Vikinské Dánsko: po stopách dávných průzkumníků

©

Byli vikingové jen opilci nasávající medovinu a lotři plenící okolí, nebo civilizovaní řemeslníci, básníci a obchodníci? Nebo byli vášniví (a horké hlavy), jak se nás snaží přesvědčit nový televizní seriál na History Channel? Vaše předsudky ohledně vikingů se pravděpodobně změní při návštěvě Dánska, kde jejich éra ožívá prostřednictvím pohřebních míst, runových kamenů, osad a muzeí. Vikinská božstva, víra, ohromné schopnosti v navigaci, jejich zvyky, dlouhé lodě, propracované šperky, řezby a legendy – to vše tu najdete. A zapomeňte na přilbice s rohy – nenosili je.

Dějiny v kostce

Doba vikingů se datuje od roku 793 do 1066, kdy se skandinávští mořeplavci z Dánska, Norska a Švédska odvážovali podnikat po moři a řekách cestu do Evropy, aby zde obchodovali, útočili a dobývali.

Vikingové byli známí a obávaní po celé severní Evropě, ale zkazky o jejich krvežíznivosti jsou daleko od pravdy. Tito Seveřané (jak se jim říkalo v Británii) nebyli jen plenitelé, ale také úspěšní obchodníci, výjimeční námořníci a nenasytní objevitelé.

Vikinské lokality v Dánsku

Éra vikingů je oslavována a připomínána na různých místech v celém Dánsku. Dánská muzea a památná místa jsou nepochybně skvělým příkladem kvalitních scénářů a interaktivity, zohledňujících všechny typy návštěvníků – od milovníků historie po děti, které dějepis obyčejně nudí. Dobrým zdrojem pro počáteční seznámení s dánskými vikingy je VisitDenmark. 

Národní muzeum, Kodaň

Výprava do „Dánské historie 101“ může začít v Národním muzeu v hlavním městě. Muzeum má přednostní právo na prakticky všechny historické památky nalezené na dánské půdě, takže má sbírku zahrnující vikinské zbraně, nalezené kořisti (hromady stříbra a zlaté šperky) a působivé runové kameny.

Vikinské muzeum lodí, Roskilde

Roskilde je jen 25 minut vlakem z Kodaně. Město má spoustu lákadel (včetně jednoho z nejlepších venkovních hudebních festivalů v Evropě a katedrály s desítkami královských krypt), ale pro každého, koho zajímají vikinské plavby, je zlatým hřebem pět vikinských lodí, které byly v roce 1962 vyzvednuty ze dna Roskilského fjordu a vystavuje je skvělé Vikinské muzeum lodí.

Asi v polovině 11. století byly tyto lodě naplněny kameny a potopeny, aby blokovaly vjezd do fjordu a chránily tak Roskilde, které bylo v té době hlavním městem Dánska. Kromě faktu, že lodě byly zrestaurovány a znovu sestaveny, je pozoruhodná také jejich různorodost. Sbírka zahrnuje námořní obchodní veslici, třicetimetrovou válečnou loď, pravděpodobně používanou v Baltském moři, a rybářskou loď. A vědcům se podařilo rozšifrovat další tajemství: jedna loď byla vyrobena v Norsku, zatímco další pocházejí z Dublinu.

Ti, co přežili nájezdy, popisovali vikinské elegantní veslice se čtvercovým plachtovím jako „draka letícího vzduchem“ a útočníky jako „děsivé pohany“. K muzeu patří i dílny na nábřeží, kde se vyrábějí repliky lodí za použití dobových technik a nástrojů. Pokud ve vás vždy dřímalo nutkání naskočit na dlouhou loď a trochu si někde něco vydrancovat, přidejte se k některému z hodinových výletů lodí pořádaných muzeem (od května do září). Repliku vikinské lodi poháníte vy a vaši spolucestující. A když vám to pořád ještě nestačí, zajděte do Restaurant Snekken, které ve spolupráci s muzeem sestavilo menu „novonordických vikingů“ s využitím dobových surovin: spousty ryb (solených, uzených, sušených), masa, bobulí, sladového chleba a, samozřejmě, medoviny!

