11 vlakových tras Amtrak s nejkrásnějšími výhledy

LP

Vyrostl jsem na dálkové dopravě společnosti Amtrak a procestoval díky ní křížem krážem desítky zemí za posledních více než dvacet let. Jsem proto velkým zastáncem vlakových výletů. Pohled z vagonu vás nejenom obdaruje krásnými scenériemi, ale také vám naordinuje očistnou kúru od každodenního stresu už kvůli tomu, že po cestě málokdy chytíte připojení na Wifi. Jakmile se pro takovou cestu vlakem rozhodnete, máte se na co těšit. Zároveň před vámi vyvstane zásadní otázka – kudy povede vaše první dobrodružství?

Spoj Pacific Surfliner vede podél pobřeží Del Mar v Kalifornii. © courtesy of Amtrak

 Záleží na tom, jaký typ krajiny si přejete vidět. Rozsáhlou nížinatou oblast Východního pobřeží Severní Ameriky? Kalifornské pobřeží? Rocky Mountains dál na sever? Řeky a jezera Střední Ameriky? Dramatickou zeleň Severozápadního Pacifiku? Možnosti jsou nekonečné a vždy máte šanci absolvovat pouze část cesty - namísto plné trasy je možné přeskočit z vlaku na jiný vlak a zamířit do dalších končin. 
Doporučuji vám podniknout výlety několikrát do roka v odlišných ročních obdobích – například řeka Colorado působí zcela jinak, když se kolem ní třpytí sníh, oproti bujícím jarním květinám nebo v obklopení barevného listí na podzim.  Ať už se rozhodnete pro jarní nebo zimní měsíc, pohled na úžasnou scenérii z všeho sedadla nebo pozorovacího vozu s prosklenými vagony od podlahy až ke stropu vás naplní báječným zážitkem a záhy rozpoznáte, že samotná cesta je cíl. 
 
 

Vlak California Zephyr ve stanici Union Station v centru města Los Angeles. ©Let Go Media/Shutterstock

California Zepher
Start – Chicago; Cíl – Emeryville (San Francisco)

Pro skutečný zážitek z jízdy napříč Střední Amerikou od Chicaga po San Francisco (autobusem z Emeryville) nasedněte na vlak California Zephyr. Za ujetých dva a půl tisíc mil a více než jednapadesát hodin spatříte ty nejlepší výhledy, jaké vám může tato země nabídnout. 
Zemědělská půda se před vašimi očima promění v hory, ještě než projdete tunelem pod Rocky Mountains, kaňonem Glenwood a tunelem Moffat, až se následně vlak stočí k rozvodí Great Divide. Obrazy nádherné přírody vystřižené jako z pohlednice vás budou provázet i do výšin pohoří Sierra Nevady. Poblíž historického průsmyku Donner Pass v Kalifornii dosáhne vlak svého nejvyššího bodu na cestě, okolo sedmi tisíc stop nad mořem, a vy pod sebou spatříte Donner Lake, sladkovodní jezero na hranici se státem Kalifornie. Jakmile bude vlak pokračovat směrem k Pacifiku, nabídne se vám okolní výhled na divokou zvěř a možná se vám poštěstí zahlédnout nad hlavou také orly bělohlavé. 
 
 

Jízda vlakem se jménem Southwest Super Chief od společnosti Amtrak. © Danita Delimont / Alamy Stock Photo

Southwest Chief
Start – Chicago; Cíl – Los Angeles

Nyní přišel váš čas, abyste se osobně a zblízka podívali na Americký Západ skrze vlak pojmenovaný Southwest Chief. Na rozdíl od poměrně rovinaté trasy, kterou křižuje California Zephyr, je tato cesta více členitá a prochází pláněmi, řekami, horami i pouštěmi. Nezapomeňte sledovat scenérii, jak se mění od středozápadních prérií přes zasněžené hory Colorado po sluncem vypálené puebla až k Sedona Red Cliffs. Trasa touto krajinou a její zákruty jsou vhodné pouze pro vlak.

