Na kulinářské scéně v Athénách, stejně jako v celém Řecku má pevnou pozici tradiční jídlo. Vzhledem k všeobecně rozšířenému respektu ke klasickým pokrmům se rodinné recepty často uchovávají v nezměněné podobě, dokonce i v restauracích, ale v moři tradic nacházejí své uplatnění i nově příchozí.

Starověcí Athéňané byli tvůrci – právě oni si zaslouží poděkování, pokud jste někdy byli v divadle nebo volili ve volbách – a inovace najdete také v oblasti jídla. Odvážnější kuchaři nabízejí moderní řecké a smíšené pokrmy, které se více zaměřují na uspokojení jednotlivců než na typické společné talíře, na kterých je řecká kuchyně založena.
Nejprve se seznamte s klasickou kuchyní a poté ji ochutnejte v moderních úpravách. Uvádíme nejlepší jídla a nápoje, které můžete poznávat v Aténách, a kde je najdete.
Poznávejte nejlepší zážitky, které svět nabízí, prostřednictvím našeho e-mailového informačního zpravodaje, doručovaného každý týden do vaší schránky.

Dejte si kolouri k snídani
Řecké snídani vévodí chléb. Jednoduchost se nachází v kolouri, chlebovém kroužku s křupavou kůrkou a měkkým středem, posypaném sezamovými semínky. Tyto kroužky jsou veganské, stejně jako velké množství řeckých jídel k překvapení mnoha lidí (o tom později). Kolouria (množné číslo) koupíte v pekařstvích a u pouličních prodejců – uvidíte Athéňany, jak je jedí cestou do školy nebo do práce.
Pronikněte do velkolepého světa koláčů z těsta filo
Pokud máte rádi vydatnější snídaně, dejte si koláč z listového těsta filo. Dostanete zde lahodné sýrové koláče (tiropites) plněné fetou, ricottou či sýrem halloumi nebo často směsicí sýrů. V závislosti na použitých sýrech mají různou chuť, od slané po nakyslou. Pokud toužíte po slané variantě, dopřejte si páj se spoustou halloumi. Jestliže byste raději něco kyselejšího, nejlepší je koláč s převládajícím sýrem feta.
Koláč se špenátem a sýrem, zvaný spanakopita, je zaručený (a báječný) způsob, jak do sebe dostat zeleninu. Dáváte-li přednost sladkému, vyberte si voňavý dýňový koláč kolokithopita, ochucený skořicí.
Kde je ochutnat: Athény jsou plné skvělých pekáren, ale nejprve zamiřte do pekařství Takis ve čtvrti Koukaki, která je v provozu již tři generace. Nebo zajděte do Bread Factory v Metaxourgeiu, abyste poznali obrovskou pekárnu-cukrárnu.
Ochutnejte pravý řecký jogurt
Další typickou (a také cenově dostupnou) součástí snídaně bývá řecký jogurt. Pokud ho kupujete v supermarketu, důvěryhodná je značka Fage. Všímejte si různého obsahu tuku; jogurt s 2 % tuku je krémový, s 5 % lahodně smetanový. Pochutnejte si na samotném, s trochou ovoce a/nebo řeckého medu.

