Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

LP

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin.

Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou plné postav se složitými vnitřními zápasy a místy, která jsou – ve svých strukturách a tragédiích – stejně lidská jako my ostatní.  Na oslavu Mistrových 70, které dovršil 23. září 2019, jsme dali dohromady seznam cestovatelských destinací v USA, které pocházejí přímo z jeho písní – od Atlantic City až po prérie Nebrasky, společně s důvody, proč byste je měli navštívit.  
 
 

Bruce Springsteen na koncertě v New Yorku © Jamie McCarthy / Staff / Getty Images

It’s midnight in Manhattan: New York City
Půlnoc na Manhattanu: New York

I když jsou Springsteenovy kořeny pevně spjaté s Jersey, jeho postavy jdou často dál – jako „Magic Rat“ který řídil „jeho elegantní stroj/přes státní hranici Jersey" nebo Billy a Diamond Jackie, kteří si užívali „boogaloo down Broadway“. Stejně jako hvězdy z „Jungleland“ a „New York City Serenade“ najdete i vy spoustu možností, co dělat ve Velkém jablku. Můžete jít ve stopách Johnnyho a Jane z „Incident on 57th Street“ přes centrum Manhattanu, kde najdete některé z nejznámějších míst ve městě – od MoMA přes Times Square až do Radio City Music Hall. 

Nemusíte se ale omezovat pouze na centrum. Neuvěřitelnou architekturu najdete ať už se vydáte jakýmkoli směrem, například ikonické Empire State Building, Chrysler Building a Grand Central Terminal. Zapomenout nesmíme ani na muzea světové třídy Metropolitní muzeum se starožitnostmi, Guggenheimovo muzeum s abstraktním a novodobým uměním a Whitney - Muzeum amerického umění s americký velikány typu Warhol a Rothko. New York se také může chlubit spoustou divadel a opomenout nelze ani úžasnou živou hudbu – pokud toužíte po saxofonovém sólu Clarence Clemonse, zajděte na jazz do Harlemu. Jedete na nižší rozpočet? Pak se můžete podívat, které aktivity jsou v NY zdarma.  

I went out for a ride and I never went back: Baltimore
Jel jsem se projet a nikdy jsem se nevrátil: Baltimore

Z úvodních řádků „Hungry Heart“ byste si mohli myslet, že toulat se po Baltimoru nestojí za nic. Nepropadejte ale této myšlence předčasně. Je zde živé nábřeží, které je domovem jednoho z nejlepších akvárií v USA – zahrnuje střešní deštný prales a repliku indo-pacifického korálového útesu. Místní Americké muzeum vizionářského umění hostí sbírku od umělců „samouků“ a je kreativní zónou světové kategorie. Podívejte se také na místní scénu s jídlem – najdete zde vše od fantastických sushi burrit až po sušenky a omáčky. Spousta možností, které udrží hladová srdce ve městě. 

Meet me tonight in Atlantic City
Sejdeme se večer v Atlantic City

Největší město na pobřeží Jersey nemá tolik kouzla z prohibiční éry jako jste mohli vidět v seriálu Boardwalk Empire, stále zde však existuje spousta dobrých důvodů k návštěvě. Můžete zkusit své štěstí v kasinech nebo – pokud je váš rozpočet omezenější – herny v Steel Pier (Ocelový přístav). Podél celé pláže je spousta možností kam zajít nebo se můžete jen tak potulovat po promenádě – i ta má svoji atmosféru. Takže si pěkně uprav vlasy a „sejdeme se večer v Atlantic City“.

Saigon byl přejmenován na Ho Chi Min City v roce 1976 © Dung Pham/500px

In the highlands of Quang Tri
Na vysočině Quang Tri 

Springsteen se často zaměřoval na postavy bojující třídní zápasy v dělnických městech, někdy ale obrátil své psaní k bolestivému odkazu války ve Vietnamu. Ať už v ranné „Lost in the Flood“ nebo často nepochopené a mylně vykládané anti-válečné hymně „Born in the USA“ se Mistr svými písněmi jen zřídka dotýká konfliktu v zámoří. Namísto toho odhaluje zápasy veteránů, kteří se vrátili zpátky do malých amerických měst. Ale několikavrstvý tragický příběh o Le Bin Son a Billy Sutterovi „Galveston Bay & The Wall“ zanese posluchače na chvíli do Quang Tri a Saigonu (dnes známého jako Ho Či Minovo město) stejně jako do hlavního města Texasu.

Jelikož je Quang Tri stále v DMZ – demilitarizované zóně – není příliš často na cestovním seznamu turistů. To znamená, že se sem můžete pouze vydat na prohlídku, abyste se dozvěděli více o válce ve Vietnamu o lidském pozadí bitev bojovaných v citadelách jako je Quang Tri. Zpět na hlavních turistických stezkách v Ho Či Minově městě se pak můžete dozvědět více o tom, kdo byli skuteční vojáci, dle kterých Springsteen stvořil „Son and Sutter“: War Remnants Museum (Muzeum válečných pozůstatků), Reunification Palace (Palác znovusjednocení), MCMC Museum (Ho Či Minh muzeum). Na lekci z historie můžete navázat ohromujícími pagodami, neskutečnými stánky na trhu Cho Lon a bezkonkurenčními restauracemi jako je Pho Hung.

Kulturní centrum v parku Balboa v San Diego © f11photo / Getty Images

Southern California, down San Diego way
Jižní Kalifornie, cestou dolů ze San Diega

Hlavní hrdina songu „Rosalita (Come Out Tonight)“ doufá, že osvobodí Rosalitu od jejích panovačných rodičů a uteče s ní do „krásného malého místa v jižní Kalifornii pod San Diegem“ – což je opravdu neuvěřitelně krásná část světa. V jižní Kalifornii najdete rozlehlou pouštní krajinu, nádherné pláže a velkolepé horské oblasti. San Diego je město s uvolněnou atmosférou, světově známou Zoo a obrovským kulturním centrem v parku Balboa, který je plný muzeí a uměleckých galerií. 

On a rattlesnake speedway in the Utah desert
Na chřestýší dráze v poušti Utahu

Nenechte se nachytat na „honění nějakých přeludů“ v pouštích Utahu jako postava v „The Promised Land“. Místo toho se zaměřte na Moab, hlavní město dobrodužství, které milují turisté, cyklisté, raftaři i řidiči terénních automobilů. Začátečníci na horských kolech by měli vyzkoušet rovnou, 9 mil dlouhou, Intrepid Trail (Neohroženou stezku). Pro raftaře je zde Westwater Canyon nabízející seriózní rafting na bílých peřejích třídy III a IV a turisté se mohou vydat na Fisher Towers Trail, který je obzvlášť krásný při západu slunce. 

The Loop Road (Klikatá cesta) v Národním parku Badlands © NaughtyNut / Shutterstock

Trouble in the heartland: Badlands National Park
Potíže v srdci země: Národní park Badlands

Texty Bruceho „Badlands“ jsou možná více zaměřeny na to, jak se sem dostat než jak nádherný je Národní park Badlands v South Dakota (Jižní Dakotě), ale i tak: zvažte jízdu po 40 mil dlouhé Badlands Loop Rd (Klikatá badlandská cesta) abyste viděli všechny jeho hlavní památky. Cestou uvidíte neuvěřitelné útesy, tlustorohé ovce a prérijní psy. Pak zaparkujte a vydejte se na některou z impozantních trekových tras. 

Streets of Philadelphia
Ulice Philadelphie

Okouzlující Philadelphie je plná pouličního umění, vynikajících míst, kde se najíst (nezapomeňte se připojit k místním na jídlo v Reading Terminal Market) a několika historických památek. Independence Historical National Park (Národní park nezávislosti) je místem, kde byly položeny základy americké vlády a McGillan’s Olde Ale House je historická hospůdka, která přežila prohibiční éru. Prozkoumejte Philadelphia Museum of Art (Philadelphské muzeum umění) , které vlastní obrovskou sbírku umění a architektury z celého světa. 

