10 věcí, které vás zabaví v Kapském městě

Shutterstock

Oproti velkým světovým městům je Kapské Město docela cenově dostupné. Stravování ve srovnání s normami jiných evropských nebo severoamerických metropolí vás přijde levně a mnoho muzeí a menších atrakcí si účtuje pouze skromný poplatek. Pokud se ale snažíte ušetřit o něco víc, existují způsoby, jak zažít zdejší umění, kulturu a přírodní krásy africké Matky měst bez otevření peněženky. Své randy (jihoafrická měna) si můžete ponechat na utrácení za jiné věci jako je místní kuchyně, suvenýry nebo na podporu jednoho z mnoha komunitních turistických projektů.

Panoramatický výhled na Lions Head, Signal Hill, Robben Island a Kapské Město z vrcholu Stolové hory. © Renee Vititoe / 500px

1.Vydejte se na Stolovou horu

Většina lidí, kteří přijíždějí do Kapského Města, se na vrchol Stolové hory dostávají jízdou na lanovce, ale pěší turistika po svazích je mnohem lepší a levnější způsob, jak zažít tento skalnatý vrchol města. Nejoblíbenější túrou je Platteklip Gorge, strmá dvou a půl hodinová stezka, na které chvílemi budete šplhat po všech čtyřech. Stezek se tu vine spousta, od mírně zvlněných tras až po dvouhodinovou procházku do jeskyně Elephant's Eye Cave. A na výlet za nejlepším výhledem ze Stolové hory se připojte k davům, které se vrhají směrem na Lions Head, což je krátký strmý svah, který zahrnuje lezení pomocí řetězů a žebříků, které vás dostanou k vrcholu. Nikdy se však nevydávejte na túru sami a požádejte místní o radu týkající se bezpečnosti, protože na některých trasách už došlo k několika přepadením. 

2. Objevte Green Point Urban Park

Ať už se zajímáte o místní flóru, udržujete si kondici, jste pro piknik na trávníku nebo fandíte prolézačkám, park Green Point vám ve všech případech může snadno zajistit půldenní bezplatnou zábavu. Park byl přestavěn, když Jihoafrická republika v roce 2010 hostila mistrovství světa ve fotbale FIFA, a nyní působí jako místo pro cyklistiku, jogging a procházky, stejně jako muzeum pod širým nebem s informačními tabulemi nesoucí podrobné údaje o významné biologické rozmanitosti Západního Kapska.

Nadace Norval Foundation nabízí mnoho workshopů uvnitř svých zdí, ale také venku v sochařské zahradě. © Monica Suma / Lonely Planet

3. Navštivte nadaci Norval Foundation

Tato soukromá galerie současného umění je obvykle jednou z nejkrásnějších atrakcí města, navíc každé úterý je vstup do výstavních prostor a sochařské zahrady zdarma. Velká, poněkud strohá stavba v sobě skrývá několik galerií, které představují rotující výstavy od afrických umělců. Zahrada je nádherným místem, kde se můžete potulovat a kde se mokřadní ptáci a divoké domorodé rostliny setkávají s nainstalovanými sochami, které se tyčí ze země.

Muizenbergské pestrobarevné plážové chaty u Atlantského oceánu. © Ariadna22822 / Shutterstock

4. Toulejte se z Muizenbergu

Po deset let trvajícím projektu obnovy je nyní Muizenberská pláž místem, kde se raději pokocháte, než že byste se jí chtěli vyhnout. Jakmile se vydáte do restaurací, surfařských obchodů a viktoriánských chat, následujte meandrující stezku, která objímá pobřeží na deseti nádherných kilometrech. Zastavte se na pádlování v přílivových bazénech v St James, procházejte starožitnými obchody na hlavní silnici v zálivu Kalk Bay a zakončete procházku koupáním na krásné bílé písečné pláži Fish Hoek.

Barevná architektura čtvrti Bo-Kaap. © espiegle / Getty Images

5. Užijte si architekturu

V centru Kapského Města je spousta věcí k vidění, pokud je právě architektura vaší vášní. Na vrcholu většiny seznamů jsou kultovní domy ve čtvrti Bo-Kaap, jejíž obyvatelé jsou už zvyklí na davy lidí, kteří si jejich barevné domovy fotografují. Krátkou procházkou se dostanete k fasádám ve stylu art deco, které lemují náměstí Greenmarket Square vždy bzučící díky každodennímu řemeslnému trhu. Pár bloků jihovýchodně najdete Edwardian City Hall pohlížející na bouřlivou Grand Parade. Odtud je to dvě minuty chůze do nejstarší budovy města Castle of Good Hope postavené na konci sedmnáctého století.

