10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

©

Indonésie tvořená více než 17 000 ostrovy – v rozpětí od flíčků s několika palmami po obří masy typu Sumatry – představuje rozmanitost přírody na bezmála dvou milionech čtverečních kilometrů kolem rovníku a táhnoucích se od Indického oceánu k Pacifiku. Z bujné džungle se tyčí sopečné vrcholy, podmořský svět se předvádí v nejlepších potápěčských lokalitách na světě a překvapivá fauna sahá od obrovských plazů po elegantní obyvatele lesů.

Varan komodský
Varan komodský, největší světový ještěr, na odlehlé pláži v národním parku Komodo © Velvetfish / Getty Images

Národní park Komodo

Sluncem spalované holé Komodo se výrazně liší od svěžejších indonéských ostrovů a zdejší nejproslulejší živočišný druh je stejně ojedinělý a překvapivý. Varan komodský je největší světový ještěr, který dorůstá délky až tří metrů a často je k vidění, jak se potlouká kolem pláže, od níž se návštěvníci národního parku vydávají do hlavního kempu Loh Liang. Výpravy s průvodci trvají půlhodinu a vedou k vyschlému říčnímu korytu v nedalekém Banu Nggulungu, kde se ještěři také často vyskytují. Dvoudenní lodní výpravy s jedním noclehem vyrážejí ze zanedbaného města Labuanbajo na blízkém ostrově Flores, odkud je možné zařídit si také jednodenní výlet na ostrov Rinca, kde varani rovněž žijí.

Národní park Tanjung Puting

Velký park s rozlohou 4150 kilometrů čtverečních sídlí ve středním Kalimantanu, což je indonéská jižní část Bornea, a při jeho návštěvě můžete spojit pozorování divokých zvířat s dobrodružstvím na řece. Rustikální, leč pohodlné říční čluny plují proti proudu řeky Sekoneyer a během třídenní plavby zastavují u míst, kde se krmí orangutani. Cílem je Camp Leakey, rehabilitační centrum pro orangutany, kde se osiřelá mláďata či jedinci ze zajetí učí znovu žít v divoké přírodě. U říčních břehů jsou často k vidění skvostní zástupci ptačí říše jako bleskurychlí ledňáčci či vznosní zoborožci. Místní operátoři, např. Borneo Orangutan Adventure Tour, vám zařídí soukromé plavby na zdejších typických dvoupodlažních teakových hausbótech klotok.

Orangutan
Seznamte se osobně a zblízka s největším asijským lidoopem, orangutanem, v národním parku Tanjung Puting © Paul & Paveena Mckenzie / Getty Images

Souostroví Raja Ampat

Odlehlé souostroví Raja Ampat u severozápadního výběžku Papuy je místem s nejbohatším podmořským životem na zemi. Nad průzračným oceánem obklopují změť maličkých zátok a miniaturních ostrůvků oblé kopečky porostlé tropickým lesem, nabízející půvabný protiklad k podvodní podívané. Přepestrou krajinou panenských korálů proplouvají manty obrovské a žralůčci okatí, rozmanitý podmořský terén se spoustou podvodních stěn, špic a hřebenů střeží hejna barakud a ploskozubců. Pro nepotápěče je tu hlavní atrakcí šnorchlování, kajaky a pozorování ptactva, nejlepší způsob průzkumu ostrovů Raja Ampat nabízejí obytné potápěčské lodě – často ve stylu bugijských škunerů. 

Raja Ampat

Raja Ampat je splněný potápěčský sen © Darryl Leniuk / Getty Images

Gunung Bromo

I v zemi poseté sopkami patří neskutečná nádhera a mohutná majestátnost jávské hory Bromo k nejimpozantnějším přírodním úkazům. Z obrovského kráteru – jenž má průměr 10 km a je výsledkem divoké sopečné činnosti prastaré kaldery – se noří často dýmající vrchol Bromo. Obklopuje jej moře bledého sopečného prachu a písku, které se táhne až k mohutným útesům na okraji kráteru; zlověstnou společnost mu dělají blízké vrcholy Kursi a Batok. Nejkrásnější pohled na kráter sahající až k obzoru je při východu slunce, kdy v bronzovém polosvětle jávského úsvitu nejlépe vynikne terakotově zbarvená krajina. Proto výpravy v džípech vyrážejí z blízké vsi Cemoro Lawang kolem 3.30 hod.

