11 největších skotských zážitků, od festivalů po papuchalky a hory

LP

Skotsko se často zdá být větší, než je. Zčásti je to díky jeho vlivu na okolní svět – vzpomeňte si na kulturní přínos Edinburghu nebo na proslulé whisky ze Speyside –, ale také díky široké nabídce aktivit, jimž se zde můžete věnovat.

Slavný Edinburský festival bude vždy patřit na přední místa seznamu nejlepších skotských zážitků © Dan Smith Photography / Shutterstock

Centrálním pásu Skotska dominují dvě úchvatná, ale velmi odlišná města, rozlehlá Vysočina nabízí jedny z nejkrásnějších přírodních scenerií na světě a ostrovy jsou plné divoké přírody a zvláštních ozvěn minulosti. Nádherné zajímavosti jsou po celé zemi, ale ty, které vám nabízíme, vám zaručí nejlepší skotské zážitky.

1. Zažijte kreativitu Edinburského festivalu

Skotskou metropoli v srpnu zcela promění největší světový festival umění. Jevištěm se stává vše (doslova: v posledních letech posloužily plavecké bazény, cukrárny i veřejné toalety), ulice přetékají umělci i festivalovými návštěvníky a hospody jsou plné až do časných ranních hodin. 

Největšími akcemi jsou Fringe, Mezinárodní festival a Tattoo. Chcete-li zažít nejvýznamnější představení, je nutná včasná rezervace, ale i mimo hlavní taháky tu je množství rozmanitostí – pokud toužíte po jedinečném zážitku, při němž si budete připadat, že jste v jiném městě než zbylé davy lidí, hledejte menší podniky a zvláštní představení.

Tip místních: Nestihli jste sehnat vstupenky na Royal Edinburgh Military Tattoo? Vydejte se na vrchol Royal Mile a sledujte průvod vojáku po Castlehillu. Přehlídka s dudami, dechovými nástroji a pestrobarevnými kostýmy se koná každý večer po hlavním představení ve 22.30.

2. Nechte se unést hudbou v Glasgow

Přes den si v Glasgow vychutnáte velkolepou architekturu a zmodernizovaná muzea. Nejvíc zábavy si však možná užijete večer, kdy ožívají místní nádherné kluby a návštěvníci města jsou vítáni s vřelou zvídavostí. Hospody pořádají folkové koncerty, v klubech vibruje house a techno a alternativní rocková scéna překypuje talenty. Můžete se podívat na nezávislé umělce v King Tut’s, vyřádit se na historickém parketu tanečního sálu v Barrowlandu (v roce 2023 byl vyhlášen nejlepším klubem v Británii), zajít na folkovou session do Ben Nevis nebo se zapotit v Sub Clubu, který je chrámem elektronické hudby už více než 30 let.
 
 

Chcete-li opravdu vyrazit do přírody a prozkoumat ostrov Skye, přibalte si turistickou obuv © Peter Burnett / Getty Images

3. Najděte si vlastní zajímavosti na ostrově Skye

Skye je díky krásným vrcholům, gaelské kultuře a větrem ošlehané kráse hlavním lákadlem Vysočiny. Než se snažit vtěsnat všechny jeho zajímavosti do jednoho výletu – a riskovat, že přitom uvíznete v turistické zácpě –, vyplatí se získat vlastní pohled na tento výjimečný ostrov tím, že si vyberete část, která vám nejvíc vyhovuje, a pár dní se tu zdržíte. 

To může znamenat, že budete zdolávat ostré hřebeny pohoří Cuillin, prozkoumávat čedičová mořská skaliska u poloostrova Trotternish, vychutnávat si pečeného štikozubce nebo pikantního holuba v michelinské restauraci Three Chimneys nebo při západu slunce usrkávat pivo na zřídka navštěvovaném poloostrově Waternish.

Tip pro plánování: Hlavní autobusové linky na ostrově provozuje Stagecoach. Spoje jezdí mezi všemi významnějšími sídly, ale pokud se budete chtít vypravit dál, budete potřebovat turistickou obuv. 

4. Kochejte se osamělými vrcholky Assyntu

Assynt na dalekém skotském severozápadě působí jako jiná země. Osamělé pískovcové vrcholy se zvedají z bažinatého vřesoviště jako obrovské monumenty, které dodávají krajině působivý tajuplný nádech. Výhled z jejich vrcholů sahá – samozřejmě pokud počasí dovolí – na kilometry daleko. 

