Zakotvěte v Kotorském zálivu dřív, než jej zaplaví turisté

©

Kotor je úchvatný, ať se na něj díváte odkudkoli. Uvnitř městských hradeb posedávají místní u kavárenských stolečků nebo postávají ve frontách na teplý chléb v bludišti spletitých uliček a malebných náměstí. Za hradbami se rozprostírá horami obklopený záliv připomínající fjord, Boka Kotorská, která je jedním z nejnádhernějších míst Evropy. A nejlepší ze všeho je, že do tohoto středomořského ráje stále ještě nevtrhly výletní lodě plné turistů. Pospěšte si, než zvednou kotvy.

Bay of Kotor
Celkový pohled na Korotrský záliv
 

Kotor je ze všech stran obklopený efektními horskými štíty, takže je téměř nemožné se tu vyfotit, aniž by se někde na pozadí tyčilo pořádné skalisko. Nutno přiznat, že město nabízí ze všech úhlů dokonale pohlednicové záběry. Za jeho historickými hradbami se prostírá proslulá Boka Kotorská, středomořský záliv připomínající fjord (nevytvořil jej však ledovec, jde o zatopené ústí řeky).

Za pozornost stojí však i to, co se ukrývá uvnitř městských hradeb: živoucí a dýchající město, kde se místní scházejí nad šálkem silné kávy u venkovních stolků kaváren na dlážděných náměstích, postávají před pekařstvími ve frontách na čerstvý teplý chléb a nechávají si spravovat boty u tradičních ševců. V kotorském bludišti uliček a náměstí se starobylými kostely se dá dělat jen jediné: ztratit se a vychutnávat místní život.

Aerial view of town, Kotor, Montenegro
Kotor je jedním z nejlépe zachovaných středověkých měst v jihovýchodní Evropě - pohled na město z ptačí perspektivy
 

Zapomeňte na restaurace – chuť Kotoru objevíte v jeho obchodech a na tržištích mezi zdmi Starého města (Stari Grad). Tady můžete ochutnat uzený sýr s vlašskými ořechy nebo pistáciemi, zlatavý med nebo šunku a pak se seznámit se srdečnými místními obyvateli v některé z malinkých vináren u lahvinky dobrého červeného vína, stáčeného přímo na místě.

Kotoru se často přezdívá „malý Dubrovník“, ale to jej ani zdaleka nevystihuje. Jeho velký bratr v Chorvatsku je stále více zaplavován hordami turistů z výletních lodí, takže Kotoru tato přezdívka nedělá nejlepší reklamu. Možná však věští jeho budoucnost, protože se zdá, že v malém kotorském přístavu zastavuje čím dál víc výletních lodí z jižní Evropy. A není divu: každý by ve zdejších safírových vodách rád smočil palec.

Davy turistů, kteří se tu vždy jen na chvíli vylodí, však ještě nestačily toto malebné město trvale poznamenat. Obchodů se suvenýry je tu pomálu a Stari Grad za zdmi opevnění si stále uchovává poklidnou domáckou atmosféru. Jak dlouho to ještě bude trvat, je ve hvězdách, ale pokud bychom měli soudit podle Dubrovníku, mnoho času nezbývá.

 
Our Lady of the Rocks in the Bay of Kotor
Kostel Panny Marie ve skalách v Kotorském zálivu

Zážitky, které vám změní život

Vydejte se na 1200 m dlouhý výlet vzhůru po drolících se schodech městského opevnění k vyhlídce z pevnosti sv. Jana. Schůdné jsou už jen některé části původních hradeb, ale zkuste se dostat až k malému kostelíku na útesu: budete odměněni neskutečným výhledem na záliv.

Vypravíte-li se na plavbu po zálivu a kolem romantických vesniček v jeho okolí, rychle pochopíte, proč si zde Římané stavěli vily a Benátčané ozdobili jeho břehy velkolepými paláci. Uprostřed zálivu se nachází umělý ostrov Panny Marie ve skalách (Gospa od Škrpjela) z 15. století, na kterém stojí kostel vyzdobený freskami a stánek se zmrzlinou.  

Jízda dvaceti pěti serpentinami, které šplhají po svahu hory Lovćen, je jednou z nejkrásnějších na světě. Určitě budete každou chvilku zastavovat a kochat se pohledem na panorama zálivu, které je s každou další zatáčkou hezčí a hezčí.

Old architecture of Kotor, Montenegro. Středověká architektura Kotoru

Nejbizarnější podívaná

Žádný průvodce vás nemůže připravit na okamžik, kdy poprvé spatříte kotorské hradby, které se už od 9. století tisknou ke skalní stěně jako ocas zadumaného kostlivého draka. V hlubokém záklonu budete sledovat, jak se téměř vertikálně šplhají na masiv Lovćenu za městem. Co by na to asi řekl Escher?

Nejlepší nákupy

Někdejší benátská, rakouská a jugoslávská nadvláda přispěly k bohatství pokladů, které lze stále nalézt v kotorských starožitnictvích. Elegantní balkánské koberce, jemné středomořské krajky, secesní šálky a historické oděvy spolu soupeří o místo v bizarních starožitnictvích, ukrytých za neoznačenými dveřmi v zapadlých uličkách a náměstích. 


kotor
Kotorský záliv a pohled na Staré město Kotor

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Černé Hory? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Černá Hora. 

Černá Hora LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v červnu 2016

Další článek

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Související články

Články

Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

Připravili jsme pro Vás malou inspiraci - seznam destinací v Evropě, které určitě stojí za to navštívit. Peloponés, Řecko Cestovatelé v Řecku se většinou nahrnou na některý z myriády ostrovů nebo se vydají obdivovat vyhlášenou Akropoli, ale často zapomínají na nejrozmanitější a nejživější oblast této země: Peloponés. Zůstává dostupnou destinací s velkolepými starověkými památkami, jako je Olympie, Mykény…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…