Vlak společnosti Amtrak zvaný Texas Eagle, východně od Los Angeles směrem k Chicagu v západním Novém Mexiku. © Jim West / Alamy Stock Photo

Texas Eagle
Start – Chicago; Cíl – Los Angeles

Pokud se nemůžete nabažit vlaku a chcete se vydat na delší cestu z Chicaga do Los Angeles, nasedněte na Texas Eagle. Ačkoli pětašedesát hodin jízdy může znít dlouho, věřte, že každý výhled bude soutěžit o vaši pozornost.  Čas uběhne jako voda a ani se nenadáte a dorazíte do svého konečného cíle. Po cestě uvidíte všechny typy krajiny, od zuřících vod řeky Mississippi až po hornatou plošinu Ozarks. A kromě toho, že spatříte rozlehlou jižní krajinu, můžete také napočítat, kolik historických měst a malých vlakových nádraží minete. Jejich počet naznačí, jak západu doslova vévodí železnice. Pokud chcete zkrátit cestu na polovinu, můžete vystoupit na některém místě v Texasu a pobýt více času tady. Například z Chicaga do San Antonia je to asi dvaatřicet hodin cesty.

Sopka Mount Shasta za úsvitu při pohledu severně od Coast Starlight. © Meghan O'Dea / Lonely Planet

Coast Starlight
Start – Seattle; Cíl – Los Angeles

Pokud chcete putovat po délce západního pobřeží USA (vyjma San Diega), spoj Coast Starlight vám poskytne úžasný výhled na Tichý oceán podél kalifornského pobřeží o délce tří set padesáti mil, když se vydáte na jih do Los Angeles, nebo na sever do Seattlu. Kromě sledování vln křišťálově modré vody se můžete vydat do bohatých lesů a zasněžených vrcholků Severozápadního Pacifiku. Hned za kalifornskou hranicí vlak zatáčí kolem Mount Shasta a daruje vám panoramatický výhled na jeden z nejjižnějších stratovulkánů Cascade Range. Jakmile za sebou zanecháte zelenou mlhavou Severní Kalifornii, krajina se začne pozoruhodně měnit do zlatavých odstínů státní zemědělské půdy, po vinařskou zemi a nakonec po temné kopce Jižní Kalifornie. Jižní terminál je hezkou uměleckou vlakovou stanicí v Los Angeles, kde je všechno vyrobeno z tmavého dřeva a v luxusních kožených křeslech můžete pohodlně počkat na váš další autobus, včetně LAX vedoucí na mezinárodní letiště, nebo se vydat na jinou vlakovou trasu.

Pokud jste cestovali na sever z LA do Seattlu, máte na výběr. Jakmile vlak dorazí do Eugene v Oregonu, můžete se rozhodnout pro další trasu s Amtrak Cascades a pokračovat ještě dále na sever než jen do Seattlu, a dále pak do Vancouveru v Britské Kolumbii (viz níže).

Výhled z vlaku Amtrak Cascades line na sever od města Eugene cestou do Portlandu, Oregon. © Meghan O'Dea / Lonely Planet

Amtrak Cascades
Start – Eugene; Cíl – Vancouver, BC

Spoj Amtrak Cascades může být prodloužením vašeho výletu z LA nahoru k Západnímu pobřeží, když přestoupíte z předchozího spoje Coast Starlight.  Věřte, že tato cesta po Severozápadním Pacifiku bude vaší zkušeností k nezaplacení. Na této deset hodin a dvacet pět minut dlouhé trase z Eugene do Vancouveru v Britské Kolumbii se vám naskytnou malebné výhledy zahrnující vše od vodopádů až po vysoké vrcholy Mount St. Helens a Mount Hood. A nezapomeňte také na soutěsku Columbia River Gorge a Puget Sound. Pokud jste se dosud vlaků nenabažili, můžete ve Vancouveru seskočit z Amtraku a vystoupit na palubu společnosti Rocky Mountaineer, která má tři různé varianty železnic vedoucí přes Canadian Rockies.