Gunung Rinjani

Severní části Lomboku vévodí majestátní profil Rinjani, druhé nejvyšší indonéské sopky (3726 m). Hora, která je posvátná pro lombocké Sasaky i hinduisty z blízkého Bali, uchvátí nádherným šestikilometrovým obloukem kobaltově modrého jezera, které se rozkládá pod okrajem mohutné kaldery. Výstup na Rinjani se obvykle provádí během třídenní výpravy s dvěma noclehy. Zkušené průvodce nabízí Rudy Trekker v blízké vsi Senaru.

Rinjani

Sopečný prach z Rinjani zúrodnil rýžová pole a tabákové plantáže na ostrově © wantet / Getty Images

Jezero Toba

Mezi sopečnými vrcholy severní Sumatry se ve výšce kolem 900 m v tektonické kotlině vzniklé po výbuchu supervulkánu rozkládá Danau Toba, největší sopečné kráterové jezero na světě. Sytě modré jezero má délku 100 km a obklopuje klínovitý ostrov Pulau Samosir, sídlo místních Bataků. Ostrovem i po březích jezera vedou klidné silnice skvělé pro jízdu na kole, a tak není divu, že se Toba stala oblíbenou destinací cestovatelů, kteří si chtějí odpočinout od průzkumů jiných oblastí Indonésie.

Národní park Kelimutu

Na vrcholku Kelimutu, jenž se tyčí na východním ostrově Flores, se rozkládají tři výrazně zbarvená jezera, která jsou nejkrásnější za svítání. Dojedete sem minibusem z blízkého Moni. Dvě z mimořádně hlubokých kráterových jezer pravidelně mění barvu – díky neustále se rozpouštějícím minerálům – a indigový floreský úsvit zdůrazní kontrastní odstíny sahající od hnědé a oranžové po černou a rudou. Třetí kelimutské jezero má stále jasnou tyrkysovou barvu a září v polosvětle, v němž se pozvolna odhaluje okolní měsíční krajina. 

Kelimutu

Není mnoho lepších důvodů k vstávání před úsvitem než pohled na slunce, které ozařuje západní okraj Kelimutu © Afriandi / Getty Images

Údolí Harau

Údolí Harau, snadno dosažitelné ze sumaterského horského městečka Bukittinggi, obklopují mohutné, až stometrové útesy a osvěžuje vodopád Lemba Harau. Lezci se obezřetně sunou na vrcholky útesů po stěně, pro pěší se tu stezky klikatí smaragdovými rýžovými poli k stříbřitým kaskádám vodopádu. Chladivá lotosová jezírka obklopují příjemné ubytování v soukromí, nabízející bungalovy ve stylu západosumaterských Minangkabauů. Dopravu a ubytování v údolí Harau zajistí Lite 'N' Easy Tour v Bukittinggi.

Údolí Harau

Mohutné útesy a vodopády vedle vesniček, rýžových polí a lotosových jezírek v údolí Harau © Barry Kusuma / Getty Images

Pulau Gunung Api Banda

Kompaktní ostrovní vrchol Gunung Api na odlehlých Bandských ostrovech má dokonalý kuželový tvar ‒ připomíná japonskou Fudži, ovšem měří pouhých 666 m ‒ a je jednou z nejmalebnějších indonéských sopek. Svah s náročným terénem tvořeným sopečnou sutí se dá zdolat za tři hodiny, při správném načasování se budete moci kochat dalším z úchvatných indonéských východů slunce. Později si budete moci užít pěkné šnorchlování nad ztuhlými proudy lávy u severního pobřeží Gunungu Api.

Ostrov Menjangan

Kousíček od severozápadního výběžku Bali leží Pulau Menjangan („Jelení ostrov“), jenž je jednou z nejpřístupnějších indonéských lokalit jak pro zkušené potápěče, tak pro odvážné milovníky šnorchlování. Okolní národní park Bali Barat zajišťuje ochranu dvanácti různým potápěčským lokalitám, mohutné korály a měnlivá hejna tropických rybek vytvářejí prostředí, v němž si budete připadat jako v obřím akváriu – a tento zážitek je dostupný i pro relativně nezkušené příznivce šnorchlování. Na zkušené potápěče čeká v náročné hloubce kolem 50 metrů fascinující vrak lodi Anker z 19. století.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Z turisty dobrodruhem

Další článek

TOP video výběr Best in Europe 2017

Související články

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…