14 skvělých amerických míst na letní prázdniny

Getty Images

Před létem určitě spřádáte plány na dovolenou. V USA je nejrušnější turistickou sezonou období od června do srpna, kdy teplé dny po celé zemi přinášejí davy návštěvníků i vyšší ceny. Hudební i kulinářské festivaly, jakož i outdoorové aktivity zajišťují, že léto je pro cestování nejživější dobou. Děti mají školní prázdniny a k dispozici je řada venkovních prostorů, včetně národních parků.

San Diego je ideálním místem na letní prázdniny © Tetra images RF / Getty Images


Ať už jste připraveni odvážně čelit davům a navštívit některá z nejbáječnějších a nejznámějších atrakcí, nebo se chcete vydat trochu mimo vyšlapané cesty, zde je 14 neuvěřitelných míst pro letní dovolenou ve Spojených státech.

Vychutnejte si naplno krásu národního parku Glacier v létě © Evgeny Vasenev / Getty Images

 

1. Národní park Glacier, Montana

Málokteré místo na světě je tak velkolepé a nedotčené jako národní park Glacier. Glacier, chráněný od roku 1910, což bylo první období rozkvětu amerického ochranářského hnutí, patří spolu s Yellowstonem, Yosemity a Velkým kaňonem k nejúchvatnějším přírodním krásám USA. Ledovcem rozryté pozůstatky dávného zdvihu vytvořily nádhernou krajinu vysokých zasněžených vrcholů protkaných vodopády a lesklými tyrkysovými jezery. Hory obklopují husté lesy s prakticky nedotčeným předkolumbovským ekosystémem. Stále se tu v hojném počtu potulují grizzlyové a díky osvícenému vedení parku zůstalo toto území autenticky divoké i přístupné zároveň.

Přestože je park otevřený celoročně, většina služeb je od října do poloviny května mimo provoz, takže léto je nejlepší, ne-li jedinou dobou, kdy můžete nabídku parku využít naplno. Silnice Going-to-the-Sun Rd, která národní park Glacier protíná, je zprovozněna až po dokončení úklidu sněhu, což může být i v červenci.

Michiganský ostrov Mackinac, kam nesmějí auta, je typickou letní destinací © Alexey Stiop / Shutterstock

2. Mackinac Island, Michigan

Trajektem se na michiganský ostrov Mackinac dostanete z Mackinaw City nebo St. Ignace. Díky své poloze v úžině mezi Michiganským a Huronským jezerem byl ostrov ceněným přístavem v severoamerickém obchodu s kožešinami a Britové a Američané o něj mnohokrát bojovali. Nejvýznamnějším datem na tomto ostrově s rozlohou necelých 10 km2 je rok 1898 – tehdy zde byl v zájmu podpory turismu zakázán provoz automobilů. Dnes se zde jezdí na koni nebo na kole, které využívají dokonce i policejní hlídky. Osmdesát procent rozlohy ostrova Mackinac tvoří státní park.
Davy turistů, kterým obyvatelé ostrova říkají Fudgies, mohou být někdy zdrcující, zejména během letních víkendů. Ale když večer odpluje poslední trajekt a zmizí jednodenní výletníci, vynoří se skutečné kouzlo Mackinacu a vy se vrátíte do jiné, pomalejší doby.

Lewes je v létě skvělým místem k návštěvě © Getty Images / iStockphoto

3. Lewes, Delaware 

Tato malá roztomilá tečka na pobřeží je známá jako „první město v prvním státě“ a v létě ji nesmíte vynechat. Zdejší hlavní atrakcí je nádherná bezbariérová pláž, která je součástí 2000hektarového státního parku Cape Henlopen – patří k ní přírodní rezervace s vynikajícím programem (je libo pozorování ptactva s výkladem?). Celé město vás však upoutá historickými viktoriánskými domy, z nichž některé pocházejí z počátku 18. století, starožitnictvími se spoustou pokladů, butiky, množstvím restaurací a podnikem s domácí zmrzlinou King’s Homemade Ice Cream.

