10 nejlepších přírodních zázraků Austrálie

Pozorováním australských přírodních zázraků byste mohli strávit celý život © Keith Stewart / 500px

 

Austrálie je zemí s množstvím přírodních zázraků, které vznikly před mnoha staletími: od ohromujících Twelve Apostoles (Dvanácti apoštolů) vyčnívajících z moře až po tajemné výhledy na poušť Pinnacles. Máme pro vás 10 míst, které dělají ze země Oz oblíbenou destinaci pro milovníky dobrodružství – od vibrujících pobřeží až po vyprahlá a pustá místa. 
Poznámka: před plánováním výletů si ověřte všechna nařízení a vždy následujte vládní instrukce.  

Co jste o Velkém korálovém útesu možná nevěděli

Velký korálový útes je jedinou živou strukturou na Zemi, která je viditelná z vesmíru. Zde jsou další fakta, která možná neznáte. 
 
1. Great Barrier Reef (Velký korálový útes)

Velký korálový útes je stejně křehký jako krásný. Táhne se více než 2 000 kilometrů podél pobřeží Queenslandu a je komplexním ekosystémem, který je obydlen zářícími korály, ospalými želvami, klouzavými rejnoky, plachými útesovými žraloky a tropickými rybami všech barev a velikostí. Ať už se potápíte do hloubky, šnorchlujete na povrchu nebo si zaplatíte vyhlídkový let či loď s proskleným dnem, toto živoucí podmořské království a jeho korálové ostrovy jsou tak nezapomenutelné, že se lidé přihlašují do organizace „Citizen of the Great Barrier Reef (Občan Velkého bariérového útesu)“, která útes pomáhá  chránit.

2. Daintree Rainforest (Deštný prales Daintree)

Svěže zelený deštný les plný vějířů palem, prehistoricky vyhlížejících kapradin a zkroucených mangrovových porostů svažujících se k pobřeží se zářivě bílým pískem – to je starověký deštný les Daintree, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Jakmile vstoupíte do lesa, budete obklopeni kakofonií ptačího zpěvu, žabím kvákáním a bzučením hmyzu. Oblast můžete objevovat při nočních výletech a horských tůrách, na naučných stezkách a mostech zavěšených mezi korunami stromů, při túrách s vlastním průvodcem, na výletech s džípy, při jízdách na koních či kajaku a plavbách s krokodýly. Možná spatříte i prehistorické kasuáry. 

Uluru je přírodní zázrak, který se stal ikonou Austrálie. © Dieter Tracey / 500px

3. Uluru

Uluru – nejznámější australský přírodní zázrak – přitahuje poutníky z celého světa jako můry k velkému jasnému plamenu. Bez ohledu na to, kolik obrázků jste již viděli, nikdy  nebudete připraveni na obrovské vzezření Skály s jejím charakteristicky stavěným povrchem a duchovní vážností. Podnikat se zde dá spousta věcí: poklidné procházky, jízdy na kole, prohlídky s průvodcem, pozorování pouštní krajiny a rozličných barev a nálad samotného obřího monolitu. Jediná věc, kterou nemůžete udělat, je vylézt na Uluru. Držte se dál! 
Poznámka: mějte na paměti uplatňování zásad o ochraně zdraví a bezpečnosti komunity Mutitjulu. 

4. The Whitsundays (Ostrovy Whitsundays)

Můžete se celý život plavit z jednoho tropického ostrova na druhý, ale nikdy nenajdete nic, co by se vyrovnalo kráse Whitsundays. Cestovatelé všech kategorií vyplouvají s jachtami z pláže Airlie a pomalu proplouvají svěžími zelenými ostrovy při hledání ráje – který pravděpodobně najdete na více než jednom místě. Nenechte si ujít pláž Whitehaven, která je jednou z nejhezčích nejen v Austrálii, ale i na celém světě. Přáli byste si tu být?

