Trend regionálních mikrolihovarů

Už nemáte chuť na růžové víno? Neláká vás pivo z řemeslných minipivovarů? Není třeba se stresovat. Nejnovější módou jsou ochutnávky tvrdého alkoholu vyrobeného z místních surovin v regionálním mikrolihovaru. Počínaje oceňovanými giny v Austrálii, vyráběnými jen v omezeném množství, a konče rašelinnou jednodruhovou (single malt) whisky v severním Japonsku a experimentální vodkou v USA, nedá se popřít, že přichází doba malých řemeslných lihovarů.

Box Distillery, Ådalen, Švédsko

Malý lihovar Box Distillery (boxwhisky.se) stojí na kraji hustého lesa na břehu velkolepé řeky Ångermanälven v odlehlé oblasti na severu Švédska. Prostředí je skutečně malebné. Díky křišťálově čisté řece, v níž každou sekundu proteče 500 000 litrů studené horské vody, a značným teplotním rozdílům v regionu se zde vyrábí nejosobitější whisky ve Skandinávii. V období od června do srpna nabízí Box Distillery denně možnost prohlídky závodu, má také restauraci a bar.

Box Distillery, Švédsko
Box Destillery je umístěná na křišťálově čisté řece © Kristofer Lönnå

Industry City Distillery, Brooklyn, USA

Vodka z téměř vědeckých laboratoří! Industry City Distillery (industrycitydistillery.com) sídlí v prostorách Industry City v Brooklynu a k výrobě vodky z cukrové řepy uplatňuje přímo vědecký přístup. Veškeré vybavení bylo zhotoveno v areálu a výsledkem je skutečně experimentální přístup k destilaci. Chtěli byste si vychutnat koktejl s výhledem na záliv? V ochutnávkové místnosti Industry City probíhá degustace koktejlů v pátek a v sobotu od 16 do 22 hodin.

                                                                     

Yoichi Distillery, Hokkaidō, Japonsko

Japonské druhy whisky najdete v celé řadě nejlepších barů na světě. Nikka Whisky – v roce 2015 získala mezinárodní cenu International Distiller of the Year – vyrábí mnohé ze svých oceňovaných rašelinných jednodruhových whisky v lihovaru Yoichi Distillery (nikka.com). Hezký lihovar, který se nachází poblíž Sappora na jihu ostrova Hokkaidō, obklopují hory a Japonské moře. Při organizované prohlídce lihovaru ochutnáte až tři druhy směsné whisky; možné jsou i individuální prohlídky.

                                                                                       

The Botanist, Islay, Skotsko

Skotsko je možná domovem whisky, ale na skotském ostrově Islay, patřícím do souostroví Vnitřní Hebridy, najdete mikrolihovar, který vyrábí jedinečný gin pomalu destilovaný s ručně nasbíranými místními bylinami (thebotanist.com). Veškeré použité přísady jsou natrhány na pobřeží, na kopcích a v bažinách tohoto úrodného ostrova. Pro dokonalý zážitek nahlédněte do procesu destilace a seznamte se s filozofií podniku.

The BotanistThe Botanist v současnosti vyrábí ginu s použitím speciálních ingrediencí © Alfredo Caliz

Four Pillars, Healesville, Austrálie 

Tento malý sofistikovaný lihovar, který razí cestu mikrolihovarům v Austrálii, leží v srdci vinařské oblasti v australském státě Victoria a nabízí lahodnou alternativu k hojným vinným sklepům v regionu Yarra Valley. Four Pillars (fourpillarsgin.com.au) se věnuje výrobě ginu s původními australskými bylinami, jako je myrta citronová a tasmánský pepřovník. Degustační místnost lihovaru Four Pillars, vzdáleného hodinu cesty autem z Melbourne, směle konkuruje mnoha sklípkům v této vinařské oblasti.  

Four Pillars
Austrálie může být nazývána vinařskou zemí, ale gin ze Čtyř pilířů může s vínem soupeřit © Anson Smart                                                              

Sipsmith, Londýn, Anglie

Sipsmith Distillery (sipsmith.com) je jedním z pěti licencovaný lihovarů v oblasti Londýna a od roku 1820 první, jemuž byla udělena místní licence na používání měděné destilační kolony. Tento řemeslný specialista vyrábí gin a vodku v malých sériích s odkazem na anglickou přírodu. Například znamenitý trnkový gin z produkce lihovaru Sipsmith zraje na vrstvě plodů trnky, jež mu dodávají jedinečný odstín červeného burgundského vína. Tento gin jednoduše musíte ochutnat! Rezervujte si prohlídku předem a zúčastněte se vybraných víkendových večerů.

