Výběr nejlepších míst, která zahájí provoz v roce 2019

I kdybyste patřili mezi ostřílené cestovatele, tak to neznamená, že už vás v roce 2019 nic nepřekvapí. Ve světě na vás čeká spousta nových vzrušujících míst, která v příštím roce otevřou své brány publiku. Možná vás budou inspirovat s předstihem, abyste si už teď vytvořili itinerář na vaši další cestu.

Academy Museum, Los Angeles, USA

Prozkoumejte umění a vědu stříbrného plátna v prostoru, který slibuje mnohem více lesku a pompéznosti než kterékoli průměrné muzeum. Akademie filmových umění a věd, organizace stojící za předáváním cen Oscar, aktivně vytváří tuto sbírku již více než deset let a světu ji ukáže v novém Muzeu filmových snímků. K vidění tu bude vše od filmových skriptů až po kostýmy a k nejdůležitějším rekvizitám bude patřit žralok ve své skutečné velikosti z filmu Čelisti, Dětský Oscar Shirley Temple a jeden velmi známý pár rubínových střevíců.
Červený koberec bude natažen na velkolepé otevření v roce 2019. 

Muzeum budoucnosti, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Prozkoumejte trendy a inovace zítřka v jednom z nejvíce futuristických měst světa. Dubajské Muzeum budoucnosti (Museum of the Future) předvede design a produkty, které bychom mohli všichni používat v našich životech už od příštího desetiletí. Muzeum bude první svého druhu na světě a pozve vás do ukázkového prostoru, kde budete moci spatřit nové prototypy přímo v akci. Budova je dalším architektonickým zázrakem pro Dubaj – odráží se od městské tradice atraktivních mrakodrapů a samo muzeum bude mít podobu lesklého stříbrného oválku pokrytého arabskou kaligrafií.
Na tento krok do budoucnosti se můžete těšit koncem roku 2019.

Národní park Litchfield, Severní teritorium, Austrálie

Nejnavštěvovanější park v australském Top End, Litchfield, připravuje rozsáhlé vylepšení svých prostor. Slibuje ještě větší atraktivitu pro návštěvníky, kteří lační po dobrodružství. Celkově přibude pět nových míst k plavání, nejméně tři nové kempy a nové trasy pro cyklistiku na horských kolech i pro auta s pohonem na všechna čtyři kola. Místní obyvatelé tento národního park zbožňují, a protože svou rozlohou zahrnuje zhruba 1500 čtverečních kilometrů divočiny, je tu spousta toho, co neohrožené návštěvníky doslova nadchne.
Všechny inovace by měly být dokončeny a park otevřen veřejnosti v březnu 2019.

Litchfield National Park © Swiss Media Vision / Getty Images

Vyhlídková věž v Bangkoku, Thajsko

Bangkokská metropolitní panorámata brzy rozsvítí úchvatný mrakodrap ve tvaru svíčky, který, jakmile bude dokončen, získá titul nejvyšší vyhlídkové věže v jihovýchodní Asii. Věž sahající do výše čtyř set padesáti metrů nad rušnými městskými ulicemi přispěje k oživení nábřeží u řeky Chao Phraya. Kromě úchvatného pohledu na město získají návštěvníci také příležitost dozvědět se uvnitř věže spoustu informací o thajské kultuře a historii. Některé zisky z prodeje vstupenek poputují na podporu místní komunity.
Stavba je momentálně v průběhu a hotová by měla být pro veřejnost v roce 2019.

Bangkok Observation Tower © Image courtesy of the Chao Phraya River Tourism Association

Muzeum Sochy svobody, New York, USA

Pokud by ve Spojených státech amerických měla existovat jen jedna jediná jejich ikona, zcela jistě by toto zastoupení patřilo Soše svobody. A právě ona nyní získává své vlastní muzeum, které nahradí dosavadní malé výstavní centrum uvnitř piedestalu. Každý návštěvník dostane šanci dozvědět se více o její historii, ponoří se do příběhu její výstavby a prozkoumá ideály, které Socha svobody reprezentuje. Samotné muzeum, postavené na principu trvale udržitelného rozvoje, bude umístěné na Ostrově svobody a nabídne úžasný výhled na panorama New Yorku i slavnou Sochu svobody samotnou. V muzeu bude čas a prostor k zamyšlení se nad principem svobody a klíčovými složkami, které ji chrání, jako jsou svoboda tisku, volby a přístup ke vzdělání. Bude tu platit také volné vstupné.
Muzeum Sochy svobody se otevře veřejnosti v roce 2019. 

Komerční lety do vesmíru

Cesty za hranice naší Země už jsou takřka na dosah. Čtyři společnosti očekávají, že rok 2019 bude rokem, kdy zahájí komerční lety do vesmíru. Existuje spousta možností: SpaceX doufá, že vezme dva pasažéry na cestu okolo Měsíce, Blue Origin plánuje turistiku na okraj vesmíru a Virgin Galactic také tvrdě pracuje na startu mimo zemský povrch. Možná k největším zajímavostem patří ruská společnost Energia, která chce letět s cestujícími na Mezinárodní vesmírnou stanici a vzít je na vesmírnou procházku. Máte-li chuť se do takového dobrodružství zapojit, budete potřebovat spoustu peněz. Cena za vesmírný výlet totiž vychází na monstrózních sto milionů amerických dolarů.

