10 nejkrásnějších francouzských vesnic

LP

Francie je díky výjimečné architektuře, staletým dějinám a nádherným zákoutím pokladnicí úchvatných městeček a vesnic, které fascinují filmové režiséry i instagramové nadšence. Vynechejte hlavní automobilové trasy a klikatými vedlejšími silničkami se vydejte hledat tisícovky venkovských skvostů rozesetých v krajině. Chcete-li zažít nejpůvabnější francouzské vesnice bez davů návštěvníků, je ideální přijet ve všední den po ránu nebo k večeru (ještě kouzelnější je ve vsích či jejich okolí přenocovat). Zde je deset nejkrásnějších míst, kde začít.

 

V nejkrásnějších francouzských vesnicích na vás čekají uličky s girlandami zeleně © Ross Helen / Getty Images

Obdivujte francouzskou Riviéru z exotických zahrad v Èze

V polovině cesty po Azurovém pobřeží mezi Nice a Monackým knížectvím (zhruba 12 km od obou) se ke skalnatému vrcholku tiskne okouzlující Èze, jehož dlážděné uličky lemují elegantní malé galerie, butiky a restaurace. 

Z pevnosti Fort de la Revère, postavené v 19. století k obraně Nice, se otevírá výhled na zářivě modré Středozemní moře. Ještě úchvatnější je z místa, kde dříve stávala středověká pevnost, ale dnes se tu rozkládá botanická zahrada plná sukulentů, Jardin Exotique d’Èze – za jasného dne odsud dohlédnete až k zálivu St-Tropez.
Při plánování cesty si dejte pozor, abyste si Èze nespletli s přímořským městečkem Èze-sur-Mer, které leží o závratných 429 m níž. Výstup pěšky se v pálivém slunci nedoporučuje, ale v dobré turistické obuvi (a s dostatečnou zásobou vody) se můžete vydat na efektní 45minutový sestup po stezce Chemin de Nietzsche.

Úterní dopoledne v Gordes je skvělá doba na obhlídku trhových stánků, u nichž se prodává zdejší produkce, textil a další místní zboží © oversnap / Getty Images

Prozkoumejte malebnou provensálskou vesnici Gordes

Na okraji prosluněného regionálního přírodního parku Luberon (Parc Naturel Régional du Luberon) v pohoří Vaucluse se na vrcholku kopce terasovitě rozkládá vesnice Gordes, která kdysi střežila město Cavaillon vzdálené 17 km na západ odtud a poskytovala útočiště uprchlíkům před nájezdy a náboženskými válkami. 
Gordeská spleť terakotových střech, kostelních věží a křivolakých uliček je působivá především v úterý dopoledne, kdy zde trhovci u stánků prodávají provensálské látky, prádlo, mýdla, ovoce a zeleninu dozrálé na slunci, sýry, víno a další potřeby pro idylický piknik.

V okolní krajině stojí starobylé „borie“ (kamenné chýše ve tvaru úlů; nejlepší ukázku nabízí Village des Bories) a v létě ji pokrývá koberec levandule – navštivte gordeské muzeum levandule a pořiďte si typickou fotografii levandule rámující Abbaye Notre-Dame de Sénanque z 12. století.

Prostřednictvím anýzových sladkostí si vychutnejte středověkou historii Flavigny-sur-Ozerain

Krásná burgundská vesnice Flavigny-sur-Ozerain, která byla založena v 8. století a leží asi 60 km severozápadně od Dijonu, vypráví své středověké dějiny prostřednictvím hradeb, opevněných bran, dlážděných uliček, řemeslnických dílen, domů i hotelů. Zdejší anýzové cukroví vyráběli benediktinští mniši ze semínek zeleného anýzu rostoucího na kopci (pozůstatku po polní základně Julia Caesara, kde se léčili vojáci římských jednotek, jež porazily Vercingetorixe u nedaleké Alésie).
Rodina Troubatových ve starém opatství tyto sladkosti stále vyrábí a jejich vůně vás přivítá hned při příchodu; nebojte, součástí organizovaných prohlídek je i ochutnávka. Další sladkou souvislostí je to, že ve vsi se natáčel film Čokoláda s Juliette Binocheovou, v kinech uvedený roku 2000.

Po staletí obývaly vesnici Villefrance-de-Conflent různé skupiny, což se odráží na bohatství její architektury © littlenySTOCK / Shutterstock

Navštivte mohutnou Vaubanovu pevnost ve Villefranche-de-Conflent

Francouzská katalánská vesnice Villefranche-de-Conflent leží na strategickém místě ve východních Pyrenejích asi 51 km západně od Perpignanu. V průběhu staletí ji obývali Keltové, Římané, Vizigóti, Maurové či Španělé a dodnes je prodchnutá historií. Její hradby byly postaveny v 11. století a v 17. století je posilnil vojenský architekt francouzského krále Ludvíka XIV., Sébastien Le Prestre de Vauban. 

Při procházce podél hradeb nahlížejte střílnami do zalesněného údolí. Nad vesnickými uličkami s butiky se tyčí mohutná Vaubanova Fort Libéria. Vaubanem je opevněna také jedna ze starobylých jeskyní, Cova Bastera. Veškeré Vaubanovo dílo je dnes chráněno UNESCO.
Vydáte-li se z Villefranche-de-Conflent na 63kilometrovou jízdu do Latour de Carol na palubě otevřeného vagonu ikonického „žlutého vláčku“  Le Train Jaune neboli le canari (kanárka), budou se před vámi otevírat nádherné pyrenejské výhledy.

