10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

LP

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii.

Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme pro vás ze všech přírodních památek Islandu 10 nejlepších, které vám přinášíme pro inspiraci. Před plánováním cesty si nezapomeňte ověřit aktuální nařízení ohledně vstupu do země a vždy dodržujte vládní nařízení. 

Skógafoss

62 metrů vysoký vodopád, který se dramaticky přelévá přes skalnatý útes, najdete na západním okraji Skógaru. Můžete vyšplhat po strmém schodišti vedle vodopádu a vychutnat si závratný výhled, nebo se vydat k jeho úpatí, jež je zahaleno v oparu mlhy a duhy. Jedna z legend říká, že je za Skógafossem ukrytá truhla zlata, kterou zde zanechal osadník jménem Þrasi.

Skógafoss, nejznámější vodopád Islandu © Robin Kamp / 500px

Reynisfjara

Scenérii pláže Reynisfjara s černým pískem nedaleko Vík dominují majestátní výstupky čedičových sloupů, které vypadají jako kouzelné kostelní varhany – nejlepší výhledy jsou na západ od Dyrhólaey. Okolní útesy jsou protkány jeskyněmi, jež jsou tvořeny zkrouceným čedičem, a v létě pak ožívají koloniemi papuchalků. A přímo u pobřeží se tyčí již zmíněné věže Reynisdrangur. S krásou přichází také nebezpečné divoké vlny – a lidé jsou tu jimi velice často smeteni. 

Pláž Reynisfjara je nádherně dramatická © Sasha64f / Shutterstock

Þórsmörk

Chráněná rezervace, pojmenovaná po severském bohu Thorovi (Þór), je pro své scenérie, které jsou jako vytržené z těch nejkouzelnějších fantazií, rájem pro turisty. Zasněžené horské hřebeny, údolí plná divokých květin, kroutící se soutěsky, ledové řeky a tři ledovce (Tindfjallajökull, Eyjafjallajökull a Mýrdalsjökull), které chrání toto klidné místo před drsným počasím regionu. 

Geysers

Jedna z nejznámějších islandských turistických atrakcí je Geysir (gay-zeer; doslovně „výtrysk“) – původní horký pramen, který dal jméno všem ostatním gejzírům a který leží v hojně navštěvovaném Golden Circle (Zlatém kruhu). Aktivita může být stimulována zemětřesením, ale erupce jsou vzácné. Naštěstí pro návštěvníky leží hned vedle velice spolehlivý gejzír Strokkur. Obvykle nemusíte čekat příliš dlouho (většinou 5 až 10 minut), abyste viděli, jak horký pramen působivě vystřelí 15 až 40 metrů do oblak. 

Výtrysk vždy spolehlivého Stokkuru © Wojtek Chmielewski / Shutterstock

Hornstrandir Nature Reserve (Přírodní rezervace Hornstrandir)

Skalnaté hory, rozeklané mořské útesy a strmé vodopády – to je Hornstrandir, jež pokrývá jednu z nejdrsnějších částí Islandu a který je jednou z posledních skutečně divokých oblastí v Evropě. Se svým náročným terénem je výzvou a fantastickou destinací pro pěší turistiku, během které lze pozorovat arktické lišky, tuleně, velryby a hejna ptáků. Kvůli neuvěřitelně bohaté a křehké vegetaci má tato oblast nejpřísnější pravidla ochrany na Islandu.
8 aktivit pro hledače dobrodružství na Islandu

Northern Lights (Polární záře)

Záblesky Polární záře, nebeský kaleidoskop, který rozsvěcí dlouhé zimní noci přírodními lampami s líně se převalujícím světlem, touží zahlédnout snad každý. Záře, známá též jako „aurora borealis“, se formuje v okamžiku, kdy jsou erupce na slunci přitahovány magnetickým polem Země směrem k Severnímu pólu. Výsledkem jsou nadpozemské závoje zeleného, bílého, fialového nebo červeného světla, které se třpytí a tančí na obloze jako tichý ohňostroj. 

Aurora Borealis (Polární záře) a hora Kirkjufell, západní Island © Philip Eaglesfield / 500px

Látrabjarg Bird Cliffs (Ptačí útesy Látrabjarg)

Proslulé dramatické útesy jsou na začátku léta doslova obklíčeny hnízdícími mořskými ptáky. Od června do poloviny srpna na nich hnízdí neskutečné množství papuchalků, alek, guillemotů, kormoránů, folmarů, racků a kittiwaků. Nejlepším časem pro návštěvu je večer, kdy se ptáci vracejí do hnízd. V klidných dnech jsou k vidění tuleni, kteří se vyhřívají na malých skalnatých ostrůvcích kolem majáků. 

