11 nejlepších aktivit na Santorini

LP

Santorini je již dlouho považované za jednu z nejmalebnějších prázdninových destinací v Evropě díky nádhernému výhledu na kalderu (sopečný kráter připomínající kotel) a podmanivé bělostné kubické architektuře, která je spojována se zásnubními a svatebními fotografiemi. Nejjižnější součást Kykladských ostrovů je bezpochyby miláčkem třídy.

Modrá kupole kostela v Imerovigli je jedním z neikoničtějších pohledů na Santorini © Posnov / Getty 

Santorini však nabízí víc než pózování na proslulých plážích s černým pískem a trávení času u bazénu. Níže uvádíme některé z nejlepších aktivit, které můžete na souostroví podnikat a hodí se jak pro vyznavače slunce, tak pro hledače dobrodružství.

Na ostrově Théra navštivte prehistorické město Akrotiri, kde se dozvíte víc o dávných dějinách ostrova © Gonzalo Azumendi / Getty Images

1. Navštivte skutečnou Atlantidu 

Před více než 3000 lety došlo na Santorini k ničivému výbuchu sopky (jednomu z nejhorších, které byly člověkem zaznamenané). Erupce způsobila, že se střed ostrova zhroutil sám do sebe a pak ho pohltilo moře. Díky objeveným spisům řeckého filozofa Platóna se dlouho věřilo, že starověké mínojské osady, jež erupce zničila, byly ve skutečnosti bájným ztraceným městem Atlantida.

Můžete se vydat na výlet do prehistorického města a archeologického naleziště Akrotiri, které leží na jižním cípu ostrova Théra, a dozvědět se víc o ztracených rozvalinách města z doby bronzové i dramatických dějinách ostrova. Rozsáhlé vykopávky (kterým se často říká „řecké Pompeje“) jsou pro návštěvníky příjemné díky dřevěným chodníkům, které je provedou starobylým městem a zároveň slouží jako jeho ochrana. Mnoho informačních panelů a brožur tu k dispozici není, takže pro úplný zážitek doporučujeme rezervovat si prohlídku s výkladem.

Městečko Oia na Santorini proslulo nádhernými západy slunce, které často přilákají žasnoucí davy © Mike Ledwidth / Getty Images

2. Podívejte se na slavný západ slunce na Santorini

Západy slunce na Santorini jsou proslulé jako jedny z nejkrásnějších na světě a nejlepším místem, kde se jimi kochat z ptačí perspektivy, je malebné městečko Oia. Je tu několik klíčových bodů, odkud nebeské představení pozorovat, ale zdaleka nejúchvatnější výhled je z rozvalin byzantského hradu. Rozpadající se zbytky hradních zdí nabízejí nádherný pohled do minulosti městečka a vyvýšená poloha navíc poskytuje panoramatický výhled na ostrov.

Bohužel tyto plusy přinášejí i jedno minus – byzantské zříceniny jsou mezi návštěvníky velmi oblíbené a s přibývajícím večerem se rychle zaplní. Vydejte se sem včas a zařiďte si pohodlí na nejlepším místě, než slunce klesne za obzor.

Dobrodruzi a milovníci sopek se mohou vydat na organizovaný výšlap na sopku Nea Kameni © John Elk / Getty Images

3. Vystoupejte na santorinskou sopku

Vychutnejte si výšlap s průvodcem krajinou posetou popelem na stále aktivní sopku Nea Kameni uprostřed kaldery. Nea Kameni je mladší ze dvou zdejších sopek je oblíbenou turistickou atrakcí i díky okolním zlatavým, sírou napuštěným vodám a pramenům, které jsou známé svými léčivými účinky. Během túry můžete vystoupat až k obvodu sopky pokrytému černou lávou, prozkoumat kráter a další otvory, z nichž tryská sirná pára. A nejen to, naskytne se vám také nádherný výhled na útesy Santorini a sesterská městečka Oia a Fira. 

Ve vrcholné sezoně tu může panovat úmorné vedro, proto doporučujeme vyrazit časně a využít chladnějších ranních teplot. Milovníci západů slunce by si měli naplánovat zakončení výletu na večer, aby si co nejlépe vychutnali pohled na městečka Oia a Fira orámovaná posledními paprsky dne.

V půvabném městečku Pyrgos sídlí řada kouzelných obchůdků s širokou nabídkou místních výrobků. © 

4. Navštivte okouzlující vesnici Pyrgos

Pyrgos sice není tak rušný jako sesterská městečka Oia a Fira, ale je to malebné okouzlující místo, nabízející nádhernou scenerii a několik z nejoblíbenějších santorinských restaurací, jako je Selene. Městečko je skvělým místem, kde se můžete seznámit s místními obyvateli a poznat, jak vypadá každodenní život na ostrově, aniž vás bude obtěžovat povyk turistů. Příležitost k pořízení krásných snímků se nabízí také podél úzkých klikatých chodníčků, které vedou do postranních a slepých uliček, v nichž se skrývají půvabné kavárny, restaurace a kostely.

Řecké jídlo je známé tím, že je jednoduché a lahodné zároveň! Kuchařský kurz pomůže návštěvníkům připravit si oblíbené pokrmy i po návratu domů. © 

5. Absolvujte kurz řecké kuchyně

Vrhněte se do praktických zážitků a seznamte se s tradiční santorinskou kuchyní na místním kurzu vaření. Petra Kouzina Cooking Experience vás v krásném prostředí naučí všem dovednostem, potřebným k přípravě několikachodové hostiny.
Případně si můžete vybrat kombinaci kuchařského kurzu a ochutnávek vína – zábava začíná prohlídkou pečlivě vybraných vinařství, vaří se až poté, takže si můžete naplánovat menu tak, aby obsahovalo vína dokonale sladěná s jídly! 

Užijte si stříbrné plátno po zlatém západu slunce v letním kině v městečku Kamari © FotoHelin / Alamy Stock Photo

6. Zhlédněte film v letním kině

Vzhledem k nádhernému santorinskému počasí si za teplých večerů určitě budete chtít udělat čas na venkovní promítání. Kamari je sídlem jednoho z nejlepších letních kin na světě, které nabízí chutné koktejly, posezení v módních režisérských křesílcích a samozřejmě popcorn. Chcete-li co nejlepší místo, přijďte včas.
 
 

Výletní plavba kalderou nabízí jedinečný pohled na Santorini a erupci, která navždy změnila krajinu oblasti  © David C Tomlinson / Getty Images

7. Vydejte se na výletní plavbu kalderou 

Jednou z nejoblíbenějších aktivit návštěvníků Santorini jsou polední či podvečerní výletní plavby kalderou na katamaránu. Kaldera je velká sopečná prohlubeň ve tvaru půlměsíce s fascinující historií – zčásti faktickou, zčásti bájnou – a lodní výlet je ideální aktivitou pro ty, kteří chtějí spojit krásný výhled s poznáním historie ostrova a jeho legendární sopečné erupce.
Tuto službu, k níž patří i jídlo na palubě, nabízí řada cestovních kanceláří, z nichž k nejoblíbenějším patří Caldera Yachting. Doporučujeme rezervovat si podvečerní plavbu, abyste si co nejvíc užili nádherný výhled při západu slunce.
 
 

Zvonice na vrcholu kláštera Proroka Eliáše patří k nejstarším na ostrově a stojí na nejvyšším bodě hory Eros © sjhaytov / Getty Images

8. Podnikněte pouť do kláštera Profitis Ilias

Klášter Profitis Ilias (Proroka Eliáše) ze 17. století patří k nejstarším stavbám na ostrově a stojí na nejvyšším bodě hory Eros. Areál krášlí půvabné zahrady, piniové lesy, které vás zavedou až ke klášterním dveřím, a nejúchvatnější panoramatické výhledy na celý ostrov – nezapomeňte si vzít fotoaparát. Na pozemcích této církevní památky sídlí řada místních obchůdků s nabídkou domácích produktů, jako jsou olivy, víno, olivový olej, svíčky a med.