Středověká vesnice Saint Emilion je proslulá jeskyní z 8. století a zdánlivě nekonečnými vinicemi © Delpixel / Shutterstock

Kochejte se pohledem přes vinice obklopující St-Émilion

V jihozápadní Francii se hluboko v kraji červeného vína asi 47 km východně od Bordeaux rozkládá St-Émilion, skvost zapsaný na seznamu Světového dědictví UNESCO. Vesnice pojmenovaná po mnichovi, který žil ve zdejší jeskyni v 8. století a konal zázraky, se tyčí na vrcholku kopce obklopeného vinicemi, jež v pozdním odpoledním slunce zlatavě září.
Jeskyně patří spolu s kostelem z počátku 12. století, vytesaným ve skále, k místům, jež lze navštívit výhradně v rámci organizované prohlídky pořádané turistickou kanceláří. Obzvláště božský je výhled z kostelní zvonice. Místní vinaři provozují Maison du Vin de St-Émilion, kde představují slavná vína ze zdejších vinic.

Rochefort-en-Terre s dlážděnými uličkami plnými květin je prototypem okouzlující francouzské vesnice © Joe Tabacca / Shutterstock

V Rochefort-en-Terre se projděte uličkami plnými květin

V malebné vsi Rochefort-en-Terre přetékají truhlíky květinami. Vesnice se rozkládá na skalnatém výběžku nad údolím Gueuzon v jihozápadní Bretani 39 km východně od Vannes a působí jako středověké zjevení dlážděných uliček a náměstí se shlukem žulových a hrázděných budov s břidlicovými střechami. Najdete mezi nimi galerie, bretaňské creperie i kostel z 10. století. Je to nádherné místo k procházkám, zejména z náměstí St-Michel do zahrad zříceniny hradu a ke břehu nedalekého půvabného jezera Moulin Neuf.

V půvabném Pérouges ochutnejte koláč s cukrovou polevou

Jen 30 km severovýchodně od francouzské „metropole gastronomie“, Lyonu, leží Pérouges, které je pro labužníky neodolatelným lákadlem. Tuto středověkou vesnici usazenou na kopci proslavil stejnojmenný koláč galette pérougienne. Tenký plochý koláč z máslového brioškového těsta s cukrovou polevou můžete ochutnat v několika podnicích, včetně Hostellerie du Vieux Pérouges, kde vznikl. Hostinec v centru vesnice je skvělým místem, odkud vyrazit na průzkum uliček dlážděných oblázky, domů ze žlutého kamene a lip „svobody“, vysázených v roce 1792 během Francouzské revoluce. Pokud zde přenocujete, budete moci po setmění obdivovat nádherné osvětlení vesnice.

V St-Cirq-Lapopie se vraťte do středověku

Ve středověku sídlily ve strmých uličkách St-Cirq-Lapopie, který stojí na kopci nad řekou Lot v jihozápadní části střední Francie 25 km od Cahors, dílny řemeslníků. Patřili k nim i „roubinetaïres“ (bednáři vyrábějící pípy k sudům). Dnes ve změti uliček najdete galerie, restaurace a půvabné ubytovací podniky. K největším zajímavostem patří gotický kostel z počátku 16. století a zříceniny hradu s panoramatickým výhledem na terakotové střechy.
Plavba na tradiční „gabarre“ (dřevěné bárce) nabízí překrásný výhled na vesnici na srázných útesech, které se svažují do svěžího údolí řeky.

Bergheim připomíná vesnici z pohádky a patří k vrcholům Alsaské vinařské stezky © Oleksii Liebiediev / Shutterstock

Objevte bergheimskou historii čarodějnictví i vinařství

Pohádkový Bergheim na Alsaské vinařské stezce v severovýchodní Francii (17 km severně od Colmaru nedaleko německých hranic) je obklopen vinicemi a lesy a obehnán dvojitými hradbami s věžemi. Vesnice je prodchnutá historií: během staletí se zde vystřídali nesčetní panovníci, proběhly tu nájezdy, ba dokonce upalování na hranici za čarodějnictví – to mapuje zdejší Haxahus (La Maison des Sorcières neboli Dům čarodějnic).

Ulici Grand Rue, která vede od vesnické brány Obertor (Porte Haute), lemují pastelové hrázděné domy jako z Perníkové chaloupky; podívejte se na nástěnné sluneční hodiny z počátku 18. století a kované znaky vinařských domů. Až ochutnáte místní vína a vydatné alsaské speciality v restauraci Wistub du Sommelier, běžte kalorie spálit při 2kilometrové procházce kolem bergheimských hradeb ze 14. století.

Vykonejte pouť do St-Jean Pied de Port

Poslední francouzská zastávka na poutní trase do Santiaga de Compostela, St-Jean Pied de Port, leží v Baskicku asi 53 km jihovýchodně od Bayonne na úpatí západních Pyrenejí (název vsi znamená Svatý Jan na úpatí průsmyku). Za ní pokračuje stezka do Španělska.
Poutníci do bělostné horské vesnice stále vstupují branou Porte St-Jacques, jednou ze čtyř středověkých bran střežících opevněné město. Vedou je tradiční mušle hřebenatek, zasazené podél rue de la Citadelle (stezka stoupá k citadele, odkud se můžete pokochat výhledy). Na druhém konci přiléhá brána Porte Notre-Dame k půvabnému mostu, který se klene přes řeku Nive. Baskické tradice tu jsou stále silné, včetně pondělních ranních trhů, míčové hry pelota a v létě tradiční hudby a tance.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Navštivte 8 nejlepších míst v Namibii

Další článek

6 zajímavostí, aneb Co jste o Gruzii nevěděli - kolébka vína, nejhlubší jeskyně světa a další NEJ