11 nejlepších kanadských trekových tras

iStockphoto

Druhá největší země světa má nekonečně rozmanitou krajinu – což každoročně přiláká spoustu lidí. K obloze se tyčící hory, nedotčená jezera a tajemné lesy dávají vzniknout spoustě „ ach “ inspirativních momentů, fotografických záběrů a tras, které vám umožní dostat se opravdu daleko od všech starostí.

 

Čajovna na jezeře Agnes občerstvuje turisty již od roku 1901. © Goofy79 / Getty Images

 

Zde je 11 treků, které vám zaručeně předvedou nekonečnou přírodní krásu Kanady.

Poznámka: Před návštěvou si zkontrolujte aktuální omezení a podmínky vstupu na webech národních parků a vždy dodržujte vládní nařízení. 

1. Lake Agnes & the Beehives  (Jezero Agnes a Beehives)

Z jezera Louise dělají nejoblíbenější túru dvě působivé atrakce. První je historická čajovna u jezera Agnes, ve které se turisté občerstvují již od roku 1901. Toto místo s mimořádně působivou atmosférou najdete na 3,4 kilometru a můžete si zde dát čaj, sendviče a pečivo. Druhou jsou fenomenální výhledy na jezero z 2 270 metrů vysokého Big Beehive (Velký Úl, konečný cíl stezky). Chcete-li se vyhnout davům, vyjděte brzy ráno.

2. Cape Split 

Na výběžku ve Fundském zálivu se nachází jedna z nejoblíbenějšch tras v Novém Skotsku. 13 kilometrů dlouhá zpáteční stezka vede ze Skotského zálivu, mírně se zvedá v úseku vedoucím přes les a končí na dechberoucí, často větrné, mýtině na útesu vysoko nad Fundským zálivem, kde hnízdí mořští ptáci.
Sejděte dolů ke skalnatému výběžku na závratný konec stezky a uvidíte bouřlivý příliv a odliv vln – který se pro svou sílu nazývá „přílivové trhliny“ – protékajících shlukem skalních vrcholků. Před nebo po túře si udělejte čas a hledejte acháty podél pláže ve Skotské zátoce.

Kaňon Johnston je velice populární trekovou destinací díky svým širokým a pevným cestám. © Mark Read / Lonely Planet

3. Johnston Canyon & the Inkpots  (Kaňon Johnston & Inkpots)

Kromě pobřeží Jezera Louise neexistuje v Banffu žádné jiné místo s takovým počtem turistů, jako na široké dlážděné stezce Johnston Canyon Trail (Stezka kaňonem Johnston). Jakmile vstoupíte do kaňonu, kde vaši pozornost upoutají dramaticky se tyčící útesy a dva nádherné vodopády, pochopíte, proč sem míří tolik lidí. Nejodvážnější turisté mohou vyšplhat do Inkpots, barevných přírodních bazénů ve vysokohorském údolí.

4. Lower Little Harbour Trail (Malá spodní přístavní stezka)

Tento 4,8 km dlouhý okruh, hodnocený jako středně obtížný, obsahuje téměř vše, co dělá Newfoundland výjimečným – velké skrýše v kořenech stromů, 9 m vysoký skalnatý oblouk tyčící se nad mořskou hladinou, útesy, pobřeží, lesy a pozůstatky komunity, které zde zbyly po přesídlení. Opuštěné domy, kolem kterých se budete v některých částech stezky toulat, vám přivodí mrazivý pocit za zády. 

10 km dlouhá Wild Pacific Trail (Divoká pacifická stezka) je velkolepá v každém ročním období. © Oleg Charykov / Getty Images / iStockphoto

5. Wild Pacific Trail (Divoká pacifická stezka)

V místech, kde se řídnoucí deštný prales sklání, aby se setkal s oceánem, vybudovali obyvatelé Uclueletu nádhernou 10 km dlouhou stezku, která je velkolepá ve slunečných dnech i za (bouřlivého) deště. Začíná 2,6 km dlouhou smyčkou, která se vine kolem majáku Amphitrite z roku 1915, a pak postupuje dále severozápadním směrem až k zákrutám Ancient Cedars (Starověké cedry) a Rocky Bluffs (Skalnatým útesům) za nimi.
Stezka je dobře značená a pečlivě zmapovaná. Chcete-li si dát celých 10 km, budete muset projít několik vzájemně propojených cest vedoucích po klidných silnicích, které se cestou vynořují na atraktivních plážích. Tabule rozmístěné kolem stezky poskytují informace o historii a místní přírodě a celá trasa je poseta lavičkami, vyhlídkami a takzvanými „uměleckými výběžky“, jež jsou vybaveny vyhlídkovými plošinami. Jste-li umělci nebo fotografové, sbalte si stojan.

6. Mt. Duval  (Hora Duval)

Vysoko nad Pangnirtungem v regionu Baffin najdete Mt. Duval (Hora Duval, 850 m), z jehož vrcholu je nádherný výhled na fjord a osadu. Cesta není příliš dobře značená ale šance, že se ztratíte je minimální: začněte u nádrže a pokračujte vzhůru cestou mezi balvany. Celá trasa na vrchol a zpátky zabere zhruba 4 hodiny.

