Zažijte Japonsko s dotekem přírody

© Rady na cestu

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi.

Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu

Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti. Botanická zahrada Kawachi Fujien je již od roku 1977 chloubou a ozdobou města Kitakjúšú, ležícím na hornatém ostrově Kjúšú, jenž je pokládán za kolébku japonské civilizace.

Yokohama a Fuji

V zahradách vás něžně obklopí bohatá záplava nádherných dlouhých květů vistárií – které Japonci nazývají Fuji. Vistárie jsou jako pastelový déšť, jenž zašumí celým vaším tělem. V Japonsku byla tato popínavá dřevnatá liána s krátkými převislými větvemi odedávna vyhledávaným námětem malířů. Básníci její šeříkově zbarvené květy přirovnávali k vlnám, jež vynášejí ubohé a nešťastné milence z hlubin smutku. Buddhisté zase považovali vistárii za symbol modlitby. Její větve a květy totiž sklánějí svou hlavu dopředu stejně jako věřící při modlitbě.

Tokio

Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu

V zahradě Kawachi Fujien lze napočítat na dvacet dva druhů vistárií, které vytvářejí i několik desítek metrů dlouhé květinové tunely. Každý tunel sestává z ocelové konstrukce, po níž se místy pnou i stoleté vistárie. Návštěvu zahrad si naplánujete na konce dubna či začátek května. V té době se totiž vistárie nalézají již v plném květu. Alespoň na chvíli se usaďte pod jejich střapci na některou z laviček a plnými doušky vdechujte opojnou vůní jara i pocit sladké zahálky.      

V období od poloviny dubnu do poloviny května se tu každoročně koná populární festival Fuji Matsuri, věnovaný jak jinak než vistáriím, symbolu věčné lásky, dobročinnosti a solidarity. Voňavé oslavy ale probíhají také v Tokiu, Shizuoku či Okazaki.

Tip pro vás:

Vitálními barvami vistárií můžete potěšit své oko také v Ashikaga Flower Parku, kde je krom jiného k vidění i nejstarší vistárie v Japonsku. Její rozkvetlé větve vykouzlí vždy na jaře pastelově růžovou oblohu.

Ashikaga Flower Park

Bambusový les Sagano

Ve výčtu zajímavých míst, kde na vás doslova dýchne japonská příroda, nemůže chybět ani bambusový les Sagano, druhé nejnavštěvovanější místo v Kjótu. Podaří-li se vám na chvíli oprostit od blyštivých světel blesků, cvakajících fotoaparátů a hlučných návštěvníků, najdete tu během poznávacího zájezdu do Japonska skutečný ráj na zemi. Jen stěží uvěříte, že o pouhých třicet minut dál se odehrává rušný život v kjótských ulicích. 

První bambusy byly do japonské kultury uvedeny v 7. století z Číny a rázem se staly žádanou ozdobou zahrad. Dodnes je v Japonsku tato nejrychleji rostoucí rostlina na světě považována za symbol síly. Marně byste hledali buddhistický chrám či šintoistickou svatyni bez bambusových stvolů, zahánějících zlo.  

Sagano bambusový les

I to, co se tváří jako les, může být ve skutečnosti louka

Tichý šustivý zvuk větru, prohánějící se mezi bambusovými stvoly, byl dokonce zařazen mezi 100 typických zvuků z široké palety zvukových odstínů Japonska. Ta má inspirovat Japonce, aby se na chvíli zastavili a zaposlouchali se do kouzelné hudby přírody. Meditativní šumění větru v bambusovém háji věrohodně simuluje třeba tradiční japonská bambusová flétna – šakuhači.   

Saganský bambusový les v oblasti Arashiyama patří k nejpůsobivějším přírodním klenotům Japonska. I když pravdou je, že spíš než o les se ve skutečnosti jedná o „louku“. Bambus totiž není dřevina, nýbrž travina s neobyčejným vzhledem i vlastnostmi. Když tu v úzkých uličkách pozvednete oči k obloze, spatříte velkolepé mnohametrové „stromy“ se stébly pevnými jako ocel. Třebaže jsou listy bambusů stálezelené, nejsvěžejší barvu mají na podzim, kterému se proto v Japonsku někdy přezdívá „jaro bambusu“.

Kjóto_2

Místní i turisté se úzkými cestičkami rádi poklidně procházejí, projíždějí na kole a nacházejí tady úlevu před slunečním žárem. Přes hustý porost se tu totiž sluneční paprsky jen stěží prodírají až na zem. Procházku si naplánujte hned na začátek nebo naopak až na konec dne, kdy je les příjemně poklidný. Toto jedinečné meditativní místo je však návštěvníkům přístupné po celý den a k tomu bezplatně.

Tip pro vás:   

Téměř povinnou zastávkou během výletu do Saganského bambusového lesa je i hlavní chrám zen-buddhistické školy Rinzai ve čtvrti Ukjó v Kjótu. Chrám Tenrjúdži (neboli Chrám nebeského draka) s velkým jezerem dal v roce 1339 vystavět šogún Takaudži Ašikaga. Jeho první opat, Musō Soseki, tu pak nechal vytvořit estetické zenové zahrady. Na tomto místě porozumíte, proč se často říká: „Když se volá japonská zahrada, ozvěnou je Kjóto.“   

 

Budhistický chrám v Kjóto

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Adéla Vavřačová & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Od bavlny k malému Tádž Mahalu

Další článek

5 tipů pro Bangkok: Jak ušetřit peníze a nenechat se okrást

Související články

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Přecházení ulice patří stejně jako ochutnávání pouličního jídla neznámého původu nebo popíjení domácí kořalky podávané v plastovém kanystru od nemrznoucí směsi mezi potenciálně nejnebezpečnější zážitky v některé nově navštívené zemi – zatímco v jiné to může být úžasně bezproblémové. Jaká pravidla dodržovat? Před cestou si přečtěte něco o zákonech dané země, na místě pak sledujte, jak to dělají místní. A vždy se držte zdravého úsudku. To myslíme naprosto vážně – buďte vždy duchapřítomní.  New York Obyvatelé New Yorku si očividně nedokáží poradit s pojetím smrtelnosti. Zabrousí…

Články

Šinkanzenem okolo Fuji

Pokud vaší poslední zastávkou před Japonskem byla jedna ze zemí jihovýchodní Asie, připravte se na to, že při přistání a prvním střetnutí s Japonskem zažijete pocit, jako byste se ocitli na jiné planetě. Japonsko je ultra moderní země, která si ale ovšem stále silně zachovává a nese rysy své bohaté historie, vysoce vyspělé civilizace a svérázné kultury. Tokio je obrovská křižovatka, směsice veškerých módních šíleností, stále se vyznačující ikonou Hello Kitty, buddhistických chrámů a šintoistických svatyní, které jsou nabity sílou a energií přání a modliteb. Tato různorodá atmosféra je doprovázena relativním bezpečím, čistotou, ochotou a úsměvy místních obyvatel. Známé a spolehlivé japonské dráhy vás přemístí rychlostí až 300km/h do dalšího významného centra Japonska. Kyóto je o něco menší, ale zato dýchá daleko více uvolněnější náladou. Vybavíte-li si známou knihu či film Gejša, zajisté si vzpomenete na scénu, kde malá Sayuri běží oranžovým sloupovím, tzv. torri,…