Varšava je město s příběhem

©

Velmi silným příběhem. Může za to zejména její pohnutá historie za druhé světové války. Hlavním městem je Varšava od roku 1596, kdy vystřídala královský Krakow. Rozvoj Varšavy byl přerušen za druhé světové války.

Varšavské povstání v roce 1944 proti nenáviděným Němcům mělo tragickou dohru. Statisíce povražděných lidí, přes 90 % budov bylo srovnáno se zemí, město bylo vylidněno. Polský národ se – jako ostatně mnohokrát v dějinách předtím – nevzdal. Po válce město obnovili. Staré město postavili podle původních plánů a fotografií do krásy. Procházeli jsme městem a nevěřili, že před sedmdesáti lety tu byly jen ruiny.

Varšava_1


Varšava_2

Stín minulosti je ve Varšavě znát. Široké bulváry svědčí o nové zástavbě, drobné židovské památky symbolizují zmizelý národ. Kromě obnoveného Starého města víceméně chybí historické stavby. 

„Musíte vidět Muzeum Varšavského povstání, ta hrůza nesmí být zapomenuta“, pravil náš průvodce Piotr z nedalekého Wyszkowa. Nemohla jsem neuposlechnout. Nelitovala jsem, i když se jedná o smutný zážitek. Některé události by si lidé měli připomínat. Aby se snižovala pravděpodobnost jejich opakování. Expozice je opravdu působivá a člověk odchází zamyšlen. A zasažen. 

 

Varšava_3_muzeum povstání

Centrum města tvoří kontroversní dominanta. “Proti nebi se rýsovala taková obrovská stavba. A z ní šla věž a ještě jedna věž a ještě jedna věž - a bylo to vošklivý!”  Vzpomínáte na slova Jana Wericha, která pronášel v jedné ze svých slavných forbín? Týkala se hotelu Internacionál, stavbě, která byla v padesátých letech postavena jako projev podřízenosti Sovětskému svazu. Nebyli jsme sami, kdo měl ve svém hlavním městě stalinistickou budovu. I Varšavu zdobí podobná stavba, s rozměry mnohem mohutnějšími, než je podbabský hotel.

Varšava_4_Palác vědy a kultury

Darem národů Sovětského svazu, jak byl v padesátých letech nazýván, je 231 metrů vysoký Palác kultury a vědy. Obrovské těleso této stavby, plné divadel, muzeí, restaurací a kongresových prostor je viditelné opravdu odevšad. „Sílí hlasy, aby byl palác zbourán“, vysvětloval Piotr. Jasně, není to architektonický skvost. Na druhou stranu při pohledu na slavnou Empire state Building v New Yorku se neubráníme pocitu, že styl stavby je podobný. Varšavský palác má smůlu, že je symbolem poroby a selhání národa. A tak ho nikdo nemá rád. 

 

Varšava_5_Palác vědy a kultury

Vyjeli jsme výtahem do vyhlídkového patra Paláce vědy a kultury. Pohled na město na rovině byl krásný. Centrum zaplňují moderní výškové budovy, Staré město lemuje řeka Visla.

 

Varšava_6

 

Varšava_7

Dnešní Varšava je milé a veselé město. K posezení lákají příjemné restaurace. Jako v každém dnešním městě se těžko hledá restaurace s národní kuchyní. Vítězí pizzy a kebaby. Nakonec jsme však několik polských restaurací objevili a dali si jak oblíbenou kváskovou polévku žurek tak typické pirožky na několik různých způsobů. 

Město a jeho atmosféru dělají drobnosti. V centru nás zaujaly lavičky ve tvaru otevřených knih. Bylo jich asi deset, každá věnovaná jednomu literárnímu dílu. Bezpečně jsem poznala malého prince. Lavičky lákaly k posezení, ale hlavně k fotografování.

Varšava_8

K procházkám i posezení zve nábřeží Visly. Je zde zajímavé Koperníkovo vědecké muzeum, svou sochu tu má i slavná Marie Sklodowská. Na nábřeží se schází lidé. Pobudou na náplavce, navštíví kavárnu na lodi, zamávají rackům. 

Varšava_9
Varšava_10

Tisíce lidí se schází u barevné fontány na břehu řeky, kde probíhá za teplých večerů vodní a laserové představení. Pohádka o zamilovaném medvědovi, spousta barev a vodotrysků, světélkující balónky. Príma atmosféra, kterou je dobré zakončit sledováním pouličního představení třeba s ohněm nebo v příjemné restauraci.

Varšava_11

A víte, že nová část Varšavy za řekou Vislou se jmenuje Praga ? 

Varšava_12
Autorka Eva Stanovská o sobě říká: V životě člověk zastává mnoho rolí. Kromě rodinných jsou mými nejoblíbenějšími dvě: fotografka a cestovatelka. Neživí mě a právě proto si je mohu užívat s radostí a nadšením.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Polska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Poland.

Poland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Eva Stanovská

Předchozí článek

Top 10 měst podle Best in Travel 2019

Další článek

Top 10 regionů podle Best in Travel 2019

Související články

Články

TOP 10 měst pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset měst, která slibují báječné zážitky. 1. Sevilla, Španělsko Během posledních deseti let se Sevilla proměnila. Metropole, dříve proslulá dopravními zácpami, spala na velmi zašlých vavřínech, ale pozvolna rozkvetla ve velkoměsto plné jízdních kol a tramvají a snaží se oživit svého uměleckého ducha. A proměna neproběhla bez povšimnutí. Andaluské…

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Užijte si Budapešť v termálních lázních

Budapešť se rozkládá na síti téměř 125 termálních pramenů a „dát si koupel“ je součástí zdejšího života už od dob, kdy lidé chodili v tógách. Žádné ze současných lázní sice nepocházejí z římských dob, ale některé jsou dědictvím turecké okupace, další jsou secesním zázrakem a najdete tu i nablýskaná moderní zařízení honosící se všemi nejnovějšími vymoženostmi. Jaké lázně si vyberete, záleží jen na vašem vkusu a na tom, co hledáte – zábavu, léčbu na kocovinu nebo úlevu od něčeho vážnějšího. Přinášíme základní tipy, které byste měli vzít v potaz při plánování návštěvy v budapešťských lázních, a také náš výběr těch nejlepších z nich.   Co byste měli vědět,…