Zákoutí medíny - objevte staré opevněné město v srdci Tuniska

LP

Během mnoha staletí medíny Maghrebu šířily své pověstné kouzlo daleko za monumentální hradby, které je obklopují. Zmožení obchodníci hledali útočiště ve starobylých hostincích zvaných fanadiq určených pro jejich karavany, kde mohli spočinout poté, co vyjednali vývoz zboží vyrobeného v medínách do všech koutů světa.

Umělci včetně orientalistických malířů z devatenáctého století si postavili kariéru na tom, že zachytili medínské scény každodenního života na svá plátna. Hollywoodští režiséři už dlouho používají medíny jako exotické lokace pro natáčení a jako inspiraci pro špičkové scénografické návrhy zpátky ve svých studiích.

Medíny, staré obezděné čtvrtě nacházející se ve městech v severní Africe, jsou stále bijícím srdcem těchto míst. © Giulia Fiori Photography / Getty Images

Tato opevněná mini-města, ve kterých lidé žili, pracovali a obchodovali už od dávných dob středověku, jsou roztroušena podél severoafrického pobřeží i ve vnitrozemí a připomínají nám důležitou úlohu řemesel a obchodu, kterou v této části světa vždy hrály.  Existuje celá řada pozoruhodných příkladů - nejznámější jsou stará opevněná města ve Fezu a Marrákeši v Maroku, ale jen málo z nich je stejně nedotčených jako celistvá medína v srdci Tunisu založená v sedmém století, deklarovaná jako místo světového dědictví UNESCO v roce 1979.  Nyní prochází plánovanou obnovou díky zdvořilosti místních organizací zaměřených na ochranu a dědictví a podobně smýšlejících podnikatelů.
Putování po úzkých uličkách, popíjení mátového čaje v kavárnách ovoněných šíšami a hledání suvenýrů na rušných tržištích je vrcholem každé návštěvy hlavního města Tuniska.

Medína v Tunisku je od roku 1979 prohlášena za světové dědictví UNESCO. © P. Eoche / Getty Images

Jak se zorientovat

Medína v Tunisku pokrývá téměř tři sta hektarů a je rozdělena do několika čtvrtí. Největší zážitky medíny najdete v ulicích v okolí památné mešity Zitouna s jejím výrazným čtvercovým minaretem v  stylu Almohadů. Mešita může být přístupná z každé brány zvané bab vedoucí do medíny, ale většina návštěvníků začíná u Bab El Bahr na západním okraji Centre Ville, odkud se vydá po Rue de la Kasbah nebo Rue Jamaa Ezzitouna směrem na západ. Následně můžete udělat kolečko skrze čtvrť El Hafsia s jejími nádhernými nádvořími s panskými sídly dars.

Prozkoumejte srdce medíny s jejími tržišti, školami pro studium Koránu zvanými madrassas, vaši pozornost určitě upoutají i mešity a mauzolea zvaná zaouias. Následně zamiřte k východu přes rezidenční čtvrť Torbet El Bey, která je domovem osmanských mešit a mauzoleí, stejně jako zde najdete místní vodní lázně hammam a některé z nejvíce velkolepých panských sídel. 
I když je vstup do mešit v Tunisku pro nemuslimy zakázán, bez problémů se ve většině případů dostanete do všech zaouias, dars a madrassas, kde budete obdivovat jejich vnitřní nádvoří pokryté zářivě barevnými dlaždicemi a jemně vyřezávanými dekorativními štuky.
Rue Sidi Ben Arous

Tato fascinující ulice, pojmenovaná podle mystika a profesora ze třináctého století, se táhne na sever od mešity Zitouna a spojuje se s Rue du Pacha na náměstí Place de La Hafsia. Ujistěte se, že máte k dispozici fotoaparát, když budete procházet celou délkou ulice, protože záběry vyřezávaných a pestře malovaných dveří, které na vás budou vykukovat, rozhodně stojí za zvěčnění do vašeho alba. 
Jen kousek od Rue du Pacha, v sousedství El Hafsia, se nachází hnízdo všech dars a zaouias, které byly obnoveny pod záštitou Asociace pro ochranu tuniské medíny. Nezapomeňte se dostat do Dar Lasram, kachlemi bohatě zdobeného sídla z devatenáctého století, které je ústřední základnou medíny. Podobně působivé sídlo je i Dar El Monastiri, nyní domov pro Centrum národního umění kaligrafie (National des Arts Calligraphiques), které vzdělává odborníky v tradičním arabském krasopisu.

Díky všudypřítomné typické atmosféře nemůžete zapomenout, kde se nacházíte. V tuniské medíně vám to připomenou i tradiční plstěné čepice na prodej. © Danita Delimont / Getty Images

Souq des Chechias

Zeptejte se jakéhokoli návštěvníka nebo místního, aby vám pověděl svůj oblíbený market v medíně, a pravděpodobně dostanete odpověď Souq des Chechias. Nachází se na rohu ulice Rue Sidi Ben Arous a Rue de la Kasbah a skládá se ze dvou krytých podchodů lemovaných malými obchůdky, které jsou vymalované v mátově zelené barvě se zrcadly, barevným sklem a zdobenými nástěnnými panely. Tyto nádherné obchody vám nabídnou pouze jeden výrobek - chechias, tradiční krvavě červené plstěné čepice typické pro Tunisko.
V sedmnáctém století, kdy byl zdejší souq postaven, se zde každoročně vyrobily miliony plstěných čepic. Dnes tu pracuje na výrobě čepic asi desítka takzvaných chaouachis, kteří buď pokračují v tradici tuniské verze chechias, nebo plstí přizpůsobené klobouky v různorodé paletě barev a stylů vyvážených do celého světa. Můžete se na ně přijít podívat při práci a koupit si čepici na památku. Při té příležitosti poseďte u sklenky čaje nebo studeného nápoje v kavárně Chaouachine, která je oblíbená u místních řemeslníků i nakupujících.
Nedaleké obchody prodávají kvalitní místní řemeslné výrobky a starožitnosti - podívejte se na Le Berbere, který nabízí bohatý sortiment tradičních kožených pantoflí babouches, zavítejte do galerie Kandinsky Art Gallery, kde můžete nahlédnout do starých knih, tisků, maleb a dalších uměleckých předmětů. Navštivte také výstřední, ale okouzlující Ed Dar, tradiční dům naplněný až po okraj koberci, textilem, šperky a starožitnostmi, které osloví všechny sběratele.

Tradiční kožené pantofle na prodej v tuniské medíně. © Philippe Lissac / Getty Images

Souq El Attarine

Od Rue Sidi Ben Arous jděte po čichu za nosem na trh Perfume Makers’ Souq, který se nachází ve stínu mešity Zitouna. Pochází ze třináctého století a je stále domovem mnoha obchodů s voňavými oleji a vodami. Během zdejší návštěvy nezapomeňte zaskočit do Fondouk El Attarine, pečlivě obnoveného atria s restaurací na nádvoří, která nabízí kvalitní tradiční jídlo. Stylový butik La Maison de L'Artisan umístěný v horním patře vystavuje kvalitní tuniské řemeslné výrobky, včetně pantoflí, šátků, keramiky, oděvů, parfémů, měděného nádobí, koberců a šperků. Za prohlídku stojí také nedaleké obchody s řemeslnými výrobky.

Nádherná místa k focení číhají v tuniské medíně na každém rohu. © Romas_Photo / Shutterstock

Rue des Librarires

Tato ulice je přístupná z náměstí před mešitou Zitouna a je domovem jedněch z posledních tradičních lázní v medíně určených pouze pro muže – Hammam El Kachachine. Jejich výrazný exteriér zdobí červené a zelené malované sloupy a černobílé detaily vedoucí přes podkovovitý oblouk - staletou výzdobu označující přítomnost hammamu. Také se na této ulici nachází Madrasa El Bachia z osmnáctého století, ve které jsou nyní umístěny ateliéry řemeslníků a jedna z nejlepších restaurací v medíně Doken, kde se podávají vynikající pokrmy francouzské kuchyně.

