Zakynthos – království mořské želvy

© Pixabay

Miluji moře. Jeho síla a energie mne neskutečně dobíjí. A také miluji místa, kde můžete vidět nějakou zajímavou floru a faunu. Tato kombinace zapříčinila, že jsem si pro svou další cestu za poznáváním krás Evropy vybrala ostrov Zakynthos.

Zakynthos - hlavní město
Tento ostrov přezdívaný „Květina východu“ nebo také „Levantská růže“ je ideální destinace pro ty, kteří si chtějí užít dovolenou v Evropě, vychutnat přírodu a vidět moře tak krásné, až přechází zrak. Říká se, že barva moře je zde nejmodřejší z celého Středozemí. Je pravdou, že průzračné a úžasně modré moře jsem viděla i jinde, ale je také pravdou, že na Zakynthosu jsou místa, kde si řeknete něco ve smyslu: příroda zde vytvořila další krásný a dokonalý kus Země...

Zakyntos pláž Xigia

Nejkrásnější pláže v Evropě

Zakynthos omývají vody Jónského moře. Po obvodu má 123 kilometrů a jeho pobřeží je tvořeno převážně písečnými plážemi. Je zde údajně nejjemnější písek z celé řecké oblasti. Jižně od ,,Ostrova vůní“, což je další z přezdívek tohoto místa, se nachází nejhlubší místo celého Středomoří. Hloubka moře v tomto bodě je 5.121 metrů.

Zakynthos pláž Navagio

Téměř všechny pláže na Zakynthosu jsou pěkné s velmi dobrým a pozvolným vstupem do moře. Jedna z  nejlepších pláží oceněna i modrou vlajkou EU se nachází na severovýchodní straně v letovisku Tsivili. V této části ostrova jsou také povolené různé vodní sporty, které jsou přísně zakázány na straně jižní. Za velmi krásné místo osobně považuji i sirnou pláž Xigia na severu. Pláž slouží jako přírodní mořské sirné lázně. Voda má díky obsahu síry mléčně zbarvenou vodu a pláž je tvořena oblázky. Světově proslulá je i jedna z nejfotografovanějších pláží  Navagio s vrakem pašerácké lodi.

Zakynthos pláž Xigia_2
Přírodní krásy a magické jeskyně

Krom úžasného moře má tento ostrov i velmi zajímavá místa. Bílé vápencové útesy, skalní oblouky, tyrkysová barva moře, hra světla a stínů. To vše je k vidění na místě zvaném Blue caves - Modré jeskyně. Největší z těchto jeskyní byla objevena v 19. století. Nejznámější Blue caves leží na mysu Skinari nedaleko od vesnice Volimes. K většině těchto jeskyní se lze dostat pouze po moři. Z toho samozřejmě těží místní podnikatelé a cestovní kanceláře. K některým jeskyním je však možné přijít i od větrných mlýnů ve vesničce Skinari. Na jihozápadním pobřeží v blízkosti horské vesničky Keri se také nacházejí působivé skalní útvary a  jeskyně hrající rozmanitými odstíny modré barvy.  Místní obyvatelé jim opět říkají ,,Modré jeskyně “. Jejich pravý název je však Keri caves. Ptali jsme se průvodce, proč jsou nazývány stejně jako jeskyně na mysu Skinari. Dostalo se nám této jednoduché odpovědi : Na Zakynthosu jsou všechny jeskyně modré...  

Zakynthos Blue Caves_1

Želví domov

Kareta obecná, vzácný druh mořské želvy je zapsána na seznamu ohrožených živočichů. Jejím domovem na Zakynthosu je především ostrov Marathonisi tzv. Želví ostrov  na jihovýchodě ostrova. Zajímavé je, že tento ostrůvek má i tvar jako želva. Caretty se  vyskytují po celém zálivu Laganas, konkrétně u pláže Kalamaki, u letoviska Laganas či plážích Sekania nebo Gerakas. Možností, jak tohoto vodního tvora zahlédnout nebo s ním dokonce plavat v moři, je hned několik a spatřit jej není tak složité jak by člověk předpokládal.

Zakynthos Blue Caves_2

Kam a jak za želvou

Můžete se vydat na jeden z mnoha nabízených lodních výletů. Lodě s turisty, ať už větší či menší, vyplouvají na tyto plavby buď přímo z městečka Laganas nebo okolních letovisek. Výlety mají různou dobu trvaní a podle toho se odvíjí i trasa. Zpestřením pro většinu turistů je možnost zaplavat si přímo v některé z jeskyní, jejichž prohlídka je zahrnuta do určitých typů výletů. Voda je zde sice chladnější, ale kolikrát za rok máte možnost plavat na tajemném místě s vodou co v některých koutech doslova tyrkysově září? Výletní lodě obvykle míří i na ostrov Marathonisi, kde bývá odpočinková zastávka na koupání či lenošení v bílém písku. Jsou zde k vidění i hnízda s želvími vajíčky, která jsou označena dřevěnou roznožkou s varováním pro turisty. Určitě doporučuji nějaký takový či podobný výlet absolvovat. To, že želvu minimálně zahlédnete  je téměř jisté. Místní mořští vlci velmi dobře vědí kde je hledat.

Zakinthos Kerri Caves
Další možností je půjčit si na pláži v Laganasu vodní šlapadlo a za želvou se vydat tímto způsobem. Je možné, že se želva vynoří přímo u Vás a bude Vám pár sekund dělat společnost. Pokud jste odvážní, můžete za želvou ze šlapadla skočit a plavat s ní. Tento zážitek pro Vás jistě bude nezapomenutelný. Na světě je jen velmi málo míst, kde je možné potápět se s želvami.

Želvy se také občas vyskytují přímo v přístavu Laganas. Jedna z želv je údajně ochočená a připlouvá zde pravidelně v brzkých ranních hodinách. Jedná se o samce a  nechává se krmit místním rybářem. Ten mu velmi dopřává a hostí jej kalamáry. Musím poznamenat, že mě opravdu velmi překvapilo, že nejvíce želv je k vidění přímo u pláže v Laganasu. Laganas je totiž z celého ostrova nejhlučnější a nejživější. Ano, je pravda, že všude se dočtete, že želvy se hojně vyskytují právě zde, ale předpokládala jsem, že klidná želva bude vyhledávat klidné prostředí. Jak jsem byla naivní...  Na tomto místě jsme během chvilky viděli želv hned několik.

Zakynthos Caretta_1

Želví království

Zátoka Laganas byla domovem želv po tisíce let. Díky rozvoji turismu od 60. let minulého století je však jejich přirozené prostředí narušováno. Světlo a hudba tyto zvířata dezorientuje a hnízda mohou být nějakým bezohledným turistou poškozena. Úřady a ochránci přírody podnikají kroky k ochraně tohoto mořského tvora, ale s přílivem  dovolenkářů není zrovna jednoduché jejich přirozené prostředí udržovat. Některá zavedená opatření mě osobně nepřijdou striktní, ale jsou kompromisem mezi výdělečným turismem a ochranou vzácného druhu. Většina zásadních nařízení už je ve všeobecném povědomí, ale věděli  jste  že  stavení hradů z písku a podobné plážové výtvory zde nejsou u ochránců přírody v oblibě? Mohly by totiž Carettám bránit v cestě z moře na pláž. Želvy kladou vajíčka do teplého písku během noci zhruba od června do srpna a do každého hnízda nakladou 80 až 120 vajec. Čerstvě narozené mládě má pouhých 22 gramů (v dospělosti až 150kg). Bohužel jen velmi málo želviček se dožije dospělosti, která nastává ve věku 3 let. Proto je jejich ochrana tak důležitá. Na ochranu Carett  byl na ostrově zřízen také Národní mořský park, do kterého spadá 5 kilometrů dlouhá pobřežní oblast zátoky Laganas, a také mořská část včetně ostrůvků Marathonisi a Peluzo. Velkou zásluhu na ochraně želv mají i různé dobrovolnické organizace. Pokud by Vás ochrana želv zajímala blíže, máte možnost navštívit i záchranou stanici s názvem Earth, Sea and Sky, která se nachází v obci Gerakas. Jsou zde pořádány různé podpůrné a vzdělávací akce.

Zakynthos želví hnízdo
Ostrov Zante, jak jej nazývají Italové všem vřele doporučuji. Vidět želvu Caretta caretta nebo tuleně druhu Monachus sídlící na ostrůvku Peluzo je velmi pěkný zážitek. Na druhou stranu si uvědomuji, že i já jsem byla tak trochu jedním z narušitelů jejich přirozeného prostředí a domova. Pokud na tento ostrov v Jónském moři zavítáte, chovejte se na tomto kouzelném místě ohleduplně k místním druhům a myslete na to, že jste zde pouze na návštěvě. 

Zakynthos Caretta_2
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Zakynthosu? V e-shopu najdete tištěného průvodce
Lonely Planet Greek Islands. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Petra Krausová Valášková

Předchozí článek

Rodopy - horské túry, krasové útvary i pestrá etnická směs - II. část

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v říjnu 2016

Související články

Články

Svěží jaro na Maltě a na Gozu

Malta je přitažlivé souostroví na cestě mezi Evropou a Afrikou. V srdci Středomoří proto byla vyhledávaným útočištěm pro mořeplavce. Dnešní návštěvníky láká na svou 7000 let starou pestrou historii a památky, které patří k nejstarším dochovaným na světě. Vábivé je i celoročně příznivé maltské klima, členité pobřeží a nesčetné možnosti kulturního, sportovního i nočního vyžití. Všemu dodává šmrnc osobitý charakter ostrovů, daný dlouhodobou britskou nadvládou. Proč vyrazit na Maltu právě na jaře? Ostrov Comino. Maltské souostroví tvoří dva hlavní ostrovy – Malta, kde žije 90 % populace, a Gozo. Třetím ostrovem je Comino, jehož obyvatelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Příjemnou dovolenou tady strávíte ve kterémkoliv ročním období. Pokud chcete poznávat místní památky nebo podnikat…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…