Upomínky na válku v roce 1812 a další památky si můžete prohlédnout v Cannonball House. Ten je na trase 90minutové pěší prohlídky Lewes Legends, jež každou středu v podvečer oživuje místní dějiny. V sobotu ráno prozkoumejte farmářský trh Historic Lewes a pak si zajděte na božskou snídani do podniku Eggcelent. Usedněte k venkovnímu stolu v The Station on Kings, vynikající kavárně, restauraci a obchodu s domácími a zahradními potřebami, která přímo vybízí k fotografování, stejně jako přilehlý zmrzlinářský vůz Marigold Creamery. Na skvělou večeři a pití si rezervujte stůl v podniku Heirloom nebo se zastavte v Striper Bites. A nezapomeňte vyrazit na vodu: nám se líbí výletní plavba za delfíny („Dolphin Watch“) agentury Cape Water Tours.

Návštěva sopky Kilauea je nejvyhledávanější aktivitou na Havaji © Sami Sarkis / Getty Images

4. Havaj, Havajské ostrovy

Ostrov Havaj (v angličtině se mu častěji říká „Big Island“, tedy Velký ostrov), je největším z řetězce Havajských ostrovů a oplývá malebnou krásou, kilometry sopečných skalních útvarů, úchvatnými vrcholy a údolími, vodopády, stezkami a členitými plážemi (včetně pláže Papakōlea se zeleným pískem). Ze třinácti světových klimatických pásem jich je na Havaji osm, takže ostrov je mimořádně ekologicky rozmanitý a žijí zde tisíce jedinečných druhů rostlin a zvířat.

Při takovém množství zajímavostí je auto nutností, ale silnice jsou málokdy přeplněné (s výjimkou dopravní špičky v okolí měst Kona a Hilo). Captain Cook nabízí potápění s mantami obrovskými, Wailea jízdu na koních, vrcholek Mauna Kea pozorování hvězd, pláž Mahaiʻula koupání, ale nejkrásnější je túra v úchvatném národním parku Havajské sopky (Volcanoes National Park). A ještě lépe si naplánujte ubytování v historickém domě Volcano House v parku, kde kdysi pobýval Mark Twain. Den zahajte šálkem horké kávy Kona ve výšce 1200 metrů a zakončete koktejlem mai tai na palubě katamaránu a lahodnou večeří v restauraci Moon and Turtle v Hilu.

Obdivujte neuvěřitelné pobřeží Severní Karolíny © David Louis Econopouly / Shutterstock

5. Outer Banks, Severní Karolína

Outer Banks v Severní Karolíně jsou křehká stužka písečných bariérových poloostrovů a ostrovů, které se táhnou podél atlantského pobřeží v délce 300 km. Na pásu národního mořského pobřeží Cape Hatteras, jenž je rozdělen vesnicemi, stojí několik pozoruhodných majáků. Klikatá jízda po silnici Hwy 12, jež spojuje většinu Outer Banks a tvoří část trasy Outer Banks National Scenic Byway (s 21 přímořskými vesnicemi), je jedním ze skutečně velkých amerických silničních výletů.

Příjemnou základnou pro průzkum Outer Banks je malebná nábřežní oblast Manteo. Nedaleko přístavu je Roanoke Island Festival Park, kde se návštěvníci mohou poučit o prvních anglických koloniích na severoamerickém území. V létě si určitě zajděte do amfiteátru na představení Lost Colony. Ztvárňuje příběh kolonistů, kteří do Mantea dorazili v osmdesátých letech 16. století (před příchodem evropských osadníků do Plymouth Rock) – a pak zmizeli.

V letních měsících je národní park Yellowstone návštěvníkům plně k dispozici © Joe Ybarra / EyeEm / Getty Images

6. Yellowstonský národní park, Wyoming

Národní park Yellowstone je divoké, svobodné a tepající srdce širšího yellowstonského ekosystému. Jeho nejvýstavnějšími kousky jsou gejzíry a horké prameny – skutečné přírodní atrakce –, i když tato země ohně a síry funí, chrlí a bublá jako obří vroucí kotel na každém kroku. Silnice parku vedou přes tyto gejzíry, louky a lesy, kolem stád bizonů a kempů vonících borovým jehličím a rodinnými táboráky. A mezi tím vším najdete nejpočetnější populaci losů v zemi, nejstarší a největší divoká stáda bizonů na kontinentu a nedotčenou divočinu, kterou se potulují vlci, grizzlyové a jeleni wapiti.

Od června do srpna je v Yellowstonu nejrušněji (přijíždí sem více než polovina celoročních návštěvníků), snad proto, že v tomto ročním období je v provozu celá škála služeb, ubytovací podniky i vstupy do parku. Ceny hotelů ve vstupních městech dosahují vrcholu, kempy v parku se zaplní do oběda – a rezervace jsou nezbytné.

