Uganda – horské gorily a africký fast food

Big Trip

Ač jsme v Keni dojeli až na jih k hranicím, naše cesta nepokračovala do Tanzánie. Stočila se zpátky na sever a kolem jezera Nakuru směřovala na západ do sousední Ugandy. Ugandu jsme do naší trasy zadali hned při prvním plánování a důvod byl prostý. Chtěli jsme na vlastní oči vidět horské gorily. Ani trochu jsme netušili, jak strašně moc změní Uganda naše plány a ovlivní další vývoj expedice.

Uganda… zelená, plná jezer, hor a kopečků se záplatami z políček

Už samotný vstup do země byl hodně zvláštní. Prostor mezi hranicemi Keni a Ugandy, dlouhý sotva dvě stě metrů byl hotový tankodrom. Navíc pršelo a tak jsme nevěděli jestli se dřív vyhýbat hlubokým kalužím a nebo kličkujícím nákladním autům. Když se k tomu navíc přidali naháněči, ne zrovna usměvaví celníci a nutnost noční směny v bance, která vás na kurzu legálně oškube… to se do Ugandy pak přímo těšíte! 

Naštěstí vše probíhalo celkem rychle a tak jsme brzy mohli nechat hranice za zády a uhánět vpřed do černočerné ugandské tmy. Uganda je nádherná země plná zeleně, nádherných hor, řek a jezer. Koneckonců vždyť také tady, se rodí druhá nejdelší řeka světa, Nil.

Victoria Nile… začátek Nilu
 

Uganda jsou okatá děcka, která si vás s ostychem prohlížejí, uhlově černí obchodníci u pouličních stánků s občerstvením, nepřehledné a tak trošku chaotické hlavní město Kampala, ale také Viktoriino jezero nebo horské gorily. Je to země vůní, barev a chutí. Země, která vás nezklame. Perla Afriky, kde se snoubí tropické podnebí v kontrastu s vysokou nadmořskou výškou tamních hor a kde z vás udělá nominální hodnota bankovek milionáře. Avšak jen do doby, než se rozhodnete platit.
Ačkoliv nám Uganda přinesla jeden z nejhorších zážitků na cestě v podobě nočního útoku a rozmláceného předního okna kamenem v době kdy jsme uvnitř auta spali, nedáme na ni dopustit. Je to země krásná, přátelská a její obyvatelé jsou srdnatí a usměvaví. My měli tu smůlu a potkali navíc dva pitomce.

Vítací výbor, čerstvě odměněný českými ořezávátky
 

Okaté děti, nádherné hory a usměvaví lidé

O malinko horší cesty, absolutní absence pouličního osvětlení a lidu prázdno. Takové bylo přivítání Ugandy, když jsme po tmě hledali vhodné místo k nocování.
Vybrali jsme si jeden malý palouček pod velkým stromem nedaleko polo rozpadlé budovy a naivně mysleli, že parkujeme na louce mimo civilizaci.
Jak vtipné bylo ránní zjištění, že ona polorozpadlá budova je zdejší škola. O budíček se nám tak postaralo několik desítek zvědavých dětí, které si nás přišli s patřičným ostychem prohlédnout.

Jak zaujmout děti? Ukažte jim na displeji jejich vlastní fotku

Byli jsme ohromeni zelenými horami, které jako by do Afriky nepatřily. Úhledná políčka, která nám připomínala myší kožíšek z pohádky o princezně se zlatou hvězdou na čele. Nechápali jsme, jak v tak strmých svazích můžou vůbec něco pěstovat.
Děti, pouliční stánkaři, obsluha čerpací stanice, ale i policejní hlídka na rohu křižovatky nás oslňovali svými zářivě bílými úsměvy. Oproti zamračeným celníkům a vykutálené obsluze v bance na hranicích, byla tohle výrazně milejší Uganda. Velice snadno jsme začali podléhat kouzlu téhle africké krásky.

Trhy ovoce podél ugandských silnic

Ugandský fast food

Když jsem v poslední větě předchozího odstavce napsal, že jsme začali kouzlu Ugandy podléhat, není to úplně přesné. V případě nabídky pokrmů podél ugandských silnic totiž dochází k pohlcení. Ano je to tak. Až když poprvé přibrzdíte u takového místa, teprve tehdy přesně pochopíte význam slovního spojení „fast food – rychlé občerstvení“.

