12 skvělých tipů při návštěvě Německa

Shutterstock

Opuštěná letiště, hrázděné pivnice a lanovky se závratným výhledem – v Německu můžete zažít spoustu věcí.

Vyjeďte lanovkou na vrchol Zugspitze, nejvyšší hory bavorských Alp © Mildax / Shutterstock 

 

Abyste si o německé rozmanitosti udělali úplný obrázek, spojte to, co byste asi čekali (třeba místní šviháky v kožených kraťasech s obřími korbely piva v rukou), s věcmi, které byste tolik nečekali, jako jsou citroníky, fíkovníky a mandloně v jedné z největších německých vinařských oblastí.

Nástěnné malby v East Side Gallery na Berlínské zdi: na téhle se líbají Leonid Brežněv s Erichem Honeckerem © turtix / Shutterstock

Prohlédněte si nástěnné malby na Berlínské zdi

V německé metropoli je několik míst, kde stojí zbytky Berlínské zdi, ale East Side Gallery je výjimečná. Úsek zdi dlouhý 1,3 kilometru podél řeky Sprévy zdobí více než sto maleb, které zde po pádu zdi vytvořili umělci ze všech koutů světa.
Mezi ty nejlepší patří dílo Bruderkuss od Dimitrije Vrubela, které zobrazuje dva líbající se vrcholné komunistické politiky – vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva a východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera. Všimněte si i Trabantu (Trabi) od Brigit Kindové namalovaného tak, jako by právě zeď probourával. Okolní nové obytné i kancelářské budovy, z nichž některé jsou hotové a jiné stále ve výstavbě, demonstrují obrovskou snahu Berlína dát po sjednocení celému městu novou tvář.

Bývalé hlavní městské letiště Tempelhofer Feld dnes slouží Berlíňanům jako dráha pro cyklistiku, skateboarding a jízdu na in-line bruslích © hanohiki / Shutterstock 

Projeďte se po ranveji bývalého hlavního berlínského letiště

Bývalé letiště Tempelhofer Feld patří k největším otevřeným městským prostorům a mnoho Berlíňanů tu rádo tráví volný čas. Na zemi jsou stále značky typické pro ranveje a stojí tu letadla i staré hangáry. Lidé sem chodí pouštět draky, jezdit na kolečkových bruslích, pořádat pikniky a občas se tu někdo projede na kárce s windsurfovou plachtou. Mezi betonovými plochami se také uchytila divoká zeleň, ve které žijí chránění živočichové a rostou ohrožené rostliny. Letiště zastavilo provoz v roce 2008 a pro veřejnost se otevřelo o dva roky později. Zdejší trasa po stopách historie seznámí zvědavce s minulostí letiště a také s jeho důležitou rolí při zásobování západní části města během Berlínské blokády z let 1948 až 1949.

Zámek Neuschwanstein byl ve změti historizujících slohů postavený v 19. století pro krále Ludvíka II. © bluejayphoto / Getty Images

Navštivte zámek, který inspiroval Walta Disneye

Zámek Neuschwainstein musíte navštívit, jinak neuvěříte, že jeho nádhera usazená na kopci v kulisách zelených hor je skutečná. Říká se, že posloužil jako inspirace pro logo Walta Disneye či pro zámky rozeseté v parcích celého světa. Postavili ho jako rekreační sídlo pro krále Ludvíka II. Plachý a trochu excentrický panovník navrhl většinu zámku osobně a nechal se inspirovat středověkými legendami či operami Richarda Wagnera. Velkolepá budova otevřela dveře veřejnosti jen několik týdnů po záhadném úmrtí krále v roce 1886 a dnes je vrcholnou německou turistickou atrakcí a jedním z nejnavštěvovanějších zámků v Evropě. Vládne tu tedy atmosféra na hony vzdálená jeho původnímu účelu soukromého útočiště.

Zdolejte nejvyšší horu Německa

Bavorské Alpy jsou se svými modrými jezery, skalnatými horskými vrcholy a spoustou krav se zvonci kolem krku velkým lákadlem pro milovníky přírody. Nabízejí bohaté možnosti pro pěší turisty i horolezce a k tomu mnoho lanovek, díky kterým dosáhnete horských vrcholů mnohem snáze a rychleji. Zdaleka nejdramatičtější z nich je lanovka na nejvyšší horu Německa, Zugspitze. Je zbrusu nová, protože začala jezdit v roce 2017, a její součástí je nejdelší úsek lan bez podpěry i nejvyšší ocelový sloup pro podporu lanovky na světě. Trať začíná u horského jezera Eibsee a končí ve stanici, která sedí majestátně na rozeklaném skalním hřebeni ve výšce téměř tři tisíce metrů nad mořem.

Stará radnice (Altes Rathaus) v Bamberku. Celé zdejší staré město je na Seznamu světového dědictví UNESCO © footageclips / Shutterstock

Ochutnejte uzené pivo v Bamberku

V Německu opravdu není těžké narazit na pivo, pokud však chcete něco neobvyklejšího, zamiřte do franského města Bamberku. Celé jeho centrum je zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a najdete tu hrázděné pivnice, malé pivovary a Rauchbier – tedy zdejší proslulé uzené pivo. Podle legendy ho místní vynalezli náhodou po požáru v pivovaru, brzy se však stalo místním oblíbeným nápojem. Dnes si ho můžete dát všude ve městě, ale jen dva pivovary – Schlenkerla a Brauerei Spezial – dodnes dodržují původní tradici a udí slad nad otevřeným ohněm. Určitě ochutnejte i jídla vařená na tomto pivu, jako je restovaná cibule s vepřovým a bramborovou kaší podávaná s omáčkou z uzeného piva.

Posilňující lázně, léčivé minerální vody a osvěžující příroda – to všechno čeká v Černém lese © Aurélien Ebel / 500px

Užijte si lázně v Černém lese

Léčivé minerální vody prýštící z pramenů v Černém lese přitahovaly milovníky lázeňství už dávno v minulosti. V jednom ze zdejších nejznámějších lázeňských měst Baden-Badenu vychrlí dvanáct minerálních pramenů denně téměř milion litrů vody, která má někdy teplotu až 68 stupňů. Přijeďte sem poznat luxus starých zlatých časů a tradiční lázeňské procedury. Začněte v lázních Friedrichsbad otevřených v roce 1877 a vybudovaných v novorenesančním slohu s klenutými stropy, krásnými freskami a lázeňským okruhem se sedmnácti zastaveními. Ponořte se do termálních vířivek, horkých koupelí i studené vody a pak zamiřte do relaxační místnosti, kde vás personál zdarma vzbudí v čase, který si určíte.

Pověste visací zámek na most v Kolíně nad Rýnem

Jedním z nejlepších způsobů, jak se dostat ke slavné kolínské katedrále, je překročit řeku Rýn po mostě Hohenzollernů. Cestou můžete obdivovat výhledy na město a sledovat velké lodě plující po řece, zatímco se budou majestátní gotické věže katedrály čím dál víc přibližovat. V roce 2008 začali lidé připevňovat na zábradlí, které odděluje pěší a cyklisty od vlaků rachotících po mostě na hlavní kolínské nádraží, zámečky lásky. Na většině z nich jsou jména či iniciály zamilovaných párů, jiné však nesou odlišné vzkazy. Barvité moře sentimentu se skvěle fotografuje a můžete do něj přispět i svou troškou do mlýna. Mnozí lidé pak zahazují klíčky do řeky pod sebou jako symbol věčné lásky.

Falcké vinice se skvěle poznávají na kole © nnattalli / Shutterstock Poznejte německou vinařskou stezku

Poznejte německou vinařskou stezku

Trasa Deutsche Weinstrasse se klikatí falckou vinařskou oblastí. Vede v délce 85 km z Bockenheimu na severu do Schweigen-Rechtenbachu u francouzských hranic a propojuje malebná městečka, nesčetná vinařství a řadu michelinských restaurací. Celá oblast je proslulá svými ryzlinky, produkuje však také celou řadu méně známých bílých vín a navrch ještě výtečná růžová vína a perlivé sekty. Díky teplému podnebí tu mohou růst dokonce i mandloně, fíkovníky, kiwi a citroníky. Jihozápad Německa má díky tomu tak trochu středomořskou atmosféru.

Zamyslete se nad nacistickou historií v Norimberku

Impozantní norimberské budovy přinášejí svědectví jak o obřím rozměru nacistického režimu, tak o jeho bezuzdné megalomanii. Sjezdový areál nacistické strany (Reichsparteitagsgelände) o rozloze jedenácti čtverečních kilometrů sloužil pro pořádání projevů, přehlídek a stranických sjezdů. Mnohé stavby – například Zeppelinfield Grandstand a nedokončené kongresové centrum – tu stále ještě stojí a můžete je navštívit během pěší prohlídky. Po válce samozřejmě získal Norimberk pro nacisty naprosto jiný význam. Během Norimberského procesu se musela řada vrcholných představitelů strany i německé armády zpovídat ze svých zločinů, což naprosto změnilo mezinárodní trestní právo. V nejvyšším patře soudní budovy, kde se proces konal, můžete dnes navštívit poučné dokumentační centrum Památník Norimberského procesu.

Budova koncertní haly Elbphilharmonie v hamburské čtvrti HafenCity © Bjoern Wylezich / Shutterstock

Zajděte si na koncert do hamburské moderní koncertní haly

Budova Elbphilharmonie, často nazývaná zkráceně „Elphi“, stojí na poloostrově v bývalé přístavní čtvrti Hamburku. Byla otevřená v roce 2017 a její lesklou prosklenou stavbu tvoří více než 1100 okenních panelů spočívajících na starém cihlovém skladišti. Projděte si aktuální nabídku koncertů nebo jednoduše vyrazte na vyhlídkovou plošinu Elbphilharmonie Plaza, odkud se otevírají krásné výhledy na město i řeku. Je sem vstup zdarma a plošina se táhne kolem celé budovy.

Vychutnejte si s místními snídani v mnichovské pivní zahrádce

Tradiční mnichovská snídaně se skládá z dvou bílých klobás, velkého preclíku, porce nasládlé hořčice a sklenice bílého pšeničného piva (Weissbier). Nejlépe si ji užijete na jedné z mnoha pivních zahrádek rozesetých po městě a měli byste si ji dát před polednem stejně, jak to lidé dělali před vynálezem ledničky. Klobásy jsou vařené a často podávané ještě v teplé vodě. Mají slupku, která se před jídlem musí sloupnout – sledujte, jak to dělají místní. Pivní zahrádky jsou samozřejmě skvělé během celého dne a bývají dobrou volbou pro rodiny s dětmi. Ve většině z nich si navíc můžete sníst i vlastní jídlo, pokud si kupujete nápoje.

Severofrískému ostrovu Sylt se někdy přezdívá německé Hamptons © Michael Thaler / Shutterstock

Vyzkoušejte si vodní sporty na nejvyhlášenějším německém ostrově

Ostrov Sylt, který je s pevninou spojený úzkou silnicí vedoucí po hrázi, je největší z německých Severofríských ostrovů. Oblíbená letní rekreační destinace nabízí duny porostlé trávou, písečné pláže a malebné majáky. Fungují tu i luxusní restaurace, značkové obchody a elegantní hotely, které nabízejí služby bohatší klientele. Ostrovu se někdy opravdu přezdívá severské Saint-Tropez nebo německé Hamptons. Sylt je také centrem vodních sportů. Díky bouřlivějšímu moři na západním pobřeží a klidnějšímu Waddenskému moři na východě ostrov vyhovuje začínajícím i zkušeným surfařům. Díky závodům, jako je Windsurf World Cup Sylt, dokonce přitahuje i mezinárodní šampiony.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Krásy, legendy a strasti největšího guatemalského jezera

Další článek

Představujeme - Slovinsko

Související články

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…

Články

Hurá do polského Hollywoodu! Prohlédněte si Lodž, třetí největší město Polska

Varšava je plná života a Krakov je krásný, ale třetí největší město Polska zůstává pro mnoho cestovatelů stále tajemstvím. Navzdory tomu má Lodž rozhodně co nabídnout. Díky jeho průmyslovému dědictví a kouzlu filmové tvorby je toto město pro návštěvníky plné různorodých atrakcí. Patří k nim i tepající restaurace a noční život v hlavní ulici v secesním stylu Art Nouveau. Co víc si za příznivé peníze přát! Piotrkowska je nejdelší ulicí ve městě Lodž v Polsku. © Avillfoto / Shutterstock Město stříbrného plátna  Když Varšava skončila po druhé světové válce v troskách, přestěhoval se polský filmový průmysl právě do Lodže, kterou už nikdy neopustil. Prvky toho hvězdného umění jsou dodnes rozptýleny…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…

Články

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

V létě mě to v posledních letech táhne spíš na sever, takže když jsme letos konečně vybírali naši první dovolenou s dětmi u moře, koukali jsme právě tímhle směrem. Ono proč se trápit a trávit čas v zácpách směrem na Chorvatsko, když na sever je to blíž a lepší cesta. Nakonec jsme se rozhodli pro německou Rujánu a já si představovala všelicos. Úchvatnou přírodu, pořádný vítr, ledové moře, množství atrakcí pro děti, památky UNESCO a taky trochu podivné jídlo, protože uzení sledi s cibulí v housce prostě divní jsou. Pláž u Prory   Jak se tak obvykle stává, realita byla někde jinde. Uzení sledi chutnali i přes počáteční nedůvěru náramně, vítr nefoukal a moře bylo teplé tak, že jsme do něj skočili hned první večer pěkně při měsíčku. Atrakcí pro děti i dospělé bylo ještě víc, než jsme doufali, a ta příroda…