Sipsmith, Anglie
Sipsmith byl první mikrolihovar v mědi v Londýně a funguje téměř 200 let © Sipsmith Distillery, Chiswick, Londýn

64° Reykjavík Distillery, Reykjavík, Island

Specialitou lihovaru 64° Reykjavík (slippbarinn.is) je výroba vynikajících lihovin z bobulí subpolárního pásma. Plody se sbírají ručně v divoké přírodě Islandu. V nabídce jsou pálenky z malých, šťavnatých plodů šichy černé, která roste v subpolární tundře, a tradiční islandská kořalka brennivín, velmi silná lihovina, ochucená semeny kmínu a děhelu. Palírna není otevřená pro návštěvníky, ale její báječnou pálenku můžete ochutnat v v reykjavickém baru Slippbarinn, nejlepším koktejlovém baru na Islandu.  

Reykjavik Distillery
Pokud jde o schnappy, určitě vybírejte v 64 ° Reykjavík palírně © Albert van Beeck Calkoen                                                                

Glendalough Distillery, Glendalough, Irsko

Glendalough (wicklowheather.ie), první řemeslný lihovar v Irsku, založilo pět přátel. Udržuje irské lihovarnické dědictví obnovenou výrobou pálenky poitín („voda života“). Poitín kdysi vyráběli mniši, ale Karel II. Stuart jeho produkci v roce 1661 zakázal, takže upadl v zapomnění. Glendalough dnes pálenku vyrábí ve třech druzích podle množství alkoholu: Premium Irish, Sherry Cask Finish a Mountain Strength. Lihovar nenabízí degustace, ale poitín můžete ochutnat v nedaleké restauraci The Wicklow Heather ve vesnici Laragh. 

Glendalough Distillery
Glendough znovu zavádí "vodu života" do světa duchů © Bárbara Crepaldi

Poli 1898, Benátsko, Itálie

Ne všechny řemeslné lihovary jsou novými hráči na trhu. Rodinný podnik Poli (poligrappa.com) vyrábí výbornou pálenku grappa v samém srdci Benátska již více než století. Klíčem k úspěchu této vyhledávané grappy jsou použité suroviny a okamžitá destilace kvalitní směsi s použitím kombinace tradiční destilační kolony a destilačního zařízení s vodní lázní. Poli nabízí prohlídky s průvodcem.  

Poli Grappa, Itálie
Poli Grappa je rodinná záležitost, která stojí za návštěvu © Poli Distillerie                                           

Hartfield & Co, Kentucky, USA

Většina milovníků tvrdého alkoholu zná dobře trasu Kentucky Bourbon Trail, která zahrnuje báječné malé lihovary, jimiž jsou poseté zdejší lány lipnice. Hartfield & Co (hartfieldandcompany.com), první lihovar od zrušení prohibice, jemuž byla v zemi bourbonu udělena licence, se pyšní používáním surovin z území do vzdálenosti 16 kilometrů od podniku. Jde o řemeslný lihovar v tom nejlepším slova smyslu. Sobotní organizovaná prohlídka „County Tour“ zahrnuje seznámení s výrobními procesy v lihovaru Hartfield a končí ochutnávkou.

Hartfield, USA

Hartfield jsou řemeslné palírny a ikonické místo na Kentucky Bourbon Trailu © Hartfield & Co

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kyrgyzstán - poklidná oáza uprostřed hor

Další článek

Vyber si svůj pramen, aneb objevte krásy floridského vnitrozemí!

Související články

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

Svět je vaše kancelář

Jste zavaleni prací a nemáte čas na dovolenou? Nemusí to tak být. Díky možnosti pracovat jako nezávislý profesionál (tzv. freelancer) online, mobilním technologiím a coworkingovým centrům si stále více lidí vydělává na živobytí během cestování. Tito „digitální nomádi“ jezdí po světě a cestou pracují. Nezávislé profese Pojem „bleisure“ (kombinace služebních cest s cestováním ve volném čase) není nový, ale rozmach online „sdílené ekonomiky“ otevřel tento svět práce „z domova“ nové generaci – a nejen těm, kteří létají business třídou.                                                              ...

Články

Víte, co je to udržitelný cestovní ruch?

Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj (International Year of Sustainable Tourism for Development) je nejlepší dobou k zamyšlení, jak si naplánovat cestu, abyste prospěli nejen sobě, ale i planetě a jiným lidem. POZOROVÁNÍ ZVÍŘAT Medvědi na Aljašce Jediným letem přes Atlantský oceán zvýšíte svou uhlíkovou stopu o stejné množství skleníkových plynů, jako kdybyste rok jezdili autem, a tak se raději poohlédněte po destinacích ležících blíže vašemu bydlišti. 355 milionů obyvatel USA a Kanady se možná...

Články

Je čas vyrazit po světě na kole…

Připomeňte si dvousté výročí zrodu jízdního kola – neboli „velocipédu“, jak se dříve nazýval vynález Karla Draise z roku 1817 – na těchto několikadenních terénních cyklistických trasách. Alps 2 Ocean Trail, Nový Zéland  Nová cyklotrasa Alps 2 Ocean Trail (alps2ocean.com), dlouhá 301 km, kaskádovitě sestupuje z dobře tvarovaného úpatí Aoraki (Mt Cook), nejvyšší hory na Novém Zélandu, předhůřím Jižních Alp kolem nádherných jezer a podél řek a ubírá se přes Canterbury Plains, dokud...