9. Užijte si představení White Door Theatro

Pro ty, kteří se chtějí účastnit živého divadla, je představení White Door Theatro jedinečné. Jeho jádro tvoří interaktivní svatební oslava, při níž jsou diváci obsazeni do role „svatebčanů“ a vyzváni k účasti při řadě zábavných a hravých aktivit, včetně zpěvu, tance, pojídání meze a dokonce rozbíjení talířů!
 
 

Není nad pohled na Santorini ze vzduchu. Pohled, který si nemnozí návštěvníci mohou užít pouze při výletu vrtulníkem. © Daniela Duncan/Getty Images

10. Prohlédněte si ostrov z vrtulníku 

Není nic lepšího než soukromý vyhlídkový let nad ostrovem, při němž se vznesete nad malebnou krajinou Santorini a z ptačí perspektivy si prohlédnete nádherné pláže, bělostné útesy a modré kostely, nemluvě o sopečné kaldeře. I přes veškeré naše tipy a triky, jak se vyhnout davům, které tento nádherný ostrov přitahuje, se nic nevyrovná báječnému soukromému zážitku z nebe nad Santorini.
 
 

Možnost relaxovat na pláži s černým pískem je jedním z jedinečných zážitků, které Santorini nabízí © 

11. Sluňte se na plážích s černým pískem

Kromě proslulých západů slunce je Santorini známé také ikonickými plážemi s černým pískem, který vznikl erozí roztavené sopečné horniny, po staletí chrlené každou erupcí. Pláž Perissa se rozkládá u úpatí hory Mesa Vouno a patří k nejdelším na ostrově.
Vedle množství kaváren, barů a restaurací na pláži je tu také vyvýšené místo pro odvážné potápěče, kteří odtud mohou skákat do křišťálově čisté vody. Na rodiny s malými dětmi čeká nekonečná zábava v místním aquaparku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Letem světem - Ecuador

Další článek

Nový Zéland - Nelson Lakes National Park

Související články

Články

Přes hory k Černé řece I. část - plán cesty a cesta na vrchol

Asi před 20ti lety jsem jel prvně do Číny, kde jsme ve slévárně montovali zařízení na kontrolu odlitků. Po těchto zážitcích a následných diskuzích o platbách jsem k Asii pojal obrovský odpor. S tím, že Asiatům nelze věřit nos mezi očima, s odporem k zemi, kde nerozeznám smrad ze záchodu od smradu z kuchyně. Ale po dalších asi 10ti letech jsem trochu vyměkl a rozhodl se navštívit Vietnam. A ten jsem si okamžitě zamiloval tak, že tam nyní trávím i měsíce ročně, jezdím i do dalších zemí Asie, a i tu Čínu jsem nakonec vzal na milost také. Prostě Asie se musí pochopit, musí se jí rozumět. Nejraději z Vietnamu mám sever.  Konkrétně miluji v provincii Yen Bai okolí města Nghia Lo, kde jsou nedaleko hory dosahující výšky 3000 m. Zde obvykle pobývám ve vesnici u přátel a odtud vyrážím na výlety. Plán cesty Po dvou neúspěšných…

Články

Do Řecka s dětmi

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.  S dětmi ano, ale jak na to... Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority…

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Kréta - za krásami největšího řeckého ostrova

Kréta, se svou rozlohou 8261 km2 je největším řeckým ostrovem. Její břehy omývá Krétské, Středozemní a Lybijské moře. Díky své poloze, historickým památkám, krásným plážím a desítkám turistických letovisek je každoročně oblíbeným cílem turistů. Proč zrovna východní Kréta Kvůli značnému turistickému ruchu, jsem si řekla, že já Fijalka, vyznavačka NEturistických míst, že se na Krétě pokusím najít místa, která nejsou tolik zasažena turistickým ruchem a během sezóny do nich nemíří tisíce turistů ze všech koutů Evropy a zbytku světa. Po několikadenním…