10 pařížských NEJ - podivný zákon či strom z 16. století

Asi byste našli milion důvodů, proč do Paříže jet, a dva miliony důvodů, proč do Paříže nejet. Každý chce vidět ikony města jako Eiffelovu věž, užít si výhled od Sacré Coeur na Montmartre i město, každý se chce projít po Champs Elysées k Vítěznému oblouku, udělat si fotku u katedrály Notre Dame nebo piknik u Invalidovny. Co ale fotku s nejstarším stromem nebo nejkratší ulicí v Paříži? Víte, jaké tady mají nejzvláštnější povolání nebo jaký nejpodivnější zákon v metropoli platí?

1. Nejstarší strom: The Robinia Tree na Square René Viviani 

Nejstarším stromem v Paříži je trnovník (lat. Robinia), který byl na náměstí René Viviani zasazen v roce 1601. Jean Robin, který strom zasadil, byl oficiálním královským zahradníkem a jako jeden z prvních evropských botaniků se zajímal o rostliny z amerického kontinentu. Jean Robin je také autorem botanické zahrady Jardin des Plantes, kam jeho syn vysadil druhý nejstarší strom v Paříži, samozřejmě také trnovník. Strom utrpěl v první světové válce, kdy přišel o část horních větví, a podpírat ho musí betonové vzpěry, ale pořád drží a každý rok krásně kvete. 

2. Nejzajímavější povolání 

Bavilo by vás počítat stromy v Paříži? Možná i díky zmíněnému nejstaršímu stromu mají v Paříži k zeleni velmi vřelý a velmi intenzivní vztah. Proto má město oficiálního počítače stromů. Představte si celý den chodit po Paříži, značit a počítat všechny stromy a stromky, které ve městě rostou, a že jich je! Podle posledního sčítání je jich více než 484 000 a další se stále zasazují. Tak co, líbila by se vám taková práce? Nám strašně moc! 

3. Nejstarší hodiny: Tour de l'Horloge du Palais de la Cité 

Na rohu ulic Quai de l’Horloge a Boulevard du Palais, schované za stromořadím na fasádě budovy Conciergerie, se skrývají nejstarší hodiny ve městě. Hodinová věž byla postavena mezi lety 1350 a 1353 jako nejvyšší věž celého areálu bývalého královského paláce Conciergerie a od roku 1371 na ní visí první městské veřejné hodiny. Na konci 16. století je pozlatili a po Velké francouzské revoluci také výrazně zrenovovali. Takže příště, až se budete pohybovat po ostrově Cité, tak koukejte nahoru! 

4. Nejdelší a nejkratší ulice 

Nejdelší ulice Paříže Rue de Vaugirard začíná v šestém obvodu u divadla Odéon a končí na Porte de Versailles, to jsou více než čtyři kilometry. Zkuste si někdy projít celou ulici pěšky a krom divadla vás čeká i budova francouzského senátu, několik zajímavých obchodů nebo pařížský Katolický institut, který dodnes vedou řádové sestry karmelitánů. Naproti tomu máme v druhém obvodu nejkratší ulici ve městě Rue des Degrés, která byla vybudována v polovině 17. století. Pyšní se délkou 5,75 metrů a šířkou 3,3 metrů a prakticky se jedná jen o 14 schodů, které spojují dvě paralelní ulice. 

5. Nejstarší most 

Zajímavé je, že se nejstarší most v Paříži jmenuje v překladu Nový most. Po mnoho století byl Pont Neuf centrem života a obchodu, za Napoleona III. však most prošel rozsáhlou rekonstrukcí a všechny obchody zmizely. Most je rozdělen ostrovem Cité na dvě části, ta delší vede na pravý břeh města k Les Halles a kratší na druhou stranu k Saint-Germain-des-Prés. 

6. Největší muzeum umění na světě 

Světoznámé muzeum Louvre je jednoznačně největším muzeem umění na světě. Neuvěřitelná je stavba samotná, o 72 735 metrů čtverečních, pět pater a tři obrovská křídla se stará na 1600 zaměstnanců. Je zde vystaveno na 35 000 umělecký děl, další statisíce exponátů ale skrývají muzejní archivy a kolekce. Vyhraďte si na to celý den a prozkoumejte Louvre od sklepení až po nejvyšší patra. 