Je zde několik vynikajících skalních cest, na něž potřebujete zkušenosti a cit pro výšky. An Teallach (1063 m) nabízí travers hodný střechy světa, Suilven (723 m) má dlouhý, odlehlý a rozeklaný hřeben, Stac Pollaidh (612 m) se nad krajinou tyčí jako polámaná koruna. Je také nejpřístupnější ze všech tří. Zdejší pobřeží je také skvělé pro mořské kajaky.

Tip místních: Výhledy ze silnic, které se vinou touto divočinou, mohou být téměř stejně krásné jako výhledy z vrcholů.
 
 

Najděte si čas na cestu do působivého Muzea designu V&A na nábřeží v Dundee © DigitalNatureScotland / Shutterstock

5. Nasávejte kulturu na nábřeží v Dundee 

Z doků v Dundee se kdysi vyvážela juta (textilní vlákno) do celého světa, ale úpadek odvětví v osmdesátých letech 20. století oblast těžce zasáhl. Regenerace přišla nejprve v podobě zrestaurované lodi Discovery, která pod vedením legendárního kapitána Roberta Falcona Scotta zkoumala Antarktidu a byla postavena tak, aby vydržela zamrznutí v ledovém příkrovu. 

V roce 2018 se k ní přidalo V&A Dundee, nádherné muzeum, jehož exteriér z dřevěných latí vypadá jako vesmírný koráb křížený s mořským útesem. Mezi prohlídkou špičkových hostujících expozic ve V&A a prozkoumáváním Discovery se můžete seznámit s textilními tradicemi města ve Verdant Works nebo zadat vlastní kurz při prozkoumávání námořního dědictví Dundee a vydat se na paddleboarding po řece Tay.

6. Ochutnejte whisky ve Speyside

V oblasti Speyside v severovýchodním Skotsku nejde jen o pití: v těchto končinách můžete lovit lososy, jezdit po historických železnicích a využívat golfová hřiště. Většina návštěvníků sem však přijíždí kvůli sladké a voňavé whisky. 
Obdivujte obrovské moderní kádě, v nichž se tato whisky vyrábí, půvabně otlučené sudy (často předtím používané na sherry), které pomáhají dodávat jednotlivým šaržím jedinečnou chuť, a potoky a řeky, které stékají z kopců až do palíren a přinášejí tak dotek místního terroir. 

Podnikat se tu dá řada skvělých věcí; ubytovat se můžete v klasickém domku a srkat drinky v tichém salonku obloženém knihami. Anebo si vyberte domácký penzion, kde vám vůně uzenáčů a krvavých jelit k snídani možná zpříjemní kocovinu, k níž jste nějakou náhodou přišli.

Tip místních: Speyside je domovem největšího počtu palíren ve Skotsku a nejznámější z nich je Glenfiddich.
 
 

Na Orknejích se vraťte v čase: neolitický Brodgarův prsten nedaleko Stromnness © Jiri Semerad / 500px

7. Poznejte Orkneje doby kamenné

Souostroví Orkneje, vzdálené hodinu plavby trajektem od severovýchodního cípu Skotska, nabízí zemědělskou půdu, rybářské vesnice i jedny z největších pozůstatků doby kamenné v Evropě. Skara Brae, 5000 let stará osada, která ležela až do roku 1850 pod písečnými dunami, skvěle přibližuje každodenní svět neolitických lidí. 

Domy jsou propojené tunely a bohatě zařízené – postelemi, ohništi, šatníky a skříněmi. Nedaleko leží ohromující komorová hrobka Maeshowe, která odhaluje duchovní stránku tohoto dávného lidu. Moderní Orkneje se svými stojícími kameny, obrovskými hejny mořských ptáků a mohutným mořem všude kolem zůstávají divokým, sugestivním místem.

8. Připojte se k dobrodružstvím na ostrově Mull

Návštěvu Hebrid vřele doporučujeme. Ostrovy jsou roztroušeny u západního pobřeží, jednou nohou ve Skotsku, druhou v Atlantiku. K nejkrásnějším z nich patří Mull, a jakmile se propracujete přes jeho lákavá sídla (neuvěřitelně kouzelný přístav v hlavním městě Tobermory je něco jiného), můžete ho využívat jako základnu pro nádherně dostupnou přírodu. Jsou tu hory, útesy a závratně nádherné pláže, ale největší potěšení nabízí lodní výlet. 