Spoj Empire Builder společnosti Amtrak na cestě do Whitefish v Montaně, USA. © Danita Delimont / Alamy Stock Photo

Empire Builder
Start – Chicago; Cíl – Portland/Seattle

Pro ideální výlet severní částí Spojených států - zejména pokud jste fanouškem Lewise a Clarka a chcete následovat některé z jejich kroků - je Empire Builder vaším vlakem! Počínaje Chicagem se vydáte na sever přes Wisconsin a Minnesotu, než si určíte vaši vlastní cestu skrze několik států, než dosáhnete Portlandu nebo Seattlu. Od obrovských překvapivých prérií Severní Dakoty až po okouzlující horská města, je vždy na co se dívat. Navíc nezapomeňte na renomovaná místa, jako je mocná Mississippi, Big Sky v Montaně a národní park Glacier – v East Glacier je dokonce zastávka vlaku. Ve Spokane vlak směřuje do Portlandu nebo Seattlu. 
Tip: Pokud se vydáte po portlandské trase, uvidíte ohromující soutěsku Columbia River Gorge, na kterou zřejmě už nikdy nezapomenete. 

Vlak Amtrak v poušti Nového Mexika. ©Kris Davidson/Lonely Planet

Sunset Limited
Start – New Orleans; Cíl – Los Angeles

The Sunset Limited cestuje z New Orleans do Los Angeles a je nejjižnější trasou Amtraku. Pokud toužíte po dechberoucích zátokách, pouštích a horských krajinách, tato jízda se vám bude líbit. Mezi další zajímavosti patří přechod přes Rio Grande a prohlídka tolika kaktusů, že je ani nedokážete spočítat.
Samozřejmě že název Sunset Limited není jen tak pro nic za nic – můžete totiž zachytit epické odstíny žluté, oranžové a růžové, které se mísí dohromady do nezapomenutelných západů slunce s ohromujícími kulisami.

Amtrak spoj Pacific Surfliner vede mezi Los Angeles a San Diegem. © NaturaLight / Alamy Stock Photo

Pacific Surfliner
Start – San Luis Obispo; Cíl– San Diego

Spoj Pacific Surfliner vede ze San Luis Obispa do San Diega (i naopak) se spoustou kouzelných malých měst po cestě a s výhledy na vinařské pláně. Vzhledem k tomu, že se jedná o pobřežní vlakovou trasu, užijete si výhled také na surfování - vlak má dokonce stojany na kola i na surfy. Jízda trvá necelých šest hodin a je proto perfektní volbou, pokud jste v dálkovém cestování nováčky a chcete začít v menším měřítku dřív, než se vydáte na dlouhou celostátní cestu. Navíc vám to usnadní plány na víkend, pokud náhodou žijete v některém z mnoha měst, kterými vlak projíždí, jako je Los Angeles, Solvang nebo Santa Barbara.

Vlaky na železniční trati ve Wolf Point vedoucí do Union Station v Chicagu, Illinois, USA. © Ian Dagnall / Alamy Stock Photo

Lake Shore Limited
Start – New York/Boston; Cíl – Chicago

Nemusíte mířit přímo na pobřeží, abyste zažili krásnou cestu podél stříbrných břehů – stačí nasednout na Lake Shore Limited. Vodní scenérie, která objímá okraj jezer Great Lakes a dalších slavných vodních ploch, včetně řeky Mohawk, Michiganského jezera, jezera Erie a oblast Finger Lakes v New Yorku, vám umožní pěknou a klidnou cestu. Když k tomu ještě přidáte barevný západ slunce, krajina si získá váš zrak o to víc.