V Bostonu nasávejte historii © Albert Pego / Shutterstock

7. Boston, Massachusetts

Bostonské dějiny jsou připomínkou revoluce a transformace, a i dnes město patří k nejvíce pokrokovým a průkopnickým v zemi. Boston je zkrátka nejstarším městem v USA a v jeho dlážděných ulicích sotva uděláte krok, aniž byste narazili na nějakou historickou památku. Přesto se Boston neomezuje na minulost. Tradice kulturního mecenášství znamená, že zdejší výtvarná a hudební scéna stále okouzluje i provokuje. Špičkové urbanistické projekty přetvářejí město i v současnosti, kdy dochází k osvěžování i oživování městských čtvrtí. Historické univerzity a vysoké školy stále přitahují vědce, filozofy a spisovatele, kteří významně ovlivňují kulturu města.

Přestože léta v Bostonu jsou horká a vlhká, město je o poznání klidnější, jelikož studenti jsou na prázdninách a Bostoňané vyrážejí do letních sídel. Potřebujete-li se poprat s horkem, připojte se k místním na neodolatelných plážích na nedalekém North Shore, kam se díky hřejícímu slunci a chladivému moři stahují davy.

8. San Diego, Kalifornie

San Diego se samo označuje za „nejpůvabnější město v Americe“, což je vyjádřením bezstarostnosti a slunečné nálady, která se přenáší i na lidi, jež denně potkáváte na ulici. Město může působit jako soubor vesnic, z nichž každá má vlastní charakter, ale přesto jde o osmé největší sídlo v zemi. A navzdory této obrovské rozloze asi nikde na světě nepanuje větší pohoda.
Co si nezamilovat? San Diego překypuje světoznámými atrakcemi pro celou rodinu, včetně zoo a muzeí v Balboa Parku. A to nemluvíme o výtečných mořských plodech, čilém centru a nádherných výšlapech pro všechny, nehledě na více než šedesát pláží a zřejmě nejpříjemnější počasí v USA.

Chicago je skvělé místo k ponoru do letní kultury © Getty Images

9. Chicago, Illinois

Ocelové mrakodrapy, špičkoví šéfkuchaři, bouřlivé festivaly: Větrné město vás ohromí svou rezervovanou a rafinovanou dokonalostí. V Chicagu je těžké rozhodnout se, nad čím žasnout dřív. Vzletná architektura je všude, od stratosférické Willis Tower s prosklenými podlahami přes vzletný stříbrný Pritzkerův pavilon Franka Gehryho po Robie House Franka Lloyda Wrighta s vitrážemi. Ulice krášlí rozmarná umělecká díla: jen tak si jdete, a najednou narazíte na abstraktní Picassovu sochu, na kterou je nejen radost pohledět, ale můžete na ni i vyšplhat. Pokud jde o galerie, vyberte si: impresionistická veledíla nabízí rozlehlý Art Institute of Chicago, psychedelické malby středě velké National Museum of Mexican Art a naivistickou tvorbu galerie Intuit.
Hlavní turistická sezona v Chicagu trvá od června do srpna. Téměř každý víkend se v chicagských čtvrtích konají letní festivaly a Millennium Park v centru pořádá řadu koncertů. Všude září světlušky. Možná je horko a vlhko, ale komu to vadí?

Coloradský Aspen není jen zimní destinací

10. Aspen, Colorado

Aspen je jednou z nejznámějších horských destinací na světě, ale to neznamená, že je určen pouze pro zimní lyžování. Každé roční období obdaří Aspen novými odstíny a charakterem. Na podzim se kopce rozzáří chvěním milionu zlatých osikových listů. V zimě svahy ožívají a zábava nabírá maximální rychlost. Na jaře se u zářících horských jezer objevují květy. A konečně v létě – ach, léto v Aspenu! – se všechno spojí: hudební festivaly, umění, kilometry a kilometry stezek k prozkoumání a dokonalé dny pod coloradskou modrou oblohou.
Téměř na každém rohu historického centra najdete vynikající restaurace. Když k tomu připočtete nenápadnou eleganci, která prostupuje téměř vším, co zde děláte, jíte, vidíte a zažíváte, máte před sebou možná tu nejlepší dovolenou na horách vůbec.

