10 nejlepších dobrodružství v Peru

Peru je nejvíce známé jako kolébka starověkých civilizací, jeho topografie z něj ale dělá také úžasné místo pro řadu dobrodružství. Ledové horské vrcholy And přitahují turisty a horolezce, divoké pouštní pobřeží obklopené vynikajícími vlnami je jako stvořené pro surfaře a pro průzkumníky je zde Amazonie – rozsáhlé území mokřadů a deštného pralesa plného opic, papoušků a plížících se vzácných kočkovitých šelem. Zařaďte rychlost – Peru je divoká jízda!

Výhled na Machu Picchu © Marc Senn / 500px

Vydejte se po stopách Inků

Klikatá stezka stoupající z hlubin údolí Urubamba vede podél zřícenin starých zastávek a přes párou zahalené lesy. Pro Inky byla tato silnice hlavním přístupovým bodem do posvátného království Machu Picchu. Pro tisíce cestovatelů, kteří se na stezku každý rok vydávají, je jakousi poutí – drsný a náročný čtyřdenní trek plný nádherných scenérií zakončený na nejpozoruhodnějším archeologickém nalezišti v Peru. Pokud plánujete trek během hlavní sezóny (červen až září), nezapomeňte si předem koupit vstupenku do citadely Inca – při nákupu na místě je zde riziko vyprodání. 

Ženy na Urosu, jednom z plovoucích ostrovů na jezeře Titicaca. © saiko3p / Getty Images

Noc na jezeře

Andské legendy věří, že je jezero Titicaca místem zrození slunce. Když se zahledíte do safírově barevných vod největšího jihoamerického jezera, jen stěží nepocítíte jistou magii. Nejlepším způsobem, jak zažít toto místo, je strávit noc v malé venkovské osadě na některém z plovoucích ostrovů, kde se stále žije dle rytmů ročních období. A ta nejlepší část? Západ slunce v obklopení zářivé vodou jezera. 

Jízda na kánoi po řece Nanay v blízkosti Iquitos v peruánské části Amazonie. © Kim Schandorff / Getty Images

Putování Amazonií

Povodí Amazonky je známé svou širokou a rozmanitou biodiverzitou a divokými deštnými pralesy. Parque Nacional Manu (Národní park Manu) chrání jeden z jeho nejdivočejších a nejodlehlejších koutů. Nachází se na povodí Rio Manu (řeky Manu), jež je jedním z mnoha přítoků Amazonky. Tato říční spleť je rájem pro pozorování volně žijících zvířat od tapírů přes oceloty až po hejna pestrobarevých, věčně pokřikujících, papoušků. Mějte na paměti, že sezóna dešťů, kdy je vyšší hladina vody (prosinec – květen), je ideální pro plavby na kajaku po malých přítocích a suchá sezóna, kdy je vody méně (červen – listopad), se více hodí pro pěší turistiku skrz deštný prales. 

Kemp mezi vrcholky Cordillera Blanca © PEROUSSE / Gamma-Rapho / Getty Images

Trek přes Andy

Cordillera Blanca, majestátní pohoří v srdci Peru, může donutit i ty nejzarytější gaučové povaleče nasadit batoh, utáhnout popruhy a vyrazit. Spleť skalnatých vrcholů pokrytých třpytivým bílým sněhem přitahuje milovníky vysokohorského turistiky, kteří se vydávají na tůry kolem alpských jezer a roztroušených andských vesniček. Pokud vám nevyrazí dech stoupání, tak výhledy určitě. Z Limy se vydejte autobusem (zhruba 8 hodin jízdy) do horského města Huaraz, kde je ideální strávit 1 – 2 noci a aklimatizovat se na nadmořskou výšku. Najdete zde také spoustu průvodců, kteří nabízejí treky kolem Cordillera Blanca v různých délkách a stupních obtížnosti. Ať už se ale vydáte na jednodení výlet Laguna 69 začínající v Cebollapampa, poupulární čtyřdenní trek Santa Cruz nebo vyčerpávající týdenní Alpamayo Base Camp (oba začínají ve Vaqueria), vždy se bude jednat o dobrodružství s malebnými výhledy. 

Pozorování jedinečné divoké přírody na poloostrově Paracas. © Oleksandra Korobova / Getty Images

Pátrání po mořském životě

Na jižním pobřeží země, u poloostrova Paracas, leží malé skalní výběžky známé jako Islas Ballestas. Z dálky nevypadají nic moc, pokud ale naskočíte na loď, uvidíte řadu volně žijících zvířat: troubící lachtany, načechrávající se Humboldtovy tučňáky a kolonie peruánských koz. Ostrovům se přezdívá „chudší Galapágy“ ze zřejmých důvodů. Až budete zpátky na pobřeží, dejte si na oběd ceviche nebo parihuela (polévka z mořských plodů) a popřemýšlejte nad tajemným geoglyfem El Candelabro, jehož původ a význam jsou stále neznámé.

