Víte, co je to udržitelný cestovní ruch?

© Cumulus

Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj (International Year of Sustainable Tourism for Development) je nejlepší dobou k zamyšlení, jak si naplánovat cestu, abyste prospěli nejen sobě, ale i planetě a jiným lidem.

POZOROVÁNÍ ZVÍŘAT

Medvědi na Aljašce

Jediným letem přes Atlantský oceán zvýšíte svou uhlíkovou stopu o stejné množství skleníkových plynů, jako kdybyste rok jezdili autem, a tak se raději poohlédněte po destinacích ležících blíže vašemu bydlišti. 355 milionů obyvatel USA a Kanady se možná rozhodne pro Aljašku, kde mohou prožít nekonečná dobrodružství bez velkého dopadu na přírodu. Pozorování kteréhokoli ze tří druhů amerických medvědů – zejména medvěda ledního, jehož přirozené prostředí je stále více ohroženo –, je poučné i podnětné. Vyhledejte provozovatele Adventure Green Alaska (adventuregreenalaska.org), který má certifikát kvality služeb udržitelného cestovního ruchu.

Medvědi na Aljašce                                                                              

Velryby a delfíni na Azorech

Pozorování velryb a delfínů, jak se chovají ve svém přirozeném prostředí, je pravděpodobně jedním z nejúchvatnějších zážitků z přírody. Azorské vody brázdí 27 druhů kytovců, včetně vorvaňů obrovských a plejtváků obrovských (v závislosti na roční době), a tak je zaručeně uvidíte. Výpravy zaměřené na pozorování velryb a delfínů nabízí společnost Dolphin and Whale Connectio, partner World Cetacean Alliance (Mezinárodní aliance pro ochranu kytovců), soustřeďující se na udržitelný cestovní ruch. 

Delfíni na Azorech

DESTINACE                                                                       

Švédsko

Švédsko, které je obecně považováno za ekologicky nejuvědomělejší zemi na světě, je již samo o sobě dostatečnou zárukou, že negativní dopad vaší cesty bude s největší pravděpodobností minimální. Nabízí více než 250 švédských hotelů a hostelů nesoucích ekologické označení Nordic Ecolabel, stejně jako stovku organizovaných zájezdů s ekoturistickou certifikací Nature’s Best. Projeďte se po Göteborgu, prozkoumejte národní městský park ve Stockholmu a pochutnejte si na bioproduktech z místních zdrojů. Více informací o iniciativách udržitelného rozvoje najdete na sweden.se/nature/sustainable-living. 

Švédsko                                                                          

Nepál                                                                                                 

Udržitelné cestování se týká i toho, aby turisté utráceli své peníze co možná nejsmysluplněji. V dubnu 2015 postihlo Nepál zemětřesení o síle 7,8 momentové škály (Mw), které napáchalo obrovské škody, včetně zničení turistického průmyslu. Nejvíce postižené turistické trasy se dnes obnovují a mnohé komunity jsou odkázané na příjmy za služby poskytované turistickým skupinám, a tak nastal nejvhodnější čas vypravit se na cestu. Chtěli byste zůstat déle, abyste pomohli s opravou některé z poničených vesnic? Můžete se přihlásit na dvacetidenní program, který organizuje společnost pro udržitelný cestovní ruch Eco Companion.                                                                                               

Gansbaai, jižní Afrika                                      

Gansbaai, ještě nedávno malá rybářská vesnice, dnes prosperuje díky iniciativám zaměřeným na odpovědné cestování a místní komunitu a díky nabídce aktivit, jako je pěší turistika, jízda na kajacích a kolech s extrémně silnými pneumatikami, pozorování velryb apod. Soukromá přírodní rezervace Grootbos získává ocenění za snižování chudoby a ochranu jihoafrické vegetace fynbos. Pozorujte velryby se společností Dyer Island Cruises s certifikací Fair Trade Tourism, která se věnuje ochranářským projektům.                