5. The Twelve Apostles (Dvanáct Apoštolů)

Dvanáct apoštolů, jedna z nejtrvalejších vzpomínek pro většinu návštěvníků Great Ocean Road (Velké oceánské cesty), vyčnívá z oceánu zvlášť nádherným způsobem. Všech sedm zde stojí, jakoby byly zahnány do kouta burácejícími vlnami. A mimochodem – nikdy jich nebylo 12 a původní název byl „Prasnice a selata“. Pak ale někoho v 60. letech osvítila myšlenka, že úctyhodnější jméno by mohlo přilákat více turistů. 
Dva výčnělky na východní (Otway) straně vyhlídkové plošiny nejsou fakticky apoštolové – jmenují se Gog a Magog. Navíc útesy trpí neustálou erozí z přílivu a odlivu, a tak se v čase mění. Jeden 70 metrů vysoký pilíř se zhroutil do moře v červenci roku 2005, v červnu 2009 ztratil svůj oblouk ostrov Archway (který dostal své jméno právě díky oblouku). Nejlepší čas k návštěvě je při západu slunce. Částečně proto, abyste se vyhnuli davům turistů, hlavně však pro to, abyste viděli malé tučňáky vracející se na břeh. 

Na ostrově Fraser budete mít spoustu společníků. © Matt Munro/Lonely Planet

 

6. Fraser Island (Ostrov Fraser)

Místní enikum Butchulla ho právem nazývá K’gari neboli „ráj“. Gigantické pískoviště tvořící tajemný ostrovní ráj se od ostatních liší tvary vytesanými větrem, pískem a vlnami, sladkovodními jezery s jasně modrou barvou, křišťálovými potoky, obřími dunami a svěžími deštnými lesy. Fraser je největším písečným ostrovem na světě (rozloha je 120 × 15 km) a je jediným známým místem, na kterém roste deštný les na písku. 

7. Tasmania’s Cradle Mountain (Tasmánské Cradle Mountain)

„Půlměsíční“ Cradle Mountain, srázovitý hřeben skály formovaný tisíciletími ledu a větru, je nejznámějším a nejpozoruhodnějším vrcholem Tasmánie. Na vrchol a zpět za neuvěřitelnými panoramaty nad vysokohorským srdcem Tasmánie je to celý den chůze (a přelézání kamenů). Můžete také zůstat níže a v němém úžasu plnit fotoaparát dokonalými snímky hory od jezera Dove. Pokud vrchol mizí v oblacích nebo sněhu, zahřejte se u ohně v jedné z nedalekých chatek... a zítra to zkuste znovu.

Proč je Tasmánie perfektní pro ekoturistiku 

Na krásném útesu Ningaloo rozhodně není nedostatek modelů k fotografování. © Migration Media - Underwater Imaging/Getty Images

 

8. Ningaloo Reef  (Útes Ningaloo)

Šnorchlujte mezi nedotčenými korály, surfujte u zřídka navštěvovaných útesů a potápějte se v jednom z předních mořských světových parků, který se nachází u severozápadního mysu na korálovém pobřeží v západní Austrálii a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Ningaloo, které, co se krásy týče, soupeří s Velkým bariérovým útesem, má více přístupnějších zázraků: vynikající šnorchlování nabízejí tyrkysové laguny, které jsou dosažitelné přímo z pláže. Výstavba je zde velmi řídká a tak se připravte na ubytování v kempech nebo jednodenní výlety z měst Exmouth a Coral Bay.

9. The Outback  (Vnitrozemí)

Ať už se chystáte projíždět jižní australskou tratí Oodnadatta v jeepu nebo odepsat dodávku v jižní části Birdsville, ve vnitrozemí nikdy nebudete pouze na návštěvě – stanete se jeho součástí. Tady venku je obloha modřejší a prach červenější než kdekoli jinde. Dny se měří v kilometrech, obřích termitištích mezi trsy spinifexu (druh trávy) a v počtu prasklých pneumatik. Pokud nemáte příliš času, zajeďte si do hornického města Broken Hill, které není příliš daleko od pobřeží.

