10 možností, jak levně poznat Dubaj

©

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to.

Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj. 

Gurmánské jídlo téměř zadarmo

Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je místem, kde je možné najít každou kuchyni světa i s jejich levnými verzemi – pokud víte, kde je hledat. Restaurace Ravi ve čtvrti Al Satwa je místní legendou, kde podávají obrovské mísy pákistánského kari a chléb nán obrovských rozměrů za ceny od 30 do 40 AED. Na tradiční pouliční jídlo, jako je šavarma (kuřecí kapsa s tahini), si zajděte do podniku Zaroob či Zaatar Z Weit, kde připravují levná a výtečná jídla.

Cestujte za méně než 11 AED

Zapomeňte na taxi a místo toho se držte metra. Dubajské metro bez řidiče nabízí veřejnou dopravu, která patří mezi nejlevnější ve světě. Kupte si kartu Nol a dobijte si ji, jízdné stojí od 1,8 AED za kratší jízdu po 5,8 AED za delší cestu (metro není v provozu v pátek ráno a po půlnoci). Můžete také přestoupit do kategorie VIP a cestovat třídou Gold Class, ve které je bezplatné Wi-Fi. Je to přeci jenom Dubaj.

Na kole

V Dubaji nedávno investovali do několika projektů pronájmů kol. Na bulváru Sheikh Mohammed bin Zayed, který vede kolem hotelu Burj Khalifa a nákupního centra Dubai Mall, či na promenádě Dubai Marina si můžete pronajmout kvalitní kola za 15 AED za 30 minut. Dubaj se v několika posledních letech stává městem stále přátelštějším k chodcům, s mnoha novými kavárnami a restauracemi, jež vyrůstají na dříve pustých ulicích. Ze sedla si můžete užít jedny z nejlepších výhledů na město, na noční Dubai Marina se světly neonů či na závratně vysokou budovu Burj Khalifa.

Drinky v Dubaji letí

Nechvalně proslulé drahé dubajské bary hodí žíznivému cestovateli jednu či dvě kůstky v podobě večerů pro ženy či muže pořádaných každý týden, kde jsou některé nápoje zdarma. Téměř každý bar ve městě pořádá večery pouze pro ženy (často v úterý nebo ve středu); večery pro muže jsou vzácnější, ale také existují. Pro výhled na Dubai Marina a na pláž zkuste v neděli bar Maya v hotelu Le Royal Meridien, chcete-li zažít rušný večer pro ženy, zkuste ve středu pravidelně se opakující akci v oblíbeném podniku Left Bank v centru.

Nákupy ve starém stylu

Nákupní centrum Dubai Mall je sice největší na světě, ale je dost drahé. Vydejte se k zálivu Creek a na tradičním súku nakupujte jako před sto lety. Ve čtvrti Deira si můžete koupit zlato, kadidlo a koření, jako je šafrán a skořice, zatímco ve čtvrti Bur Dubai si můžete vybrat pašmínu a sandály v arabském stylu. Nezapomeňte tvrdě smlouvat. Na druhou stranu zálivu Creek vás za 1 AED převeze abra, malá arabská loď.

Prohlédněte si mešitu zevnitř

Mešita Jumeirah je největší ve městě. Každý den (kromě pátku) se v ní v 10 hodin pořádají bezplatné prohlídky, jež organizuje Centrum šejka Mohammeda pro kulturní porozumění (Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding). Prohlídka trvá 75 minut a návštěvníci jsou pobízeni, aby se zeptali na cokoli, co chtějí vědět o islámu a kultuře Emirátů. Poblíž je několik krásných kaváren. Na prohlídku mešity je vyžadováno vhodné oblečení, jež zakrývá kolena a ramena.

Plážový život

V Dubaji je více než 40 km pobřeží se zlatým pískem, ale většinu pláží zabraly pětihvězdičkové hotely, které si za vstup účtují vysoké denní poplatky. Jumeirah Beach Park je rodinný veřejný park s plavčíky a pláží s lehátky, slunečníky a projíždějícími prodejci zmrzliny a jsou tu také stinné, travnaté plochy, fotogenické palmy a malé prodejny rychlého občerstvení. Vstup je jen 5 AED za osobu.

Pohoda v parku

Bude vám odpuštěno, pokud jste si mysleli, že Dubaj jsou jenom mrakodrapy a šestiproudé dálnice. Naproti čtvrti Business Bay se rozkládá park Al Safa, vybudovaný v době, kdy odsud byly vidět jenom dvoupodlažní vily. V tomto upraveném parku je spousta míst na grilování a každý víkend se sem stěhují rodiny s celou svou kuchyní. Vstupné stojí 3 AED a v parku se každý týden koná také bleší trh. Navíc je tu The Archive, komunitní centrum s restaurací, jež propaguje kulturu Středního východu.

Dopřejte si moderní kulturu

Ano, Dubaj nabízí mnohem víc než jenom nakupování! Město je centrem umělců Středního východu, kteří tvoří v mnoha oblastech. Vyhraněnější galerie najdete na ulici Al Serkal Avenue ve čtvrti Al Quoz, což je slepá ulice kreativity uprostřed průmyslové zóny. Klasičtější výstavy pořádá Mezinárodní finanční centrum v Dubaji (DIFC) s několika galeriemi a bezplatnými uměleckými večery každý měsíc, na kterých se setkávají módní obyvatelé města.

Bezplatná přednáška v Dubajském muzeu

Život v Dubaji vypadal před 50 lety naprosto jinak. Město do současné podoby vyrostlo za pouhé čtyři desítky let z malé komunity lovců perel a obchodníků, soustředěné kolem zálivu Creek. V Dubajském muzeu v pevnosti Al Fahidi můžete zdarma poznat, jak dříve v Dubaji vypadal život beduínů a obyvatel Emirátů. Muzeum je zajímavým ztvárněním způsobu života, který se změnil k nepoznání.

Pokud se chystáte do Dubaje, začněte tady

Napsal: Georgina Wilson-Powell

Předchozí článek

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Další článek

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení