolik, že tu snadno strávíte celý den.
Začněte v bazilice San Marco, byzantské bazilice se třpytivými zlatými mozaikami v interiéru. Pak se přesuňte ke Campanile, kde vás výtah vyveze do výšky 98,6 m, odkud se vám naskytne úchvatný výhled na Benátky a lagunu. Na opačném konci náměstí, než stojí bazilika, si vyhraďte pár hodin na Museo Correr, mapující ve svých expozicích příběh města. Potřebujete si odpočinout? Zastavte se na kávu nebo spritz v Quadri, naší nejoblíbenější z kaváren z 18. století na náměstí.

Tip místních: Chcete těmto ikonám lépe porozumět? Je čas na trochu čtení. Rodinné knihkupectví Libreria La Toletta v Dorsoduru je nejlepší benátské knihkupectví, kde najdete doslova stovky titulů o městě. Pro děti zkuste Ponte dei Sogni v Castellu. Historii města tu jsou věnované krásné obrázkové knížky.

Dóžecí palác je stejně impozantní jako před 900 lety, kdy byl postaven © Ketkarn sakultap / Getty Images

2. Navštivte sídlo moci, Palazzo Ducale

Pokud byste měli v Benátkách navštívit jen jedno muzeum, musíte si vybrat toto: rozlehlý Palazzo Ducale (Dóžecí palác), který byl přibližně 900 let sídlem moci Benátské republiky. Palác s bílo-růžovým průčelím, který se vypíná proti laguně, má všechno: úchvatné umění i architekturu a navíc mimořádnou atmosféru.
Je tu toho tolik k vidění – každý ze sálů krášlí díla některého z největších umělců všech dob –, že byste neměli počítat s tím, že zvládnete všechno. Vyplatí se však ušetřit si více času na místnosti s jejich uměním a urychleně přejít slavný Most vzdechů a ponuré vězení – i když to druhé je skvělé pro děti.

Tip pro plánování: Bývají tu dlouhé fronty, zvláště před 11. hodinou. Vyhněte se čekání a rezervujte si vstupenku s přednostním vstupem na webu, jako je Ticketsvenice.com. 

Klouzat po Velkém kanálu na gondole (nebo ve Vaporetto) je povinnost ©canadastock/Shutterstock

3. Plavte se po Velkém kanále

Benátky jsou sice ideální pro toulky, ale jejich majestátní paláce byly postaveny tak, aby je bylo možné obdivovat z vody. Svezte se vodním autobusem číslo 1, který brázdí Velký kanál, a poznejte jednu z nejlepších tras veřejné dopravy na světě.
Krásu najdete na každém kroku, ale směrem na jih si nenechte ujít: Fondaco dei Turchi (kdysi hlavní sídlo arabských a muslimských obchodníků, dnes městské přírodovědné muzeum), Ca’ d’Oro s velkolepou tesanou a mramorem vykládanou fasádou, Ca’ Foscari, nádhernou městskou univerzitu, a bombastický osmiboký kostel Salute, stojící těsně před vtokem Velkého kanálu do laguny.

Tip místních: Vystupte u Salute a jděte pěšky k výběžku Punta della Dogana, odkud je nejlepší výhled na lagunu, a poté nahoru po nábřeží Zattere. Zde můžete nastoupit na Vaporetto č. 2, které vás dopraví na Náměstí sv. Marka z druhé strany.

4. Přejděte Rialto

Každý návštěvník Benátek chce vidět most Rialto, bělostný nazdobený přechod přes Velký kanál postavený ze zářivého istrijského kamene. To, k čemu most vede, je však pravděpodobně stejně zajímavé. Na západní straně mostu se již více než 1000 let pořádá trh – a přestože to není centrum nákupů jako v minulých staletích, pořád je tu živý rybí trh i stánky s ovocem a zeleninou.
Až si budete prohlížet stánky, nezapomeňte si něco koupit a nepřekážejte ostatním nakupujícím – stále je to skutečný trh, i když mnozí turisté jej využívají jako kulisu pro Instagram. Zastavte se na skleničku u Velkého kanálu na Campo Erbaria – Bancogiro je vždy dobrou volbou díky svým cicchetti (malým zákuskům) – a pak se vydejte bloudit do okolních uliček, v nichž je stále mnoho obchodů s potravinami.

Tip pro plánování: Chcete-li nahlédnout do zákulisí této nejturističtější oblasti, vydejte se na prohlídku s Go Guide, místní skupinou průvodců, kteří se zaměřují na Rialto.