Trh pokrytý zelení na náměstí Greenmarket Square stojí za procházku. © Ariadne Van Zandbergen / Lonely Planet

6. Vydejte se na pěší túru

Různé společnosti nabízejí bezplatné procházky městem. Některé výlety vedou známými památkami jako je Greenmarket Square, Company’s Gardens, Bo Kaap a Grand Parade; jiné nabízejí odlišný pohled na město jako je například prohlídka Taste of Cape Town, která ochutnává tradiční občerstvení, nevynechává ani návštěvní galerie a pouliční umělce. I když jsou prohlídky zdarma, zanechat drobné spropitné pro průvodce bude na místě. 

7. Navštivte parlament

Nedávná politická historie Jižní Afriky je velice fascinující, stejně jako je bouřlivá. Bezplatná prohlídka parlamentu vrhá světlo na některé z dramatických místních příběhů a také nabízí přehled o fungování parlamentního systému země. Jakmile prohlídku skončíte, nezapomeňte se pozastavit u budovy parlamentu z devatenáctého století zvenčí a na obdiv se vám rozprostře neoklasicistní fasáda s bustou Nelsona Mandely. Prohlídky probíhají pouze ve všední dny a musí být rezervovány předem. Nezapomeňte si vzít také pas, abyste mohli vstoupit do budovy parlamentu.

Sochy čtyř laureátů Nobelovy ceny v Jihoafrické republice na náměstí Nobel Square v přístavní části V&A Waterfront. © Simon Richmond / Lonely Planet

8. Nastupte na palubu na Nelson Mandela Gateway

V přístavní části V&A Waterfront se nachází muzeum The Nelson Mandela Gateway To Robben Island a je výchozím bodem pro trajekty vyplouvající na ostrov Robben Island. Pokud však šetříte peníze nebo právě nestojíte o plavbu, měli byste se podívat do zdarma přístupného návštěvnického centra. Najdete zde informační panely, které vám umožní nahlédnout do boje proti apartheidu s předním zaměřením na Nelsona Mandelu.

Promenáda Sea Point se vine na sever směrem k vrcholu Lions Head. © michaeljung / Shutterstock

9. Projděte se po promenádě Sea Point

O teplých večerech je široká promenáda lemující Atlantický oceán velice živá díky pejskařům, skateboardistům, slunečním paprskům a létajícím drakům. Pokud pohled na oceán pro vás není dostatečným důvodem k návštěvě, jsou zde i zajímavé umělecké instalace, venkovní tělocvičny a dostatek hřišť pro děti. Pokud jsou teplé proudy v pořádku, slouží toto místo také jako přistávací plocha pro paraglidisty, kteří se sem vznáší z vrcholu Lions Head. 

Zahrady Company's Gardens, památník Deville Wood a Jihoafrické muzeum. © Ariadne Van Zandbergen / Lonely Planet

10. Relaxujte v Company’s Garden

Kapské Město se může chlubit mnoha nádhernými volně přístupnými veřejnými parky a zahradami, ale toto místo je nejstarší a zdaleka nejoblíbenější. V sedmnáctém století fungovala zahrada Company’s Garden jako zeleninové pole pro společnost Dutch East India Company a malá zeleninová zahrada nyní připomíná její původní účel. Jinde naleznete voliéru, růžovou zahradu, malé informační centrum, některé významné památky a nespočet veverek. Park lemují muzea, galerie a pozoruhodná budova parlamentu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Jihoafrické republiky a Kapského města? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Cape Town & the Garden Route. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 + 1 důvod, proč navštívit Malajsii

Další článek

Zimní putování dálným východem I. část

Související články

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Izrael - cestování bez cestovky - tipy na zajímavá místa

Existuje jen několik málo zemí, které mě oslovily natolik, že jsem hned po první návštěvě věděl, že se sem budu chtít neustále vracet. Mezi mého největšího favorita tak patří zcela určitě Izrael, který jsem poprvé navštívil v květnu roku 2012. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení však na jeho další návštěvu došlo až po téměř pěti letech – druhou návštěvu jsem si však chtěl o to více užít. Skvělá cena za letenky Vše začalo náhodným objevením extrémně levných letenek – za pouhých 97€ (cca 2 500 Kč) za zpáteční cestu, včetně odbaveného zavazadla. Takto levné letenky samozřejmě obvykle skýtají určitá omezení a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Odlet byl totiž z Bratislavy a přílet nebyl…