Znovuobjevené Bari - Proč navštívit zatím nedoceněný přístav Apulie

Shutterstock

Bari bylo po dlouhou dobu přehlíženo a bráno jen jako kamenitý, ošuntělý přístav plný dělníků, ovšem v posledních letech jako by dostávalo novou energii do života.

Architektonické dědictví jihoitalského města je dostupnější než kdy předtím, významné kulturní památky byly renovovány a znovuotevřeny pro veřejnost a tradiční kuchyně regionu Apulie se díky pokrokovým šéfkuchařům dostává do popředí místní nabídky.

Staré centrum Bari s domky naskládanými těsně kolem Baziliky sv. Mikuláše (Basilica di San Nicola) © Jacek Sopotnicki / Getty Images

Projděte se úzkými uličkami Starého města v Bari

Do obnovy historické část Bari, Vecchie, bylo v posledních letech poměrně intenzivně investováno, a díky tomu se můžete dnes procházet uličkami této čtvrti lemované vodami Jadranského moře a rozšiřující svůj vliv nenápadně dál, podél velkých tříd, vedoucích na sever i na jih. Skrytou ve spleti úzkých uliček a elegantních piazz Starého města, najdete směsici architektury inspirované zdejším duchovním životem a postupně budované po více než jedno tisíciletí. 
Bazilika sv. Mikuláše (Basilica di San Nicola), postavená ve 12. století, aby zde mohly být uloženy a uctívány ostatky sv. Mikuláše, má nádhernou, vyřezávanou a pozlacenou klenbu ze 17. století. Kostel bývá často prosycen vůní kadidla a šelestem tichých modliteb poutníků, kteří sem zavítají. Katedrála Bari, další významný svatostánek Starého města, ukrývá kryptu zbudovanou na římských základech a starověkou křesťanskou baziliku. Odkaz byzantské minulosti můžete najít při pohledu na věže a příkopy hradu Castello Svevo z 12. století, jenž je pravidelné využíván k pořádání uměleckých výstav a jiných kulturních akcí.

Nádherně zrenovované divadlo Teatro Margherita © Angelo Pittro

Zažijte kulturní znovuzrození města

Kromě staletých pokladů ve Vecchii, byly „vzkříšeny“ i některé novější architektonické skvosty města. Teatro Margherita v přední části přístavu, které bylo původně otevřeno v roce 1914, je jednou z nejoblíbenějších a nejvýznamnějších staveb Bari. Po 38 letech, kdy byla budova opuštěná, se dočkala rekonstrukce a byla znovu otevřena jako centrum moderního umění, které bude hostit aktuální výstavy a akce, jako například World Press Photo 2019.
Také koncertní síň Auditorium Nino Rota, která je pojmenována po italském skladateli soundtracku filmu Kmotr, jenž téměř 30 let žil a vyučoval v Bari, byla po 26 letech zrenovována a nově otevřena. Když bylo v létě 2019 znovu uvedeno do provozu také divadlo Teatro Piccinni s interiérem vyzdobeným v roce 1854, dokončilo se tím znovuoživení trojice významných barijských kulturních památek.

Pro objevování uliček Starého města je skvělým prostředkem kolo © Velo Service

Projeďte si Bari na kole

Historické ulice Bari jsou jako stvořené pro pěší vycházky, ale stále populárnější se stávají také výpravy s průvodcem a za pomoci alternativní dopravy – nejčastěji na kolech. Společnost Velo Service, vedená zkušenými a nadšenými místními majiteli, nabízí celou řadu jízdních kol, rikš a segwayů k zapůjčení, stejně jako túry se specializovanými průvodci za zdejší architekturou, kuchyní i kulturou. Mezi nejpopulárnější patří propletení se stinnými uličkami, kterými se linou vůně z okolních restaurací, abyste se nakonec vynořili na zářivém, mramorovém náměstí, kterému vévodí katedrála Basilica di San Nicola.
Turisté, kteří chtějí opravdu proniknout do všech vůní a chutí kuchyně Bari, mají skvělou příležitost během šestihodinové tour Cook & Taste, která je úžasnou kombinací poznávání místní kultury i kulinářské scény. A po všech klasických průvodcovaných výpravách máte většinou ještě možnost sednout na kolo a po zhruba 4 km se dojet ochladit na nově revitalizovanou pláž Torre Quetta.

Těstoviny orecchiette se při výrobě tvarují pomocí palce © Sabinoparente / Getty Images

Nechte se unést chutěmi apulijské cucina povera

Apulijská kuchyně přezdívaná cucina povera (doslova „jídlo chudých“), která původně vznikla kvůli ekonomické nutnosti využívání pouze sezónních a místních surovin, se dnes hrdě podává v rodinných restauracích po celém Bari. Proslulé jsou zejména místní, vynikající, bezvaječné těstoviny orecchiette („malé uši“), které se servírují se širokou škálou nápaditých omáček, často připravovaných ze zeleniny jako například lilku, rajčat, hub, a také apulijských šťavnatých oliv.
Další specialitou Bari je riso, patate e cozze, skromně pojmenovaný, ale výborný pokrm vytvořený z vrstev pečené rýže, brambor a mušlí. Jeho skvělá verze se podává například v restauraci Terranima na okraji Starého Města. Interiér podniku oživují stylové historické fotografie Bari a hosté zde mají velkou šanci, že jejich večeři doplní sklenka vína, kterou rádi a zdarma nabízejí přátelští majitelé restaurace. Místní pouliční jídlo, včetně naducaných panzerotti (smažené pečivo plněné sýrem a rajčaty), si nejlépe vychutnáte uprostřed barů a kaváren na náměstí Largo Albicocca.


Objevte vzkvétající kulinářské skvosty 

Inovativní šéfkuchaři v Bari, kteří si vždy zakládali na tradičních apulijských receptech, začali v poslední době dávat původním recepturám moderní háv. Například otevřená kuchyně restaurace Botanical Bistro (v minulosti zde býval velký skleník) nabízí velmi moderní variace italských chutí založených na surovinách jako je čerstvý tuňák a plněné kalamáry. Zlatým hřebem jejich menu je bezesporu telecí maso (vitello) v krustě z mandlí a pistácií. Dalším dobrým tipem na chutný oběd je restaurace Mastro Ciccio, která nabízí zajímavé variace vynikajících mořských plodů. Vyzkoušejte například grilovanou chobotnici v briošce opečené na dřevěném uhlí.
Pokud byste rádi svůj průzkum barijské gastroscény zakončili nějakou sladkou tečkou, pak navštivte podnik Urbano Chocol-Atelier v nedalekém městečku Capurso, jehož majitel Francisco Urbano je považován za apulijského mistra čokoládových pochoutek. 12 km výlet za Urbanovými kombinacemi tradičních ingrediencí, jako jsou jahody a lískové ořechy, s jinými, velmi překvapivými (například růžový pepř), se rozhodně vyplatí.

Večerní ruch kolem Officina degli Esordi © Umberto Loper / Officina degli Esordi

Odhalte bohémskou tvář Bari

Bari, které dlouhodobě spolupracuje s místní univerzitou, jež má momentálně více než 50 000 studentů, je nejlepším místem, kde můžete zažít moderní a svéráznou městskou kulturu. Západně od Starého města, v blízkosti náměstí Piazza Garibaldi, najdete multifunkční komplex Officina degli Esordi, který je univerzální a jednoduchou cestou k tlukotu kulturního srdce Bari. „Městská laboratoř“ má mnoho prostorů využívaných pro konání koncertů, vystoupení DJ, uměleckých workshopů, filmových projekcí a výstav. Na jihovýchodním okraji Starého města pak můžete navštívit Prinz Zaum, knihkupectví spojené s barem, kam si místní chodí poklábosit nad drinkem či jen tak rozjímat. Koná se tu pravidelný program, součástí jsou pak i příležitostná vystoupení živé hudby.

Ulice s úlovitými domky v Alberobello © thegrimfandango / Shutterstock

Vyrazte také za blízkými zajímavostmi

Není nic snazšího, než si z Bari vyrazit k dalším působivým destinacím během jednodenních výletů. Asi za hodinu jízdy na jih, v drsné sousední provincii Basilicata, dojedete do Matery, která momentálně také zažívá svou renesanci, jakožto jedno z evropských měst kultury pro rok 2019. Úchvatné město na kopci je protkané staletými jeskynními obydlími sassi, která byla v současnosti přeměněna na kavárny, penziony a sofistikované umělecké prostory. Na webových stránkách města najdete v případě zájmu kompletní kulturní program na nejbližší měsíce. 
Ojedinělá historická architektura láká také do Alberobella, které leží uprostřed romantického apulijského venkova, asi hodinu pohodlné jízdy jihovýchodně od Bari. Město je známé více než 1500 trulli – typickými domky se střechami ve tvaru včelích úlů, vytvořenými z místního vápence - které pokrývají v sestupných kaskádách jeho mírné svahy. Pro pohodový oběd během výletu pak můžeme doporučit podnik Trattoria Terra Madre, který je jedním z nejlepších v Alberobellu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

4 dny v jihozápadním Norsku

Další článek

Představujeme - Belize

Související články

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Bílou stopou - Itálie a novinky

V Itálii se nejmodernější lanovky rozjedou v oblasti Tre Cime/3 Zinnen. Po úspěšném propojení menších areálů kolem Helmu (kde se letos rozjede jedna z nejluxusnějších lanovek celých Dolomit) se nyní pracuje na vytvoření lyžařské houpačky s nedalekým rakouským areálem Sillian. V Cortině d’Ampezzo bude v r. 2021 mistrovství světa a v r. 2026 olympiáda. Proto zde významně investují a modernizují. I když starost mají hlavně o „závodní“ svahy, výhody z modernizace budou čerpat i běžní návštěvníci. Už letos se třeba z města k Tofaně mohou svézt moderní oběžnou kabinkou pro deset…

Články

Řím - zářivé a šťastné město

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre. Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…