V benátské Gallerii dell’Accademia nezapomeňte vzhlédnout © Mark Edward Harris/Getty Images

5. Ponořte se do světového umění v Akademii

Na konci slavného dřevěného mostu Accademia v Dorsoduru stojí jedno z nejlepších italských muzeí umění, Gallerie dell’Accademia. Klikatá trasa vás provede budovami plnými děl, která kdysi visela na zdech městských kostelů, a přitom vám vypráví příběh benátského umění. Na začátku je Paolo Veneziano, pak pokračují Carpaccio, Mantegna a Bellini a pak se dostanete k nejlepším dílům Tintoretta, Tiziana a Veroneseho.

Odbočka: Nedaleko Accademie sídlí dva z nejlepších benátských uměleckých řemeslníků. V Cornici Trevisanello vyrábí rodina Trevisanellů již desítky let rámy na obrazy pro velikány, jako byl Picasso, ale také menší rámečky připomínající šperky, které jsou dokonalými suvenýry. U Ca’ Foscari sídlí knihař Paolo Olbi, který vytváří nádherné psací potřeby s ručně tištěnými benátskými a byzantskými motivy. Dále směrem k Rialtu, v Campiello dei Meloni sídlí Il Pavone, kde Paolo Pelosin vyrábí vše od psacích potřeb až po náušnice s nádherným mramorovaným papírem.

6. Dejte si cicchetti v bacaru

Tři základní slova pro váš pobyt v Benátkách: ombra, cicchetti a bacaro. Ombra (stín) je místní název pro malou sklenku vína podávanou v podniku bacaro – tradiční vinárně či taverně. Je to sice jen malá sklenička, ale nezapomeňte si k ní dát cicchetti – barové občerstvení podobné španělským tapas. Bacari najdete po celém městě – až uvidíte nějaký, který vypadá dobře, rozhodně se zastavte.

Tip místních: V dnešní době se většina cicchetti skládá z plátku bagety, na němž je cokoli od sýra po rybu, ale nenechte si ujít i ty starosvětské, jako je vejce natvrdo s ančovičkou nebo sarde in saor – sardinky v sladkokyselé marinádě s piniovými semínky a rozinkami.

Do Burana lákají návštěvníky především zdejší pestrobarevné domky, ale kromě nich je tu toho k vidění mnohem víc © frantic00/ Shutterstock

7. Poznejte místní tradice v Buranu

Většina návštěvníků přijíždí do Burana, aby si vyfotografovala jeho nádherné cukrkandlové domky. To je sice v pořádku, ale pokud byste udělali jen to, přišli byste o jedno z nejzvláštnějších míst v laguně. Burano je rybářskou obcí od středověku a díky své relativní izolaci v severní části laguny – 45 minut plavby Vaporettem (nebo 4 hodiny pádlování) z Benátek – si uchovalo svou kulturu. Tedy do doby, než přišel masový turismus.
Dnes na Buranelli útočí davy lidí, kteří přijíždějí, fotografují a vracejí se lodí zpět do města, aniž by utratili jediný cent – ale vy jim můžete pomoci provozováním šetrnější turistiky. Navštivte Museo del Merletto, kde se dozvíte o krajkářské tradici na ostrově, a vydejte se na prohlídku klidné severní laguny s rybářem Andreou Rossim, který vás v naprostém klidu provede kolem bahnitých náplavek a ostrůvků a jedinou společností vám budou ptáci nad hlavou. Je to rozhodně jeden z nejlepších zážitků v Benátkách, který změní vše, co si o městě myslíte.

Tip místních: Zastavte se na oběd v rodinné Trattorii al Gatto Nero. Ochutnejte risotto di gò (rizoto s hrouzkem).

8. Seznamte se s bolestnou historií židovského ghetta

Zlověstné slovo ghetto pochází z benátského výrazu geto, tedy slévárna, což je vodítko k minulosti této oblasti, která byla opuštěná a nežádoucí, když zde byla v roce 1516 násilně usazena židovská komunita. Původně jeden malý ostrůvek se do 17. století dvakrát rozšířil, jeho obyvatelé byli každou noc zavíráni a žili v osmipatrových „mrakodrapech“.
Navzdory otřesným podmínkám zde židovská komunita vzkvétala a postavila nejméně pět synagog, které byly stejně honosné jako benátské kostely. Při prohlídkách s průvodcem se dostanete do některých z nich. Působivá Scola Levantina má šarlatové stěny a tmavý vyřezávaný strop a v 17. století ji přestavoval hvězdný benátský architekt Baldassare Longhena.

