10 nejlepších míst, která navštívit v Japonsku

LP

Japonsko nabízí cestovatelům pravou hostinu – v menu jsou horské vesničky s horkými prameny (onseny), ospalé ostrovy lemované plážemi i rušná velkoměsta.

Toto jsou naše oblíbená japonská místa, od rušných měst po poklidné lesy vybízející k procházkám © Taiyou Nomachi / Getty Images


Ochutnáváním lahůdek této země byste mohli strávit celý život, ale některá města a památky jsou základ – klíčové suroviny každého skvělého výletu do Japonska. Zde je náš výběr nejlepších deseti míst, která v Japonsku navštívit.

1. Tokio

Nejlepší pro soudobou kulturu
Tokio je město, které stále míří do budoucnosti. Posouvá hranice toho, co je na hustě osídleném, zemětřesením ohroženém území možné, a přidává stále vyšší a elegantnější stavby. Je to nejlepší japonské místo pro současné umění a architekturu, popkulturu, nakupování, pití a zábavu (gastronomická scéna remízuje s Kjótem). Více než jiné památky však návštěvníky okouzluje samotné město. Je to rozlehlá, organická záležitost, která se táhne, kam až oko dohlédne. Neustále se mění a má rozmanité čtvrti, takže žádné dva zážitky z Tokia nejsou nikdy stejné.

Tip pro plánování: Vstupenky na sumo, kabuki a baseballová utkání Giants jdou do předprodeje obvykle měsíc či dva předem. K dalším oblíbeným atrakcím, které vyžadují předchozí plánování, patří Císařský palác a Muzeum Ghibli.

Muž s dcerou v kimonech si hrají ve sněhu v kjótské zahradě © Eriko Koga / Getty Images

2. Kjóto

Nejlepší pro tradiční zážitky
Kjóto, po tisíce let hlavní město japonského císařství, je domovem více než tisícovky chrámů. Patří k nim stavby monumentální jako Kinkakudži (pavilon kompletně pozlacený plátkovým zlatem) i meditativní, jako je Rjóandži s nádhernou zenovou zahradou ozdobenou kameny. A chrámy jsou jen začátek: je tu kultura čaje, kterou můžete ocenit v jedné z mnoha elegantních čajoven ve městě, umění gejš, ikonických provozovatelek tradiční hudby a tance, a také bohatá kultura jídla, včetně kaiseki (vrcholné japonské kuchyně).

3. Naošima

Nejlepší pro architekturu
Naošima je jedním z velkých japonských příběhů o úspěchu: venkovský ostrov, jenž se téměř stal městem duchů, je dnes centrem současného umění světové úrovně. Na stavbách, včetně muzeí, butikového hotelu i lázní se podílela řada nejvýznamnějších japonských architektů. Všechny byly navrženy tak, aby zdůrazňovaly přírodní krásu ostrova a vhodně doplňovaly stávající zástavbu. Výsledná směs avantgardy a japonského venkova je úchvatná. To také některé Japonce inspirovalo k tomu, aby si zvolili klidnější život mimo velkoměsta, přestěhovali se na Naošimu a otevřeli si zde kavárny a hostince.

Tip pro plánování: Zkuste si návštěvu naplánovat na dobu konání některé ze tří hlavních výstav v rámci festivalu Trienále Setouči, který se pořádá každé tři roky na jaře, v létě a na podzim – poslední se konal v roce 2022. V Naošimě se konají různé výtvarné, divadelní, hudební a taneční akce, díky nimž je tento festival tak výjimečný.

Kochat se pohledem na majestátní Fudži patří k zásadním japonským zážitkům © nicholashan / Getty Images

4. Hora Fudži

Nejlepší pro výhledy a pouť
Hora Fudži vám vyrazí dech už z dálky. A zblízka je dokonale symetrický kužel nejvyššího japonského vrcholu neuvěřitelný. Pozorovat svítání shora? Čiré kouzlo. Fudži-san patří k nejuctívanějším a nejstálejším japonským lákadlům. Každoročně na ni vystoupí statisíce lidí, kteří navazují na staletou tradici poutí na posvátnou sopku. Ti, kteří raději hledají dokonalé výhledy z méně strašidelných vrcholů v okolí, se mohou vydat po stopách nejslavnějších japonských malířů a básníků.

Tip pro plánování: Nejlepší dobou k výstupu na Fudži je oficiální sezona, která trvá od 1. července do poloviny září. Tehdy se vyhnete deštivému období i sněhu. Před túrou v Japonsku si vždy zkontrolujte, zda není varování před tajfuny.

Pamětní kenotaf v hirošimském Památníku míru © WorldStock / Shutterstock

5. Hirošima

Nejlepší pro zamyšlení
Dnešní Hirošima je pokrokové město s atraktivními zelenými bulváry. Skutečný rozsah lidské tragédie, kterou způsobila atomová bomba, se jasně projeví až při návštěvě Muzea Památníku míru. Jeho prohlídka je srdcervoucí a významnou historickou lekcí. Park kolem muzea, jehož velkou část navrhl významný japonský modernistický architekt Tange Kenzó, nabízí řadu příležitostí k zamyšlení. Nicméně hirošimský duch odhodlanosti – i zdejší jídlo – zaručují, že si s sebou budete odvážet krásné vzpomínky.

