Výlet do japonského horského městečka Takajamy

©

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých.

Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí.

Tradiční japonská rikša
Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock

Nahlédněte do minulosti

Takajama byla do značné míry ušetřena požárů, válek a dalších zkáz, takže zůstala jedním z nejzachovalejších japonských měst. Některé části si stále udržují charakter období Edo (1603–1868). Je to patrné v bezvadně udržované čtvrti Sanmači-sudži (Sanmachi-suji) s dřevěnými domky, kde najdete řemeslníky, malá muzea, prodejce starožitností a textilu a kavárny, ukryté za stoletými průčelími obchodů. Je zde také několik výroben saké, které snadno poznáte podle velké koule z větviček kryptomerie japonské (které se říká sugidama), zavěšené nad dveřmi.

Staré obchodyPrůčelí obchodu v centru starého města Takajamy © BlueOrange Studio / Shutterstock

Nedaleko odtud stojí dva historické kupecké domy, které kdysi patřily zámožným rodinám Kusakabe a Jošidžima (Yoshijima). Představují ukázku tradičního japonského designu, jako jsou rohože tatami na podlaze, dřevěné pilíře a trámy v tmavých odstínech a umělecká díla vystavená ve výklencích tokonoma. Pokud vás láká spíše nostalgie Japonců po designu poloviny 20. století, rozhodně musíte navštívit muzeum Takajama Šówa-kan (Takayama Shōwa-kan), které vzdává hold padesátým letům minulého století. Můžete se projít „uličkou“ a prohlédnout si několik tematických místností, včetně ordinace lékaře, kinosálu, prodejny hraček a restaurace, jež doslova přetékají množstvím dobových předmětů.

Navštivte lidové vesnice

Pokud se vám historické centrum Takajamy líbilo, nadchne vás i skanzen Hida-no-sato. K vesnici se z města dostanete autobusem za 10 minut. Ve skanzenu je shromážděno více než třicet tradičních venkovských stavení a dalších budov z regionu, jež pocházejí z období Edo. Většina domů byla ve svých původních lokalitách rozebrána, převezena do lidové vesnice a znovu pečlivě rekonstruována. Všimněte si vesnických domků s doškovou střechou a štítem ve tvaru písmene A (český přepis gaššó-zukuri; Hepburnův přepis gasshō-zukuri), který údajně připomíná sepnuté ruce při modlitbě. V některých domech předvádějí řemeslníci tradiční řemesla, například výrobu prošívaných přikrývek nebo řezbářství. Z vesnice je také nádherný výhled na okolní Japonské Alpy.

Doma ve skanzenu Hida
Domy ve skanzenu Hida, Takajama © Yupgi / Shutterstock

Zajděte na ranní trhy

Zatímco uhlazení obyvatelé Tokia a Ósaky podřimují cestou do kanceláře v podzemní dráze, venkovští obyvatelé Takajamy již několik hodin pracují na asaiči (asaichi; ranních trzích) podél řeky Mijagawa (Miyagawa) a před budovou Takajama-džinja (bývalý úřad smírčího soudce). Ve svých stáncích místní prodávají sezonní zeleninu, tradiční občerstvení, dřevěné řemeslné výrobky a textil.

Panenky Saru-boboPanenky saru-bobo na prodej © nui7711 / Shutterstock

K tradičním výrobkům patří saru-bobo, malé červené panenky se zašpičatělými končetinami, jednoduchými obličeji bez vyznačených detailů a prostým, indigově modrým oblečením. Jsou vzpomínkou na dobu, kdy obáchan (baachan; babičky) vytvářely dětem hračky z odstřižků látek, které sehnaly. Dnes jsou tu saru-bobo tak rozšířené, že se staly maskotem oblasti.

Řemeslné výrobky a suvenýry, sušené ovoce a pestrobarevnou nakládanou zeleninu prodávají také stálé obchody podél řeky Mijagawa. Dostanete zde i ranní šálek horké kávy. Uémon Jokočó (Uēmon Yokochō; ueyoko.skyworld.co.jp) nabízí řemeslné výrobky i potraviny, od úžasných jídelních hůlek a nádobí po kari omáčku. Jistě, tyto trhy jsou zaměřené na turisty, ale přesto představují zábavné nahlédnutí do místní kultury.

Nakládaná zelenina
Nakládaná zelenina na ranním trhu v Takajamě © TRAN THI HAI YEN / Shutterstock

Zúčastněte se slavností s překrásnými vozy

V Takajamě se pořádají slavnosti, jež patří k nejlepším v celém Japonsku. Takajama macuri (Takayama Matsuri) se koná dvakrát do roka, na jaře (14. a 15. dubna) a na podzim (9. a 10. října). V tuto dobu je zde vystaveno kolem tuctu jatai (yatai; slavnostních vozů). Vozy jatai představují úžasnou podívanou samy o sobě. Mají tři vysoká patra, jsou bohatě zdobené nádhernými dřevořezbami, lucernami, závěsy v červené a zlaté barvě a karakuri ningjó (ningyō; mechanickými loutkami), jež předvádějí akrobatické kousky. Vyvrcholením slavností jsou průvody vozů jatai, které se konají 14. dubna a 9. října a které doprovází tradiční hudba.

Slavnostní průvod v Takajama
Slavnostní průvod během Takajama macuri (slavností Takajama) © Blanscape / Shutterstock

V době slavností proudí do Takajamy tisíce návštěvníků, pokud tedy máte také v plánu přijet, rezervujte si ubytování s co největším předstihem (nebo se ubytujte v jiné obci v regionu a udělejte si do Takajamy jednodenní výlet).

Jestliže v této době přijet nemůžete, za vidění stojí i výstavní síň slavnostních vozů (Takayama Festival Floats Exhibition Hall). Je otevřená po celý rok, najdete v ní výběr vozů jatai a můžete zhlédnout krátký film zachycující průvod. Nedaleké muzeum Karakuri vystavuje lví masky, hudební nástroje a perkuse spojené s tanci během slavností. Můžete se zde také podívat na představení karakuri ningjó (mechanických loutek).

Slavnosti
Bohatě zdobený vůz na slavnostech Takajama macuri © Korkusung / Shuttterstock

Ochutnejte takajamské speciality

Takajama je proslulá svým jídlem soba (pohankové nudle) a místním druhem wagjú (wagyū; japonského hovězího), který se nazývá Hida-gjú (Hida je název regionu). Používá se do špízů, kroket a bochánků vařených v páře, které se prodávají jako pouliční občerstvení. Pak je zde hoba-miso, sladká sójová pasta miso, pečená na listu magnolie na dřevěném uhlí v misce hibači (hibachi). Naberte si jídelní hůlkou malý kousek a položte ho na svou rýži. Postup opakujte, dokud celou lahůdku nesníte. Nejlépe si na ní pochutnáte v tradičním hostinci rjokan, zatímco si budete hovět v bavlněném kimonu jukata (yukata).

Hoba-misoHoba-miso © Tawin Mukdharakosa / Shutterstock

Udělejte si výlet k lokalitám z filmu Kimi no Na wa

Region Hida se stal středem pozornosti v roce 2016 po úspěchu kasovního trháku Kimi no Na wa (anglicky Your Name), který je zatím nejvýdělečnějším animovaným filmem v historii japonské kinematografie. Jeho oddaní fanoušci si od té doby udělali z oblasti Hida poutní místo. Snímek vypráví příběh dvou středoškolských studentů – chlapce z Tokia a dívky z odlehlé japonské vesničky –, kteří se nečekaně ocitnou v těle toho druhého. Zatímco venkovské městečko ve filmu vzniklo spojením míst z několika japonských lokalit, režisér Makoto Šinkai (Shinkai) využil ve filmu také rozpoznatelné přírodní scenérie v okolí městečka Hida-Furukawa, k němuž se z Takajamy dostanete vlakem za 15 minut. Milovníky animovaného filmu, kteří si sem udělají výlet, potěší, že k lokalitám z filmu patří i železniční nádraží Hida-Furukawa, stejně jako městská knihovna (Hida City Library), vzdálená pouhých pět minut chůze od nádraží.

Zima v Takajamě Zima v Takajamě © Nattee Chalermtiragool / Shutterstock

Naplánujte si cestu

Míříte-li do Takajamy z Tokia nebo velkoměst dále na jih (jako je Kjóto a Ósaka), jeďte šinkansenem (rychlovlakem) do města Nagoja (Nagoya) a pokračujte rychlíkem JR Takayama. Celá cesta z Tokia trvá přibližně 4,5 hodiny a vede kolem řek, roklin a hor. Snažte se svou cestu načasovat tak, abyste chytili jeden z omezeného počtu vlaků „Wide View“, jež mají větší okna, poskytující nejlepší výhled.

Žádné roční období není v Takajamě špatné, i když nejspolehlivější příjemné počasí mají jaro a podzim (zejména duben, květen, říjen a listopad). V létě bývá o 5 °C nižší teplota než ve větších metropolích dále na jih. Od prosince do března se teploty pohybují kolem bodu mrazu a za jediný měsíc může napadnout až metr sněhu. Je sice chladno, ale zasněžená krajina je kouzelná, zejména v horách za městem, a výroba saké v historickém jádru Sanmači-sudži jede na plné obrátky. Přijede-li v období kolem jarních nebo podzimních slavností, připravte se na davy návštěvníků.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Objevujte Rotterdam

Další článek

Proslulý středeční trh v Le Moule na Guadaloupe

Související články

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Nádherný Xi’an - staré a nové v někdejším hlavním městě Číny

Xī’ān (v českém přepisu Si-an) se kdysi nazýval Chang'an (v českém přepisu Čchang-an) neboli „město věčného míru“ a během kulturní zlaté doby říše za vlády dynastie Táng (Tchang; 618-907) sloužil jako hlavní město Číny. Stal se trvale oblíbenou zastávkou pro milovníky historie, má nejdelší zachovalý úsek městských hradeb v celé Číně a je místem hluboce zakotveným v historii Hedvábné stezky. Významnou turistickou atrakcí Xi’anu zůstává fantastická Terakotová armáda, která je spjatá s úžasnými čínskými dějinami stejně jako Velká čínská zeď. A v roce 2017 slaví tato památka 30 let od svého zařazení na seznam světového dědictví UNESCO. Xi'an: vzrušující směsice modernosti a historického…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…

Články

Best in Asia 2017 video

Gansu, China