Tip pro plánování: Upozorňujeme, že Museo Ebraico (Židovské muzeum) je z důvodu renovace až do odvolání uzavřeno, ale prohlídky jsou možné. Rezervujte předem.

Není těžké pochopit, proč se Scuola Grande di San Rocco označuje jako benátská Sixtinská kaple © Shutterstock / Isogood_patrick

9. Navštivte benátskou Sixtinskou kapli

Zapomeňte na Tiziana a Tiepola – pro mnohé je největším benátským malířem všech dob Tintoretto. Jeho nejlepší obrazy zaplňují dvě patra rozlehlé Scuoly Grande di San Rocco, jedné z mnoha benátských scuole (sídel laických bratrstev, která se věnovala charitativní činnosti v obci), včetně stropu. Tintoretto je vyzdobil na oslavu konce morové epidemie v roce 1576, jež vyhubila třetinu města.
Je zde více než šedesát maleb živoucích biblických výjevů (Tintoretto revolučním způsobem zobrazoval pohyb a zesílil používání sytých barev), včetně těch na stropě hlavního sálu. Je to něco jako benátská Sixtinská kaple.

Tip pro plánování: Mnozí návštěvníci si prohlédnou Scuolu a zapomenou na nedaleký kostel San Rocco, který má v interiéru další Tintorettovy malby.

10. Výhled na Velký kanál z Ca’ d’Oro

Nikdo nemiloval Benátky tak jako baron Giorgio Franchetti. V roce 1894 koupil Ca’ d’Oro z 15. století, gotický palác na Velkém kanálu, který byl tak honosný, že se mu říkalo „Zlatý dům“. 
V době, kdy ho koupil, chátral a Franchetti zasvětil svůj život tomu, aby mu vrátil tvář – přestavěl ho, opravil a naplnil vznešeným uměním. Jeho popel je nyní uložen na nádvoří. Od prosince 2022 do roku 2024 zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce, ale galerie zůstane po celou dobu otevřená, přičemž některé části budou uzavírány na etapy. Z balkonů je nádherný výhled na Velký kanál a trh Rialto.

Tip pro plánování: Ca’ d’Oro je nejlépe dostupný na traghettu – velkém člunu ve stylu gondoly, který slouží jako kyvadlová doprava přes Canal Grande. Zastávka Santa Sofia je přímo u Ca’ d’Oro a dostanete se z ní i na trh Rialto.

Zamiřte do Murana, kde uvidíte množství barevného foukaného skla, jako je toto ©Ldm Images/Shutterstock

11. Seznamte se s muránským sklem

Elegantní Murano, které se vznáší v laguně 10 minut jízdy Vaporettem severně od Cannaregia, je miniaturními Benátkami s honosnými paláci na nábřeží, nádhernými kostely a dokonce i vlastním Velkým kanálem. Nejznámější je však díky svým sklářům, a to již po staletí. Začněte v Museu del Vetro, ostrovním sklářském muzeu, kde se dozvíte, že umění výroby skla bylo zdokonaleno na Blízkém východě, než Benátky díky svým středověkým obchodním stykům se Sýrií mohly toto umění okopírovat a povznést na novou úroveň.
Malé, lehce stravitelné muzeum s nádhernou sbírkou vám poskytne vhled, který potřebujete, abyste dokázali ocenit často obyčejně vypadající skleněné ozdoby v obchodech. Chcete nakupovat? Nám se líbí Lucevetro, kde Cecilia Cenedese navrhuje výrobky a nechává si je od ostrovních maestri vyrábět, zatímco Wave Murano Glass nabízí prohlídky skláren, a dokonce kurzy.

Odbočka: Jste tu sice kvůli sklu, ale nenechte si ujít muranské kostely. Basilica dei Santi Maria e Donato má úchvatný mramorový mozaikový „koberec“ z 12. století a kostel San Pietro Martire se pyšní díly Belliniho, Tintoretta a Veroneseho.

12. Obdivujte moderní muzeum Querini Stampalia

Fondazione Querini Stampalia je nádherný prostor v paláci z 16. století, který v sobě spojuje muzeum, galerii, knihovnu s archivem a modernistické křídlo se zahradou, navržené benátským architektem 20. století Carlem Scarpou. V hlavní galerii jsou zastoupeni Palma il Vecchio, Canaletto a Bellini, jehož Presentazione al Tempio patří k největším uměleckým dílům ve městě.
Je to také skvělý příklad moderního muzea: informační panely, přepracované v roce 2022, dávají umění do souvislostí a poučí vás o životě v Benátkách, od špatných podmínek pro domácí personál až po domluvené sňatky a zákaz homosexuality.