Pohled na hory Adirondack z Vermontu přes jezero Champlain. ©Rob Rudeski/Shutterstock

Adirondack
Start – New York, NY; Cíl – Montreal, QC

Jak jinak navštívit Montreal, než naskočit do vlaku v New Yorku a vyrazit na sever do Kanady. Tato desetihodinová cesta nabízí dokonalý únik ze života velkoměsta díky průjezdu klidnými oblastmi, jako jsou údolí Hudson, prameny Saratoga Springs a hory Adirondack.
Jedná se o krásný výlet, který můžete uskutečnit v každém ročním období, ale nejvíc se hodí na podzim, když padá listí. Projedete také okolo několika vodních ploch, včetně jezera Champlain a jezera George. A pokud se naopak vydáte z Montrealu do New Yorku, budete mít na výběr z mnoha dalších možností vlakového spojení z Filadelfie do Washingtonu DC a dále.

Capitol Limited západně u železničního mostu Potomac čekající na povolení do stanice Harper's Ferry.© Wiskerke / Alamy Stock Photo

Capitol Limited
Start – Washington, D.C.; Cíl – Chicago

Ať už svou cestu zahájíte na Středozápadě nebo z Východního pobřeží, tato osmnáctihodinová jízda vlakem vás provede některými klíčovými scénickými místy, včetně údolí Potomac, trajektem Harpers Ferry a horami Allegheny. Cestou můžete také zachytit ohromující západ slunce. Bez ohledu na to, ve kterém městě začínáte, můžete pokračovat ve výpravě z dalších pulzujících měst, kde vlak Capitol Limited končí. Můžete si s sebou také vzít své kolo, protože Capitol Limited umožňuje jeho skladování, a takto pokračovat dál ve svém dobrodružství.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 nejčastějších chyb při první návštěvě Bali

Další článek

Za krásami západního pobřeží Irska

Související články

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…

Články

Vlakem napříč Čínou aneb nejvýše položenou železnicí z Lhasy až do Pekingu

Když jsme se rozhodli procestovat Čínu, volba dopravního prostředku byla jasná. Čína je obrovská země a je zde mnoho vnitrostátních letů, ale jen z vlaku můžete opravdu vidět velký kus čínské krajiny. Zároveň zde máte slušnou šanci potkat místní a třeba i najít přátele (jak se podařilo nám). Naše putování začalo v Tibetu a napříč Čínou jsme vlaky dojeli až do Pekingu. Tibet Jako první jsme navštívili Tibetskou autonomní oblast. Z nepálského Kathmandu jsme letěli přímo do Lhasy a byl to ten nejkrásnější let, jaký jsem kdy zažila. Nemám zrovna moc ráda samotné létání v dopravním letadle (zažila jsem už pár turbulencí), ale přelet nad nejvyššími horami byl nezapomenutelný.…

Články

Vysoké Tatry - vlakem to j(e)de

Cestovat na lyže přes noc vleže pod teplou dekou za konejšivého drncání vlaku nebo s nataženýma nohama u talíře s řízkem a orosenou sklenicí plzeňského zní lákavě. Cesta se tak může stát příjemnou součástí celého výletu. Ale jak daleko má k takovému ideálu realita? Netradiční kombinace Není na lyžařském světě mnoho míst, kam se můžete dopravit vlakem pohodlně a efektivně zároveň. Silnou tradici má spojení železnice a lyžování ve Švýcarsku – do leckterých středisek se tam dá i z velkoměsta dojet prakticky v přezkáčích. Skoro ideální železniční konfiguraci mají…

Články

Čaj, vlaky a památky z Rádž - objevte indický Západní Ghát

Západní Ghát se line paralelně s indickým pobřežím 1600 kilometrů od Gudžarátu až k hlubokému jižnímu Tamilnádu. Bujna a lesy zahalena krajina se nachází na listině Unesco a tvoří jedno z nejvíce biologicky rozmanitých území na světě. Indické druhé nejvyšší horské pásmo připomíná nezkrocený přírodní svět ze snové Knihy džunglí. Je bohaté ve své jedinečnosti, srší endemickou faunou a florou, rozptýlenými pečlivě opečovávanými čajovými plantážemi a kdysi nádhernými horskými stanicemi vycházejícími z éry historie území Rádž.  Horská…