Užijte si živé ulice Portlandu © benedek / Getty Images

11. Portland, Oregon

Nejlepší káva. Nejvíc vozíků s jídlem. Nejlepší řemeslné pivovary. Světově proslulá bizarnost. Portland je město superlativů vycházejících z ducha nezávislosti a skromných, neotřelých půvabů. Portland má téměř nespravedlivý příděl přírodních krás: dokonalé parky, listnaté stromy, pestrobarevně kvetoucí keře lemující půvabné obytné ulice, řeku Willamette vinoucí se městem a horu Hood na obzoru. V létě se tu koná spousta festivalů, jako je Oregon Brewers Festival či Bite of Oregon. Dlouho očekávané luční květiny jsou ve vrcholném květu počátkem léta.

Do Velkého kaňonu zavítejte v létě © Kristen Curette & Daemaine Hines / Stocksy United

12. Grand Canyon, Arizona

Bez ohledu na to, kolik jste toho o Velkém kaňonu přečetli a kolik jste viděli fotografií, na ten pohled vás nic nepřipraví: je tak překvapivě povědomý, ikonický a jednoduše závratný, že od něj nedokážete odtrhnout oči. Jeho rozlehlost, intenzita světla a stínu při východu nebo západu slunce, dokonce i jeho stáří si přímo říkají o superlativy. Prostřednictvím efektních výhledů, prašných cest i příběhů o objevování, ochraně a vykořisťování je Grand Canyon shrnutím rozsahu a nádhery amerického Západu.

Většina návštěvníků míří na South Rim (Jižní okraj), i když letní měsíce jsou nejlepším obdobím, kdy zkoumat North Rim (Severní okraj), který je přístupný pouze od poloviny května do poloviny října. Severní okraj je Velký kaňon v nejlepším. Nadmořská výška je trochu větší, teploty trochu nižší, stezky trochu strmější a výhledy… jistě, trochu velkolepější. Protože na této straně více prší a sněží, eroze se prokousala hlouběji do Severního okraje a vytvořila bludiště bočních kaňonů. Nad řekou Colorado se tak mohou nerušeně vznášet oblačné ostrovy a chrámy.

Vychutnejte si obce známé jako South Walton © Kristi Blokhin / Shutterstock

13. South Walton, Florida

Mezi Destinem a Panama City se podél malebné silnice 30A ve floridském výběžku (Panhandle) rozkládá 16 nezačleněných obcí, které se souhrnně nazývají South Walton. Každé z městeček má vlastní identitu, většina z nich jsou plánovaná letoviska s architekturou podle zadaných požadavků. Pokud si uděláte jen dvě zastávky, doporučujeme půvabnou Grayton Beach, působící, jako by ji osídlili hippies ze staré školy, kteří přišli k penězům (pokud můžete, přespěte zde), a pečlivě udržovaná obec Seaside, úpravná tak, že se zde natáčela The Truman Show. K dalším zajímavým místům patří obec s rozmarným názvem WaterColor (Vodovka), Alys Beach s marockou tematikou a vesnička Rosemary Beach inspirovaná Nizozemskem.

V horské oblasti Ozarks, která z Missouri zasahuje do Arkansasu a Oklahomy, vládne příroda © larrybraunphotography.com / Getty Images

14. Ozarks, Missouri

Přestože lví podíl turistů přitahuje honosný Branson (nikde jinde v USA nenajdete takovou nabídku zábavy pro rodiny s dětmi, včetně hojnosti sentimentálních muzikálů), dvěma nejlepšími důvody k návštěvě Ozarks jsou pěší turistika a splouvání řek. Je pravda, že za Bransonem se v tomto pohoří, které se rozkládá na území států Missouri, Arkansas a Oklahoma, ujímá vlády příroda. Skutečné kouzlo Ozarků najdete ve zvlněných kopcích a hlubokých rozsedlinách, kde po proudu divokých řek napájených prameny plují davy šťastných lidí. Ozark National Scenic Riverways – tvořená řekami Current a Jacks Fork – nabízejí 215 kilometrů božské kanoistiky nebo a inner-tubingu. A na souši nikdy nevíte, kdy narazíte na další vesničku, která vypadá jako dílo hollywoodských stavitelů kulis.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, která navštívit v květnu 2024

Další článek

Dobrodružná plavba tropickým rájem