Dobře udržovaná Bruce Trail (Stezka Bruce) je skvělá pro treky v letních měsících. © John Fader / Shutterstock

7. Bruce Trail  (Stezka Bruce)

Bruce Trail se táhne téměř 900 km od vrcholu Niagarského srázu přes park Queenston Heights na poloostrově Niagara až po přístav Tobermory na poloostrově Bruce. Široká, dobře udržovaná, stezka je v letních měsících vynikající pro pěší turistiku, v zimních pak pro ty, kteří jsou vyzbrojeni běžkami a chtějí si vychutnat krásu zimní krajiny. Denní túry po kratších úsecích stezky jsou lákavým způsobem, jak strávit slunečné odpoledne.

8. Cup & Saucer Trail (Stezka šálků a podšálků)

9 km dlouhá stezka začínající poblíž křižovatky Hwy 540 a Bidwell Rd (25 km jihozápadně od Little Current) vede podél srázu Niagara na ostrově Manitoulin přes 2 km dramatických, 70 m vysokých, útesů až k nejvyššímu bodu ostrova (351 m) s úchvatným výhledem na zvrásněné pobřeží podél North Chanel (Severního kanálu). Cestou zpátky to můžete vzít zkratkou přes 500 m dlouhou Adventure Trail (Dobrodružnou stezku), která zahrnuje sestupy a výstupy po vratkých dřevěných žebřících a šplhání nahoru a dolů po masivních balvanech.

Jezero Kinney je malebným 2,5 hodinovým trekem.  © Tatsuo115 / Getty Images/iStockphoto

9. Kinney Lake & Berg Lake Trails (Trek přes jezera Kinney & Berg)

Začátek pro tento snadný, 2,5 hodiny dlouhý okružní výlet k nádhernému jezeru Kinney (4,5 km jedím směrem), se nachází 3 km severně od návštěvnického centra Mt. Robson. Od jezera Kinney pak lze dále navázat na delší trasu k jezeru Berg (23 km oběma směry), podél které najdete celkem sedm tábořišť. Všichni turisté mířící až k jezeru Berg se musí před začátkem treku zapsat v návštěvnickém centru Mt. Robson.

10. Canol Heritage Trail (Stezka dědictví Canol)

Divoká, náročná stezka Canol Heritage Trail vedoucí 358 km jihozápadně k hranici Yukonu prochází horskými vrcholy, kaňony a pustinami. Vyskytuje se zde hojné množství divoké zvěře a mnoho hlubokých říčních přechodů. Jediné přístřeší zajišťují staré Quonset chaty. Trek po celé délce trasy trvá tři až čtyři týdny a spousta lidí si domlouvá vyzvedávání jídla předem. Než vyrazíte, obraťte se na společnost Northwest Territories Tourism, která poskytne potřebné informace.
Stezka byla postavena za enormní finanční a lidské náklady během druhé světové války pro přepravu ropy do Whitehorse – „Canol“ je zkratka pro „Canadian Oil„ (kanadský olej). Obrovský projekt byl opuštěn v roce 1945, kdy byla válka téměř u konce a byly nalezeny levnější zdroje ropy.

11. Parc d'Environnement Naturel

V létě je Sutton hlavním turistickým územím – zejména v jeho chráněné oblasti, kde bylo v hustě zalesněných horách vybudováno na 80 km stezek. Batůžkáři mohou rozložit své stany ve třech jednoduchých tábořištích (nejhezčí je v Lac Spruce).

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kanady? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kanada poznáváme.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejkrásnější evropské knihovny

Další článek

Přírodní divy, které vás okouzlí

Související články

Články

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev. Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího.  Jste připraveni na botanické…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Neznámé masivní migrace v přírodním světě

Jistě víte o obrovském okruhu, který každý rok urazí pakoně v Africe nebo o masovém přesunu keporkaků mezi antarktickými lovišti a subtropickým pásmem, kde se rozmnožují. Ale víte také, že v přírodním světě žije řada jiných – méně známých – živočišných druhů, pro něž je migrace součástí života? Zde je 8 živočichů a míst, na kterých můžete na vlastní oči vidět další pozoruhodné světové migrace.  Zlatá medúza v Palau migruje každý den v reakci na slunce. © Ethan…

Články

Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

Kanada je synonymem pro kanoistiku. Jako první se po řekách plavili na svých otevřených lodích jedni z původních obyvatel – First Nations (První národy). Později je používali evropští osadníci jako obchodní a průzkumné cesty. Kanadské řeky umožnují moderním dobrodruhům prozkoumat i odlehlejší divoké oblasti. Mezi ikony patří řeky Yukon, Snake a South Nahanni, které jsou snadno přístupné díky množství půjčoven kánoí a široké nabídce služeb průvodců. Existuje lepší způsob jak poznat kanadskou divočin než z kanadské kánoe?…