12 největších přírodních divů v Kanadě

LP

Kanada, druhá největší země na světě, je díky majestátním horským vrcholům, rozlehlým prériím, divokým severským lesům, arktickým tundrám a nejdelšímu pobřeží na světě špičkovou destinací pro outdoorová dobrodružství.

Nechte se oslnit neuvěřitelnými přírodními sceneriemi © Neil Rabinowitz / Getty Images


V Kanadě leží 20 památek Světového dědictví UNESCO a 48 chráněných národních parků, v nichž se uplatňují předpisy zaručující ochranu řady nejkrásnějších přírodních divů země a zachování divoké přírody a ekosystémů. 
Toto je 12 největších kanadských zázraků přírody − od kanadské odpovědi na Švýcarské Alpy až po Amazonku severu.

Ponořte se do divočiny v národním parku Banff © Aleksei Potov / Shutterstock

1. Kanadské Skalnaté hory, Britská Kolumbie a Alberta

Nejlepší horské scenerie
Zubaté hory se zasněženými vrcholky na hranici mezi Britskou Kolumbií a Albertou vzbuzují úctu a volají k akci. V oblasti leží čtyři národní parky: Banff – kanadský nejstarší a nejnavštěvovanější park, Jasper, Yoho a Kootenay. Všechny nabízejí nespočet možností, jak se ponořit do bujné divočiny se stužkami pěších stezek, zurčícími řekami a lyžařskými svahy s prašanem, často označovanými za kanadské Švýcarské Alpy.
Další oblíbený způsob, jak se seznámit se zdejší velkolepostí, nabízí železniční trať Rockies Rail Route: ocelové vagony, které stoupají horskými průsmyky a sjíždějí říčními údolími cestou na východ či na západ, míjejí zářivá jezera, koberce lučních květů a třpytivé ledovce.

2. Haida Gwaii, Britská Kolumbie

Nejlepší odlehlé ostrovy
Poznejte drsnou a odlehlou divočinu Britské Kolumbie při návštěvě Haida Gwaii, shluku ostrůvků, které leží 100 km západně od severního pobřeží Britské Kolumbie. Se souostrovím ve tvaru dýky, dříve známým jako Ostrovy královny Charlotty, se nejlépe seznámíte prostřednictvím organizovaných výprav pořádaných domorodými turistickými operátory. Je to jedinečný způsob, jak se ponořit do výjimečné kultury a krajiny této oblasti. 
Divokou, deštěm nasáklou krajinu halí porosty obrovských smrků a cedrů. V pralesích loví orli skalní a medvědi, vody brázdí lachtani a kosatky.
Skutečnou duší ostrovů je však znovuzrozený národ Haidů, známý především válečnými kánoemi a vyřezávanými totemovými kůly. Nejvíce uvidíte v rezervaci národního parku Gwaii Haanas, nabízející kombinaci ztracených vesnic, pohřebních jeskyní, horkých pramenů a jedněch z nejlepších podmínek ke kajakářství na kontinentu.

Vydejte se do severních kanadských oblastí za polární září © Vincent Demers Photography / Getty Images

3. Polární záře

Nejlepší noční úkaz
Většina severní části Kanady leží pod aurorálním oválem severní polokoule, jenž vytváří několik skvělých oblastí aktivity na noční obloze. Řada vysokohorských míst, od pobřeží Labradoru po arktické vesnice, nepůsobí přes den nijak výjimečně, ale v noci se na obloze třepotají a tančí závěsy v zelených, žlutých, akvamarínových, fialových a dalších barevných odstínech. 
Tento přírodní úkaz lze pozorovat ve všech ročních obdobích, závisí na tom, kterou provincii navštívíte. V letních měsících (od července do září) zamiřte do národního parku Torngat na poloostrově Labrador, kde se během organizované prohlídky seznámíte s inuitskými stařešiny a dozvíte se o dramatické geologii, lidské historii i tradičních zvycích, které se v této jedinečné oblasti vyskytují. 
Únor a březen jsou hlavní sezonou polární záře v Churchillu v Manitobě. Zkušená cestovní kancelář Frontiers North vás vybaví vhodným zimním ošacením a ve vyhřívaném terénním voze vás dopraví na nejlepší pozorovací místa.