K nejbližším ostrovům patří Iona (zdejší opatství bylo důležitou zastávkou při šíření křesťanství do Británie), Staffa (s neskutečnou čedičovou sloupovou jeskyní, která inspirovala Felixe Mendelssohna i Pink Floyd) a Lunga (kde na jaře a v létě hnízdí tisíce nepředstavitelně rozkošných papuchalků). Obzvláště zábavné jsou tyto aktivity pro rodiny – děti budou vzrušující krátké plavby milovat.

Zajížďka: Desítky provozovatelů u pobřeží nabízejí lodní výlety s pozorováním velryb trvající od několika hodin po celý den. Někteří z nich mají v létě úspěšnost pozorování až 95 %.
 
 

Nejznámější skotská silniční trasa vede přes Kylesku Bridge © Helen Hotson / Shutterstock

9. Projeďte si trasu North Coast 500

Nejslavnější skotská silniční trasa začíná v Invernessu, půvabném hlavním městě Vysočiny, a tvoří velký okruh kolem dramatického západního pobřeží a divoké, odlehlé hrany skotské pevniny. Cestou budete míjet vynikající restaurace s mořskými plody, palírny (ne všechny na whisky), vesnice, farmy a hospody.

Hlavní hvězdou jsou však zdejší scenerie: jezera (lochs), která vypadají, jako by se táhla donekonečna, mohutné mořské útesy, drsné hory, osamělé pláže, travnaté pláně a kopce porostlé vřesem. V létě tu bývá rušno: nejlepší dobou na cestu je vedlejší sezona a týden vám umožní udělat si dostatečné zastávky, nadechnout se mořského vzduchu a vychutnat si měnící se světlo a obrysy krajiny. Pokud vás to neláká, Skotsko nabízí i jiné báječné poznávací trasy autem. 
 
 

West Highland Way je nejoblíbenější dálková trasa ve Skotsku, ale můžete si vychutnat jen její část © kawhia / Shutterstock

10. Vydejte se na pěší túru West Highland Way

West Highland Way vás povede z Nížin do Vysočiny, z předměstí největšího skotského města až k úpatí nejvyšší hory Británie. Prochází kolem řek, jezer, hor i vřesovišť a využívá staré dobytkářské cesty a železniční trati, což znamená, že se na této impozantní pouti jen těžko ztratíte.

Trasa dlouhá 155 km zabere většině turistů zhruba týden, ale je možné absolvovat jen některé úseky. Můžete si ji usnadnit tím, že požádáte cestovní kancelář, aby vám každou noc odvezla zavazadla do hotelu, nebo si vše ztížit tím, že budete celou cestu kempovat a zakončíte ji výstupem na Ben Nevis (1345 m)

Tip místních: Na léto si předem rezervujte ubytování nebo kempy, protože se jedná o oblíbenou dálkovou trasu. V některých hostincích a penzionech se jídlo podává pouze ubytovaným hostům, takže pokud kempujete nadivoko, nezapomeňte se na úseky mezi většími obcemi zásobit dostatkem potravin.
 
 

Obdivujte architekturu nádherného historického centra Edinburghu © Carlos G. Lopez / Shutterstock

11. Prozkoumejte historický Edinburgh

I mimo období festivalů patří Edinburgh k nejúchvatnějším britským městům s širokou nabídkou aktivit a jeho Staré i Nové město poskytují vynikající vhled do dějin. Nad Starým městem trůní mohutný hrad, od nějž se dlážděná Royal Mile svažuje kolem spletitých středověkých wynds (uliček) a útulných hospůdek až ke Skotskému parlamentu. 
Sousední Nové město je staré pouhých 200 let a jeho neoklasicistní ulice jsou uspořádané v elegantním půdorysu náměstí, půlměsíců a širokých bulvárů. Kopcovitý charakter města znamená, že kamkoli se vydáte, může vás překvapit nový výhled. Národní muzeum je vynikající, ale živou představu o bohaté historii Edinburghu si můžete udělat i při procházce jeho ulicemi.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
    

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Poznejte přední mexické mayské památky při nejlepším silničním výletu na Yucatánu

Další článek

Fansipan – střecha Indočíny

Související články

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme…

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Dundee - skotské město designu

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu. Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu…