Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

©

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí.

Mějte hotovost

Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost na den, schovanou na nějakém tajném místě, a zbytek schovejte na bezpečném místě, jako je hotelový sejf. Každý má své triky pro schovávání záložní hotovosti. Pásky na peníze, tajné kapsy, zapínací taštičky ukryté v lemu zavazadla, krabička na starý kinofilm v toaletní taštičce – koneckonců, slyšeli jste, že by někomu ukradli toaletní taštičku? Nabízíme pár dalších užitečných tipů, jak nakládat s penězi na cestě:

  • Americké dolary, britské libry a eura jsou měnou, která se nejsnáze mění, zvláště v rozvojovém světě. Mějte bokem dostatek peněz, které vám vystačí na několik dní. Používejte bankovky menší nominální hodnoty, abyste nemuseli měnit vše za nevýhodný kurz.
  • Měnit peníze na ulici je skvělý způsob, jak se nechat obrat – zvláště pokud moc nevíte, jak vypadá místní měna. Vždycky měňte u oficiálního obchodníka, jako je banka nebo směnárna.
  • Plánujete-li předem, vždy najdete lepší kurzy na výměnu zahraniční měny, než když měníte na letišti nebo až v zahraničí. Je mnoho způsobů, jak koupit zahraniční měnu (on-line, off-line, v bankách nebo u soukromých obchodníků), takže si to zjistěte předem.
  • Ignorujte nápisy „bez poplatku“, protože to ne vždy znamená, že dostanete za svoje peníze víc. Udělejte si průzkum a zjistěte si, kolik přesně při výměně dostanete – čím více, tím lépe.
  • Jsou místa, kde uspějete jedině s hotovostí. Části Afriky a Asie se ještě nenapojily na globální síť bankomatů, takže jediné dostupné peníze jsou ty, které si přivezete. Většina zemí má omezení na množství zahraniční měny, kterou můžete dovézt nebo vyvézt, ale to je obvykle kolem 10 000 USD – to je potom výzva, udržet takové peníze v bezpečí při cestování!
Bankovky.jpg

 

Karty

Používání karet na cestách může mít spoustu výhod a je moudré používat různé karty, abyste měli zálohu, když vám hlavní zdroj dojde. Kreditní karty jsou užitečné při pořizovaní rezervací, při větších nákupech a jsou skvělé pro případ nouze. Debetní karty vám umožňují přístup k penězům okamžitě a úplně stejně jako doma, navíc bez vidiny účtu za kreditní karty po návratu z dovolené. Pokud je vaše karta pro vybírání z bankomatu napojena na některou velkou vydavatelskou společnost, můžete bez problémů vybírat ve stovkách zemí po celém světě. Mnoho balíčků také zahrnuje nouzovou hotovost nebo výměnu karty, což vás může vytáhnout z bryndy. Je proto důležité, abyste věděli, jak se v případě potřeby spojit s vydavatelem karty. Mnoho bank a kreditních společností nyní nabízí předplacené karty, které můžete nabít libovolnou částkou a používat je jako debetní karty. Pomohou, abyste se drželi svého cestovatelského rozpočtu, jsou dostupné v jedné nebo více měnách a často mají stejné výhody jako debetní karty, tj. nouzovou hotovost a náhradu karty. Jen si ověřte, jak snadné je po návratu dostat z karty zpět zbývající peníze. Jako bonus navíc nabízí většina karet příznivé směnné kurzy, které si můžete „rezervovat“ před cestou, také můžete kartu dobíjet on-line, telefonicky nebo přes SMS.

 

Pokud používáte plastové karty, tady je pár jednoduchých pravidel, která by měl dodržovat každý cestovatel:

  • Ujistěte se, že vaše kreditní, debetní nebo předplacená karta je akceptována v zemi, kam se chystáte.
  • Zavolejte do své banky a řekněte jim, kam jedete a kdy, aby vám kartu náhodou nezablokovali při prvním použití na cestách. U mnoha bank to jde vyřídit on-line.
  • Nikdy nenechávejte kartu bez dozoru. Většina podvodů s kartami vyžaduje, aby ji měl podvodník chvíli jen pro sebe – pokud neuvidíte elektronickou prodejní mašinku, volte jistotu a zaplaťte hotovostí z bankomatu.
  • Mějte po ruce kontaktní telefonní číslo pro případ nouze – tzn. číslo na místní policii a mezinárodní číslo na blokaci karty, pokud by to bylo nutné.
  • Zkontrolujte rozložení klávesnice u bankomatu. Mnoho cestovatelů přijde o kartu, protože sice stisknou obvyklá tlačítka, ale na klávesnici zahraničního bankomatu jim jsou přiřazena jiná čísla.
  • Vždy u sebe mějte záložní hotovost nebo cestovní šeky. Bankomaty jsou závislé na dodávce elektřiny a telefonním signálu, což jsou dvě věci, které jsou v rozvojovém světě notoricky nespolehlivé.
  • Pro případ nouze mějte několik karet a záložní kartu uložte do sejfu hotelového pokoje spolu s dalšími cennostmi.
  • Pozor na bankovní poplatky – banky si účtují poplatky za každý výběr a většina nabízí slabé směnné kurzy na kreditní a debetní karty.
  • Pokud máte tu možnost, plaťte v zahraničí kartou v místní měně, jelikož kurz vaší banky bude lepší než obchodníkův.
Barevné bankomaty v Paragonu, Bangkok, Thajsko. Foto Dennis WongBarevné bankomaty v Paragonu, Bangkok, Thajsko. Foto Dennis Wong

Cestovní šeky

Globální rozmnožování bankomatů (mají je dokonce už i vysoko v Himálaji) odsunulo cestovní šeky na vedlejší kolej. Už je nepřijímají tolik jako dříve a jejich proplácení je často únavný byrokratický úkon. Nicméně mají svoje výhody: přijímají je banky a směnárny po celém světě a dají se snadno nahradit, pokud je ztratíte nebo vám je ukradnou. Máte-li účtenku a nouzové telefonní číslo, můžete mít nové šeky během pár dnů, ale možná si je budete muset jet vyzvednout do místní pobočky. Dvěma nejrozšířenějšími značkami jsou Thomas Cook a American Express, ale než si šeky koupíte, kontaktujte vydavatele a zjistěte si, jak jsou rozšířené v zemi, kam cestujete, a v jaké měně by šeky měli být nakoupeny. Máte-li pochybnosti, vezměte si šeky v amerických dolarech, což je neoficiální druhá měna ve většině zemí světa. Pořiďte si různé nominální hodnoty, účet schovejte odděleně od šeků a stejně tak si bezpečně uložte nouzové telefonní číslo.

Výměna peněz. Foto Marco Ament
Výměna peněz. Foto Marco Ament

Elektronické peníze

Pokud všechny ostatní varianty selžou, vždy můžete někoho požádat, ať vám peníze pošle elektronicky. Western Union a Moneygram mají pobočky po celém světě, kde si můžete vyzvednout peníze zaslané elektronicky z domova, ale za tuto službu zaplatíte přirážku – někdy až 30 % převedeného množství. Můžete se jen modlit, ať vaši příbuzní mají pochopení!


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Finsko aneb hlavně co nejvíc ušetřit ze stipendia

Další článek

Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

Související články

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Nejhorší cestovatelské rady na světě

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad. „Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí. „Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se…