Dopřejte si vzrušení na lanovém skluzu u Niagarských vodopádů © iStockphoto / Getty Images

4. Niagarské vodopády, Ontario

Nejlepší ikonický skvost
Niagarské vodopády jsou druhé nejvodnatější vodopády na světě a nejznámější kanadská přírodní atrakce. Nádherné místo u města Niagara Falls v Ontariu spojuje s USA několik mostů a trojice vodopádů – American Falls (Americký vodopád) a Bridal Veil Falls (Nevěstin závoj) na americké straně a Horseshoe Falls (Podkova), největší z nich, na straně kanadské. 
Niagarské vodopády jsou sice proslulé, ale nijak vysoké – výškou se nevejdou ani do první světové pětistovky.
Když se však tyto mohutné pásy vody vyklenou nad propastí jako tekuté sklo a s řevem se řítí do prázdna pod sebou a když se k nim blížíte na lodi zahalené do vodního oparu, udělají na vás opravdu dojem.
Co se týče čiré mohutnosti a objemu, nic v Severní Americe nepřekoná hřmící kaskádu, kde se přes okraj každou vteřinu valí přes milion van vody.

5. Baffinův ostrov, Nunavut

Nejlepší krajina doby ledové
Historie lidského osídlení Baffinova ostrova je stará 3000 let a pro Inuity, kteří tvoří 70 % zdejších obyvatel, je tato oblast stále domovem. 
Baffinův ostrov, jenž je díky své krajině považován za místo zrodu poslední doby ledové, je součástí Kanadského arktického souostroví, což je skupina kanadských ostrovů, které téměř dosahují středu polárního kruhu. 
Jde o největší kanadský a pátý největší světový ostrov, na němž hory ční do nebes a žije tu třetina populace Nunavutů. 
Korunním klenotem ostrova je národní park Auyuittuq – neboli „země, která nikdy neroztává“ – a jeho východní část vyplňují hluboké fjordy, ledovcová údolí a závratné útesy. Park je obrovským lákadlem pro nadšené pěší turisty a horolezce i pro větší než malé množství ledních medvědů.

Zdolejte nezkrotné peřeje v rezervaci národního parku Nahanni © iStockphoto / Getty Images

6. Rezervace národního parku Nahanni, Severozápadní teritoria

Nejlepší zážitky na řece
V odlehlém parku nedaleko hranic s Yukonem najdete nádherné horké prameny, děsivé soutěsky i dravé medvědy grizzly, za nimiž je nutné doletět. Ročně se sem vydá jen kolem 1000 návštěvníků, z nichž polovina jsou vodáci pokoušející se zdolat řeku South Nahanni.
Nezkrotná velkolepá řeka si razí 500kilometrovou cestu pohořím Mackenzie. Cestu na sever doplňují třicetipatrové vodopády, mohutné kaňony i legendy o obrech a ztraceném zlatu. Řeku můžete poznat během jednodenního leteckého výletu či při jedno- až dvoutýdenním vodáckém výletu.

7. Morénové jezero, Alberta

Nejlepší odlehlé jezero
Nádherná, temně modrozelená voda Morénového jezera (Moraine Lake) patří k největším ikonám národního parku Banff. Odlehlá a drsná poloha jezera v údolí Deseti vrcholů, k němuž vede úzká klikatá silnice, jen zvyšuje jeho půvab. Jezero je pohodlně stulené mezi horami, vodopády a skalními kupami a okolní scenerie je tak úchvatná, až působí neskutečně.
Mnoho návštěvníků dává Morénovému jezeru přednost před známějším jezerem Lake Louise – po pravdě tolik, že musíte mít štěstí nebo si přivstat, abyste zde získali místo k parkování; ve vrcholné sezoně se parkoviště často zaplní už v 5.30 hodin ráno.

8. Tablelands, Newfoundland

Nejlepší skalnatá krajina
Tablelands v národním parku Gros Morne, jenž se rozkládá na západním pobřeží ostrova Newfoundland, je geologicky významná lokalita. Výsledkem 400 milionů let horské eroze je obnažené zemské jádro, působící jako oranžová skalní krajina.
Její hornina je tak neobvyklá, že na ní ani nedokáží žít rostliny. Tento holý zlatavý úkaz si můžete zblízka prohlédnout na silnici Rte 431 nebo z dálky na úchvatné fotografické vyhlídce nad mysem a obcí Norris Point.