Courbet El Bey

Čtvrtě přímo na sever a na jih od mešity Zitouna jsou domovem spleti klenutých tržišť pojmenovaných podle produktů, které tradičně prodávají - Souq des Étoffes (trh s tkaninami), Souq El Berka (trh klenotníků) a Souq de la Laine (trh s vlnou). Tyto tři se řadí svou atmosférou k těm nejkrásnějším díky mlhavému slunečnímu svitu a tradičním dílnám, které trhy lemují. 
Nedaleko se nachází oblíbená kavárna M’Rabet s orientální fantazií zasazenou do interiéru, kde návštěvníci odpočívají na kobercových platformách a vychutnávají se nápoje i občerstvení. Zvažte zde přestávku na čaj při cestě do převážně rezidenční čtvrti Tourbet El Bey pojmenované po osmanském mauzoleu. Nachází se zde také dvě panská sídla architektonického a historického významu: Dar Othman postavené pro úspěšného piráta a politika v šestnáctém století, a Dar Hussein, panské sídlo z osmnáctého století, ve kterém sídlí Národní památkový ústav.

Většina obchodů v tuniské medíně má pevně stanovené ceny, ale najdete i výjimky. © Katiekk / Shutterstock

Smlouvat či nesmlouvat? 

V těchto dnech je fixně daná cenovka normou pro většinu butiků v Tunisku, včetně skoro všech podniků v medíně. Koberce jsou však výjimkou! U nich nikdy neplatí první cena uváděnou prodavačem, stejně jako některé výrobky týkající se ruční práce. Pokud byste chtěli vyzkoušet smlouvání v medíně, poohlédněte se nejdříve v několika obchodech, abyste porovnali kvalitu a standardní cenu. Jakmile zjistíte, co chcete a kolik si myslíte, že byste chtěli dát, požádejte obchodníka, aby první navrhl cenu. Pokud se vám zdá příliš vysoká, řekněte to a zeptejte se, zda by přijal méně. Pokud zjistíte, že je cena flexibilní, zkuste vyjednávat o dvacet až třicet procent méně, ale vždy spíše zdvořile než agresivně. Mějte také na paměti, že obchodníci zde budou pravděpodobně méně bohatí než vy a potřebují zdravý zisk. 

Tradiční nádvoří s panskými sídly zvanými dars jsou krásnými místy k pobytu v tuniské medíně. © Romas_Photo / Shutterstock

Pobyt v tuniské medíně

Medína má okolo dvaceti tisíc stálých obyvatel převážně usazených v sousedství El Hafsia a Tourbet El Bey a rostoucí počet butikových hotelů v tradičních dars vítá cestovatele v čím dál větším množství. Přenocování v těchto prostorách pro vás může být úžasným zážitkem, i když je důležité si uvědomit, že jen velmi málo kaváren a restaurací v medíně je otevřeno večer a že ulice mohou být po setmění opuštěné. Lákavé možnosti k pobytu nabízí L'Hôtel Dar El Jeld poblíž Kasbah, Dar 24, Dar Ben Gacem a La Chambre Bleue v El Hafsia a El Patio Courtyard House v Tourbet El Bey.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tuniska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Africa. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Další článek

Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

Související články

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Objevování berberských měst a kultury Tuniska

Společenství tuniských Berberů bylo dlouhou dobu za vlády Bena Aliho ignorováno a umlčováno. Od revoluce v roce 2011 se však kultura a tradice domorodých obyvatel této oblasti stále více prosazuje díky šíření berberských organizací, které se snaží zachovat své sociální a kulturní dědictví. Tyto skupiny pomohly vyvolat vážný zájem o různé jazyky Berberů (říkají ji si Amazigh), stejně jako o jejich jedinečnou kuchyni, propracovaná řemesla a fascinující architekturu – a to nejen mezi Tunisany, aby se dozvěděli něco o svém berberském původu, ale také mezi návštěvníky, kteří mají zájem o poznávání…

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…