Průzkum queenslandské Jurské stezky ve vnitrozemí 

10. Pinnacles Desert (Poušť Pinnacles)

Poušť Pinnacles byste snadno mohli zaměnit s povrchem Marsu: mezi dunami Národního parku Nambung se jako obrovská zkamenělá mimozemská armáda zvedají z pláně tisíce strašidelných vápencových pilířů. Pinnacles – jedna z nejbizarnějších krajin na západě Austrálie – přitahuje každý rok tisíce návštěvníků. Ačkoli si sem můžete jednoduše zajet pouze na jednodenní výlet z Perthu, při pobytu v nedalekém Cervantes toho zažijete mnohem více. Nejvíce si vychutnáte spektrum barevných změn za východu a západu slunce a při úplňku – tedy v časech, kdy je většina turistů z jednodenních výletů zpátky ve svých hotelech.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Austrálie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Austrálie - poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip - Bolivijské moře a Královská Cordillera

Další článek

Vietnam není jen phở a bún chả...

Související články

Články

Poznejte Nový Zéland, cestujte obytným vozem

Máte sen a chtěli byste naplánovat cestu na Nový Zéland? Proč tuto zemi nezkusit procestovat v karavanu? Nejen že si tímto způsobem znatelně snížíte cestovatelské náklady, ale hlavně dostanete možnost být svým vlastním pánem a prozkoumat jinak odlehlá místa, kde byste ubytování hledali jen opravdu těžko. To už je pak jiné dobrodružství! Jaké jsou benefity pronájmu  karavanu typu self-contained? Jak již bylo zmíněno, touto možností si výrazně snížíte náklady. Ubytování na Novém Zélandu je opravdu drahé. Noc ve vlastním obytným voze Vás vždy vyjde na méně, než kdybyste přespávali nejen v hotelech ale i dokonce v obyčejných hostelech.…

Články

V Sydney jako doma

Žít v Austrálii jsem nikdy neplánovala. Nesnila jsem o písečných plážích ani o Opeře od dětství. Seběhlo se to všechno rychle a nečekaně. Původní plán podívat se do Brightonu mi kamarád zpřetrhal naprosto spontánním prohlášením: „Prosím tě, co v Anglii? Vždyť tam prší. Vydej se do Sydney. Navíc jsou tam hrozně v pohodě lidi.“ A tak jsem během pár týdnů měla letenku na druhý konec světa. Ikona Sydney - Dům opery od dánského architekta Jørna Utzona Úsměv, prosím Pohodoví lidé, kteří chodí bosky a nic moc neřeší – to není mýtus z průvodcovských knížek, ale čistý fakt. Pokud jste z Evropy a vystoupíte na letišti Kingsforda Smithe v Sydney, celníci i prodavači sendvičů se na vás budou…

Články

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Australská flóra a fauna jsou patrně těmi nejpodivnějšími živými organismy, se kterými se můžete na zemi setkat. Je to proto, že Austrálie byla po velmi dlouhou dobu zcela odloučena od vlivů ostatních kontinentů – minimálně po dobu 45 milionů let. Města jako Sydney nicméně zachovala mimořádné fragmenty původního přírodního prostředí, které jsou relativně snadno dostupné. (Dr. Tim Flannery) Zásadně odlišná Austrálie Existují dva skutečně zásadní faktory, které jsou důležité pro vysvětlení australské přírody, její půdu a klima. Oba jsou jedinečné. Na ostatních světadílech se v nedávné minulosti do tvorby nové půdy aktivně zapojovaly procesy, jakými jsou vulkanismus, formování pohoří…

Články

Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

Hodnota australského dolaru se v posledních letech snižuje, což je mimořádně výhodné pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Díky kolísající měně a klesajícím cenám paliva by rok 2016 mohl být dokonalý pro výlety autem. Určitě si nebudete chtít nechat ujít zdejší největší zajímavosti, včetně Velkého korálového útesu a Tasmánské divočiny, které čelí stále větším environmentálním hrozbám. Seznamte se s nimi, dokud je čas.  Australská vinařství produkují kvalitní vína rozmanitých stylů   Nejste-li z Nového Zélandu nebo Papuy-Nové Guineje, je do Austrálie daleko odevšud. Dostat se sem obvykle obnáší čtyřiadvacetihodinovou cestu letadlem. Protože však rok 2016 má být rozhodující pro několik klíčových oblastí australské…