14 nejlepších míst, která navštívit ve Skotsku

Shutterstock

Řada z nejkrásnějších míst ve Skotsku bude okamžitě povědomá každému, kdo se někdy podíval na etiketu whisky nebo plechovky se sušenkami. Vzpomeňte si na efektní vrcholy, osamělá údolí, jezera, kostkované plédy a haggis!

Zabalte si pevné boty a nepromokavou bundu a vyrazte do nejkrásnějších míst Skotska © Oscar Wong / Getty Images


Největší skotské atrakce, od velkolepého ostrova Skye a historického Edinburghu po bystré řeky Speyside, jsou tak nádherné, jak si jen lze představit. Pokud však prozkoumáte tuto hrdou zemi hlouběji, zjistíte, že je to rozmanité a poutavé místo, oplývající prehistorickými vesnicemi, divokými kluby, bohatými plody moře i zříceninami opatství.
Kde tedy začít? Jakmile si zvolíte nejvhodnější dobu návštěvy, musíte se rozhodnout, kam se během pobytu chcete podívat. Zde je náš výběr nejlepších skotských destinací, jenž vám pomůže začít s plánováním.

Edinburgh nabízí ve stejné míře dějiny, kulturu i efektní krajinu © Andrew Merry / Getty Images

1. Vydejte se do Edinburghu na jeden z nejlepších městských výletů v Evropě 

Nejlepší místo pro celoroční zábavu
Skotské hlavní město je slavné svými festivaly, ale nabízí toho mnohem víc. Edinburgh je místem mnoha nálad: přijeďte na jaře, abyste se pokochali siluetou Starého Města na pozadí modré oblohy a žlutavého oparu narcisů, nebo v chladném zimním dni, kdy se na věže Královské míle snáší mlha, na dlažební kostky prší a z oken místních hospůdek se line hřejivá záře. Díky prvotřídní galerii moderního umění, špičkovým muzeím, strašidelným historickým památkám a majestátnímu hradu z 12. století se tu můžete zabavit v jakémkoli ročním období.
Tip místních: Návštěvu Edinburghu zahajte výstupem na Artušův trůn (Arthur's Seat), vyhaslou sopku s panoramatickým výhledem na město.

2. Vychutnejte si nejkrásnější skotskou krajinu na West Highland Way

Nejlepší místo pro pěší turistiku
Skotskou krajinu nejlépe poznáte, když se do ní vydáte pěšky. Vrcholy se tu tyčí nad jezery a útesy shlížejí na větrem bičované moře, ale jsou tu i kratší lesní stezky a okouzlující prochází údolími posetými fialovým vřesem. Na prvním místě v seznamu přání mnoha turistů je 150kilometrová trasa West Highland Way z Milngavie (nedaleko Glasgow) do Fort William, týdenní túra nejkrásnější krajinou země, končící ve stínu jejího nejvyššího vrcholu, Ben Nevis.
Nemáte-li čas či energii na dálkovou trasu, je možné absolvovat kratší, třeba jednodenní část stezky. Můžete například projít úsek z Rowardennanu do Inversnaidu a do výchozího místa se vrátit vodním autobusem Loch Lomond. Ať si vyberete jakoukoli část trasy, přibalte si nepromokavé oblečení a repelent proti komárům. Milovníky vlaků upozorňujeme, že z Fort William jezdí lůžkové vlaky až do Londýna, což se může leckomu hodit.
Odbočka: Ben Nevis (1345 m) zdolá každý, kdo je alespoň průměrně zdatný. Přistupujte k hoře s respektem, a odměnou vám bude (pokud to počasí dovolí) nádherný výhled, který se může táhnout až do Severního Irska.

Zažijte východ slunce při stanování v některém z odlehlejších koutů ostrova Skye © Robert Coppinger / Shutterstock

3. Ostrov Skye zahrnuje jedny z nejkrásnějších skotských scenerií

Nejlepší místo pro fotografy
V zemi proslulé nádhernými sceneriemi získává hlavní cenu Isle of Skye. Příležitost k fotografování na vás čeká prakticky na každém kroku – od rozeklaných vrcholků pohoří Cuillin a bizarních skalních formací Old Man of Storr či Quiraing po velkolepé mořské útesy mysu Neist Point.
Skye je rovněž jedním z nejlepších skotských míst k pozorování orlů skalních, a pokud dokážete odtrhnout oči od přírody, najdete tu rovněž příjemné hospůdky a špičkové restaurace s mořskými plody. Díky těmto turistickým lákadlům je Skye pochopitelně jednou z nejoblíbenějších skotských destinací. Největší davy se drží spíš v Portree, Dunveganu a Trotternishi – v odlehlejších koutech ostrova je téměř vždy možné najít klid a mír.
Tip pro plánování: Přijeďte vybavení do proměnlivého počasí – když je hezky, je opravdu hezky, ale to se tak často nestává.

4. Loch Lomond nabízí dokonalý celodenní výlet na západním pobřeží

Nejlepší místo pro procházky kolem jezera
Přestože leží Loch Lomond necelou hodinu jízdy od rušného a rozlehlého Glasgow, jeho půvabné braes (břehy) – zvěčněné ve slovech jedné z nejznámějších skotských písní – patří k nejmalebnějším částem země.
Jezero, které je srdcem prvního skotského národního parku, začíná na jihu jako široká vodní plocha s ostrůvky a s lesnatými břehy s porosty zvonků a na severu se zužuje do fjordového příkopu obklopeného horami.
Odbočka: Vrchol Ben Lomond (974 m) je oblíbený výšlap – po udržované stezce Tourist Route je to 11 kilometrů tam i zpět (počítejte zhruba s pěti hodinami).

5. Vydejte se na pouť do duchovního domova golfu v St Andrews

Nejlepší místo pro golfisty
Golf byl vynalezen ve Skotsku a město St Andrews uctívají jako jeho duchovní domov jak golfoví nadšenci, tak mistři. Klasickým zážitkem je tu golf v dunách – na hrbolatých přímořských hřištích, kde porost tvoří vřes a machair (přímořská tráva) a hlavním soupeřem je vítr, který dokáže ze slibně rozehraného kola během vteřiny udělat pohromu.
St Andrews, historické univerzitní město hrabství Fife, je hlavním golfovým ústředím a neodolatelnou destinací pro každého, kdo tento sport miluje. A pokud to není váš případ, pak město nabízí působivé středověké zříceniny, majestátní univerzitní budovy, idylické bílé písky a vynikající penziony a restaurace.

Nejjasněji Glasgow září po setmění © georgeclerk / Getty Images

6. Zamiřte do Glasgow poznat báječnou skotskou hospodskou kulturu

Nejlepší místo pro živou hudbu
Největší skotské město sice nemá tak úchvatnou polohu jako Edinburgh, ale bohatě to vynahrazuje nabídkou aktivit, vřelostí a energií, které zapůsobí na každého návštěvníka. Avantgardní a moderní město je skvělým místem k prohlídkám uměleckých galerií a muzeí i k seznámení s díly místního designerského hrdiny Charlese Rennieho Mackintoshe.
Nakažlivou vitalitu Glasgow nejlépe poznáte v živých hospodách a klubech, které jsou jednou z nejlepších světových scén živé hudby.
Tip místních: Podívejte se na program (většinou alternativní rock) v Barrowlandu (v roce 2023 byl časopisem Time Out vyhlášen nejlepším klubem v Británii), který sídlí v legendárním plesovém sále, nebo zkuste Sub Club, kde hraje house a techno, Clutha Bar, kde zní roots a rock, nebo Nice N Sleazy, klasický indie klub.

7. Stirling je v létě povinnou zastávkou pro milovníky pevností

Nejlepší místo pro hrady
Stirling má nepřístupnou polohu na mohutném zalesněném útesu – zátce vyhaslé sopky – a jeho krásně zachovalé staré město je pokladnicí historických budov a dlážděných uliček vinoucích se až k hradbám hradu Stirling. Tato pevnost zažila vážné boje – byla ostřelována Warwolfem, obřím anglickým obléhacím strojem ze 14. století, obléhána během jakobitského povstání v roce 1745 a její posádka se zapojila do bojů u Bannockburnu (rozhodujícího bitvy, která je oslavována na konci filmu Statečné srdce) jen pár kilometrů jižně.
Dnes je pevnost díky výhledům, dosahujícím až na Vysočinu, nádherným tapiseriím a bohaté historii nejlepším skotským hradem – a báječnou rodinnou atrakcí.
Tip pro plánování: Nejlepší je vydat se na hrad odpoledne; většina turistů sem jezdí v rámci celodenních výletů, takže se může stát, že v 16 hodin budete mít hrad prakticky sami pro sebe.

Cestou po skotské NC500 navštivte odlehlé rybářské vesničky © Helen Hotson / Shutterstock

8. Projeďte si nezapomenutelnou trasu North Coast 500

Nejlepší místo pro malebný silniční výlet
Na Vysočině se vám naskytne spousta úchvatných výhledů, ale na dalekém severu je to opravdu mimořádné. Je to nejlepší místo ve Skotsku, které můžete prozkoumat autem (ale také na kole), a nabízí jedny z nejkrásnějších silničních scenerií v Evropě.
North Coast 500 začíná a končí v půvabném městě Inverness a tvoří velký oblouk kolem jezer, písečných dun a golfových hřišť na východním pobřeží, než se vydá k odlehlým útesům a plážím mysu Wrath, drsným vrcholkům Assyntu a pusté nádheře Torridonu. Díky těmto zajímavostem i závanům vřelé vysočinské pohostinnosti, kterou objevíte v klasických zapadlých hospůdkách i starých domkářských vesničkách, se z tohoto týdenního výletu stane nezapomenutelný zážitek.
 
 

Skara Brae je nejzachovalejší a nejpůsobivější z řady skotských neolitických osad © Pecold / Shutterstock

9. Orknejská Skara Brae je prehistorický zázrak

Nejlepší místo pro milovníky dávné historie
Při návštěvě starověkých památek je někdy obtížné překlenout propast let nebo pocítit spojení s lidmi, kteří je vybudovali, ale nádherné prehistorické památky ve Skotsku na vás zapůsobí okamžitě. Jen málo míst nabízí lepší pohled na běžný život v době kamenné než Skara Brae na Orknejích s pečlivě vybudovanými ohništi, lůžky, skříněmi a nádržemi na vodu.
Tato neolitická osada – která je se svými 5000 lety starší než Stonehenge nebo pyramidy v Gíze – ležela po staletí pohřbená v pobřežních písečných dunách. I dnes se může zdát, že si její obyvatelé jen odskočili na ryby a mohou se kdykoli vrátit.

10. Projděte se dramatickou scenerií Glen Coe

Nejlepší místo pro historii klanů
Nejslavnější skotský glen (údolí) v sobě spojuje dvě základní vlastnosti Vysočiny: dramatickou krajinu a hluboké propojení s historií. Klid a krása údolí zastírají skutečnost, že Glen Coe bylo v 17. století dějištěm nelítostného masakru, kdy vojáci kapitána Campbella vyvraždili místní klan MacDonaldů.
Některé z nejkrásnějších procházek údolím – například do Ztraceného údolí (Lost Valley) – vedou po trasách, kterými prchali přeživší členové klanu, z nichž mnozí zahynuli ve sněhu.
Tip pro plánování: Začněte v návštěvnickém centru Glencoe, kde získáte další informace o tomto nádherném místě a jeho pohnuté historii.

11. Poznejte celé Skotsko v hrabství Perthshire

Nejlepší místo, kde si vychutnat bohatství přírody
V hrabství Perthshire v srdci Skotska přetékají malebná městečka květinami, z palíren se line lákavá sladová vůně a ovce se pasou na neuvěřitelně zelených loukách. Je tu cítit hojnost přírody, kterou nedokáže napodobit žádné jiné místo ve Skotsku.
Šedomodrá jezera se třpytí a odrážejí proměnlivé nálady počasí, v lesích na březích řek rostou mohutné staleté stromy, majestátní rokle si klestí cestu do odlehlé divočiny a lososi skáčou proti proudu řek k místu svého narození.