Papuchalkové na útesu Látrabjarg, Westfjords © Egill Bjarnason / Lonely Planet
​​​

Askja 

Naprosto odlehlý a fascinující sopečný kráter je hlavním cílem všech výletů v této severovýchodní části hor. Obrovská kaldera o rozloze 50 km², se safírově modrým jezerem Öskjuvatn ve svém srdci, na které je nezapomenutelný pohled, by rozhodně neměla chybět ve vašem itineráři. 

   V kráteru Víti (Krafla) můžete dokonce plavat. © Andrej Sevkovskij / Shutterstock

Jökulsárlón lagoon (Laguna Jökulsárlón) 

Jako procesí duchů vypadají modré ledovce, které putují přes 25 km² rozlehlé jezero Jökulsárlón, na jehož konci vplují do moře, čímž završí celou surrealistickou podívanou. Ledové bloky pocházejí z ledovce Breiðamerkurjökull, jež je odnoží impozantního ledovce Vatnajökull. Populární jsou výlety lodí nebo jízda na kajaku mezi ledovými bloky, můžete se ale také jenom procházet po břehu jezera, hledat tuleně a zaplňovat paměťovou kartu foťáku. 

Laguna Jökulsárlón © Matt Munro / Lonely Planet

Snæfellsjökull 

Národní park Snæfellsjökull se rozléhá kolem úpatí drsných svahů ledovce stejného jména. Jakmile se zvedne mlha, uvidíte mohutnou ledovou pokrývku, kterou proslavil Jules Verne v okamžiku, kdy ji použil jako předlohu pro svůj román Cesta do středu Země. Vrchol se roztrhal na kusy, když pod ním explodovala sopka, jež se následně zřítila do vlastního magmatového krbu a vytvořila tak obrovský kráter.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Islandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Island.
   
Island LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Deset neotřelých strašidelných míst po celém světě

Další článek

V New Yorku s dětmi

Související články

Články

Fotobonboniéra – NORSKO

Tolikrát popsané a hojně navštěvované Norsko. Může nabídnout ještě něco nového a stojí za to jej navštívit? Rozhodně ano, jak se pokusíme vás na následujících fotografiích přesvědčit. Norský sever nabízí úchvatnou přírodu a drsné severské podmínky. Blankytné moře, vrcholky ostrých hor a rozkvetlá vegetace. Jako bychom nebyli na severu Evropy, ale někde v Karibiku.   Malá městečka, rozesetá kolem hlavní obslužné komunikace na Lofotech vybízí k mnoha překrásným výhledům. Co chvíli zastavuji, abych se pokochal fascinujícími pohledy.   Městečko…

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

Podruhé na Islandu

Byl to přesně rok, kdy jsem tuhle neuvěřitelně překrásnou zemi navštívila poprvé a věděla jsem, že to určitě není naposledy. Netušila jsem ale, že to bude hned za rok. Island na mě udělal takový dojem, že nebyl týden, kdy bych na něj nevzpomínala. Na to, jak místní žijí ve spojení s přírodou, na desítky vodopádů, na lávová pole, ledovce, ledovcové zátoky, roztomilé papuchalky, pobíhající islandské koně…je toho tolik! Krása Islandu se slovy těžko popisuje. Myslím, že Island se musí zažít. Laugavegur trek Jeden z nejkrásnějších treků světa, který člověka zavede do islandského vnitrozemí. Trvá 4 – 5 dní, podle toho, jak zdatní turisté jste. Trek vede od oceánu na sever. Přes průsmyk kolem sopky Eyjafjallajökull, kolem nejnovějších útvarů na zemi, kráterů Magni a Modi, pokračuje přes Thórův…

Články

Severské radovánky na nové islandské trase Arctic Coast Way

Vlny se tříští o skalnaté pobřeží. Na ostrých výběžcích se líně povalují tuleni. Břehy jsou plné vyplaveného dříví a neposedných mořských ptáků. Nad nimi se tyčí mohutné štíty se zasněženými vrcholky. V údolích sedí barevná rybářská městečka… Chcete-li si na Islandu dopřát něco nového, neokoukaného, mimo nejčastější turistické trasy, pak se vydejte po Arctic Coast Way (islandsky Norðurstrandarleið). Tato mimořádná cesta - první oficiální turistická trasa na Islandu - byla nově otevřena v červnu 2019, vede 900 km po odlehlých a nedotčených koutech pobřeží a díky ní budete moct zažít nezapomenutelné chvíle, spatříte drama přírodních živlů, které uchvátí vaše srdce, a především vám bude dopřán očistný…