Poznejte rozdíl mezi souvlaki a gyrosem
Athéňané vynalezli také neformální souvlaki bar. Rychlá jazyková lekce: slovo „souvlaki“ znamená „špíz“, tedy malé kousky masa grilované na špejli či kovové kuchyňské jehlici. Gyros je odlišný – maso se griluje na velkém otáčejícím se svislém rožni a postupně se z něho odkrajují velmi tenké plátky. V Athénách najdete souvlaki i gyros. Obojí se podává buď zabalené do chlebové placky pita, nebo na talíři (meritha).
Obecně platí, že bylinky a koření používané v souvlaki nebo gyrosu jsou podobné – rozdíl je skutečně pouze v jejich struktuře. Pokud se chcete zakousnout do šťavnatých kousků masa, zvolte souvlaki. Dáváte-li přednost tenčím plátkům či nudličkám masa, kupte si gyros.
Kde je ochutnat: Ideálním místem, kam si zajít koupit vepřové či kuřecí souvlaki nebo gyros v chlebové placce pita s sebou, je malý, levný, ale báječný podnik Achilleas ve čtvrti Neos Kosmos. Pokud byste se raději najedli v restauraci, vydejte se do restaurace O Kostas.
Postupte na vyšší úroveň s jogurtovým kebabem
Atény jsou proslulé svým kebabem s jogurtem, kdy se nadýchaný chléb pita posype kousky grilovaného mletého jehněčího masa a polije řeckým jogurtem a omáčkou z čerstvých rajčat. Pokud nemáte velký hlad, na jedné porci si mohou klidně pochutnat dva lidé. Restaurace si většinou s velikostí porcí kebabu nelámou hlavu.
Kde ho ochutnat: Jednou z nejznámějších neformálních restaurací oblíbených místními je O Thanasis v Monastiraki. Jídlo zde provází filoxenia – tedy vřelá řecká pohostinnost k cizincům.
Pochutnejte si na mořských plodech u oceánu
V Athénách byste si rozhodně neměli nechat ujít ryby a dary moře a jednou z oblastí, kde si na nich pochutnat, je pobřežní čtvrť Palaio Faliro, vzdálená zhruba pět kilometrů od centra města. Pokud v Athénách trávíte několik večerů, stojí za to vydat se najíst do některé z rybích restaurací u vody, s výhledem na přístaviště luxusních jachet.
Zdejší restaurace nabízejí směsici tradičních a moderních řeckých jídel. Pochutnejte si na grilované parmici nachové, smažených rybičkách, nakládané chobotnici a kalamárech nadívaných sýrem feta. Po jídle se vydejte na příjemnou večerní procházku, jež vám pomůže vytrávit. V teplejších měsících můžete sledovat bruslaře na promenádě a hráče plážového volejbalu.
Kde se najíst: Jak NOPFresto, tak Nisos jsou velké rybí restaurace přímo u vody. V obou najdete klasická i moderní řecká jídla, stejně jako mezinárodní pokrmy.

Užívejte si hojnosti vegetariánských a veganských jídel
Řecká kuchyně oplývá spoustou vegetariánských a veganských pokrmů, přestože v ní běžně převládá maso. K jídlům, která musíte ochutnat, patří kolokithokeftethes (smažené cuketové placičky), vlita (vařené amarantové listy s citronem a olivovým olejem), fasolakia (čerstvé zelené fazolky dušené s brambory v rajčatové omáčce) a fakes (čočková polévka bohatá na železo).
Kde je ochutnat: Eklektické dvoupatrové bistro Yiasemi se stolky na ulici ve čtvrti Plaka v centru Athén se specializuje na malé talíře sezonních jídel. Je to skvělý podnik, kam zajít na jídlo před prohlídkou Akropole, vzdálené pouhých deset minut chůze, nebo po ní.
Osvěžte se lahodným nápojem frappé
Řecké frappé je káva v jedné ze svých nejbáječnějších podob; ledový, krémový nápoj, oblíbený v létě. Objednejte si ho podle svých preferencí: buď sketo (bez cukru), metrio (středně sladké), nebo gliko (sladké). Můžete také přidat gala (mléko) a/nebo kopeček pagoto (zmrzliny).
Pochutnejte si na ikonickém dezertu ekmek kataifi
Nenechte si ujít lahodný ekmek kataifi, působivý třívrstvý zákusek. Základ tvoří tenké proužky těsta filo nasáklé cukrovým sirupem, na něm je bohatá vrstva vanilkového krému a vše završuje sladká šlehačka s ořechy. Tento starosvětský dezert se těší nesmírné oblibě.
Různé verze zákusku ekmek kataifi najdete také v Turecku a na Blízkém východě. Například v Turecku má podobu chlebového koláče nasáklého cukrovým sirupem a ozdobeného sraženou smetanou.
Nenechte si ujít lukumades
Nadýchané smažené koblihy se tradičně polévají medovým sirupem se skořicí, ale ve městě najdete i dobrodružnější verze, plněné například citronovým krémem a čokoládovými pralinkami.
Kde je ochutnat: V podniku Lukumades, který má pobočky v Monastiraki a Vougliameni.
Užijte si nápojů s výhledem
Způsob, jakým v noci září Parthenón nad centrem Athén, je skutečným darem od bohů. Tuto význačnou památku můžete obdivovat z mnoha podniků, například ze střešních koktejlových barů.
Můžete usrkávat anýzové ouzo, nejproslulejší řecký alkoholický nápoj (máte-li rádi chuť lékořice, bude vám pravděpodobně chutnat i ouzo). Není to váš šálek čaje? Pak ochutnejte sladší silný destilát mastika, který se vyrábí z pryskyřice mastichových stromů. Existuje spousta barů, které tyto destiláty používají k přípravě koktejlů.
Kde pít: Jeden z nejúchvatnějších výhledů na Parthenón nabízí 360 Cocktail Bar.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.