Nejde odolat a tak nakupujeme svačinku
 

Rychlost, se kterou se na vás prodejci všech stánků vrhnou, všichni najednou, nemá nikde na světě konkurenci. Vaše auto ještě nestihne zastavit a už máte v okénku něčí ruce s chlazenými nápoji a nebo rovnou s pečeným kuřetem na špejli.
Je to absolutně jedinečný zážitek a úžasná záležitost. Ta rychlost, ta nabídka, ty vůně, ty chutě a přesto všechno naprosto v pohodě a bez nějakých nátlaků. Tomu se nedá odolat. Obzvláště pokud už vám v žaludku hraje symfonický orchestr.

Ugandský fast food… stačí jen přibrzdit a vrhne se na vás skupinka prodejců

Máte-li navíc stejně jako my kladný vztah k pojídání lokálních pokrmů, pak si tenhle způsob stravování a hlavně jeho prodej zamilujete. To je asi také důvod, proč jsme tomu propadli. A bylo úplně jedno jestli se jednalo o grilované kuře, ryby, játra a nebo čerstvé banány. Bylo to luxusní! 

Nákup sušených ryb u silnice… absolutně skvělé!


NP Bwindi

Národní park Bwindi a možnost vidět na vlastní oči divoké gorily horské, byl vlastně hlavní důvod, proč jsme zařadili Ugandu do naší trasy. Paradoxně se dostáváme k tomuto ugandskému klenotu až na konec našeho pobytu v zemi. Nutno dodat, že výraz klenot mu náleží právem a že návštěva (nejen) toho parku stojí za to. Za čas i za ty prachy.
Výstup do kopců, stejně tak až několik hodin pochodu pralesem za gorilí tlupou není zrovna pro každého, ale jedno je jisté. Když vás průvodce zastaví a vy spatříte jen pár metrů před sebou tyhle krásné tvory, oněmíte úžasem.

Budoucí náčelník smečky

Pozorujete nedůvěřivou gorilí matku, rozdováděné a rády se předvádějící gorilí dorostence. To však nic není s tím, když se před vámi objeví až čtvrt tuny vážící samec. Stříbrňák, jak se mu podle stříbrného pruhu na hřbetu přezdívá vzbuzuje respekt a při jeho zavrčení vám po zádech přeběhne mráz. Když se vám pak podaří dostat se k němu až na distanci necelých deseti metrů… jste absolutně ohromeni jeho velikostí a krásou současně. 
Hodina pozorování těchto nádherných tvorů patří beze sporu mezi jedny z nejsilnějších afrických okamžiků.
Uganda byla výživná, ohromující a zásadní. I přes ten kámen v předním okně, na ní nevzpomínáme černě. Vřele její návštěvu doporučujeme a pro příště, napíšeme o zážitcích ve Rwandě.

Čtvrt tuny vážící samec „stříbrňák“… jeho vrčení vzbuzuje respekt

O dalších zajímavých místech napíšeme zase příště, těšte se na Rwandu…

Autoři článku a fotografií - BigTrip.CZ - Láďa & Káťa, posádka oranžové škodovky, co to dala za více jak dva roky kolem celého světa. Nepovažujeme se za cestovatele a už vůbec si nenárokujeme právo někomu radit. Na druhou stranu se však nebráníme tomu, podělit se o naše zkušenosti a zážitky, které mohou být zajímavou inspirací. Prozradíme vám, z našeho pohledu, nejzajímavější místa na cestě kolem zeměkoule.

Cesta kolem světa trvala 777 dní / 127.843km / 50 zemí na všech obydlených kontinentech a víc než cokoliv jiného, byla o tom, splnit si velký cestovatelský sen. Kde jsme všude byli můžete sledovat na webuFacebookuYouTube či Instagramu.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: BigTrip.cz & Láďa a Katka

Předchozí článek

Fantastická zvířata - méně známá divočina, která stojí za pozornost

Další článek

Best in Europe 2019 No. 1 Vysoké Tatry