Komerční lety do vesmíru © Virgin Galactic

Roe & Co Distillery, Dublin, Irsko

Neexistuje lepší ukazatel toho, že irská whisky jde zpět do módy, než skutečnost, že nápojový gigant Diageo, který vlastní Guinness, se znovu pustil do akce. Společnost vyvíjí svůj vlastní přírůstek do rozšiřujícího se dublinského lihovaru a v bývalé elektrárně Guinness otevře pobočku Roe & Co Distillery. Kromě palírny whisky je na příští rok naplánována i otvíračka vzrušujícího centra pro návštěvníky. Tato verze "vody života" nese jméno po Georgi Roeovi, který kdysi vlastnil největší palírnu whisky v Irsku, než kvůli finančním potížím musel spolu s dalšími svůj podnik ve dvacátých letech minulého století zavřít. 
Přijďte ochutnat váš doušek whisky od dubna 2019.

Tama Tugu Park, Kuala Lumpur, Malajsie

Získejte zážitek z malajského deštného pralesa v jednom z nejmodernějších měst Asie. Tato zelená plíce v Kuala Lumpur bude mít sedmadvacet hektarů a bude plná běžeckých a pěších stezek. Ambiciózní projekt zároveň zahrnuje výsadbu čtyř tisíc malajsijských stromů a tisíce druhů rostlin a živočichů. Stejně jako divoká příroda budou návštěvníkům k dispozici i kemp, mokřadní oblasti, procházky do džungle, vzdělávací centrum a dokonce i prostor pro různé události. Mimo to, že park poskytne ekologické útočiště místním i návštěvníkům, Taman Tugu vytvoří také obrovské úložiště uhlíku.
Park bude veřejnosti otevřen postupně v průběhu roku 2019. Jako první se začátkem roku otevřou turistické stezky, po nichž budou postupně následovat další kroky k plnému zpřístupnění veškerého zázemí veřejnosti. 

Prohlídky zatmění slunce, Argentina a Chile

Spojené státy americké se doslova zbláznily z úplného zatmění Slunce v roce 2017 a nyní je tu mnoho možností pro cestovatele, kteří chtějí pronásledovat další takový úkaz v červenci 2019. Na výběr je ze stovek různých tematických míst, odkud se bude dát zatmění pozorovat - například v regionech Atacama a Coquimbo v Chile, nebo v několika provinciích v Argentině včetně Buenos Aires. Vyberte si z prohlídek s odborníky na astronomii a “veterány na zatmění", nebo si zarezervujte výlety zahrnující vše od pěší turistiky až po ochutnávku vín. Hlavním bodem programu ale zůstane samozřejmě jedinečná příležitost vidět Měsíc, který ve vzácném okamžiku zcela odstíní Slunce.
K zatmění Slunce dojde 2. července 2019. S rezervacemi ale začněte mnohem dříve, pokud chcete mít své místo na výletě za tímto přírodním úkazem jisté. 

Prohlídky zatmění slunce © Leonardo Patrizi / Getty Images

Klimatický dům, Oslo, Norsko

Klimahuset (Klimatický dům) slibuje, že nabídne neuvěřitelnou příležitost celé rodině, aby se dozvěděla více o klimatických změnách způsobených přírodou i člověkem, a také slibuje, že návštěvníky povzbudí k tomu, aby se svým dílem zapojili do trvale udržitelného chování vůči přírodě. Klimatický dům se nachází v botanické zahradě Tøyen a pro návštěvníky bude mít vždy něco připraveného - včetně trhů, debat a filmů, hřiště pro děti a uměleckých instalací. Samotná struktura domu odpovídá samozřejmě budově s nulovými emisemi.
Dveře Klimatického domu se otevřou na podzim roku 2019.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Přes hory k Černé řece II. část - Přes průsmyk k Černé řece a zpět

Další článek

Tradiční život na Lomboku není pro digitální nomády příznivý

Související články

Články

Top 10 zemí podle Best in Travel 2019

10 států připravených upoutat pozornost cestovatelů 1. Srí Lanka Srí Lanka rozhodně prožívá svou chvíli na (rovníkovém) výsluní a změny se tu dějí v rychlém sledu. Nezávislí cestovatelé Srí Lanku dávno znají a obdivují její neskutečný mix náboženství a kultur, chrámy, které čas jen málo poznamenal, bohatou a dobře dostupnou divokou přírodu, a v posledních…

Články

Top 10 regionů podle Best in Travel 2019

10 regionů, které očekávají vaši návštěvu 1. Piedmont, Itálie Tento vnitrozemský, severozápadní kout Itálie - bývalá ochranná pevnost z období savojské dynastie, jedna ze základen italského vlastenectví a oblast, ze které vzešel pokrok italského průmyslu 20. století - je schopen upozornit na své silné stránky, ale ne vždy je tak úspěšný také…

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2019

10 míst, která nabízejí cenově dostupné dobrodružství 1. Jižní část Údolí Nilu, Egypt Jižní část Nilského údolí je doslova vlajkovou lodí Egypta při návratu do žebříčků popularity mezi cestovateli a jeho s máločím srovnatelná historická hodnota představuje vynikající cestovní plán pro rok 2019. Pro začátek stojí za zmínku, že významné starověké památky,…

Články

Top 10 měst podle Best in Travel 2019

10 měst, na která se zaměřit tento rok 1. Kodaň, Dánsko Dánské hlavní město je stále trendy a jednoduše nezastavitelné ve svém rozvoji. Restaurace Noma, pyšnící se dvěma michellinskými hvězdami a nabízející tradiční severskou kuchyni v moderním hávu, má gurmánské šéfkuchaře, kteří neustále přicházejí s novými a neotřelými nápady, vlastní…