7. Nejslavnější obraz na světě Mona Lisa

A když už jsme u toho Louvru… Snad nejslavnějším obrazem na světě je Mona Lisa Leonarda da Vinciho. Obraz vznikl na počátku 16. století na objednávku italského obchodníka Francesca del Gioconda, který si chtěl nechat namalovat portrét své ženy Lisy. Dílo je opředeno mnoha nejasnostmi a záhadami, a možná i proto ročně přitahuje miliony návštěvníků. Do Louvru ročně zavítá na sedm milionů lidí. 

8. Nejstarší fotografie osoby na světě  

Louis Daguerre je považován za otce fotografie, a tak se není čemu divit, že první dochovaná fotografie, na které se nacházejí i lidé, byla vyfocena v Paříži. Na fotografii bulváru Temple byla pořízena technikou daguerrotypie, kdy se fotil statický objekt na dlouhé expozici. Jakýkoliv pohyb je tedy rozmazaný a někdy je těžké rozpoznat šmouhy, ale v popředí fotografie je krásně vidět mužská silueta. 

9. Největší zvon 

Největší zvon v Paříži najdeme v katedrále Notre Dame. Zvon s názvem Emmanuel pochází ze 17. století a váží neuvěřitelných 13 tun a je nejstarším a největším z deseti zvonů, které se v katedrále ve dvou věžích nacházejí. Emmanuel je zavěšen v jižní věži a jako jediný původní zvon přežil Velkou francouzskou revoluci.  

10. Nejpřísnější zákon vztahující se k jídlu 

Tradiční bagetu ve městě chrání zákon. Ne, není to vtip, Francouzi o jídle nežertují. V Paříži opravdu existuje zákon, kterým je ošetřena kvalita francouzských baget. V zákoně je uvedeno, že pravá francouzská bageta se skládá pouze ze čtyř ingrediencí – z pšeničné mouky, vody, soli a kvasnic. Bageta nesmí být zmražena, nesmí obsahovat aditiva a konzervanty a smí se prodávat pouze v tom místě, kde byla upečena. Především právě proto chutná francouzská bageta v Paříži úplně jinak než u nás! 

Nalákal Vás článek CK Radynacestu do Paříže? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Jak procestovat ráj? Kupte si letenky na Madeiru

Další článek

15 neuvěřitelných aktivit ve Vietnamu

Související články

Články

Pěškobus Brno - Porto - 3. část - Sladká Francie

Vydal jsem se pěšky z Brna do Porta. V minulém díle se mi podařilo překonat Alpy a dorazit k Ženevskému jezeru. Zadarmo to nebylo. Zima, deště, hlad, vyčerpání a více než měsíční osamění se na mě podepsaly těžkou psychickou krizí. Ve hře byla i varianta otočit se na podpatku a nejbližším vlakem odjet domů. Z nejhoršího mě vytáhlo prosluněné Ženevské jezero a také touha konečně spatřit onu "sladkou Francii", které jsem se dosud kdovíproč vyhýbal. Teď jsem v ní měl strávit – podobně jako Verneovi hrdinové v balónu – krásných pět neděl a urazit skoro 1200 kilometrů. Čtyrnohý poutník Je Francie opravdu sladká? Pointa se má prozrazovat až na konci, ale já poruším tradici, protože to jinak nejde. Je. Někdy dokonce i přeslazená, pokud se poutník nafutruje všech těch balených briošek, sušenek a dalších pochutin "pour les pélerins", nastražených u cesty. Jiný…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…

Články

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni. Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo…

Články

Deset přírodních divů Francie

Francie je možná proslulá kulturními požitky, ale nesmíte zapomínat ani na její nádhernou přírodu. Francie oplývá přírodními krásami, tak co se vydat za poznáním au naturel do jejích hor, kaňonů a na překvapivé úseky pobřeží? Tento přehled největších přírodních zajímavostí Francie vám v mžiku umožní sklouznout se z obrovské písečné duny či pocítit chladivou vodní tříšť z vodopádu.   Gorges du Verdon ©enbats/500px Gorges du Verdon Velkolepé strmé stěny kaňonu Gorges du Verdon, které vyřízla hluboko do vápencové plošiny řeka Verdon, přitahují do tohoto jihofrancouzského údolí milovníky dobrodružství jako magnet (stejně tak je kaňon oblíbenou lokalitou k provozování…