Za zelenými terasami do Cañon de Colca (Kaňonu Colca) © Westend61 / Getty Images

Sestupte do majestátního kaňonu

Cañón Del Colca, ležící 4 hodiny jízdy od Arequipa, je říší divů andských panoramat: hluboký kaňon posetý idylickými vesnicemi a horskými svahy, do kterých jsou vysekány starobylé terasy. A zmínili jsme se o kondorech plachtících na větrných proudech? Návštěvníci mohou prozkoumat kaňon na krátkých jednodenních výletech z Chivay nebo si dát trek do jeho hlubin (až 4 000 stop dolů od hlavní trekové trasy) a zpátky nahoru před setměním – ale doporučuje se pořádně si užít krajinu (a třeba i horké prameny) a zůstat více dní. Co však rozhodně nesmí během pobytu vynechat žádný cestovatel je místní delikatesa zvaná chupe de camarones – pikantní krevetové sušenky.

Chyťte vlnu v některém ze zálivů na severu Peru.

Surfujte na severním pobřeží

Dlouhé pobřeží Peru – více než 3000 km – s velkými vlnami a nepřeplněnými zálivy nabízí surfařům opravdu široký bufet zážitků. Pro nejlepší vlny se surfaři vypravují na pobřeží severně od Limy, do ospalých osad Huanchaco a Chicama, které leží jen kousek od Trujillo (hodina letu nebo 8 hodin autobusem z Limy). Chcete-li mít záruku dobrého počasí, vezměte to dále na sever do Máncora, kde se skvěle snoubí surfování, mořské plody a pomalý životní styl.

Projděte se charakteristicky kulatými ruinami starých domů v Kuelap © Matyas Rehak / Shutterstock

Navštivte mystické ruiny

Andy jsou poseté zbytky starověkých měst. Kuélap – zděná citadela, postavená lidmi z národa Chachapoyas, ležící na hřebenu hory v lesích potažených mraky na severu Peru – patří k nejvelkolepějším. Výhledy na údolí Utcubamba jsou odsud ohromující, ruiny jsou netypické a cesta sem vedoucí přes nadčasové venkovské osady je nezapomenutelná. Na vrchol Kuélapu se dostanete třemi způsoby: autem (dvě hodiny jízdy z Chachapoyas), pěšky (šestihodinový okružní trek začínající v Tingo Viejo) nebo – od roku 2017 – 20 minut jízdy lanovkou.

Pouštní oáza Huacachina za soumraku © Andrew Clifforth / Shutterstock

Sjíždějte pouštní duny

Huacachina, malá oáza v jižní peruánské poušti, nabízí jeden z nejneobvyklejších zážitků: nechte se vyvézt na vrchol duny o velikosti malé budovy, připoutejte se k prknu a leťte střemhlav dolů, tváří v tvář tyčícím se písečným zdem. Nejste připravení na sjezd? Zajeďte si místo toho mezi duny v buginách. Posezení v některém z barů nebo restaurací, které lemují lagunu, může být vaší šancí slyšet historky o mořských pannách, princeznách Inca a opuštěných milencích. Všechna vyprávění jsou zábavnými místními legendami o původu Huacachina.

Obrazce Nazca uvidíte nejlépe ze vzduchu. © StanislavBeloglazov / Shutterstock

Plachtěte nad starodávnými symboly

Jedna z největších světových záhad leží tiše na vyprahlém pobřeží Peru. Obrazce Nazca se skládají z více než 70 starověkých hyeroglifů zvířat a dalších tvarů, které jsou tak velké, že je možné je vidět pouze ze vzduchu. Jejich účel nezná nikdo. O tomto neuvěřitelném místě se můžete na vlastní kůži přesvědčit z paluby ultra lehkého letadla, ve kterém budete v časných ranních hodinách plachtit nad před-kolumbovskými piktogramy.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Peru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Peru poznáváme.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Vietnam není jen phở a bún chả...

Další článek

Podívejte se na neuvěřitelně detailní snímky papuchalků z ostrovů Saltee

Související články

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Největší zajímavosti Peru jako na dlani

Když se řekne Perú, většině z nás naskočí jen Machu Picchu a Inkové. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem více. Strávili jsme tu bez pár dnů skoro 3 měsíce a ani to nestačilo k trochu detailnějšímu prozkoumání. O Machu Picchu zde tedy řeč nebude, ale dozvíte se o dalších zajímavostech, která tato země může nabídnout. Víte například, že v Peru najdete druhý nejhlubší kaňon na světe, který je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon? Nebo třeba třetí a čtvrtý nejvyšší vodopád světa? Nebo také horu z loga slavného studia Paramount? Ano je to tak. Země se přirozeně dělí na tzv. costa (pobřeží), sierra (hory) a selva (džungle).…

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…