Yucatán – perla Karibiku

J. Houdek

Na polostrově Yucatán v Mexiku, najdete všechno, co si k ideální dovolené můžete přát: naprostou jistotu slunečního svitu, velmi dobrou vybavenost pro turisty umožňující pohodový odpočinek na pláži i v restauracích a barech, nenapodobitelně krásnou přírodu karibského pobřeží a “úlomky” poutavé historie, které nám tu připomínají svébytné památky, a to jak z dob dávných indiánských civilizací, tak i z dramatického období španělských dobyvatelů – conquistadorů.

Pro turisty nejpopulárnějším místem je na Yucatánu Mayská riviéra, což je asi 140 km dlouhý úsek pobřeží, který se táhne na jih od Cancúnu a nabízí velkolepé pláže s bělostným pískem, lemované palmami, a široké často až kolem 60 metrů.


Playa del Carmen

Centrum Mayské riviéry je bezpochyby Playa del Carmen, turistické letovisko, které ještě před pětatřiceti lety bylo ospalou rybářskou vesnicí a zdejší nádherné pláže spíš jen tajným typem osamělých cestovatelů.
Dnes je tomu ale jinak… Pláže jsou k dispozici hotelovým hostům a centru moderního města dominuje krásná a dlouhá promenáda Quinta Avenida. Na ní najdete nejlepší bary, kavárny, butiky, obchody s rozmanitým zbožím i restaurace, odkud voní grilované maso…
Je jich hodně a neorientujete se? Poradíme vám. Zcela jistě zde navštivte restauraci Yaxche, je hned vedle Quinta Avenida na ulici Calle 8. Právě zde totiž vaří původní jídla. Patrně vám zachutná „Flor de calebaza“, což jsou obalované dýňové květy zapečené se sýrem. Na jídelním lístku tu mají také „cochinito pibil“ – selátko vařené v banánových listech a ochucené velice roztodivným a chutným exotickým kořením.


Blue Parrot Bar

Playa del Carmen se může pochlubit i tím, že zdejší plážový bar U modrého papouška vybraly americké a francouzské prestižní časopisy už několikrát za nejlepší v celé Latinské Americe. Jak by ne! Nachází se přímo na nádherné pláži, zařízený je velice nápaditě ve stylu tropických dekorací a o víkendových večerech tady baví diváky nejslavnější DJové Ameriky. Na hlavní scéně se hraje elektronická hudba a house, na palapa baru pak živě vystupují místní kapely hrající uhrančivě rytmickou latinu.
Pokud se ubytujete na Yucatánu, pak máte velkou výhodu. Právě na tomto poloostrově můžete navštívit chrámové město Mayů Tulum (je kousek na jih od Cancúnu), nebo pak ve vnitrozemí poloostrova  Chichén Itzá -  světově proslulé archeologické naleziště indiánské kultury.


Tulum

Pozor! Jediné místo, kde staří Mayové postavili své chrámy a pyramidy doslova pár metrů od mořských vln a pojmenovali ho původně “Zama”, což prý v řeči Mayů znamená “vycházející slunce”.
Zajímavé je, že Tulum není pouhým, od ostatního světa odděleným archeologickým skanzenem pod širým nebem. Tulum je také živé, funkční městečko, které má kolem 15 000 obyvatel, kde se nacházejí penziony, hotýlky, restaurace, kavárny… Domky jsou zde vesměs přízemní nebo jednopatrové, většina obyvatel je nějak začleněna do turistického ruchu a hned vedle silnice Mexiko 307, směřující přímo do Cancúnu, najdete areál s mayskými chrámy.
Tato zóna se tu nazývá Tulum Ruinas  a leží na strmém pobřežním útesu nad mořem. Ze zbylých tří stran ho chrání obranný val. Hlavní chrám, kterému místní říkají El Castillo - Hrad , se vypíná vysoko nad útes a je vidět z moře velice dobře.


Vstupné do areálu Tulum Ruinas je 55 mexických pesos. Otevřeno tu mají od osmi ráno do šesti hodin do večera. Můžete sem jet na exkurzi s průvodcem, můžete si sem ale zajet i samostatně, například autobusem z Cancúnu a prožít setkání s dávnou civilizací osobně. Z autobusového nádraží k Tulum Ruinas je to sotva 20 minut pěšky.
A hlavně nezapomeňte - i v Tulumu jsou skvostné pláže, které stojí za to navštívit a osvěžit se ve vlnách Karibiku! TIP: Poznejte poloostrov Yucatán v rámci jednoho ze zájezdů do Mexika


 Chichén Itzá

Milovníci dávných civilizací nesmějí ale minout ani proslulé mayské naleziště v Chichén Itzá, v jehož středu stojí slavná a velmi dobře restaurovaná Kukulcanova pyramida.
Všechny pyramidy, které v Chichén Itzá najdete, vznikly mezi lety 450 až 900 našeho letopočtu.
V nejpopulárnější Kukulcanově pyramidě, která je vysoká přes třicet metrů, se nachází ještě jedna menší pyramida. Obruby na severní straně schodiště pyramidy jsou tvořeny kamennými hadími hlavami. Dvakrát do roka – vždy v den rovnodennosti – se stíny stočí tak, že po tři hodiny to vypadá, jako kdyby celou stavbu obepínal obří had. Staří Mayové v takových chvílích věřili, že se bůh snesl k nim. Ostatně Kukulkan byl hlavní bůh, který na sebe vzal podobu hada. Někdy byl zobrazován i jako had s lidskou hlavou. Jeho svatyně se nachází na vrcholu pyramidy.


Ostrov Cozumel

Tento ostrov, ležící asi 60 km na východ od Cancúnu, je ideálním místem pro ty, kteří nemusejí mít za každou cenu rušnou dovolenou. Cozumel je klidnější, méně rušný, není zde tolik diskoték a barů.  S jedinou výjimkou do roka: vždy o masopustu se zde koná několikadenní karneval, který je velice populární a sjíždějí se sem na něj podívat i Mexičané z Cancúnu nebo Méridy.
Ale pozor – Cozumel je ještě k tomu výjimečným rájem potápěčů. Právě zde se totiž nachází slavný útes Palancar, který v 60. letech minulého století objevil mořeplavec a badatel Jean Yves Cousteau. Pro každého amatérského potápěče to je fantastický zážitek, ponořit se do těchto okouzlujících hlubin a pozorovat podmořské živočichy.
Ostrov Cozumel není však jediný, celé pobřeží Yucatánu skýtá možnost, kterou jinde najdete jen zřídka, a sice potápění v podzemních jeskyních a krasových závrtech. A pokud se nepotápíte – i obyčejné šnorchlování vám v karibských vlnách přinese nevšední zážitky. Yucatán stojí za návštěvu…
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Mexika? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mexico. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jiří Houdek - CK GO2

Předchozí článek

Dějiny i požitkářství v Tiraně

Další článek

Představujeme Slovinsko

Související články

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

Destinace Lima. Pokud tak koukáte po letenkách a cítíte, že by to chtělo zase něco nového poznat, další kontinent, další kultury, záhady a neobyčejnosti, pokud máte za sebou nějaký ten výlet do Asie, je čas na latinskou Ameriku. Kontinent, se kterým se lidem v hlavě spojí plno toho dobrého a nedobrého. Machu Picchu, drogy, Cobacabana, zemětřesení, příroda, bezpečnost. Zachovejte klid a klikněte na GO při kupování letenek do Peru. Peru je země plná kontrastů. Její historie a kultura je nesmírně bohatá. Navíc Peru je hrdě držitelem několika NEJ. Největší písečné duny na světě, nejvýše položené jezero, největší město, kam nevede silnice, nejhlubší kaňón na světě. A nevyřešených záhad zde také najdeme několik. Obrazce v Nasce, nikdo…

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…