Shetlandy jsou domovem obrovských kolonií ptáků, včetně jedinečných papuchalků © jacquesvandinteren / Getty Images

12. Sejděte mimo vyšlapané trasy na Shetlandských ostrovech, nejdramatičtější výspě Skotska

Nejlepší místo pro pozorování ptáků
Shetlandské ostrovy jsou nejsevernější výspou Británie a jsou natolik blízko Norska, že skotská národnost je zde nejednoznačným pojmem. Vzrušivě ponurá krajina – uznaná jako cenný geopark UNESCO – je však stále jedinečně skotská, s hlubokými holými údolími lemovanými strmými kopci, třpytivými blankytně modrými jezery a samozřejmě s potulujícími se ovcemi na téměř prázdných silnicích. Návštěvníky sem však přitahuje především ptačí svět.
Od příletu na konci jara až po hektické období vykrmování na vrcholu léta poskytují obrovské kolonie terejů, alkounů, chaluh, papuchalků a racků na ostrovech Hermaness, Noss, Sumburgh Head a Fair jedny z nejpůsobivějších zážitků při pozorování ptactva v Británii.
Tip místních: Shetlandy jsou jedním z nejlepších míst v Británii, kde pozorovat kosatky (a polární záři).

13. Vydejte se podle řeky Spey na výpravu za whisky Speyside

Nejlepší místo pro ochutnávky whisky
Skotským národním nápojem je whisky – z gaelského uisge beatha, což znamená „voda života“ – a tato ohnivá lihovina se zde destiluje již přes 500 let. Více než padesát palíren je v provozu v Speyside, nejslavnější skotské oblasti whisky. Ta zdejší vyniká ovocnou a lehce kořeněnou chutí (za druhy s kouřovým nádechem se vydejte na ostrov Islay).
V Muzeu whisky se zeptejte na stezku Malt Whisky Trail, což je trasa samostatné prohlídky místních palíren. Pokud máte čas jen na jednu z nich, dobrou volbou je Balvenie Distillery, protože stále používá tradiční sladovnickou podlahu – ta vůně je nádherná!
Tip pro plánování: V srdci oblasti leží Dufftown a jednou za dva roky pořádá festival whisky Spirit of Speyside.

14. Poznejte jinou stránku Skotska v Borders

Nejlepší místo pro venkovské toulky
Mnozí návštěvníci Skotska pospíchají do Edinburghu a pak rychle uhánějí na Vysočinu, přičemž skotské Borders zcela vynechají. Ke své škodě. Oblast Borders, o kterou se kdysi přetahovali bojovní náčelníci a zloději dobytka, má bohatou historii a je plná kvalitních dobrých cyklistických a pěších tras.
Najdete tu také velkolepá venkovská sídla – Traquair House vaří pivo Jacobite Ale a má tajnou místnost, kde se kdysi ukrývali katoličtí kněží –, řadu nádherných zřícenin opatství – nejkrásnější je gotické Melrose Abbey – a také ptactvo a mořské útesy na mysu St Abb’s Head. Aktivnější jedinci mohou lovit lososy nebo se prohánět po stezkách pro horská kola v Glentressu a Innerleithenu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Méně navštěvovaná Amazonie

Další článek

Nejlepší místa, která navštívit v dubnu 2024

Související články

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

Dundee - skotské město designu

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu. Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

11 největších skotských zážitků, od festivalů po papuchalky a hory

Skotsko se často zdá být větší, než je. Zčásti je to díky jeho vlivu na okolní svět – vzpomeňte si na kulturní přínos Edinburghu nebo na proslulé whisky ze Speyside –, ale také díky široké nabídce aktivit, jimž se zde můžete věnovat. Slavný Edinburský festival bude vždy patřit na přední místa seznamu nejlepších skotských zážitků © Dan Smith Photography / Shutterstock Centrálním pásu Skotska dominují dvě úchvatná, ale velmi odlišná města, rozlehlá Vysočina nabízí jedny z nejkrásnějších přírodních scenerií na světě a ostrovy…