Divoké jakušimské lesy byly prý inspirací pro klasiku Princezna Mononoke od studia Ghibli © Gary Saisangkagomon / Shutterstock

6. Jakušima

Nejlepší pro toulky lesem
Jakušima, malý ostrov u jižního pobřeží Kjúšú, je často popisována jako magická a okouzlující – dokonce jako nadpozemská. Je to místo, kde selhávají slova a nastupují klišé. Jsou zde jedny z posledních původních pralesů v Japonsku, v nichž roste jakusugi, starobylý cedr (kryptomerie japonská) pocházející z ostrova, jehož kořeny tvoří mimozemská chapadla. Turistické stezky pod stromy vedou po skalnatém terénu, často porostlém mechem. Zdejší krajina údajně inspirovala kultovní animovaný film studia Ghibli, Princezna Mononoke.

Odbočka: Když se zrovna nebudete věnovat pěší turistice, zajděte do Muzea jakusugi, kde se dozvíte více o významu jakusugi neboli japonských cedrů pro obyvatele Jakušimy. K dispozici je anglický audioprůvodce.

Okunoin patří k nejposvátnějším místům v Japonsku a je oblíbeným poutním místem © Pal Teravagimov / Shutterstock

7. Kója-san

Jízda lanovkou do posvátného buddhistického klášterního komplexu Kója-san působí zcela přiměřeně jako výstup do jiného světa. Je zde více než sto chrámů, z nichž nejzajímavější je Okunoin, kde se cestičky vinou mezi mohutnými kryptomeriemi a věkem zašlými stúpami, které jsou porostlé mechem a lišejníkem. Další chrámy nabízejí jiné zážitky: možnost přenocovat, k večeři ochutnat tradiční vegetariánskou buddhistickou kuchyni a brzy ráno vstát ke společné meditaci s místními mnichy.

Tip pro plánování: Přestože japonské chrámy a svatyně nemají zavedená pravidla oblékání, očekává se, že návštěvníci budou v těchto posvátných prostorách zachovávat relativní klid.

8. Okinawa a souostroví Rjúkú

Nejlepší pro pláže
Okinawa a souostroví Rjúkú nabízejí zcela odlišné zážitky než zbytek Japonska. Toto subtropické souostroví tvoří oblouk mezi Kjúšú a Tchaj-wanem. Až do připojení k Japonsku v 19. století zde bylo samostatné království – Rjúkú – a kulturní rozdíly jsou patrné ve všem, včetně architektury a kuchyně. Najdete zde nejlepší japonské pláže, například na souostroví Jaejama a Kerama, kde zářivě bílé písečné pláže lemují palmy a tyrkysová voda. Vyhřívejte se na slunci, šnorchlujte a potápějte se.

Ósaka je královnou japonské pouliční kuchyně © Vincent St. Thomas / Shutterstock

9. Ósaka

Nejlepší pro pouliční jídlo a noční život
Pokud jde o městské zážitky, nesbírá všechny superlativy Tokio. Ósaka, třetí největší japonské město, je na špičce v oblasti pouličního jídla: nenechte si ujít zdejší charakteristický pokrm, takojaki (smažené kuličky s chobotnicí). Má také nejefektnější noční výzdobu: oslnivou přehlídku LED světel, animovaných nápisů a blikajících video obrazovek podél kanálu Dótombori. Město, které je nejstarším japonským obchodním centrem, má své vlastní tempo, ducha a chuť do života; jeho neoficiálním sloganem je kuidaore (jezte, dokud nepadnete).

Tip pro plánování: K ceně za ubytování si hotely v Ósace obvykle účtují daň z ubytování, která se liší v závislosti na standardní ceně za noc.

Nádherné Kamikóči láká pěší turisty ze široka daleka © Suchart Boonyavech / Shutterstock

10. Kamikóči

Nejlepší pro horské túry
Kamikóči, nabízející jednu z nejefektnějších přírodních scenerií v Japonsku, je vysokohorské říční údolí obklopené strmými vrcholy severních Japonských Alp. Podél nedotčené řeky Azusa se dají podnikat nenáročné jednodenní túry klidnými lesy vrb, modřínů a jilmů. Kamikóči je rodištěm japonského horolezectví a je také vstupní branou pro náročnější túry na některé z nejvyšších hor země, například Jari (Yarigatake; (3180 m). Do Kamikóči je zakázán vjezd soukromým autům, což snižuje dopad davů turistů na krajinu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší newyorské aktivity pro děti

Další článek

Yosemity vs. Yellowstone - který národní park je pro vás lepší?

Související články

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

22 japonských zážitků, o které nesmíte přijít

Japonsko se řítí do budoucnosti, ale zároveň si poklidně užívá starých tradic. Oslnivě zářící mrakodrapy s luxusním zbožím stojí vedle prastarých chrámů a klasických hostinců se starosvětskou atmosférou a japonskými pokrmy, které vždy potěší chuťové buňky. Žena v tradičním kimonu u pagody Jasaka v ulici Sannen Zaka při západu slunce © Guitar photographer / Shutterstock   Rázovité kavárny a japonská jedinečnost překypují veselou mladistvostí, elegantní rychlovlaky vás dopraví k plážím s tyrkysovou vodou, ledovým sochám i horkým pramenům stuleným…

Články

7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Japonsko je nepopiratelně zemí bohatou na přírodních krásy, které okouzlí každého cestovatele. Na relativně malou zemi, kterou Japonsko je, se zde nachází řada různorodých ekosystémů a scenérií, které potěší oko i duši každého návštěvníka. Najdete zde chrlící majestátní sopky, rozsáhlá pobřeží, poklidné ostrovy i svěží husté lesy táhnoucí se přes vrcholky hor do údolí. Ať už máte rádi utajené svatyně, přírodní horké prameny, vrcholky hor nebo barevné jarní květy, v japonských národních parcích si vždy najdete to svoje. Systém národních parků v Japonsku se začal formovat od roku 1931 a dnes zahrnuje 34 různých chráněných území, z nichž každé nabízí něco jedinečného…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…