Ladbyskibet, Funen

Ostrov Funen je známý hlavně jako rodiště Hanse Christiana Andersena. Na jeho severovýchodním cípu najdete fascinující lodní hrob z vikinských dob, známý jako Ladbyskibet (Loď Ladby, pojmenovaný po nedaleké vesnici). Kolem roku 925 byl vikinský náčelník uložen k poslednímu odpočinku na velké krásné válečné lodi dlouhé 21,5 m. Byl obklopen zbraněmi, šperky a dalšími drahocennostmi. Dřevěná prkna lodi se již dávno rozpadla a nechala v zemi otisk trupu. Kromě něj se tu našly železné hřeby, kotva a šklebící se lebky obětovaných psů a koní.
Prostor pod travnatým pahorkem, kde se loď nachází, oplývá tajemnou atmosférou dávných časů a míst. V přilehlém muzeu, které mapuje celou událost, odvedli dobrou práci; na části pozemku pracují loďaři na obnově samotné lodi.

Malá mořská víla

Jutský poloostrov

Na velkém dánském poloostrově hraničícím s Německem je mnoho míst, která stojí za prozkoumání: kruhová pevnost v Hobro postavená v 10. století, runové kameny vyprávějící fascinující královský příběh v Jellingu chráněném UNESCO a působivé Vikinské pohřební místo severně od Aalborgu.

Pokud jste v hodinách dějepisu měli rádi vizuální efekty, které přibližují dávný život, zkuste si dovolenou naplánovat podle Viking Moot, jenž se pořádá v Aarhusu koncem července. „Moot“ je setkání, při kterém ožívá doba vikingů. Lidé v kostýmech? Ano (vlastně, kolem osmi set z nich je ze zahraničí). Umělecká řemesla a autentické jídlo? Jistě. Válečníci a přehlídka kavalerie? O, ano!

Jutský poloostrov

Dějiny městečka Ribe

Drahokamem na jutské vikinské koruně je Ribe, nejstarší město v zemi, které bylo založeno kolem roku 700 coby vikinské tržiště. Představuje historické Dánsko v jeho nejmalebnější podobě. Je celé dlážděné, s nahodile poskládanými domky a je tak krásné, že nedávno bylo zvoleno „Evropskou nejlepší malou destinací“.

Městečko Ribe v Dánsku

Ribe bylo za vikinských dob klíčovým místem a dnes vám nabízí dvojitou porci informací o severském životě: Museet Ribes Vikinger je poučné muzeum mapující ribské vikingy a středověkou historii města prostřednictvím mnoha ukázek a modelů, včetně modelu města z doby kolem roku 800. Vše doplňují vynikající popisky. Ale přiznejte si: přece jen jste tu proto, abyste odhalili vikinga ve svém nitru. K tomu poslouží VikingeCenter v Ribe.

VikingeCenter nabízí interaktivní zážitky. Sezona začíná v květnu vikinským trhem, „živoucím muzeem“, kde se snaží ztvárnit útržky života z vikinského období Ribe používáním různých rekonstrukcí, včetně dlouhých domů a shromažďovacího sálu. Personál oblečen v dobovém oděvu peče chleba na otevřeném ohni, předvádí umění lukostřelby a dobová řemesla, jako je keramika či kožedělné práce. Pro děti se nabízí také ukázka sokolnictví a „válečnický trénink“ s meči a štíty (ale bez krveprolití). Není pochyb, že tady se o životě vikingů dozvíte více než z knih nebo televizních pořadů.

Napsal: Carolyn Bain

Předchozí článek

Kde "Ledová země" zahřeje

Další článek

Indie s novou fazónou

Související články

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Příběh Lonely Planet

Staré otlučené auto, v kapse pár dolarů a touha po dobrodružství. To je vše, co zakladatelé Lonely Planet Tony a Maureen Wheelerovi potřebovali pro svůj životní výlet. Lonely Planet je knižním fenoménem, který od základů změnil způsob cestování na konci 20. století. Kdo za ním stojí? Přečtěte si příběh zakladatelů tohoto světově proslulého vydavatelství. Poznali se na lavičce v londýnském Regent’s Parku a o rok později se vzali. Na své svatební cestě se rozhodli vyzkoušet to, co za možné pokládal jen málokdo: po souši přejet Evropu a Asii směrem do Austrálie. Stálo je to několik měsíců a všechny peníze, které měli, ale zvládli to. Když vše skončilo,…