Hopewell Rocks jsou oblíbenou atrakcí Nového Brunšviku (New Brunswick) © Aurelien Pottier / Getty Images

9. Hopewell Rocks, Nový Brunšvik

Nejlepší neobvyklá přímořská scenerie
Skalní formace Hopewell Rocks v zálivu Fundy jsou mistrovským dílem přírody: bizarní pískovcové erozní útvary, jimž se říká také „květináče“, se tyčí ze dna oceánu. Připomínají obří oblouky, kamenné houby a zvířata.
Obdivovat jejich vzhled ve stylu Dr. Seusse sem míří mnozí, takže skály jsou největší a jistě jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí Nového Brunšviku.
Mezi útvary se můžete pohybovat pouze za odlivu, za přílivu jsou skalní věže viditelné z frekventovaných stezek, které se vinou lesem nad nimi. Můžete se také připojit ke kajakářské výpravě a skály obeplouvat.

10. Národní park Torngatské hory, Newfoundland / Labrador

Nejlepší půvabné krajiny
Národní park Torngatské hory, domovina Inuitů a nejsevernější výběžek pevninské Kanady, je přístupný pouze lodí, charterovými lety či vrtulníkem a k přistání zde potřebujete povolení.
Vyskytují se zde jedny z nejstarších hornin na světě a volně se tu pohybují lední medvědi a sobi karibu. Pradávné stopy, působivé příběhy a inuitské tradice doplňuje efektní krajina a setkávání s divokou zvěří, nabízející dokonalé vyvážení přírody a kultury.

V kanadské prérii se pole zlaté pšenice táhnou až k obzoru © Dubicki Photography / Getty Images

11. Prérie, Saskatchewan / Manitoba

Nejlepší velká obloha a samota
V kanadském středním pásmu vládne samota. Při jízdě rovinami provincií Manitoba a Saskatchewan uvidíte nepřerušovaná pole zlatavé pšenice, která se táhnou až k obzoru, aby se nakonec rozplynula v slunečním svitu. 
Když zafouká vítr, obilí se pohupuje jako vlny na oceánu, na němž se místy jako vysoká loď tyčí sýpka. Velká obloha znamená velké bouřky, které dopadají jako kovadlina a na obzoru jsou vidět na míle daleko. 

12. Ostrov Manitoulin, Ontario

Nejlepší třpytivé výhledy
Manitoulin, největší sladkovodní ostrov na světě a nejlépe střežené ontarijské tajemství, se malebně rozkládá uprostřed Huronského jezera. Je to místo s pomalým tempem, plážemi a letními sídly. Pobřeží lemují zubaté plochy bílých křemencových a žulových výchozů, které vedou k třpytivým výhledům.
Převládá zde kultura původních obyvatel a osm ostrovních komunit spolupracuje při nabídce místních jídel (divoká rýže, kukuřičná polévka) a ekologických dobrodružství (kanoistika, jízda na koni, pěší turistika), stejně jako při působivých slavnostech (pow wow), jež nabízené kulturně zaměřené aktivity doplňují o bubnování, tanec a vyprávění příběhů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 01/2023

Další článek

Zažite Dolomity všetkými zmyslami

Související články

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

11 nejlepších kanadských trekových tras

Druhá největší země světa má nekonečně rozmanitou krajinu – což každoročně přiláká spoustu lidí. K obloze se tyčící hory, nedotčená jezera a tajemné lesy dávají vzniknout spoustě „ ach “ inspirativních momentů, fotografických záběrů a tras, které vám umožní dostat se opravdu daleko od všech starostí.   Čajovna na jezeře Agnes občerstvuje turisty již od roku 1901. © Goofy79 / Getty Images   Zde je 11 treků, které vám zaručeně předvedou nekonečnou přírodní krásu Kanady. Poznámka: Před návštěvou si zkontrolujte aktuální omezení a podmínky vstupu na webech národních parků a vždy dodržujte…

Články

Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

Kanada je synonymem pro kanoistiku. Jako první se po řekách plavili na svých otevřených lodích jedni z původních obyvatel – First Nations (První národy). Později je používali evropští osadníci jako obchodní a průzkumné cesty. Kanadské řeky umožnují moderním dobrodruhům prozkoumat i odlehlejší divoké oblasti. Mezi ikony patří řeky Yukon, Snake a South Nahanni, které jsou snadno přístupné díky množství půjčoven kánoí a široké nabídce služeb průvodců. Existuje lepší způsob jak poznat kanadskou divočin než z kanadské kánoe?…