Řada Cadillaců naskládaných na Ranči Cadillaců © Nick Fox / Shutterstock

Gonna meet down at the Cadillac Ranch
Sejdeme se na Ranči Cadillaců

Píseň „Cadillac Ranch“ je věnována automobilům a tomu, jak jednou všichni nakonec skončíme na smetišti. Cadillac Ranch (Cadillac Ranč) sám o sobě je místem, kde jsou masivně seskupeny sochy pozůstatků modelů I-40. Leží v oblasti poblíž Amarillo v Texasu a je složený z 10 Cadillaců (některé doslova zachráněné před rozpadem), které jsou jedním koncem napůl „pohřbeny“ do země. Jak návštěvníci přidávají kresby a barvy na auta, místo se postupně mění a vyvíjí. Vezměte si i vy trochu barvy a zvěčněte svoji návštěvu zde. 

From the Monongahela valley to the Mesabi iron range
Z údolí Monongahela do železné pánve Mesabi

Springsteen – doslova – kope hluboko do historie Youngstownu v Ohiu v jeho písni stejného jména, ve které mapuje historii oceláren od chvíle, kdy horníci poprvé udeřili do rudy v „back in eighteen-o-three“. („zpět v 18:03)". Vy můžete udělat to samé v Youngstown Historical Center of Industry and Labor (Historické centrum průmyslu a těžby v Youngstown) a pak se vydat na průzum širší oblasti Mistrových odkazů: Youngstown je zasazen mezi Clevelandem na severozápadě a Pittsburghem na jihovýchodě, v blízkosti Allegheny National Forest. Můžete si vybírat z městských kultuních památek, venkovních dobrodružství nebo si užít otevřený úsek historické silnice na Ohio Lincoln Highway Historic Byway, který vede z Pittsburghu přes Ohio podél trasy první americké dálnice vedoucí od pobřeží k pobřeží přes celé USA. 

Carhenge – moderní replika anglického Stonehenge vytvořená za pomoci starých automobilů. ©marekuliasz/Shutterstock

From the town of Lincoln, Nebraska with a sawed-off .410 on my lap
Z Lincolnu v Nebrasce s odříznutou 410 v klíně

Bude lepší nebrat si příliš mnoho inspirace z titulní písně alba Nebraska  z roku 1982 – je totiž fikcí o skutečném vražedném řádění, které v 50. letech prováděli teenageři  Charles Starkweather a Caril Ann Fugate. Nicméně, nešťastná jízda dvojice z Nebrasky do Wyomingu vede po hlavní výletní trase země – pokud udržíte chaos na minimu. Široké otevřené prérie jsou hlavní Springsteenovou esencí, která vás ve dvou pruzích vezme opravdu kamkoli. 
Můžete jít ve stopách starověkých dinosaurů v Agate Fossil Beds National Monument, zachytit každoroční migraci písečných jeřábů  a užít si epické hvězdné nebe bez světelného znečištění na Nebraska star party (Nebraské hvězdné párty). Podél silnice je také pár atrakcí, které jsou klasickým vyjádřením Springsteena, jako například Carhenge – věrná kopie anglického Stonehenge vytvořená z 39 starých automobilů. 

4th of July, Asbury Park (Sandy)
4. července, Asbury Park (Sandy)

Asbury Park prodělal oživení v roce 2000 s příchodem hipsterských restaurací a novou výstavbou podél pláže, což mu dalo víc, než jen samotný Springsteenův odkaz. Když už zde budete, zastavte se v kolébce rocku Stone Pony, kde začínal svoji kariéru Bruce i další muzikanti. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se USA? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet USA (Poznáváme). 

USA Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Další článek

Pěškobus Brno - Porto - 3. část - Sladká Francie

Související články

Články

Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston. Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA,…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev. Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího.  Jste připraveni na botanické…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…