Gansbaai           

UBYTOVÁNÍ

Cayuga Collection Hotels, Kostarika

Kostarika, světový lídr v oblasti udržitelného rozvoje, se do roku 2020 hodlá stát první uhlíkově neutrální zemí na světě. Kromě zajímavostí a organizovaných výletů šetrných k životnímu prostředí a kultuře nabízí velké množství ekologických hotelů. Na stránkách Cayuga Collection najdete osm oceněných ekologických ubytovacích zařízení, jež se většinou ukrývají na neuvěřitelných místech v kostarické divočině. Hledejte hotely s certifikací udržitelnosti cestovního ruchu (Certification for Sustainable Tourism), které musejí splňovat určitý model přístupu k přírodním, kulturním a lidským zdrojům.                                                                                            

Ubytování v soukromí

Ubytování v soukromí představuje skvělý způsob, jak poznat místní obyvatele a něco pro ně udělat. Můžete pomoci komunitám, které by možná jinak neměly z turistického ruchu v oblasti žádný prospěch. Ideální je zajistit, aby váš pobyt těmto lidem prospěl dlouhodobě. O přínos cestovního ruchu pro místní komunitu se naštěstí dokáže postarat mnoho agentur zaměřených na udržitelný turismus. Navštivte stránky (responsibletravel.com/holidays/homestays), kde najdete možnosti ubytování v soukromí po celém světě, od Goy po Guatemalu.

Ubytování v soukromí

AKTIVITY

Vyberte si vhodnější možnost kontaktu se slony

Jízda na slonu bývala pro návštěvníky Thajska neodmyslitelným rituálem. Dnes však existuje silná podpora tvrzení odborníků, že projížďky na slonech a sloní show jsou pro tato mírná, obrovská zvířata nebezpečné. Naštěstí stále více thajských chráněných oblastí nabízí návštěvníkům možnost kontaktu se slony v prostředí bezpečném pro obě strany. Patří k nim Elephant Nature Park poblíž severothajského města Čiang Mai (Chiang Mai) a Elephants World nedaleko Kančanaburi (Kanchanaburi).                                                 

Sloní aktivity                       

Podpořte ekologické restaurace

Velký význam pro naši planetu mají ekologické iniciativy přijaté restauracemi po celém světě, od konceptu přímého zásobování lokálními produkty (tzv. farm-to-table) po snahu omezit plýtvání potravinami. K předním městům prosazujícím principy udržitelného rozvoje patří Seattle, který zavedl povinné třídění zbytků potravin do speciálních kontejnerů, a Kodaň, kde je mnoho ekologických restaurací, řídících se zásadami udržitelnosti. Jedete do Kodaně? Rezervujte si stůl v Relae nebo v Rub & St.                                                                                                   

Omezte používání plastů

Mnohé z nejoblíbenějších turistických destinací po celém světě nedokážou zvládnout objem odpadu, který produkují místní obyvatelé i návštěvníci. Například na indonéském ostrově Bali se každý měsíc spotřebuje odhadem kolem tří milionů plastových lahví. Místo kupování balených nápojů proto si raději doplňujte svou vlastní láhev, používejte látkové tašky a nepijte plastovými brčky. 

Plastové lahve a ekologie

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Izrael - cestování bez cestovky - tipy na zajímavá místa

Další článek

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Související články

Články

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Australská flóra a fauna jsou patrně těmi nejpodivnějšími živými organismy, se kterými se můžete na zemi setkat. Je to proto, že Austrálie byla po velmi dlouhou dobu zcela odloučena od vlivů ostatních kontinentů – minimálně po dobu 45 milionů let. Města jako Sydney nicméně zachovala mimořádné fragmenty původního přírodního prostředí, které jsou relativně snadno dostupné. (Dr. Tim Flannery) Zásadně odlišná Austrálie Existují dva skutečně zásadní faktory, které jsou důležité pro vysvětlení australské přírody, její půdu a klima. Oba jsou jedinečné. Na ostatních světadílech se v nedávné minulosti do tvorby nové půdy aktivně zapojovaly procesy, jakými jsou vulkanismus, formování pohoří…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.