Odbočka: Na náměstí stojí kostel Santa Maria Formosa, jedna z mála skutečně renesančních staveb v Benátkách.

Říká se, že v Benátkách je kostel na každý den v roce, takže vybírejte moudře © Vera_Petrunina/Getty Images

13. Prozkoumejte nejkrásnější benátské kostely

Není žádným tajemstvím, že část nejlepšího benátského umění se skrývá v kostelech. Jak ale ve městě, kde je podle legendy kostel na každý den v roce, zjistit, kde začít? Pomůže vám koupě vstupenky Chorus pass. Zahrnuje osmnáct nejkrásnějších benátských kostelů – vstup do každého z nich stojí 3 EUR, ale vstupenka do všech, platná po dobu jednoho roku, stojí jen 12 EUR.
Kostely stojí po celém městě, takže během povinných procházek po Benátkách si můžete odskočit na dávku umění. Za vidění stojí všechny, ale mimořádné jsou Santa Maria dei Miracoli (mramorem obložený renesanční skvost) a San Sebastiano, jehož fresky a obrazy jsou téměř všechny dílem Veroneseho.

Tip pro plánování: Některé kostely mají omezenou otevírací dobu. Až si budete pořizovat vstupenku, požádejte o mapku kostelů – je na ní i otevírací doba.

14. Prohlédněte si benátské rodiště, ostrov Torcello

Na tomto ostrově, který leží hned naproti Buranu, se Benátky zrodily. Torcello, první osídlený ostrov v laguně a poté rušné raně středověké město, je dnes strašidelným místem s přibližně desítkou obyvatel a jedním velkým lákadlem: bazilikou Santa Maria Assunta, obrovským kostelem, který po staletí vévodil severní laguně. Stále je viditelný z letiště a jeho interiér září byzantskými mozaikami z 11. století. Je to čiré kouzlo.

Tip pro plánování: Navštivte nejdřív Torcello a až poté Burano – pokud to uděláte opačně, můžete mít problém nastoupit do přeplněného Vaporetta zpět do Benátek.

15. Vzdejte hold Tintorettovi

Mírumilovné Cannaregio stojí za procházku kvůli klidným kanálům lemovaným honosnými paláci a kostelu Madonna dell’Orto. Tato mohutná stavba byla Tintorettovým farním kostelem – dnes je zde pohřben spolu se svými dětmi, malíři Domenicem a Mariettou, a stěny krášlí jeho malby, ale i díla velikánů, jako byli Tizian, Palma il Giovane či Cima da Conegliano.

Odbočka: Nedaleko odtud stojí kostel Sant’Alvise, který je součástí skupiny Chorus a je proslulý velkolepou iluzivní malbou na stropě.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Jak procestovat Laos za 3 týdny

Další článek

Kam vyrazit na Velikonoce? 5 tipů, kde v Evropě oslavit svátky jara

Související články

Články

Řím - zářivé a šťastné město

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre. Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Benátky levně

Navzdory pověsti hřiště pro světovou elitu jsou Benátky v řadě ohledů hřištěm překvapivě dostupným. Po krásném Velkém kanále (Canal Grande) se můžete projet levným vodním autobusem, za sklenku prosecca dáte v zastrčeném baru 1,50 EUR a řada typických benátských zážitků je naprosto zdarma. Výhodně do baziliky Za řadu nejvýznamnějších památek ve městě nedáte vůbec nic. Vstup do třpytivého interiéru baziliky svatého Marka (Basilica di San Marco) je zdarma. Tento architektonický skvost, postavený roku 828, je obložený drahocenným mramorem ze Sýrie, Egypta a Palestiny a je tu více než 8500…

Články

Karneval v Benátkách - užijte si největší párty roku

Do Benátek se každoročně sjíždí lidé z daleka, široka, aby se zúčastnili největší zdejší události a ukojili svou vášeň pro drahé a načančané ošacení. Během karnevalu se ulice města naplní do detailu vyrobenými a pečlivě vybranými maskami, rozehrají se všemi barvami a rozezní rykem a veselím akcí a atrakcí, které k tomuto svátku patří. Navštivte „plovoucí město“ právě v únoru a zažijete okouzlující večery, budete udiveni propracovanými tradicemi, stejně tak jako drobnými sladkostmi, kterých se vám jistě dostane v hojné míře. Benátky ze své podstaty nabízejí ideální „pohádkové“ kulisy pro návštěvníky v pestrých maskách © Vigen M /…